Ascita: cauze, simptome, tratament

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este ascita?

Ascita: cauze, simptome, tratament Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de lichid. Să vedem în continuare de ce se produce această acumulare de lichid în abdomen și care sunt simptomele specifice.

 Ascita constă într-o excesivă acumulare de lichide între spațiul din abdomen și organele interne care se află în această zonă. Cauzele acestei afecțiuni sunt provocate de hipertensiunea arterială care se produce în interiorul ficatului și de o substanță numită albumină.

 Vă prezint în acest articol cauzele și simptomele ascitei, precum și câteva recomandări pentru tratarea acestei boli.

Care sunt cauzele ascitei?

 Ascita poate fi precedată de o multitudine de virusuri și boli relaționate cu ficatul precum hepatita C și B și care în cele din urmă pot deriva într-o ciroză hepatică. Există o serie de cauze comune care pot determina apariția ascitei, așa cum este cazul, de exemplu, al hepatitei sau al unui consum excesiv de alcool de-a lungul anilor.

 Cauzele cele mai grave ale acestei afecțiuni pot fi dintre cele mai variate, precum:

 - Multitudinea de cancere. Acestea pot include cancerul de apendice, de colon, ficat, pancreas, uter sau ovare.

 - Insuficiența cardiacă. Poate fi vorba despre aritmii cardiace sau infarcturi cronice care apar la o anumită vârstă.

 - Inflamația pancreasului: Inflamația pancreasului, cum este cazul pancreatitei poate deriva într-un caz clar de ascite.

 - Tromboze în venele ficatului. Cheagurile de sânge de la nivelul acestui organ provoacă de asemenea simptome de ascită.

Care sunt simptomele ascitei?

 Ascita se poate agrava dacă cantitatea de lichid acumulată în abdomen este tot mai mare.

 În primul rând, un simptom foarte comun al ascitei este apariția unei dureri ascuțite la nivelul întregii zone abdominale. Dacă acest simptom se agravează, poate avea consecințe negative asupra funcționării corecte a ficatului.

 Pentru a preveni aceste simptome este foarte important să se consulte un medic cât de repede posibil. Se vor realiza analiza (sumarul) de urină și o ecografie abdominală precum și alte teste specifice pentru a se observa dacă ficatul și rinichii funcționează corect.

 Este posibil de asemenea ca medicul să recomande realizarea unei puncții în zona abdomenului pentru a se elimina astfel acumularea excesivă de lichid.

Ce tratamente există pentru ascită?

 Dacă se dorește vindecarea ascitei, este necesar să se urmeze un tratament specific care pe lângă medicamentele prescrise de medic, va trebui să includă și un stil de viață mult mai sănătos în toate privințele.

 În acest sens, este indicat să se ia în considerare următoarele recomandări:

 - Reducerea cantității de sare din dietă. Sodiul pe care îl conține sarea poate provoca ascita. De aceea, se recomandă să nu se condimenteze prea mult alimentele cu acest ingredient. La fel, este bine să se evite mâncărurile și condimentele picante.

 - Evitarea consumului de băuturi alcoolice. Băuturile alcoolice precum berea sau vinul pot cauza de asemenea apariția ascitei. De aceea este recomandat să se reducă la minim consumul acestor băuturi sau să se elimine complet.

 - Consumul alimentelor diuretice. Prin consumul alimentelor diuretice se favorizează eliminarea în mod natural a excesului de lichide din corp, prevenindu-se astfel apariția ascitei. Există numeroase alimente cu proprietăți diuretice precum țelina, anghinarea, sparanghelul, roșiile, castraveții, pătrunjelul, iar dintre fructe: pepenele roșu și cel galben, ananasul, strugurii, merele, kiwi, perele.

 - Antibioticele specifice. Există medicamente care tratează în mod direct ascita și care este necesar să fie prescrise de un medic specialist.

 - Vaccinul contra hepatitei. La începutul acestui articol, precizam faptul că ascita poate fi precedată de diferite tipuri de hepatită. Astfel, cel mai bine este să se facă din timp un vaccin contra virusurilor hepatice pentru a preveni apariția ascitei și a consecințelor sale negative.