Creatinina ridicată: cauze și remedii

Ce este creatinina și care sunt cauzele unei creatinine ridicate?

Creatinina ridicată: cauze și remedii

 Creatinina este un parametru de bază care se studiază în analizele de sânge obișnuite și se folosește pentru a afla dacă rinichii, principalele organe de eliminare ale organismului funcționează corespunzător. Creatinina ridicată este un parametru din analiza de sânge care poate indica existența unei probleme la nivelul rinichilor.

 Când se diagnostichează o creatinină ridicată în sânge aceasta înseamnă că rinichii nu funcționează corect, cauzând astfel nivele ridicate de creatinină în sânge. Creatinina este un reziduu atât al masei, cât și al activității musculare. Creatinina este un compus organic care rezultă din degradarea creatinei, un component al mușchilor care poate la rândul său să fie transformată în adenozintrifosfat (ATP), devenind astfel o sursă de energie pentru celule. Mai exact, creatinina este un deșeu al metabolismului normal al mușchilor pe care corpul uman îl produce în mod constant, cu toate că depinde de masa musculară.

 Producerea creatininei depinde de modul direct în care se modifică masa musculară, astfel, mulți medici consideră că, în realitate, nivelele sale variază foarte puțin. De aceea, este necesar să se ia în considerare întotdeauna faptul că concentrația de creatinină din sânge depinde nu doar de funcția renală, ci și de masa musculară a persoanei respective.

 Din punct de vedere medical cel mai adecvat este să se analizeze și să se cunoască tendința nivelelor de creatinină într-o anumită perioadă de timp, decât să se stabilească o singură valoare. Odată cu trecerea lunilor sau a anilor nivelele de creatinină pot fi un indicativ al problemelor la nivelul rinichilor, iar un nivel scăzut este un indicativ al îmbunătățirii funcționării acestora.

 Creșterea nivelelor de creatinină apare atunci când există o afecțiune a rinichilor precum o infecție renală, reducerea fluxului de sânge spre aceste organe sau prezența unei insuficiențe renale.

 De asemenea, creatinina poate crește de asemenea din cauza unor tulburări ale căilor urinare, în special când există o obstrucție a acestora, de exemplu când există calculi renali. Însă problemele renale nu sunt singura cauză a nivelelor ridicate de creatinină, ci și anumite probleme musculare pot determina o creștere a nivelelor de creatinină din sânge. De obicei, acest lucru apare ca și consecință a descompunerii fibrelor musculare sau din cauza unei leziuni sau a altei afecțiuni care afectează mușchii.

Simptomele unei creatinine ridicate

 Atunci când se detectează un nivel ridicat de creatinină în sânge, aceasta înseamnă cel mai probabil că rinichii nu funcționează corect sau că există o anumită tulburare, afecțiune sau patologie care cauzează o problemă renală. Ca și consecință, pot apărea unele simptome precum cele indicate în continuare:

 - Schimbări ale urinei: Când creșterea creatininei se produce ca și consecință a unei afecțiuni renale grave, în urină apare spumă, mai ales la suprafața acesteia. De asemenea este posibil ca urina să devină roz sau roșie, iar micțiunile să fie mai frecvente.

 - Afecțiuni ale pielii: Poate apărea o senzație neplăcută de mâncărime la nivelul pielii, dar și o inflamare a mâinilor și picioarelor.

 - Grețuri, vomă și pierderea apetitului: De asemenea, apare o stare de oboseală și dureri de cap.

 - Pierdere în greutate.

Nivelele de creatinină din sânge

 În primul rând se va lua în considerare faptul că valorile de creatinină pot varia ușor în funcție de laboratoarele de analize medicale, deoarece unele dintre acestea analizează mostre diferite de urină sau folosesc metode de măsurare diferite. Iată care sunt valorile considerate normale:

 - Valorile normale în cazul bărbaților adulți: între 0,7 și 1,3 mg/dl

 - Valorile normale în cazul femeilor adulte: între 0,5 și 1,2 mg/dl

 - Valorile normale în cazul copiilor: între 0,2 și 1 mg/dl

 În cazul bărbaților se consideră valoare ridicată nivelul de creatinină care se situează peste 1,3 mg/dl, în timp ce în cazul femeilor acesta depășește 1,2 mg/dl. Valorile mai mari de 4 mg/dl indică o tulburare renală importantă.

Cum se scade creatinina?

 Chiar dacă este adevărat că creatinina este produsul final al metabolismului, există unele recomandări de bază referitoare la îngrijirea rinichilor și implicit la scăderea creatininei ridicate din sânge. Iată care sunt acestea:

 - Beți zilnic între 1,5 - 2 litri de apă (aproximativ 8 pahare cu apă). Le puteți combina cu unele infuzii și ceaiuri de plante medicinale pe care le prezentăm mai jos.

 - Dacă aveți nivele ridicate de tensiune arterială, este important să controlați hipertensiunea, deoarece aceasta este unul dintre cei mai mari dușmani ai sănătății rinichilor.

 - Eliminați alimentele care lasă reziduuri acide în organism precum: lintea, nucile, cafeaua și alcoolul.

 - Eliminați alimentele bogate în purine precum: mezelurile, organele, sardinele, heringii și sardelele.

 - Eliminați alimentele care au un conținut ridicat de potasiu: țelina, spanacul, cicoarea, varza, portocalele și cartofii.

 - Optați pentru alimentele diuretice: pepene roșu, pepene galben, sparanghel, ananas, anghinarea, năsturelul, broccoli și ceapa.

 - Practicați exerciții fizice în mod regulat, însă nu excesiv, deoarece un efort fizic susținut poate crește nivelele de creatinină din sânge.

Plante medicinale utile pentru a scădea creatinina

 Există anumite plante medicinale care ajută la stimularea unei bune funcționări a rinichilor, ceea ce contribuie la scăderea nivelelor de creatinină din sânge în mod progresiv. Iată care sunt acestea:

 - Turița-mare: este o plantă utilă în caz de calculi, colici renale (colici nefritice) și alte afecțiuni renale. Pentru a prepara infuzia se pune la fiert o cană cu apă, iar când ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc și se adaugă o lingură de plantă uscată. Se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară și se consumă caldă. Se pot consuma câte trei căni de infuzie de turiță-mare zilnic.

 - Coada-calului: este o plantă cunoscută datorită calităților sale diuretice și depurative, fiind utilă pentru eliminarea reziduurilor toxice. Pentru a prepara infuzia, se pune la fiert o cană cu apă, iar când ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc și se adaugă o linguriță de coada-calului. Se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară și se consumă. Se pot bea zilnic una sau două căni de infuzie de coada-calului.

 - Golomoz: aceasta este o plantă care ajută la dezinflamarea rinichilor. Deoarece se folosesc rădăcinile sale, pentru a beneficia de proprietățile terapeutice se va prepara un decoct. Pentru aceasta, se fierbe într-o cană și jumătate de apă o lingură de rădăcină de golomoz timp de 10 minute. Apoi se strecoară și se lasă puțin la răcit. Se pot consuma zilnic trei căni de decoct.

Ceaiuri și infuzii depurative pentru a scădea creatinina

 - Infuzie de păpădie: se pune la fiert o cană cu apă, iar când ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc și se adaugă o linguriță de păpădie uscată. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 3 minute, apoi se strecoară și se lasă la răcit. Se pot consuma zilnic două căni de infuzie de păpădie.

 - Infuzie de anghinare: se pune la fiert o cană cu apă, iar când ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc și se adaugă o linguriță de anghinare. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 3 minute, apoi se strecoară și se lasă la răcit. Se pot consuma zilnic câte două-trei căni de infuzie de anghinare, înainte de masă.

 - Infuzie de pătrunjel: se pune la fiert o cană cu apă, iar când ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc și se adaugă o linguriță de pătrunjel proaspăt și spălat. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 3 minute, apoi se strecoară și se lasă la răcit. Se pot consuma zilnic câte două-trei căni de infuzie de pătrunjel, înainte de masă.

Recomandări pentru îngrijirea rinichilor

 Pentru ca rinichii să funcționeze corect este fundamental să se urmeze o dietă sănătoasă, variată și echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete. Rinichii sunt unul dintre organele principale pe care organismul le are pentru a elimina toxinele prin urină.

 Din acest motiv, este indicat să se consume zilnic doi litri de apă și infuzii din plante medicinale neîndulcite (8 pahare în total) care să stimuleze procesul de purificare al corpului.

 De asemenea, așa cum am indicat anterior, în cazul unor persoane care realizează exerciții fizice în exces nivelele de creatinină cresc. Este important să se realizeze periodic analizele de sânge pentru a se detecta din timp eventualele probleme de sănătate.