Ce este stresul oxidativ?

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este stresul oxidativ?

Ce este stresul oxidativ? Se știe că stresul oxidativ este un dezechilibru care este relaționat cu boli având un mare impact degenerativ, precum diabetul, ateroscleroza, Alzheimer, Parkinson, tulburări cardiovasculare și cu îmbătrânirea prematură.

 Totuși, nu este clară legătura dintre stresul vieții zilnice și stresul oxidativ. Chiar dacă stresul cronic poate cauza deteriorări la nivel celular, nu există o linie clară între una și cealaltă.

Oxidarea și antioxidanții

 Celulele din corp suferă procese oxidative. Oxidarea celulară produce, ca rezultat, radicali liberi. Aceștia sunt de natură diferită și sunt, împreună cu dioxidul de carbon pe care îi inspiram, deșeuri ai procesului de oxidare celulară. Radicalii liberi deteriorează proteinele, lipidele și lanțul de ADN la nivel celular.

 Antioxidanții nu sunt realmente substanțe care combat sau previn oxidarea, ci neutralizează radicalii liberi pentru ca aceștia să nu deterioreze alte celulele ale corpului. Organismul obține un echilibru metabolic numit mediu reductor, în care se produc radicalii și se “reduc” prin intermediul enzimelor.

 Acest echilibru nu se menține întotdeauna, deoarece în anumite ocaziii corpul produce mai mulți radicali liberi decât enzime reductoare, scenariu care este cunoscut ca stres oxidativ.

Beneficiile stresului oxidativ

 Așa cum stresul vieții cotidiene este dăunător doar când devine cronic, stresul oxidativ este o strategie a sistemului imunitar care poate avea și unele beneficii. Producerea de oxigen reactiv ajută corpul să combată agenții patogeni nocivi. O supraproducție temporară de radicali liberi dăunează microorganismelor și evită ca unele boli să se răspândească în organism.

 Stresul oxidativ ajută de asemenea la prevenirea cancerului, deoarece corpul îl folosește pentru a produce apoptoza, adică autodistrugerea celulelor cu potențial cancerigen.

 Văzut din acest punct de vedere, stresul oxidativ poate fi considerat un rău necesar, o mică criză de sănătate care autoreglează corpul pentru a evita daune majore. Problemele pot apărea atunci când daunele din organism depășesc capacitatea corpului de a le controla, ceea ce conduce la necroza celulară, îmbătrânire prematură și tulburări periculoase de sănătate.

Cum să reducem stresul oxidativ?

 Chiar dacă antioxidanții sunt răspunsul direct pentru a evita stresul oxidativ, totuși aceștia nu sunt neapărat soluția pentru acesta. Aceasta înseamnă că stresul oxidativ nu apare neapărat dintr-o lipsă de antioxidanți. O dietă alcalină, bogată în alimente bogate în antioxidanți, va garanta corpului resursele necesare pentru a putea combate stresul oxidativ.

 Dacă suferiți de simptome determinate de stresul oxidativ, precum un sistem imunitar slăbit, oboseală cronică, pierderea memoriei, dureri musculare — este recomandabil să evitați exercițiile fizice extenuante, alimentele procesate și bogate în zaharuri, supraexpunerea la soare și să vă reglați nivelele de glucoză din sânge, în special dacă suferiți de diabet.

 De asemenea, stresul zilnic pune în dificultate într-o anumită măsură echilibrul metabolic, împiedicând absorbția nutrienților, împiedicând regenerarea celulară și schimbând PH-ul din corp. Activități precum rugăciunea, meditația sau plimbatul în natură, activitățile relaxante și odihna adecvată sunt întotdeauna necesare pentru menținerea unei stări optime de sănătate.