Cura cu varză

Scris de Dr. Luca Catalin

VARZA ȘI BENEFICIILE SALE ASUPRA ORGANISMULUI

cura cu varza

Din cele mai vechi timpuri, varza este cunoscută ca un adevărat aliment-minune, atât în stare naturală, cât și preparată la murat. Aceasta ascunde printre frunzele sale adevărate minuni pentru sănătate și are întrebuințări pentru o gamă largă de afecțiuni, folosită atât  intern, cât și extern.

Varza este considerată un remediu universal, dar și un aliment foarte gustos, ce poate fi preparat în multe feluri, având proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și antioxidante, fiind un adjuvant în tratamentele împotriva cancerului.

Varza este bogată în vitamina C, conține o cantitate mult mai mare din această vitamină decât portocalele, și, în plus, conține potasiu, calciu, vitamina A, vitamina K, vitamina B2, B3, B5, iod, cobalt, fitonutrienți și magneziu. Este folosită și în tratamentele cosmetice datorită proprietăților sale anti-îmbătrânire. Există mai multe tipuri de varză, peste 400 de soiuri, cu culori ce pornesc de la galben deschis, roșu, mov, verde, toate având proprietăți miraculoase pentru organism. Varza roșie conține și resveratrol, o substanță antioxidantă cu efect antioxidant și antiinflamator. 

CUM PUTEM CONSUMA VARZA?

ÎN STARE CRUDĂ

  Pentru un efect terapeutic de succes, varza se consumă în stare crudă sau murată. Desigur, se poate căli, prăji și se pot face cataplasme cu varză pentru uz extern. Însă varza în stare crudă, consumată sub formă de salată sau suc proaspăt este alegerea cea mai sănătoasă. Ambele se prepară foarte ușor și nu necesită foarte mult timp și efort.

Salata de varză se prepară din foi de varză spălate bine, tăiate fideluță și amestecate cu puțin ulei de măsline sau de floarea-soarelui, sare, piper și zeamă de lămâie sau oțet. Varza se taie cu un cuțit cu lamă de inox sau și mai bine, ceramică, pentru a preveni oxidarea vitaminelor și enzimelor. Salata de varză se consumă proaspătă, iar pentru o cură de succes, se recomandă consumarea acesteia timp de minimum patru săptămâni. Sucul de varză se consumă și el în stare proaspătă, prin stoarcerea frunzelor spălate și tocate într-un storcător universal. Puteți bea până la un litru de suc de varză zilnic, în cure de două luni cu pauze de o lună.

VARZA MURATĂ

 Promotie Vitamina C Alcalina forte.jpgVarza murată este nelipsită de pe masa românilor la sărbătorile importante și pe bună dreptate, deoarece este un remediu excelent împotriva constipației, iar mesele cu mâncăruri grele necesită și prezența acesteia.

Varza murată conține  vitamina C , ajutând la întărirea sistemului  imunitar. De asemenea, în varza murată se găsește vitamina B12, fiind printre putinele alimente vegetale care o conține, care încetinește îmbătrânirea și protejează sistemul nervos, prevenind pierderile de memorie.

Mai mult decât atât, varza murată este excelentă în tratarea ulcerului, deoarece aceasta conține vitamina U, vitamină antiulceroasă. Atât varza murată, cât și cea crudă sunt recomandate în diete și cure de slăbire datorită aportului caloric foarte redus. Persoanele hipotensive pot consuma zilnic câte un pahar de zeamă de varză murată, de asemenea și persoanele care suferă de constipație.

Zeama de varză murată ajută la detoxifierea organismului și la prevenirea infecțiilor respiratorii pe timp de iarnă, contribuind la vitaminizarea și mineralizarea organismului.De asemenea, varza murată, la fel ca toate alimentele fermentate, este o sursă extraordinară de probiotice. În aproximativ 150 de grame de varză murată se găsesc peste 10 miliarde de bacterii benefice, având un rol foarte important pentru menținerea sănătății intestinelor și îndepărtarea eficientă a toxinelor din organism.

VARZA CĂLITĂ / PRĂJITĂ

 Nu se recomandă consumul de varză în scop terapeutic dacă aceasta este fiartă mai mult de 15 minute (exceptând fierberea la steamer, în abur), călită, prăjită, folosită la sarmale, deoarece preparată astfel își pierde proprietățile terapeutice.

CATAPLASMELE CU VARZĂ

 Cataplasmele cu varză se aplică de două-patru ori pe zi pe zona afectată și se obțin din foi de varză zdrobite cu o unealtă de lemn, și înfășurate într-un tifon subțire. Varza grăbește procesul de vindecare a plăgilor, a entorselor şi a nevralgiilor. Cataplasmele cu multe frunze de varză, bine presate, sunt utile în durerile de lumbago, în panariţiu şi furunculoză.

TRATAMENTE COSMETICE CU VARZA

 Varza este folosită ca și adjuvant natural în tratamentul cosmetic al tenului încărcat și al pielii îmbătrânite sau ridate. Astfel, se înmoaie un tampon de vată în suc de varză proaspăt și se tamponează pielea de pe față și de pe gât zilnic, în fiecare dimineață și seară timp de cinci minute. Pielea va căpăta o strălucire aparte. Pentru riduri, se folosesc comprese cu suc de varză proaspăt ținute pe zonele afectate timp de 15 minute, după care se lasă pielea să se usuce, nu se spală!

DIETA CU SUPĂ DE VARZĂ

 Varza are un conținut caloric foarte scăzut. Din această cauză, dieta cu supa de varză, așa zisa "dietă minune" a cunoscut o recunoaștere pe plan național și internațional ca fiind cea mai eficientă metodă de a scăpa de kilogramele în plus. Problema este că, pe cât de bogată este varza în substanțe nutritive și vitamine, pe atât de dezechilibrat este acest regim alimentar bazat aproape exclusiv pe supă de varză. Într-adevăr, kilogramele se pierd foarte repede, însă acea supă nu are nicio valoare nutritivă și, prin urmare, persoanele ce țin această dietă drastică pe termen lung pot suferi de deficiențe nutriționale și boli precum anorexia. De asemenea, pe termen lung, acest regim de slăbire poate duce la probleme ale inimii, precum aritmia, cu potențial letal. Este mai bine să optați pentru o dietă sănătoasă și să includeți în dieta dvs sucul sau salata de varză pentru proprietățile sale diuretice.

VARZA VINDECĂ ȘI PREVINE CANCERUL

  Cancerul de sân poate fi prevenit și combătut cu ajutorul sucului sau a salatei de varză. În Polonia, de exemplu, unde se consumă în mod regulat varză încă din copilărie și adolescență, s-a înregistrat o frecvență mai scăzută a neoplasmului mamar.

  Cancerul de prostată poate fi prevenit cu ajutorul consumului de varză, astfel încât, bărbații care consumă acest aliment zilnic au șanse mult mai mari să nu sufere de această formă de cancer.

  Cancerul vezicii urinare și cancerul de colon și rect pot fi prevenite printr-un consum zilnic de legume și fructe în stare crudă, printre care se numără și varza și legumele înrudite cu aceasta: varza roșie, varza creață, broccoli, conopidă, etc.

  Cancerul pulmonar poate fi de asemenea prevenit printr-un consum regulat de varză în stare crudă și printr-un stil de viață sănătos și un regim alimentar echilibrat.

ALTE AFECȚIUNI PE CARE VARZA LE COMBATE CU SUCCES:

 Cataracta este combătută și prevenită cu succes printr-un consum regulat de varză în stare crudă ce conține vitamina A și vitamina C, cu un puternic efect antioxidant.

  Varza este un excelent detoxifiant al ficatului datorită substanței pe care aceasta o conține, și anume sulforafan. Bolile ficatului pot fi prevenite și tratate cu ajutorul verzei consumată sub formă de salată consumată de trei ori pe săptămână.

 Consumul de varză poate întârzia menopauza, iar în acest sens este recomandată varza consumată în stare crudă, săptămânal, câte 200 de grame pe zi, timp de o lună. Folosită astfel, varza ajută la îmbunătățirea secreției hormonului numit estrogen și reglează răspunsul receptorilor acestor hormoni din organism. Astfel, menopauza se instalează mai târziu, se atenuează simptomele neplăcute ale acesteia, precum: transpirație, nevrozitate, bufeuri și de asemenea, cura cu varză crudă previne și combate unele afecțiuni specifice menopauzei, precum: osteoporoza, cancerul ovarian și uterin.

 Conținutul ridicat de vitamina C al verzei, precum și conținutul său bogat de magneziu, calciu, potasiu au un puternic efect antioxidant, astfel încât varza este recomandată ca remediu pentru întărirea imunității și în tratarea afecțiunilor tractului respirator. Se administrează proaspătă, sub formă de salată, câte 300-400 g pe zi.

 Ulcerul gastric, așa cum am mai menționat, se poate trata cu ajutorul unei cure cu zeamă de varză murată sau cu suc de varză proaspătă, maxim un litru pe zi, timp de zece zile. Aminoacidul conținut de varză, denumit glutamină face minuni în creșterea, refacerea și dezvoltarea celulelor de la nivelul stomacului.

 Obezitatea poate fi combătută printr-un consum regulat de varză în stare crudă, aceasta fiind foarte bogată în vitamine, cu un conținut caloric foarte scăzut, care reglează digestia și ajută în procesul de pierdere a greutății corporale excesive.

  Varza este un remediu excelent împotriva constipației cronice, iar un consum zilnic de varză murată și zeamă de varză murată elimină în mod eficient toxinele și reziduurile din organism.

 Colesterolul poate fi prevenit și tratat printr-o cură de varză proaspătă, care împiedică îngroșarea țesuturilor și al vaselor de sânge și al formării plăcilor de aterom, precum și a sclerozării pereților arterelor. Pentru aceasta se recomandă consumul de salată de varză, minim 300 de grame zilnic, timp de trei zile pe săptămână.

TRATAMENTE LA NIVEL EXTERN CU VARZĂ

 - ENTORSELE ȘI LUXAȚIILE. Se zdrobesc bine frunzele de varză și se aplică pe zona afectată și se leagă cu o fașă de tifon steril. Acest pansament se ține pe zona afectată timp de patru ore, zilnic. În primele două zile se pun și cuburi de gheață pe zona afectată. Cu acest remediu timpul de refacere se scurtează, durerile sunt atenuate, chiar pungile cu lichid senovial care se formează sunt mai mult mai mici.

 - DURERI REUMATICE. Pe zona afectată se aplică zilnic, dimineața și seara, frunze de varză bine zdrobite și se țin 2 ore. Se poate alterna și cu o cură internă de suc proaspăt de varză, câte 1-2 pahare, timp de 40 zile, urmate de 14 zile pauză. Acest tratament are un efect antiinflamator, încetinește și chiar stopează procesele degenerative, ajută la redobândirea mobilității articulare.   

 - CANCERUL DE PIELE. Cataplasmele cu frunze de varză se aplică zilnic pe zona afectată, timp de patru ore.

 - ARSURILE. Compresele cu varză și suc de varză se pun timp de 2-3 zile, timp de 15 minute pe zi. Aceasta are un efect antiinfecțios și ajută la o vindecare mai rapidă.

 - ECZEME ȘI INFECȚII FUNGICE. Pe zona afectată se aplică frunze de varză zdrobite cu o lingura de lemn , zilnic, timp de patru ore, după care se lasă să se usuce zona timp de 45 de minute. Această operațiune se face după ce zona este curățată, iar după ce se aplică cataplasma cu frunze de varză, se aplică și o fâșie de nailon fixat cu un bandaj. Se continuă aplicația până la vindecare. În frunzele de varză se găsesc compuși pe bază de sulf care au o acțiune antiseptică asupra ciupercilor parazite și bacteriilor.

Atenție la reacțiile adverse la varză!

 Reacțiile adverse la varză sunt foarte rare, printre ele fiind ușoare colici abdominale, balonări și rareori, diaree. Persoanelor care au un sistem digestiv sensibil li se recomandă feniculul, anasonul, chimenul, consumate sub formă de infuzie, iar varza va fi consumată în cantități foarte mici, cu prudență, de către cei care suferă de colică de fermentație și numai varză fiartă, nu crudă sau murată. De asemenea, persoanele care suferă de hipo și hiper-tiroidie li se recomandă să consume cu prudență varză, doar în cantități mici.