Oboseala, simptom comun pentru 8 boli

Scris de Dr. Luca Catalin

De ce apare starea de oboseală?

Oboseala, simptom comun pentru 8 boli De fiecare dată când în organism se declanșează o boală, sistemul imunitar folosește multă energie pentru a lupta împotriva acesteia. Acest lucru ne face să ne simțim obosiți și astfel se explică de ce oboseala este un simptom comun al multor boli.

 Doctor Anne Cappola, profesoară la Universitatea din Pennsylvania, afirmă că oboseala este un concept foarte complicat. Există multe modalități de măsurare a gradului de oboseală, în funcție de modul în care dormim, de cât de mult facem exerciții fizice sau de nivelul de oboseală din timpul nopții.

 Dr. Cappola afirmă totodată că trebuie să ne dăm seama că oboseala poate fi pur fizică sau poate fi emoțională sau psihologică. Stresul poate reduce într-adevăr nivelurile de energie. Oamenii simt, de asemenea, presiunea din partea societății de a fi întotdeauna în mișcare, ceea ce pentru unii dintre noi este puțin nerealist.

 Notă: Acest ghid vă oferă sugestii despre posibilele boli pe care le poate indica oboseala. Dacă vă simțiți obosiți, ar trebui să consultați un medic și să explicați simptomele precise pe care le aveți pentru un diagnostic profesional. Vă prezentăm în acest articol 8 dintre cele mai frecvente boli care au în comun simptomul de oboseală. Să vedem în continuare care sunt acestea:

1. Hiperactivitatea tiroidiană

 Tiroida este o glandă mică care se găsește la baza gâtului. Funcția sa este aceea de a regla sistemul imunitar și nivelurile de energie ale organismului. Dintre bolile cele mai relaționate cu oboseala ca simptom principal, hiperactivitatea tiroidiană este una dintre cele mai frecvent întâlnite. Alte simptome, altele decât oboseala, care vă pot ajuta să identificați această boală includ: intoleranța la frig, pielea uscată, constipația și creșterea în greutate.

2. Insuficiența renală

 Potrivit doctorului Cappola, aceasta este a doua boală pe care un medic o investighează, atunci când întâlnește un pacient care se plânge de oboseală permanentă. Boala apare când glandele suprarenale funcționează prost, ducând la o lipsă de cortizol. Alte simptome asociate cu această boală pot include: pierderea în greutate, diaree; hiperpigmentarea pielii (pete închise la culoare pe piele) stări de confuzie sau dureri abdominale.

3. Sindromul de oboseală cronică

 Această boală este caracterizată de oboseală debilitantă, unde aproape orice sarcină sau activitate obișnuită poate părea un coșmar imposibil. Aproximativ un sfert dintre toți cei care au această boală stau mai mult în pat. Sindromul de oboseală cronică poate fi cauzată de inflamația excesivă ca urmare a activităților ușoare. Alte simptome asociate cu această boală includ gândirea lentă, lipsa concentrării, dureri musculare și letargie.

4. Anemia

 În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu este considerată o boală gravă, pot cauza alte probleme de sănătate dacă nu este tratată în mod corespunzător. Atunci când sângele are insuficiente celule sanguine sănătoase care să transporte oxigen în întregul corp, această afecțiune se numește anemie. Anemia are multe forme diferite, dar toate provoacă oboseală. Există mai multe tipuri de anemie care sunt cauzate de deficiențe dietetice și care pot fi ușor prevenite și tratate pentru a completa depozitele de fier și de vitamina B din organism. Alte simptome care pot indica anemie, pe lângă starea de oboseală, includ: unghii fragile, bătăile inimii accelerate, amețeli, dureri de cap și paloare.

5. Diabetul

 Când cineva are diabet zaharat, corpul său lucrează ore suplimentare încercând să gestioneze nivelurile de glucoză din sânge. Simptomele cheie care pot ajuta la diagnosticarea acestei boli includ și oboseala. Alte simptome ale diabetului sunt setea excesivă și urinarea frecventă.

6. Depresia clinică

 Deși depresia este o condiție dificilă de definit din punct de vedere medical, aceasta este, fără îndoială, relaționată cu o stare aproape permanentă de oboseală. Tristețea face dificilă acumularea energiei necesare pentru a ne îndeplini sarcinile obișnuite. Alte simptome care pot indica probleme psihologice includ de asemenea o pierdere a poftei de mâncare și probleme de concentrare.

7. Endocardita

 Endocardita este o inflamație sau o infectare a inimii. Aceasta apare deoarece bacteriile călătoresc prin sânge și se agață de căptușeala interioară a inimii. Persoanele care au valve cardiace artificiale și cele cu leziuni cardiace sunt expuse la cel mai mare risc de a suferi de această boală. Tratamentele pentru această boală includ terapia antimicrobiană și, eventual, intervenția chirurgicală. Alte simptome care trebuie luate în considerare în cazul endocarditei includ starea de oboseală, frisoane și febră.

8. Sindromul de apnee în somn

 Sindromul de apnee în somn este o afecțiune de sănătate care poate să apară la orice vârstă și care afectează la nivel mondial aproximativ 4% dintre bărbați, 2% dintre femei și 0,7% dintre copii.

 Pentru a dormi bine, unul dintre lucrurile de care avem nevoie este un model constant de respirație. Când aceasta se întrerupe cu pauze prelungite de respirație în timpul nopții, somnul poate fi întrerupt și poate cauza oboseală în timpul zilei. Apneea nu este o afecțiune care pune viața în pericol, dar cu siguranță afectează starea de sănătate prin scăderea nivelului de energie.

 Apneea reprezintă oprirea fluxului aerian, la nivelul nasului și a gurii, în timpul somnului, pentru cel puțin 10 secunde. Efectele pot fi exacerbate atunci când sunt combinate cu o altă boală. Oricine doarme lângă dumneavoastră poate să vă ajute să identificați dacă aveți probleme cu respirația pe timp de noapte, respectiv dacă observă o pauză de respirație timp de un minut.