Distensia abdominală: cauze și recomandări

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este distensia abdominală?

Distensia abdominală: cauze și recomandări Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în cazul în care există probleme de tranzit intestinal. Abdomenul balonat sau distensia abdominală este o problemă la nivelul stomacului care apare atât la bărbați, cât și la femei de orice vârstă. Această afecțiune poate să apară în urma unei mese prea copioase sau din cauza unor intoleranțe alimentare, cum ar fi cele la lactoză, sorbitol, gluten sau fructoză, patru componente care nu sunt digerate în mod corect în intestin.

 De asemenea, un abdomen umflat poate fi precedat de ruperea unor mușchi abdominali datorită excesului de greutate din zona respectivă. Pe de altă parte, chisturile ovariene, sindromul premenstrual sau excesul de greutate pot fi strâns legate de apariția distensiei abdominale. Printre simptomele sale cele mai cunoscute, se numără greața, oboseala, umflarea părții abdominale și senzația mai mult sau mai puțin accentuată de oboseală.

Cum se poate evita distensia abdominală?

 Iată care sunt cele mai eficiente recomandări pentru a preveni și a combate distensia abdominală:

1. Mâncați încet bucurându-vă de alimente

 De cele mai multe ori abia avem timp să ne bucurăm de orice masă datorită stresului și anxietății provocate de rutina noastră zilnică. Acest lucru, de-a lungul timpului determină faptul că produsele alimentare nu ajung suficient de prelucrate în intestine, cauzând umflarea sau distensia zonei abdominale. Pentru a evita această afecțiune neplăcută, este foarte important să mestecați bine mâncarea, îmbibând-o cu suficientă salivă, astfel încât să nu se producă inflamarea intestinelor.

2. Optați pentru o dietă bogată în fibre

 Dieta joacă, de asemenea, un rol esențial atunci când este vorba de a preveni și de a combate distensia abdominală. În acest sens, este foarte important să consumați fructe și legume bogate în fibre, o componentă esențială în tratarea distensiei intestinale, dar și a diareei și constipației, care sunt strâns legate de umflarea abdominală.

 În acest sens, vă recomandăm să consumați fructe cum ar fi perele, kiwi și cireșele care sunt o sursă extrem de bogată de minerale și fibre. La rândul lor, unele legume, cum ar fi salata verde, broccoli, anghinarea sau dovleacul, sunt, de asemenea, o sursă inepuizabilă de nutrienți care ajută la tratarea distensiei abdominale. De asemenea, se recomandă să consumați cel puțin doi litri de apă plată pe zi.

3. Realizați zilnic exerciții fizice

 Realizarea unor exerciții zilnice este, de asemenea, o opțiune de luat în considerare pentru tratarea neplăcutei distensii abdominale. Puteți opta pentru alergare, înot, ciclism sau o plimbare lungă în ritm alert timp de 20-30 de minute. Dacă veți urma aceste sfaturi, în câteva săptămâni, veți începe să vedeți primele rezultate.

Remedii eficiente contra distensiei abdominale

 Dacă suferiți des de cele mai neplăcute simptome de distensie abdominală, există câteva remedii utile pe care le puteți urma pentru a încerca să atenuați aceste simptome inconfortabile:

 - Pregătiți o infuzie utilă împotriva distensiei abdominale: infuziile pot fi cu adevărat potrivite atunci când suferim de balonarea abdominală. Una dintre cele mai potrivite și mai populare este infuzia de mușețel, datorită faptului că mușețelul ajută la ameliorarea digestiei, la combaterea gazelor intestinale și a flatulenței. De asemenea, este foarte eficientă infuzia de ghimbir cu scorțișoară, cea de mentă, fenicul, chimen și anason.

 - Realizați un masaj stimulent: O altă opțiune utilă este de a efectua un masaj pentru a stimula diferitele funcții ale colonului, ajutându-l să se activeze. Pentru aceasta întindeți-vă pe pat, menținând picioarele îndoite și efectuând între 30 și 40 de mișcări cercuri pe abdomen în sensul acelor de ceasornic.