Cura cu măceșe

Scris de Dr. Luca Catalin

Cura cu măceșe

Cura cu macese

Măceșele sunt un remediu universal care tratează mai multe afecțiuni și previn apariția altora. Din cele mai vechi timpuri, măceșele au fost folosite pentru efectul lor de stabilizare a glicemiei, pentru efectul antidiabetic, pentru stimularea imunității, pentru prevenirea tumorilor și efectului lor regenerant și cicatrizant și pentru o mai bună funcționare a organelor interne și a organismului ca și întreg substanțele importante secretate de măceșe precum antioxidanții sunt cele mai eficiente în tratarea și prevenirea multor afecțiuni. Copiii nu trebuie privați de cura cu măceșe, deoarece acestea stimulează pofta de mâncare, ajută la dezvoltarea normală a sistemului nervos și asigură necesarul de vitamine și de minerale. De asemenea, măceșele stimulează funcțiile celulelor din întregul organism, combătând și insomniile, dar și stările nervoase, în tratarea afecțiunilor cardiovasculare. Să vedem ce presupune cura cu măceșe și ce beneficii aduce organismului nostru.

Ce sunt și ce conțin măceșele?

 Măceșele sunt fructele unei plante, a unui arbust mai exact, măceșul, ce crește mai ales în zone deluroase și montane, dar poate fi întâlnit și la câmpie. Măceșul este un arbust acoperit de spini, care face fructe roșii, denumite măceșe și care au un conținut foarte bogat de substanțe importante pentru organismul nostru. Măceșul este originar din regiunile temperate și este folosit din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională. Astfel că, măceșele conțin vitamina C, vitamina A, P, K, B1 și B2, zaharuri, acid citric, fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, sulf,seleniu, și antoxidanți. Cu alte cuvinte, măceșele conțin aproape toate substanțele necesare organismului uman.

Ce afecțiuni tratează cura cu măceșe?

 Cura cu măceșe se poate ține fie cu ajutorul infuziei de plantă, fie cu ajutorul pudrei de măceșe ce poate fi consumată în iaurt, în supă, sau sub formă de infuzie. În primul rând, măceșele stimulează imunitatea având un puternic rol regenerant, antiinflamator, cicatrizant, asigură o funcționare bună a organelor interne, a sistemului cardiovascular și au efect antidiabetic. În plus, măceșele combat astenia, reglează metabolismul și este indicat consumul de măceșe încă de la vârste foarte fragede. Pentru ce sunt indicate așadar măceșele?

Cure, diete si ceaiuri cu macese

 Cura cu măceșe începe la începutul primăverii și se bea timp de o lună și jumătate o jumătate de litru de infuzie de măceșe zilnic. În sezonul rece, însă, dacă țineți această cură, organismul va fi ferit de răceli și viroze.

 Măceșele pot fi folosite pentru tratarea diabetului și a obezității datorită efectului pe care acestea îl au, de stabilizare a glicemiei. De asemenea, o cură cu măceșe poate reduce colesterolul din sânge în mod semnificativ după doar câteva săptămâni.

 Afecțiunile cardiovasculare sunt tratate prin cura de măceșe deoarece acestea previn arteroscleroza, combat frigiditatea capilară și circulația periferică deficitară. Se recomandă astfel o cură de o lună cu pulbere de măceșe.

 Măceșele tratează cu succes afecțiunile hepatobiliare, astfel că, o cură de 30 de zile cu infuzie de măceșe este de un real ajutor în tratarea colicistitei și a calculilor biliari.

 Bolile respiratorii se tratează cu ajutorul măceșelor. Răcelile, faringitele, laringitele, astmul bronșic, virozele și pneumonia sunt tratate cu succes prin cura de măceșe, iar în sezonul de iarnă se poate asocia acestei cure și mierea, cătina și propolisul.

 Afecțiunile renale și urinare pot fi tratate cu o cură de măceșe deoarece acestea au proprietăți diuretice și antiinflamatoare. Astfel, in cazul cistitelor, calculilor renali, a pielonefritelor sau a calculilor la nivelul vezicii urinare, măceșele și-au dovedit eficacitatea.

 Măceșele tratează afecțiuni ale aparatului genital fiind folosite îndeosebi pentru oprirea hemoragiilor uterine, pentru tratarea dismenoreei sau a leucoreei folosind tinctura sau infuzia de măceșe.

Atenție in cura cu macese!

 Înainte de a începe o cură cu măceșe este indicat să vă adresați medicului de familie sau unui fitoterapeut. Măceșele nu au contraindicații majore, însă cu toate acestea, ceaiul de măceșe nu este agreat de oricine. Ceaiul de măceșe poate fi consumat prin adăugarea mierii în compoziție sau a scorțișoarei, care îi sporesc eficiența în cazul răcelilor. De asemenea, vasele de metal descompun conținutul de vitamina C astfel încât pentru preparatele ce conțin măceșe este indicată folosirea vaselor smălțuite. În plus, pulpa și ceaiul de măceșe nu au contraindicații, dar semințele, mai ales perișorii prezenți pe semințe irită aparatul digestiv și pe cel respirator. Se recomandă evitarea semințelor de măceșe în cazul bolnavilor alergici sau a celor ce suferă de astm bronșic.