Ficatul gras: simptome, tratament și sfaturi

Ce este ficatul gras?

Ficatul gras: simptome, tratament și sfaturi Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie și în general la buna funcționare a metabolismului, având diferite funcții vitale.  Ficatul este doilea organ mai mare, după piele și este situat în partea dreaptă a cutiei toracice.

 Ficatul gras, cunoscut în termeni medicali ca steatoză hepatică, este o boală în general benignă a ficatului, care se caracterizează prin acumularea de acizi grași și de trigliceride în celulele hepatice.

 Cu toate că este adevărat că există pacienți care nu au simptome specifice, acest aspect poate fi periculos, deoarece această afecțiune poate evolua în mod tăcut până la stadii mai grave.

 Până acum câțiva ani, ficatul gras era relaționat cu consumul de alcool în cantități mari, însă în prezent tot mai mulți specialiști relaționează creșterea numărului de persoane care au această patologie cu obezitatea, cu nivelele crescute de colesterol și trigliceride.

 Simptomele ficatului gras

 Simptomele ficatului gras sunt diverse, cu toate că nu toți pacienții prezintă aceste simptome. Ca regulă generală, cele mai obișnuite simptome ale ficatului gras sunt următoarele:

 - Dureri în partea superioară dreaptă a abdomenului;

 - Indispoziție generală;

 - Oboseală cronică;

 - Pierderea în greutate;

 - Senzația de greutate excesivă;

 - Uneori poate apărea icterul.

 - Evoluția ficatului gras

 În general, ficatul gras este o patologie benignă care tinde să nu evolueze spre stadiile mai grave ale bolii.

 Odată ce se detectează apariția ficatului gras (printr-o ecografie abdominală), este necesar să se ia măsurile necesare pentru eliminarea acestei grăsimi din ficat și să se evite astfel ca ficatul gras să evolueze ca steatohepatită (ficat inflamat, crescut ca dimensiuni și care în acest caz este cauzat de acumularea excesivă de grăsimi), iar de aici poate duce la o posibilă ciroză și/sau la cancer.

Tratamentul ficatului gras

 Chiar dacă nu există un tratament definitiv pentru ficatul gras, recomandările de bază referitoare la acesta sunt în principal reducerea greutății corporale și adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, bogată în fructe și legume proaspete.

 Ficatul gras este o afecțiune în general ușor de tratat și în majoritatea cazurilor este benignă.

 Practica regulată, ideal zilnică, a exercițiilor fizice, este o altă recomandare care trebuie luată în considerare, deoarece exercițiile fizice ajută organismul să elimine grăsimea excesivă din corp.

 O altă opțiune bună este aceea de a apela la un nutriționist care să ne indice o dietă adecvată pentru ficatul gras și prin care grăsimea corporală excesivă să se elimine gradat, deoarece o pierdere rapidă în greutate este asociată cu un dezechilibru și mai mare a ficatului.

Este posibil să se prevină ficatul gras?

 Având în considerare faptul că, în prezent, majoritatea cazurilor care sunt diagnosticate cu ficat gras sunt cauzate de obiceiurile nocive și de un stil de viață dezechilibrat, este evident faptul că ficatul gras sau steatoza hepatică se poate preveni. Chiar mai mult, în cazul în care această afecțiune a fost deja detectată, aceasta se poate vindeca.

 Tocmai de aceea, pentru a preveni apariția ficatului gras, este foarte important să avem un stil de viață sănătos, bazat pe o dietă zilnică variată și echilibrată, bogată în alimente proaspete și sănătoase și săracă în grăsimi. În acest sens, de exemplu, este foarte indicată dieta mediteraneană, considerată ca fiind una dintre cele mai sănătoase și mai recomandate diete. Cheia pentru a evita apariția ficatului gras constă în evitarea supragreutății corporale și a obezității și în adoptarea unei alimentații cât mai sănătoasă posibil. În general, este important să evităm excesele de orice fel.

 Dat fiind faptul că alcoolul este un alt dușman al sănătății ficatului și care intervine în mod decisiv în acumularea grăsimilor la nivelul acestui organ, este fundamental să se elimine complet alcoolul din dietă. Totuși, există anumite controverse referitoare la anumite băuturi alcoolice care sunt considerate a fi “mai sănătoase” pentru ficat, cum este cazul vinului, deoarece unele studii au constatat că a consuma un pahar de vin pe zi poate ajuta la prevenirea ficatului gras și la evitarea acumulării grăsimii în acesta. În orice caz, pentru că nu există un acord din partea comunității medicale, recomandarea de bază este simplă: evitați sau reduceți la minim consumul oricărui tip de băuturi alcoolice.

 Așa cum am menționat anterior, supragreutatea corporală și obezitatea influențează în mod direct apariția grăsimilor în ficat, așa cum este și în cazul diabetului. Din acest motiv, este foarte important să reducem greutatea corporală în mod treptat cu ajutorul unui nutriționist, prin intermediul unei diete personalizate și potrivite condițiilor și circumstanțelor personale. Multe studii științifice au arătat că o reducere moderată a greutății corporale se obține prin diminuare și inclusiv eliminarea prezenței grăsimii din ficat.

 Pe de altă parte, atunci când practicăm exerciții fizice cu regularitate ne impulsionăm metabolismul să ardă grăsimile. Exercițiile fizice sunt o activitate care ajută în mod pozitiv în cazul ficatului gras, în special dacă practicăm anumite exerciții aerobice, ca de exemplu alegatul sau plimbatul în ritm rapid. Este necesar ca aceste activități să fie practicate cu o anumită regularitate, dacă este posibil zilnic și timp de cel puțin 30 de minute de fiecare dată.

 Având în considerare faptul că nivelele ridicate de colesterol și de trigliceride pot să influențeze de asemenea apariția ficatului gras, este important să se reducă nivelele ridicate de grăsimi din sânge. În acest caz, sfaturile preventive indicate anterior sunt la fel de utile și recomandate.

Câteva sfaturi utile

 Dacă ai fost diagnosticat recent cu steatoză sau ficat gras, în primul rând trebuie să-ți păstrezi calmul și să devii conștient de faptul că va trebui să adopți anumite măsuri adecvate în viața ta.

 Ficatul gras este considerat în prezent o afecțiune destul de comună, de care suferă multe persoane, dintre care unele fără să fi fost diagnosticate și fără să știe că au această afecțiune, în principal deoarece în majoritatea cazurilor, ficatul gras tinde să nu producă simptome. Iar atunci când simptomele apar, acestea sunt de obicei durerile în partea unde se află ficatul (mai exact, zona costală dreaptă), însoțite de dureri de cap și tulburări digestive.

 Chiar dacă persoana în cauză nu a consumat și nu consumă alcool, dar totuși a fost diagnosticată cu ficat gras, din punct de vedere medical este vorba mai concret de un ficat gras non alcoolic și care este relaționat în special cu o dietă dezechilibrată și cu carențe nutritive, bazată în principal pe alimente foarte bogate în grăsimi și mai ales când există un exces de greutate corporală.

            Cele mai bune 3 infuzii pentru tratarea ficatului gras

 Este posibil să se trateze sau inclusiv să se prevină apariția ficatului gras. În acest sens, pe lângă sfaturile de sănătate indicate mai sus, puteți opta pentru folosirea anumitor infuzii obținute din plante medicinale care au efecte protectoare, depurative și regeneratoare extraordinare asupra ficatului. Iată care sunt cele mai recomandate infuzii din plante pentru un ficat gras:

     1. Infuzia de anghinare

 Anghinarea este un aliment natural care are o recunoscută acțiune hepatoprotectoare, fiind în mod special utilă pentru a ajuta ficatul să elimine grăsimea acumulată în celulele sale în mod total și complet natural. Anghinarea ajută la:

 - producerea şi eliminarea bilei;

 - protejarea şi regenerarea celulelor hepatice;

 - eliminarea toxinelor din ficat;

 - menţinerea concentraţiei normale a colesterolului şi grăsimilor în sânge şi de la nivelul ficatului;

 - menţinerea concentraţiilor normale de acid uric din sânge;

 - producerea şi eliminarea bilei.

Ingrediente necesare

 - 1 linguriță de anghinare uscată

 - 1 cană de apă

Cum se prepară infuzia?

 Infuzia de anghinare se prepară dintr-o lingură de plantă uscată adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează câte 2, maxim 3 căni cu infuzie pe zi, preferabil cu o jumătate de oră înainte de masă.

 Este foarte indicat să se consume și maceratul la rece din plantă, care are proprietăți terapeutice mai puternice decât infuzia. Maceratul la rece se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei (peste noapte), apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 2-3 căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

     2. Infuzia de ciulin

 Ciulinul este probabil una dintre plantele medicinale cele mai populare și recunoscute pentru îngrijirea naturală a ficatului, datorită conținutului său bogat de silimarină. Silimarina este un compus natural care are un efect sau acțiune hepatoprotectoare, ceea ce înseamnă că ajută la protejarea celulelor din ficat. În plus, silimarina este un excelent regenerator al celulelor hepatice.

 În cazul persoanelor care suferă de ciroză sau de hepatită produsă de consumul de alcool, studiile medicale au evidențiat faptul că silimarina îmbunătăţeşte funcţia hepatică şi creşte speranţa de viaţă a persoanelor care suferă de aceste afecţiuni.

 În privința cancerului, au fost efectuate diverse studii în laborator şi pe animale care au arătat că silimarina şi alti compuşi din ciulin pot împiedica dezvoltarea celulelor canceroase.

Ingrediente necesare

 - 1 linguriță de ciulin

 - 1 cană de apă

Cum se prepară infuzia?

 Infuzia de ciulin se prepară dintr-o lingură de plantă uscată adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează câte 2, maxim 3 căni cu infuzie pe zi, preferabil cu o jumătate de oră înainte de masă.

 Este foarte indicat să se consume și maceratul la rece din plantă, care are proprietăți terapeutice mai puternice decât infuzia. Maceratul la rece se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei (peste noapte), apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 2-3 căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

     3. Infuzia de păpădie

 Păpădia este o altă plantă medicinală cunoscută îndeosebi pentru tratarea ficatului gras și pentru îngrijirea atât a ficatului, cât și a vezicii biliare în general. Păpădia este un excelent depurativ al ficatului și un diuretic foarte bun, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea grăsimilor și la eliminarea acestora din ficat.

Păpădia ajută la:

 - normalizarea secreţiilor digestive (gastrice, pancreatice şi intestinale);

 - eliminarea retenției de lichide din corp;

 - producerea şi eliminarea bilei;

 - îmbunătățirea tranzitului intestinal;

 - detoxifierea și purificarea organismului;

 - protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Ingrediente necesare

 - 1 linguriță de păpădie uscată

 - 1 cană de apă

Cum se prepară infuzia?

 Infuzia de păpădie se prepară dintr-o lingură de plantă uscată adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează câte 2, maxim 3 căni cu infuzie pe zi, preferabil cu o jumătate de oră înainte de masă.

 Este foarte indicat să se consume și maceratul la rece din plantă, care are proprietăți terapeutice mai puternice decât infuzia. Maceratul la rece se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei (peste noapte), apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 2-3 căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

 Este posibil ca aceste infuzie sau macerate la rece să fie combinate între ele, astfel încât să se obțină o singură infuzie din amestec de păpădie, ciulin și anghinare.