Dieta antiestrogenică: cheia pentru reglarea hormonilor

Scris de Dr. Luca Catalin

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?

Dieta antiestrogenică: cheia pentru reglarea hormonilor În special în timpul menopauzei, multe femei se întreabă ce să mănânce pentru a scădea nivelele de estrogen. Bărbații și femeile au hormoni sexuali masculi și feminini, dar proporția și funcția în țesuturi variază în funcție de sex. Acești hormoni nu asigură numai diferențele sexuale, ci sunt esențiale pentru menținerea sănătății în diferite stadii ale vieții. Acest ghid complet vă va ajuta să vă echilibrați și să vă reglați hormonii estrogeni.

 Ne vom centra în cele ce urmează pe modul de reglare a hormonilor sexuali feminini în corpul femeii, mai exact asupra estrogenului:

 - Rolul său în organism: în cazul femeilor, estrogenul are efecte pozitive asupra creierului, oaselor, inimii, ficatului, vaginului și a altor țesuturi. Nivelurile sale afectează starea de spirit, libidoul, greutatea corporală, insulina și procesul de îmbătrânire.

 - Excesul de estrogen este periculos: prea mult estrogen poate provoca sindromul premenstrual, depresia, ovarele polichistice, endometrioza sau fibroamele uterine, și de asemenea, poate crește riscul de cancer uterin și de sân, cele mai frecvente în cazul femeilor.

 - Factori care influențează echilibrul estrogenului: nu numai producerea de estrogen determină efectul final al estrogenului în organism, ci și concentrația sa în țesuturi, calitatea acțiunii sale în celule, eficiența îndepărtării sale din organism și, desigur, estrogenul pe care-l absorbim din mediul ambiant care marchează sănătatea femeilor și predispoziția acestora pentru anumite afecțiuni.

Cum se pot reduce nivelurile de estrogeni?

 O dietă echilibrată va fi una capabilă să determine o autentică modulație hormonală. Vă propunem în acest articol o dietă anti-estrogenică: una care susține producerea echilibrată de estrogeni, care ajută la eliminarea reziduurilor hormonale toxice prin ficat și intestine și care modulează acțiunea estrogenului în țesuturi, favorizând o acțiune adecvată a acestora în receptori.

Enzima numită aromatază, fabrica de estrogeni

 Hormonii estrogeni sunt produși, în special după menopauză, pornind de la alți hormoni. Este vorba despre hormonii androgeni, cunoscuți sub numele de hormoni sexuali masculini. Dar pentru ca glandele să producă hormoni estrogeni din hormoni androgeni, au nevoie de un mic transformator, iar aici intră în joc o enzimă numită aromatază. Aromataza este concentrată în țesuturile care necesită estrogen. În unele țesuturi disfuncționale (în caz de endometrioză, miom, cancer de sân) există nivele anormal de mari care, prin producerea de estrogen excesiv, favorizează dezechilibrul. Prin dietă putem modela însă producerea și activitatea aromatazei. Aceasta este cheia principală de a îmbunătăți sănătatea hormonală într-un mod natural.

Când este necesară o dietă antiestrogenică?

 Se poate urma o alimentație antiestrogenică în situații de dezechilibru hormonal, cum ar fi cancerul de sân, miomul, endometrioza, migrenele, sindromul premenstrual, ovarele polichistice sau obezitatea. Pentru aceasta, adăugați sau consumați mai multe alimente care modulează aromataza. Cu toate acestea, în stările de hiperestrogenism dorit, cum ar fi sarcina, nu ar trebui să abuziți de plantele sau condimentele care au acest efect. Alimentele benefice conțin inhibitori naturali ai aromatazei, cum ar fi luteoprine, polifenoli de tip resveratrol, protoantocianine, flavonoide precum quercetina sau apigenina, steroli, acid linoleic conjugat, etc. Acești inhibitori nu au efectele secundare ale medicamentelor, deoarece coexistă în alimentele cu compuși care le îmbunătățesc efectele.

Efectul regulator al fitoestrogenilor

 Estrogenii acționează asupra celulelor din țesuturile care are nevoie de aceștia prin intermediul receptorilor; aceștia, împreună cu hormonul estrogen, transmit propriile lor mesaje celulei și influențează funcționarea acesteia. Există receptori de tip alfa și de tip beta. Receptorii alfa promovează creșterea celulelor. Receptorii beta încetinesc creșterea celulelor și determină moartea acestora. Ambele sunt necesare dacă funcționează în echilibru.

 Efectul benefic: estrogenii naturali prezenți în unele plante și alimente - fitoestrogenii - acționează asupra receptorilor beta, asigurând un efect benefic asupra celulelor. Multe alimente care modulează aromataza conțin, de asemenea, fitoestrogeni. Astfel, acestea sunt capabile să influențeze atât producerea de estrogen, cât și funcția sa. Acumularea inutilă de grăsime în organism are multe consecințe negative asupra sănătății: printre acestea se numără și modificarea echilibrului hormonal. Țesutul subcutanat de grăsime este considerat cel mai mare producător de estrogen începând cu menopauza.

 Fitoestrogenii favorizează estrogenii: aceștia pot fi produși în țesutul gras sau adipos din hormonii androgeni prin activarea aromatazei. Dar țesutul gras produce și un alt hormon, adiponectina, care reglează, de asemenea, producerea de estrogen. Așadar, cu cât există mai multa grăsime corporală, cu atât există mai puțină adiponectină.

Influența grăsimii corporale asupra nivelului de estrogeni

 Evitați supragreutatea corporală: o dietă care reduce excesul de greutate și influențează metabolismul grăsimilor este esențială pentru echilibrul hormonal.
Impulsionați metabolismul: roșiile și acizii grași de tip omega-3 cresc producția de adiponectină, care așa cum arătat anterior, este principalul hormon care reglează metabolismul grăsimilor. Având niveluri ridicate de acest hormon vă protejați de apariția cancerului de sân și a diabetului zaharat.
 Consumați soia cu moderație: un consum bogat de soia reduce adiponectina, astfel încât specialiștii au concluzionat că soia își exercită rolul de protector față de cancerul de sân în special în cazul femeilor cu masă corporală scăzută, cum este cazul femeilor din Asia. Studiile referitoare la cancerul de sân și consumul de soia sunt încă controversate în cazul femeilor occidentale; chiar și consumul său intensiv pare a fi contraproductiv înainte ca menopauza să fie instalată.
 Moderați consumul zaharurilor: alcoolul și zaharurile simple (care provind din alimentele rafinate) determină vârfuri de insulină, factor care se numără printre principalii promotori ai acumulării excesive de grăsime. Cu cât este mai mare masa de grăsime, cu atât se produce mai multă aromatază.
 Consumați ceai verde: acesta ajută la reducerea masei grase datorită polifenolilor pe care îi conține, cum ar fi epigallocatechina. În plus, consumul regulat de ceai verde modulează aromataza în toate țesuturile și potențează inactivarea estrogenului nociv în ficat.

Ficatul

 Ficatul convertește estrogenii care circulă în sânge într-o substanță reziduală, astfel încât rinichii să îi poată elimina. Prin măsurarea tipurilor de estrogeni reziduali în urină, putem ști cum funcționează ficatul și dacă profilul estrogenului este mai mult sau mai puțin sănătos. Importanța depurării ficatului: disfuncțiile ficatului pot conduce la creșterea activității estrogenului și la modificarea proporției acestuia. Orice dietă care îmbunătățește funcționarea ficatului va contribui automat și la sănătatea hormonală. O dietă antiestrogenică trebuie, prin urmare, să fie depurativă.

Rolul bacteriilor intestinale

 Intestinul nostru este locuit de milioane de bacterii, care sunt cunoscute sub numele de microbiom sau flora intestinală. Aceste bacterii asigură o bună funcționare în echipă a ficatului și a intestinului, pentru a realiza digestia și detoxifierea organismului. Bacteriile intestinale participă la producerea și la eliminarea sărurilor biliare, derivate din colesterol și, desigur, la producerea și eliminarea hormonilor sexuali.

 Activați aliații: microbiomul intestinal este de asemenea, capabil să activeze compușii din anumite alimente - cum ar fi acidul elagic din rodie - și să îi transforme în inhibitori ai aromatazei (în cazul rodiei ar fi urolitinele).

 Flora intestinală și grăsimea corporală: o floră intestinală modificată poate favoriza chiar obezitatea, generând dezechilibre în cazul hormonilor care controlează generarea de celule grase.

Emoțiile și hormonii estrogenii

 Alți doi factori majori influențează nivelul hormonilor noștri:
 Reduceți stresul: deși este adevărat că femeile răspund mai bine la stres datorită estrogenului și acțiunii sale protectoare de la nivelul creierului, stresul susținut favorizează dezechilibrul hormonal global și hepato-intestinal și determină apariția obezității, factori care sunt contraproductivi.

 Alegeți ecologic: pesticidele, unii aditivi, hormonii utilizați în industria animală și care sunt prezenți în special în carne și în produsele lactate, materialele plastice și unele odorizante de aer conțin xenoestrogeni cum ar fi bisfenolul A sau ftalați, printre multe altele. Aceste substanțe acționează ca estrogeni nocivi în organism. Parabenii, niște conservanți utilizați pe scară largă în cosmetică, sunt de asemenea, xenoestrogeni. În afară de consumul de alimente și cosmetice organice, amintiți-vă că xenoestrogenii se acumulează în cea mai mare parte în grăsimile corporale, așadar evitați excesul de greutate corporală.