Reguli pentru o dietă sănătoasă

Scris de Dr. Luca Catalin

Reguli de aur pentru o dietă sănătoasă

sfaturi pentru o dieta echilibrata

Indiferent de tipul de dietă pe care îl ţineţi, este bine să cunoaşteţi câteva „reguli” de aur, pentru ca dieta dumneavoastră să dea rezultate cât mai bune în privinţa sănătăţii:

1. Spălaţi cât mai bine fructele şi legumele

 Căutaţi ca fructele şi legumele pe care le consumaţi să fie cât mai bine spălate, eventual cu apă sărată. Evitaţi, pe cât posibil, să consumaţi fructe şi legume cumpărate din supermarket, pentru că pot fi iradiate. Cel mai bine ar fi să le cumpăraţi din piaţă, de la ţărani, asta dacă nu le puteţi cultiva chiar dumneavoastră.

2. Nu reîncălziți mâncarea

 Încercaţi, pe cât posibil, să nu reîncălziţi mâncarea. Dacă nu puteţi mânca hrana pe care aţi preparat-o în aceeaşi zi, fiind necesar să o depozitaţi la frigider, mai bine ar fi să o scoateţi din frigider cu ceva timp înainte de a o mânca şi să o lăsaţi să stea suficient timp la temperatura camerei, astfel încât să n-o mâncaţi prea rece.

3. Evitați mâncărurile procesate termic în exces

 Evitaţi alimentele super procesate termic. Mâncarea mai simplă este mai sănătoasă! Evitaţi să folosiţi la gătit alimente congelate sau alimente deja preparate (de exemplu, nu puneţi zacuscă în ciorbă! Chiar dacă „îi dă alt gust”, este nesănătos!).

4. Hrăniţi-vă cu hrană vie!

 Evitaţi cu stricteţe margarina, conservele, bomboanele, zahărul (în special zahărul alb), sarea iodată, mâncărurile „concentrate” (cum ar fi, de exemplu, fulgii de cartofi pentru piure sau ciorbele la plic), condimentele cu aditivi alimentari, uleiul rafinat, oţetul artificial, siropurile artificiale, lichiorurile, sucurile şi băuturile artificiale (chiar dacă pe etichetă scrie, ca strategie de marketing, că sunt „naturale”), alimentele modificate genetic, carnea de orice fel (inclusiv cea de peşte, crustacee, moluşte), icrele, caviarul, lapţii.

5. Fiţi precauţi în ceea ce priveşte consumul de alimente iuţi sau acide

 Fiţi prudenţi în ceea ce priveşte pastele cu ouă, ouăle de raţă, brânzeturile foarte fermentate, varza de Bruxelles, fructele acide şi condimentele foarte iuţi sau acide (piperul, ardeiul iute, muştarul, murăturile în oţet). Dacă vă este permis consumul de ouă, nu consumaţi mai mult de trei sau patru pe săptămână şi atunci doar gălbenuşul (albuşul fiind contraindicat)! Folosiţi sarea doar în cantităţi moderate, iar brânzeturile fermentate, oţetul, ciocolata şi frişca doar în cantităţi mici!

6. Evitaţi cuptoarele cu microunde

 NU folosiţi cuptor cu microunde! Chiar dacă încălzeşte mai repede mâncarea, îi modifică structura la nivel molecular.

7. Nu amestecaţi mâncăruri incompatibile

 Încercaţi să nu mâncaţi mai mult de un singur fel de mâncare la o masă. Mai bine mâncaţi mai mult dintr-un singur fel de mâncare, decât să amestecaţi mai multe feluri de mâncare incompatibile, care să vă îngreuneze digestia.

8. Mâncaţi cu moderaţie

 Nu vă supraalimentaţi! Evitaţi să mâncaţi prea mult, până nu mai puteţi. Ideal este, când vă ridicaţi de la masă, să aveţi în stomac ⅔ mâncare, iar restul de ⅓ să rămână „gol”, pentru digestie. Cantitatea ideală de hrană pentru o masă este echivalentă cu volumul a aproximativ doi-trei pumni.

9. Nu vă culcaţi imediat după masă!

 Nu dormiţi cu burta plină! Încercaţi să renunţaţi la prostul obicei de a trage un pui de somn imediat după masă! Ideal ar fi să lăsaţi să treacă cel puţin două-trei ore de la ultima masă, înainte de a vă culca.

10. Aşteptaţi să se digere hrana de la masa precedentă înainte de a mânca din nou

 Lăsaţi suficient timp între mese, astfel încât mâncarea de la masa precedentă să aibă timp să treacă în intestine, înainte de a lua din nou masa. Asta înseamnă, în mod obişnuit, să lăsaţi un interval de cel puţin 2-3 ore între mese. Desigur, dacă aveţi o digestie mai rapidă sau mai lentă, puteţi micşora sau mări intervalul de timp, în funcţie de aceasta.

11. Nu mâncaţi noaptea târziu!

 Încercaţi să nu mâncaţi mai târziu de ora 7 seara, sau cel puţin cu 2 ore înainte de a vă duce la culcare. Ideal ar fi să vă culcaţi cel târziu la ora 22:30 şi să vă treziţi dimineaţa devreme, cu puţin timp înainte de răsăritul soarelui. Este foarte important să fiţi în comuniune cu ritmurile naturale circadiene, cu alte cuvinte să vă odihniţi noaptea şi să vă desfăşuraţi activitatea în timpul zilei.

12. Odihniţi-vă şi beţi apă

 Încercaţi să vă odihniţi suficient, mai ales noaptea şi să beţi suficientă apă! Studiile au arătat că odihna este indispensabilă supravieţuirii, iar apa are şi ea un rol foarte important (corpul uman conţine, în medie, în proporţie de peste 60% apă).

13. Purificaţi-vă organismul

 Încercaţi să ţineţi în mod periodic, după posibilităţi, câte un regim Oshawa sau câte o zi (sau chiar două, în anumite cazuri) de post negru (doar cu apă), pentru purificarea organismului.

14. Evitaţi excesele

 La trecerea de la o dietă mai strictă (inclusiv post negru) la una mai permisivă, nu faceţi excese! Introduceţi noile alimente din dietă treptat. De exemplu, după o zi de post negru, e recomandat să mâncaţi mai degrabă o supă de legume uşor digerabile (cum ar fi supa de morcovi) sau, dacă nu aveţi tendinţe diareice, să beţi sucuri de fructe şi legume proaspete. Evitaţi, în asemenea situaţii, alimentele care se digeră greu, cum ar fi roşiile, castraveţii, sfecla roşie. Alimentele mai greu digerabile e recomandat să le introduceţi treptat în dietă, puţin câte puţin, după mai multe zile „de trecere”.

15. Mâncaţi zilnic la aceleaşi ore

 Încercaţi, pe cât posibil, să mâncaţi zilnic la aceleaşi ore. Este foarte bine să vă obişnuiţi organismul cu un program sănătos de odihnă şi „hrănire”.

16. Mâncaţi masa principală la ora prânzului

 Mâncaţi în funcţie de momentele zilei: cea mai consistentă masă la prânz, iar dimineaţa şi seara gustări mai uşoare. Dacă doriţi să vă mai împliniţi corporal, mâncaţi de 4-5 ori pe zi, pe cât posibil la ore fixe, iar dacă doriţi să mai daţi jos din excesul ponderal, atunci ar fi bine, de asemenea, să mâncaţi zilnic la aceleaşi ore. În această a doua situaţie, vă recomandăm să ţineţi în mod periodic două sau trei zile de post negru (cu apă) pe săptămână (zilele de post nu trebuie neapărat să fie consecutive; pot fi, de exemplu, marţi, vineri şi duminică).

17. Ţineţi cont de anotimpuri

 Mâncaţi în funcţie de perioada anului şi în funcţie de climă. Pe vreme uscată şi rece (cum ar fi, de pildă, în emisfera nordică, începând cu mijlocul lunii octombrie) este bine să consumaţi mai multe lichide calde, iar pe vreme caldă şi uscată (lunile de vară) mai multe crudităţi. Primăvara (începând cu jumătatea lunii februarie, în emisfera nordică), de asemenea, este bine să vă bucuraţi din plin de verdeţurile proaspete şi să ţineţi o cură purificatoare şi remineralizantă de leurdă, urzici, păpădie. Se spune în tradiţiile mai multor popoare că şi ursul ţine o cură de leurdă primăvara, pentru a-şi purifica sângele (de unde leurda mai e supranumită şi „usturoiul ursului”).

18. Bucuraţi-vă de viaţă!

 Menţineţi o atitudine pozitivă, optimistă, şi bucuraţi-vă din plin de viaţă! Bucuraţi-vă de cei dragi, de razele soarelui, de ciripitul păsărelelor, de fiecare fulg de nea! Menţineţi treaz copilul din voi şi amintiţi-vă vorbele lui Constantin Brâncuşi, care spunea: „Atunci când încetăm să mai fim copii, suntem deja morţi!”.

19. Fiţi în armonie cu Natura!

 Menţineţi vie legătura cu Natura! Fie că vă plimbaţi prin parc, fie că mâncaţi, beţi apă sau luaţi plantele corespunzătoare tratamentului pe care îl urmaţi, încercaţi să simţiţi energia vieţii, energie prezentă atât în tot ceea ce vă înconjoară, cât şi în hrana vie pe care o consumaţi.

20. Fiţi mereu optimist / optimistă

Gândiţi pozitiv! Gândirea pozitivă este cheia vindecării dumneavoastră!