Cura cu mere

Cura cu mere

Cura cu mere

 Merele sunt poate cele mai răspândite fructe de pe glob. Cultivarea lor nu necesită o atenție deosebită, în momentul în care mărul începe să rodească sunt necesare câteva operațiuni pe parcursul anului, însă nu îi pun în dificultate pe fermieri. Merele sunt fructe foarte gustoase, dar și foarte sănătoase. Pe principiul un măr pe zi ține doctorul la distanță, vom acorda în cadrul acestui articol o importanță deosebită acestor fructe miraculoase, merele. Pe lângă faptul că se pot consuma în stare crudă și aduc foarte multe beneficii pentru organismul nostru, acestea sunt foarte gustoase și în diferite salate, rețete de plăcinte și prăjituri, se obțin sucuri delicioase din mere, simple sau în combinație cu alte fructe și legume. Până și medicii pediatri recomandă ca diversificarea alimentației bebelușilor să se înceapă cu suc de mere și de morcovi, pentru ca mai apoi să oferim copiilor la micul dejun un piure fin de mere combinat cu biscuite.

Mărul este alimentul cel mai indicat pentru o sănătate de fier, este o gustare ideală și sățioasă, deși nu conține grăsimi și colesterol și aduce un aport foarte important de vitamine și fibre organismului uman. De asemenea, mărul conține multe substanțe flavonoide care reduc riscul dezvoltării unui cancer la pancreas și unele substanțe din coaja mărului ajută organismul să lupte împotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau sân. Este foarte indicat ca merele să fie consumate cu tot cu coajă, deoarece și coaja conține foarte multe substanțe esențiale pentru organismul uman. De asemenea, oțetul de mere este foarte sănătos și este o alternativă ideală a oțetului din vin, iar în combinație cu mierea de albine, face minuni. Riscul de a face diabet scade o dată cu consumul regulat de mere și astfel sistemul imunitar va fi întărit. De asemenea, merele au capacitatea de a reduce stresul, de a trata stările depresive, de a preveni riscul dezvoltării bolii Alzheimer.

Ce conțin merele?

  Din punct de vedere al aportului caloric pe care merele îl aduc organismului nostru, este bine de știut că un măr de mărime medie conține în jur de 80 de calorii. Acesta reprezintă o gustare sănătoasă atunci când sunteți la serviciu sau la școala și este bine de știut faptul că puteți consuma mere în curele de slăbire, deoarece acestea au un aport caloric redus. De asemenea, merele nu conțin grăsimi, ci carbohidrați, zaharuri naturale, fibre dietetice și vitamine. Merele conțin vitaminele B1, B2, vitamina A și vitamina C, magneziu, fosfor, potasiu și fier. Merele conțin și quercetina, o substanță deosebit de importantă care reduce riscul apariției cancerului la plămâni, iar antioxidanții din mere ajută la o mai bună funcționare a plămânilor. Coaja merelor conține acid ursolic, ce ajută la reglarea nivelului de zahăr și de grăsime din sânge. Și fiindcă sunt atât de benefice organismului, merele ar trebui consumate regulat pentru că acestea sunt printre puținele fructe pe care le putem găsi tot timpul anului în piețe. Este recomandat să cumpărăm merele din piață, de la țărani, deoarece acestea sunt mult mai sănătoase decât cele pe care le găsim în supermarketuri. Iar cu cât mărul are mai multe imperfecțiuni și nu pare desprins din reviste, cu atât este mai sănătos. Merele sunt un aliment ideal și pentru curele de detoxifiere a organismului.

Beneficiile merelor asupra organismului

  Consumate în stare crudă sau sub formă de suc proaspăt stors, merele ajută în primul rând plămânii să funcționeze mai bine datorită substanțelor fitochimice pe care le conțin. De asemenea, merele ajută și persoanele ce suferă de astm și diverse alergii. Stresul este combătut cu ajutorul unui consum regulat de mere și durerile de cap sunt ameliorate simțitor prin simpla mirosire a unui măr verde. De asemenea, merele scad nivelul colesterolului rău din sânge, astfel încât atacurile de inimă sunt prevenite. Substanțele flavonoide pe care merele le conțin ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Quercitina este un flavonoid deosebit de important ce se găsește în măr și în ceapă și ajută la prevenirea și tratarea multor boli. De asemenea, merele sunt un remediu excelent împotriva constipației, ajutând la reglarea tranzitului intestinal. Fructoza, pe de altă parte, este îndulcitorul natural ce poate fi găsit în mere și care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr în sânge. Riscul formării pietrelor la rinichi este mult diminuat prin consumul sucului de mere, iar fenolul, o substanță conținută în coaja de măr are rolul de a preveni diverse afecțiuni cronice și de a proteja pielea de razele solare dăunătoare. Mai mult decât atât, un consum regulat de mere vă ajută să aveți dinți albi și sănătoși și o respirație proaspătă. Merele nu vor înlocui pasta și periuța de dinți, dar în situații de extremă urgență, sunt un remediu mult mai sănătos și mai la îndemână împotriva respirației urât mirositoare decât guma de mestecat. Cura cu mereConsumul regulat de mere combate îmbătrânirea creierului și previne apariția unor boli precum Parkinson, Alzheimer și chiar demența. Așa cum am mai menționat, merele previn mai multe tipuri de cancer și, mai mult decât atât, protejează oasele datorită unei substanțe flavonoide ce se găsește în măr, denumită florizina. Aceasta ajută la întărirea sistemului osos și ajută femeile la menopauză să se ferească de osteoporoză. Pentru prevenirea calculilor biliari, medicii recomandă consumul regulat de mere, mai exact, o dietă bogată în fibre, ca și în cazul constipației și a diareei. Fibrele găsite în mere vă ajută să vă reglați tranzitul intestinal, pot grăbi și stimula acest tranzit în caz de constipație sau pot absorbi excesul de apă în caz de diaree. Durerile abdominale, balonarea și hemoroizii (o afecțiune cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni din cauza stresului, a sedentarismului și a unei alimentații dezechilibrate) sunt prevenite și tratate prin cura de mere. Un consum regulat de mere ajută și la întărirea sistemului imunitar, astfel încât organismul va fi ferit de răceli și de alte tipuri de infecții și viroze. Merele sunt indicate și în curele de slăbire deoarece mențin senzația de sațietate și acidul ursolic ce se găsește în coaja de măr ajută la arderea mai rapidă a caloriilor și la creșterea masei musculare.

Merele în cosmetică

 Merele au o gamă foarte variată de întrebuințări, iar unul din domeniile în care merele mai pot fi folosite este acela al cosmeticii. Merele sunt ideale pentru toate tipurile de ten, ajutând la relaxarea tenului, oferindu-i un plus de strălucire. Se poate prepara acasă o loțiune tonică din suc de mere, o ceașcă de oțet de mere, una de apă și câteva picături de ulei aromat. Puteți folosi această mască tonică în fiecare seară după o demachiere corectă a feței, lăsând-o să acționeze timp de 15 minute.

 Cearcănele și pungile de sub ochi inestetice vor fi ameliorate cu ajutorul unui tratament cu mere ce se obține dintr-un măr ras, un castravete ras și un cartof ras, pe care să îl aplicați seara în jurul ochilor. Acneea poate fi ameliorată simțitor cu ajutorul unei măști preparată din un măr ras fin, o lingură de miere și o lingură de argilă ce poate fi aplicat pe tenul cu probleme de două ori pe zi, masând ușor. Dacă aveți tenul uscat și necesită o atenție deosebită prin hidratare, este recomandată o mască naturistă ce se obține dintr-un măr ras, o lingura de miere, una de ulei de măsline și o lingură de lapte, mască ce poate fi aplicată zilnic.

Cum selectăm și păstrăm merele?

  Merele trebuie selectate cu mare atenție, din piață, este cel mai indicat să procedăm astfel. Merele verzi sau galbene ce au puțină roșeață sunt cele mai delicioase, mai dulci și mai parfumate. De asemenea, este recomandat să consumăm mărul atunci când acesta ajunge la maturitate, datorită cantității ridicate de antioxidanți naturali. Merele trebuie alese cu grijă, iar cele mai sănătoase sunt acelea care nu vă încântă neapărat privirea și nu arată perfect. Merele se păstrează la temperatura camerei timp de șapte zile, iar în frigider le puteți ține și șase săptămâni.

Beneficii ale oțetului de mere

  Oțetul de mere este excelent dacă îl folosiți în salate, dar acesta mai are și alte întrebuințări. O lingură de oțet de mere dizolvată într-un pahar mare cu apă este excelent pentru o digestie bună și pentru tratarea toxiinfecțiilor alimentare. Dacă aveți probleme cu somnul, înainte de culcare puteți renunța la paharul cu lapte călduț sau cu ceai de tei și puteți încerca și remediul cu oțet de mere, o lingură dizolvată într-un pahar de apă caldă. Oțetul de mere are și un efect antiinflamator, astfel că acesta vă ajută să scăpați de durerile de spate, de umeri și de gât. Oțetul de mere este un remediu eficient împotriva diabetului și a colesterolului ridicat, ajută la scăderea în greutate, iar extern, dacă îl aplicați pe piele, vă scapă de iritații și de durerea provocată de înțepăturile de insecte.