Regimul alimentar Yang

Regimul alimentar predominant Yang

Alimente yang

Regimul alimentar predominant Yang este un regim mai blând decât regimul Oshawa nr. 7. Ca şi acesta din urmă, despre care puteţi citi mai multe în articolul „Regimul Oshawa”, regimul preponderent yang urmăreşte reechilibrarea energiilor polar opuse, masculină (yang) şi feminină (yin) în fiinţă, prin intermediul alimentaţiei.

 Regimul predominant Yang se adresează fiinţelor umane care suferă de un exces de energie Yin, dublat de un deficit de energie Yang. Majoritatea fiinţelor umane de pe această planetă, în special din lumea occidentală, au tendinţa de a se alimenta într-un mod defectuos, care face să le crească energia Yin şi care astfel le dezechilibrează din punct de vedere energetic. Următorul pas este apariţia bolilor datorate de excesul de energie Yin sau deficitul de energie Yang.

 Pentru a stabili dacă boala sau afecţiunea de care suferiţi este produsă în urma unui deficit de energie Yang, sau din contră, este efectul excesului de energie Yang, este indicat să consultaţi sfatul unei persoane competente în domeniu. Marea majoritate a bolilor contemporane (inclusiv cancerul) se produc ca urmare a excesului de energie Yin şi a deficitului de energie Yang, însă există şi excepţii de care este bine să ţinem cont.

 

 Chiar dacă nu suferiţi de nici o boală, dar aveţi totuşi un exces al energiilor Yin în fiinţă (şi un deficit de energie Yang), este bine să ţineţi un astfel de regim alimentar preponderent Yang, pentru că, după cum se ştie, este mult mai uşor a preveni decât a trata. Foarte important însă, nu uitaţi, în oricare dintre situaţii, să consultaţi o persoană competentă în domeniu, care v-ar putea ajuta să vă daţi seama în ce categorie vă aflaţi, exces de energie Yin şi deficit de energie Yang, echilibru energetic Yin – Yang (cazul cel mai fericit), sau exces de energie Yang şi deficit de energie Yin.

În ce constă regimul alimentar predominant Yang?

 După cum o spune şi numele, regimul alimentar predominant Yang constă în consumarea doar a alimentelor şi băuturilor de predominanţă energetică Yang, fiind admise, într-o proporţie mică, şi unele ingrediente care nu au predominanţă energetică Yang.

 Vă vom prezenta mai jos o listă detaliată a alimentelor de predominanţă energetică Yang, care pot fi consumate din abundenţă în acest regim, fie în stare crudă (cazul ideal), fie preparate.

 În acest regim alimentar se pot consuma fie turte sau pâine „harică”, aşa cum au fost ele prezentate în articolul despre Regimul Oshawa, fie pâine preparată după reţetele ce vor fi prezentate în articolul „Reţete pentru Regimul alimentar predominant Yang”.

 În mod excepţional, în regimul preponderent Yang este admisă, în cantităţi mici, mierea de albine (deşi are predominanţă energetică Yin), datorită calităţilor sale nutritive şi curative, ca ingredient pentru obţinerea dulciurilor, prăjiturilor, băuturilor.

Lista alimentelor cu predominanţă energetică Yang (+):

Cereale şi produse din cerealegrau, regimul alimentar yang.jpg

Obişnuit Yang: grâu integral, griş din grâu integral, grâu bulgăresc, orez integral, orez expandat, orz integral, ovăz integral, porumb integral, mălai din porumb integral, secară integrală

Accentuat Yang: amarant, hrişcă, mei, orez Basmati, orez semidecorticat, sorg

Extrem Yang: germeni de cereale, orez sălbatic

Fructe

Obişnuit Yang: afine vineţii, agrişe, coacăze negre, fragi, gutui, măceşe, mure negre, răchiţele, rodii, stafide

Accentuat Yang: afine negre, coacăze roşii, dracilă, mere, merişor, mure roşii, porumbar (fructe proaspete), zmeură

Extrem Yang: mere pădureţe, mere pitice, porumbar (fructe uscate)

Fructe oleaginoase

Obişnuit Yang: castane comestibile, măsline negre

Accentuat Yang: alune, nuci, nuci de Caju

Extrem Yang: fistic, migdale

Legume

Obişnuit Yang: anghinare, ceapă albă, ceapă verde, dovlecel, dovleac de copt, fasole verde (păstăi verzi), gulie, nap turcesc, napi, păpădie (frunze şi rădăcină), ridiche albă, ridiche de lună, rutabaga, scorţonera, spanac, topinambur, ţelină (rădăcină), usturoi verde, varză albă, varză de Bruxelles, varză Kohlrabi

Accentuat Yang: andive, barba caprei (salsifi), broccoli, cardon, ceapă roşie, celeriac, conopidă, dovlecel patison, haşmă, lotus (rădăcină), morcov, pătrunjel (rădăcină), praz, urzică, varză chinezească, varză creaţă

Extrem Yang: varză roşie

Leguminoase

alimente yang, morcovi.jpg

Obişnuit Yang: fasole Mung

Accentuat Yang: fasole Adzuki, năut, soia

Extrem Yang: nu se cunosc

Produse lactate

Obişnuit Yang: lapte de capră

Accentuat Yang: brânză de capră, unt clarifiat (ghee)

Extrem Yang: nu se cunosc

Diverse

Obişnuit Yang: brânză de soia, icre de orice fel, ou de prepeliţă, ou de ţară (gălbenuş)

Accentuat Yang: mânătarcă, ou fecundat (gălbenuş), pastă de susan (tahini)

Extrem Yang: polen, sare*

*Se recomandă a se folosi o sare cât mai pură, neiodată, fără antiaglomeranţi sau alte substanţe adăugate.

Uleiuri

Obişnuit Yang: ulei de măsline, ulei de migdale, ulei de porumb

Accentuat Yang: ulei de muştar, ulei de rapiţă, ulei de ricin, ulei de soia

Extrem Yang: ulei de floarea soarelui, ulei de susan

*Se recomandă folosirea uleiurilor presate la rece, uleiurile rafinate fiind total nerecomandate. În plus, prin rafinare alimentele îşi modifică predominanţa energetică, din predominant Yang ele devenind predominant Yin.

Condimente

Obişnuit Yang: anason (seminţe), arpagic, hrean (frunze), leurdă, leuştean, leuştean scoţian, mărar (frunze), mentă, mentă de grădină, muştar alb, nucşoară, pătrunjel (frunze), piper verde, rapiţă, tarhon, turmeric, ţelină (frunze), usturoi de Egipt

Accentuat Yang: angelică (rădăcină), ardei iute, ardei de Cayenne, asmăţui, busuioc, cardamom, cimbru de cultură, chimen, coriandru, creson, dafin, ghimbir (rădăcină proaspătă), hrean (rădăcină), ienibahar, mărar (seminţe), mentă creaţă, monarda, muştar negru, năsturel, negrilică, piper negru, salvie, schinduf, scorţişoară, şofran, usturoi

Extrem Yang: cimbru de grădină, cuişoare, ghimbir (rădăcină uscată), rozmarin, şovârf

Plante de leacpolen.jpg

 Obişnuit Yang: anghinare (frunze), bătrâniş (partea aeriană), brad (muguri), captalan (frunze), castan sălbatic (frunze), călţunaşi (flori), căpşun (frunze), coada şoricelului (flori), coada racului (frunze), crăiţe (flori), fragi (frunze), fumariţă (partea aeriană), gălbenele (flori), iarba şarpelui (partea aeriană), iarba Sfântului Ion (flori), ienupăr (fructe), mătăciune (frunze), muşeţel (flori), pin (muguri), pir (rădăcină), plop negru (muguri), pufuliţă (partea aeriană), răchitan (frunze şi flori), rostopască (frunze), sânziene galbene (flori), schinel (frunze), sclipeţi (partea aeriană), sunătoare (flori), traista ciobanului (partea aeriană), turiţă mare (frunze), verbină (partea aeriană)

Accentuat Yang: afin (frunze), busuioc sălbatic (partea aeriană), camfor (lemnul), ceai (frunze), coada calului (frunze), creţuşcă (flori), ghimpe (frunze), grindelia (partea aeriană), isop (frunze), lăcrămioare (flori), mirt (frunze), mur negru (frunze), năpraznic (partea aeriană), nuc (frunze), pelin (frunze), roaibă (rădăcină), splinuţă (partea aeriană), unguraş (frunze), zmeur (frunze)

Extrem Yang: arnică (flori), calomfir (frunze), cerenţel (rădăcină), cruşin (scoarţă), gingko (frunze), iarbă mare (rădăcină), lemnul Domnului (frunze), obligeană (rădăcină), pedicuţă (partea aeriană), scânteiuţă (partea aeriană), siminoc (flori), stejar (scoarţă)

Plante vitalizante

Obişnuit Yang: armurariu (seminţe), ashwagandha (rădăcină), brusture (rădăcină), orz verde (planta tânără), păpădie (rădăcină), untul pământului (rădăcină), urzică (rădăcină)

Accentuat Yang: cicoare (rădăcină), crucea pământului (rădăcină), dovleac (seminţe), hrişcă (seminţe)

Extrem Yang: floarea soarelui (seminţe), ginseng (rădăcină), susan (seminţe)

 Este demn de reţinut faptul că, prin procesare industrială, prin rafinare sau prin procesare chimică, alimentele şi băuturile îşi pierd calităţile. Prin astfel de procedee, în special alimentele de predominanţă energetică Yang sunt afectate, ele schimbându-şi încărcătura energetică şi devenind predominant Yin. De aceea este important ca alimentele şi băuturile pe care le consumăm să fie cât mai pure şi netratate cu substanţe chimice sau artificiale.