Sclerodermia: cauze și recomandări

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este sclerodermia?

Sclerodermia: cauze și recomandări Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă, este o boală autoimunitară cronică ce cauzează îngroșarea pielii, provocând o acumulare de țesut cicatrizant și care produce daune organelor interne (inima și vasele sanguine, plămânii, stomacul și rinichii).

 Tumefacția, edemele, îngroșarea pielii, schimbarea culorii degetelor și refluxul gastroesofagian sunt câteva dintre semnalele care ne avizează de apariția acestei boli. Cauzele declanșării acesteia rămân deocamdată, necunoscute, deși este adeseori relaționată cu slăbirea sistemului imunitar. Această boală afectează în mare parte femeile, în principal între 30 și 50 ani.

 Datorită faptului că scleroza dermică poate fi relaționată cu anumite intoleranțe alimentare, este important să se evite consumul lactozei și glutenului și să se stimuleze circulația sângelui cu ajutorul masajelor și automasajelor, a exercițiilor fizice și prin folosirea unor ingrediente vasodilatatoare.

 În cazul sclerodermiei, o alimentație adecvată, care să conțină anumiți nutrienți benefici, precum și câteva recomandări ne pot ajuta să ne îmbunătățim considerabil calitatea vieții.

Alimentația recomandată în sclerodermie

 Sclerodermia este o boală care este relaționată cu intoleranța la anumite alimente, mai exact, la gluten și la lactoză. Dacă avem aceste intoleranțe alimentare, vom evita următoarele alimente: alimentele care conțin lactoză, în principal laptele și derivatele sale, precum brînza, iaurtul, kefirul, înghețata, deserturile, frișca, smântâna și orice tip de mâncăruri semi-preparate care conțin lactoză. Putem să înlocuim aceste alimente cu băuturi și deserturi preparate pe bază de orez, mei, tapioca, quinoa, semințe de chia și cu orice alt tip de deserturi preparate pentru intoleranța la lactoză.

 Alimentele care conțin gluten, preparate cu grâu, spelta, ovăz, secară și orz, precum făina, pastele, pâinea, produsele de patiserie, cerealele pentru micul dejun. Aceste alimente vor fi înlocuite cu altele preparate cu făină de orez, porumb sau quinoa. Trebuie luat în considerare faptul că atât glutenul cât și lactoza sunt adăugate ca ingredient în multe mâncăruri semipreparate precum piureuri de fructe, sucuri, mezeluri, fructe uscate, congelate, etc., de aceea, dacă aveți intoleranță la aceste ingrediente, este necesar să citiți cu atenție etichetele produselor alimentare.

Nutrienți utili în sclerodermie

 Există anumiți nutrienți de care organismul are nevoie în special în cazul sclerodermiei, și anume:

 - Acizi grași Omega 3 și Omega 6: uleiul și semințele măcinate de in, uleiul și semințele de cânepă, semințele de chia, uleiul de cocos și uleiul de luminița nopții și fructul de avocado sunt alimente foarte bogate în acizi grași esențiali. De asemenea, se pot lua suplimente alimentare cu acizi grași esențiali, trei grame pe zi.

 - Antioxidanți: suplimente nutriționale care includ vitamina C, vitamina E, betacaroten, bioflavonoizi, zinc, seleniu și Coenzima Q10.

 - MSM (antiinflamatoriu): Se va lua 200-1000 mg zilnic. Există alimente care conțin în mod natural această substanță, precum usturoiul, ceapa și sparanghelul.

 Pe lângă acești nutrienți necesari, sunt indicate și unele remedii medicinale și alimente cu proprietăți vindecătoare care nu ar trebui să lipsească din dietă, și anume:

 - Propolis

 - Gheara mâței

 - Usturoi

 - Ceapă

 - Lămâie

 - Pau D’arco

Stimularea circulației sanguine

 Datorită caracteristicilor sclerodermiei, este fundamental să se îmbunătățească circulația sanguină. Intern, se pot administra infuzii de rozmarin și ginkgo biloba precum și suplimente alimentare cu oligoelementul MnCo (Mangan-Cobalt).

 Rozmarinul este un sedativ natural și un antiinflamator muscular, de aceea este recomandat pentru sănătatea vaselor sanguine din creier. Rozmarinul este o plantă vindecătoare care detensionează, relaxează și tonifică. Rozmarinul, administrat intern (sub formă de pulbere, infuzie sau macerat) normalizează circulaţia periferică şi cerebrală.

 Extern, se pot face frecții cu următoarele remedii naturale:

 - Oțet de rozmarin: se vor macera în oțet câteva ramuri de rozmarin proaspăt;

 - Ulei de sunătoare: se vor macera în ulei de măsline extravirgin flori de sunătoare timp de o lună, iar preparatul se va lăsa într-un loc însorit;

 - Cremă naturală: se va amesteca gel de aloe vera (se poate cumpăra sau se poate extrage din plantă) cu ulei de rosa mosqueta și câteva picături de ulei esențial de rozmarin, hammamelis sau chiparos.

Masaje, exerciții fizice și stretching

 În cazul sclerodermiei, este foarte important să se maseze bine pielea și musculatura care tind să se contracteze. Se poate apela la un maseur profesionist sau se pot realiza exerciții de stretching și automasaje circulare.

 O altă metodă foarte bună pentru stimularea circulației sanguine este realizarea timp de o oră zilnic, a unor exerciții fizice lejere. Putem alege mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau înotul.