Regimul alimentar Yin Yang

Regimul alimentar echilibrat Yin – Yang

regimul echilibrat yin yang

Acest articol încheie, cel puţin deocamdată, seria articolelor despre regimuri alimentare menite să ajute la vindecarea bolilor prin reechilibrarea energetică Yin – Yang.

 Dacă faceţi parte din categoria celor perfect sănătoşi şi fericiţi, atunci este foarte firesc că sănătatea dumneavoastră perfectă se datorează unui echilibru energetic Yin – Yang. În cazul dumneavoastră cel mai înţelept ar fi să acţionaţi în sensul prevenirii eventualelor dezechilibre care ar putea apărea, prin observarea cu suficientă atenţie, luciditate şi  discernământ, a alimentaţiei şi a obiceiurilor de zi cu zi.

 În general este bine să se ţină un regim alimentar echilibrat energetic Yin – Yang, dar în funcţie de mediu şi de obiceiuri, este bine să se ţină preventiv, în mod periodic, câte un regim predominant Yang, de preferinţă regimul nr. 7 Oshawa, acesta fiind cel mai eficient. Există cazuri foarte rare în care se recomandă, preventiv, în mod periodic, regimuri alimentare predominant Yin.

 Dacă doriţi să ţineţi un regim alimentar echilibrat Yin – Yang, este bine să vă „calculaţi” alimentele pe care le consumaţi într-o zi, în funcţie de predominanţa lor energetică. Lista alimentelor cu predominanţă energetică Yang (+) o găsiţi în articolul despre regimul alimentar predominant Yang, iar lista alimentelor cu predominanţă energetică Yin (-) o găsiţi în articolul despre regimul alimentar predominant Yin.

 Atenţie! Se recomandă consumul cu prudenţă şi cu bună măsură al alimentelor extrem Yin şi evitarea cât mai strictă a alimentelor extrem Yin obţinute prin rafinare sau procesare excesivă!

 De asemenea, se recomandă evitarea strictă a tutunului, a alcoolului şi a cafelei. Dacă vă este totuşi greu să renunţaţi la consumul zilnic de cafea, vă prezentăm mai jos câteva reţete de băuturi mult mai sănătoase care v-ar putea fi de folos pentru înlocuirea cafelei „clasice”.

Cafea Oshawa 1

 Se rumenesc boabe de grâu, mei şi orez până ce devin rumene precum boabele de cafea. Se macină apoi, după care se prepară ca şi cafeaua obişnuită. Această cafea poate fi consumată şi în regimul nr. 7 Oshawa.

Cafea Oshawa 2

 Se rumenesc separat trei linguri de orez, două linguri de grâu, o lingură de năut şi o lingură de cicoare. După aceea se amestecă; se prăjesc apoi moderat în puţin ulei de floarea-soarelui presat la rece. Se lasă să se răcească, după care se râşnesc fin. Pudra obţinută se utilizează în proporţie de o lingură la ¼ litru de apă. Se serveşte numai după 10 minute de fierbere. Cafeaua astfel obţinută este indicată pentru studenţi şi intelectuali care au o activitate mentală intensă şi de durată; este de asemenea recomandată în cazuri de dureri de cap cronice şi de constipaţie.

Cafea de păpădie

 Se iau rădăcini de păpădie, se spală şi se usucă bine. După aceea se rumenesc în ulei presat la rece. Apoi se râşnesc. Pudra astfel obţinută se fierbe într-o proporţie de o linguriţă de pudră la o cană cu apă. Se strecoară şi se serveşte. Pentru un gust mai amărui se poate adăuga şi cicoare. Cafeaua de păpădie este foarte bună împotriva bolilor sistemului nervos şi împotriva bolilor de inimă.

 Această băutură este un remediu foarte bun în cazul bolilor de inimă. Se obţine amestecând un gălbenuş de ou fecundat, bine bătut, cu sos de soia într-o cantitate cât jumătatea volumului său. Acest amestec se înghite pe stomacul gol, dimineaţa, o dată pe zi şi, atenţie, nu se ia decât trei zile!

Ceai de orez

 Ceaiul de orez este recomandat pentru eliminarea stărilor de boală sau de oboseală. Se prepară rumenind orezul integral, care apoi se fierbe în apă, într-o cantitate cât de 4 ori volumul său. După ce a fiert orezul, se strecoară; ceaiul astfel obţinut se bea dimineaţa sau seara.

Băuturile prezentate mai sus pot fi consumate cu succes şi în regimul alimentar predominant Yang, fiind preparate din ingrediente cu predominanţă energetică Yang.

Băutură de ghimbir

 Se pune într-o ceaşcă ¼ linguriţă ghimbir pulbere. Se toarnă apă fierbinte şi se amestecă. Se mai lasă puţin, se adaugă 1 lingură ulei de nucă de cocos, se amestecă din nou, apoi se poate bea.

Dacă totuşi vă este foarte greu să renunţaţi la cafea, deşi vă doriţi aceasta, vă mai prezentăm o reţetă de băutură „intermediară”:

Băutură de maca

 Se pun în mixer 1 lingură pulbere de maca, 1 lingură pulbere de cacao, ¼ linguriţă pulbere de ceai verde, 1 ceaşcă sau 1 ½ ceaşcă lapte de migdale, 1 linguriţă miere de albine, puţin ardei de Cayenne; se mixează toate ingredientele. Dacă se doreşte se poate înlocui laptele de migdale cu lapte de soia. Cantitatea de pulbere de ceai verde se poate ajusta în funcţie de nevoile de cofeină resimţite de organismul fiecăruia. De regulă e suficient ¼ linguriţă pulbere în această combinaţie, dar dacă se doreşte se poate pune mai mult. În timp, se reduce gradat proporţia de pulbere de ceai verde, până ce nu se mai simte deloc nevoia de cofeină şi se poate elimina complet din amestec. Maca, supranumită şi „ginseng peruvian”, ajută organismul să se adapteze la schimbări; este de asemenea un foarte bun energizant şi stimulent, reduce stresul şi anxietatea, ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţilor intelectuale, fiind de un real folos celor care prestează o muncă intelectuală susţinută (elevi, studenţi) cât şi celor care au o activitate fizică intensă (sportivi).