Infecția cu coronavirusul COVID-19 în cazul copiilor

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?

Infecția cu coronavirusul COVID-19 în cazul copiilor Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care cuprind diferite subtipuri. La sfârșitul anului 2019, au fost detectate primele cazuri de un nou tip de coronavirus, respectiv COVID-19. Originile acestui virus sunt încă necunoscute, dar se suspectează că a suferit mutații de la animale pentru a se adapta la organismul uman. Cu siguranță infecția produsă de virusul COVID-19 este o infecție foarte contagioasă. Problema este că acest virus poate produce imagini clinice diferite, de la o simplă răceală până la pneumonie sau insuficiență respiratorie.

 De fapt, coronavirusul afectează diferit oamenii în funcție de vârsta lor sau de starea sistemului imunitar. Coronavirusul COVID-19 a provocat un număr semnificativ de decese la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, ele nu sunt singurele afectate, deoarece unele decese au fost înregistrate și la tineri, deși mult mai rar. Principalele simptome ale acestei infecții cauzate de COVID-19 sunt febra, tusea și lipsa respirației. Cu toate acestea, la fel cum pot exista complicații, există și multe persoane care transmit infecția asimptomatic.

Cum se manifestă coronavirusul COVID-19 la copii?

 Coronavirusul la copii poate fi o infecție asimptomatică. Prin urmare, trebuie să respecte, de asemenea, izolarea preventivă. Pe de altă parte, în cazurile în care apar simptome, trebuie să acordați atenție și să puneți în practică anumite măsuri de precauție.

 Coronavirusul SARS-CoV-2 sau COVID-19 este virusul care a dezlănțuit pandemia care afectează în continuare mapamondul. Deoarece este un tip nou al acestui virus, oamenii de știință încă cercetează toate efectele și caracteristicile acestuia. Cu toate acestea, există ceva care este evident: coronavirusul la copii este diferit.

 De când au început primele cazuri, în orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului 2019, s-a observat că majoritatea cazurilor apar la adulți. De fapt, în ciuda faptului că rata mortalității la vârstnici este foarte mare, coronavirusul COVID-19 la copii nu cauzează de obicei decesul.

 Dimpotrivă, infecția în cazul copiilor, în majoritatea cazurilor, este asimptomatică. Acest fapt este în continuare rezultatul studiului, dar în acest articol vă expunem tot ceea ce se știe în prezent despre coronavirus la copii și cum îi poate afecta.

 După cum am menționat deja, coronavirusul COVID-19 la copii acționează diferit. Nu în sensul mecanismului de infecție, ci în ceea ce privește simptomele. În general, simptomele la copii sunt mult mai ușoare, iar mortalitatea este cu adevărat scăzută. În plus, au fost identificate o serie de alte diferențe.

 Un studiu publicat în revista americană Pediatrics explică faptul că procentul de copii în cazul cărora infecția cu COVID-19 evoluează serios este foarte mic. De fapt, pe măsură ce persoanele înaintează în vârstă, riscul de complicații crește. Coronavirusul COVID-19 la copii reprezintă un risc doar pentru cei care au un sistem imunitar slab sau au probleme respiratorii. S-a estimat că aproape 40% dintre copiii care fac această infecție au o infecție cu un alt virus sau bacterii în același timp. Aceste date fac ca studierea coronavirusului COVID-19 la copii să fie mai complex. În ceea ce privește simptomele, aceleași statistici sugerează că aproximativ 60% dintre copiii cu infecție COVID-19 prezintă febră și tuse.

 Deși, după cum am arătat anterior, coronavirusul COVID-19 la copii nu pare să prezinte un risc prea mare, totuși prezintă o problemă la nivelul transmisiei. Copiii sunt o sursă importantă de contagiune pentru orice patologie. Adulții sunt din ce în ce mai conștienți de condițiile de igienă pe care trebuie să le respecte. Cu toate acestea, copiii nu o fac, iar majoritatea nu știu să acorde atenție spălării mâinilor. De fapt, ei sunt în contact constant cu nasul și cu gura.

 Prin urmare, ca părinți sau îngrijitori, trebuie să acordăm o atenție specială copiilor. Atât pentru a preveni orice complicație sau problemă, cât și igiena acestora. Trebuie să fim conștienți de complexitatea acestei situații. În plus, ideal este să evitați contactul dintre copii și vârstnici. Coronavirusul COVID-19 la copii poate fi asimptomatic, dar acest lucru nu înseamnă că nu poate fi răspândit. Prin urmare, cel mai recomandat este să mențineți toate măsurile de precauție posibile.