Cura ayurvedică de toamnă

O cură ayurvedică la început de toamnă

Cura ayurvedica de toamna

 Specialiștii ne recomandă ca, la fiecare început de anotimp, să facem o cură de detoxifiere. Toxinele acumulate în organism reprezintă principala cauză a apariției diferitelor probleme de sănătate.

 În cadrul tratamentelor vizând drenarea, Ayurveda insistă înainte de toate asupra umorii apoase ce corespunde categoriei Kapha. În Ayurveda există trei tipologii corporale: Vata, Pitta si Kapha, fiecare dintre ele având o serie de caracteristici unice. Tipologiei Vata îi aparțin persoanele cu încheieturile și oasele proeminente, tipologiei Pitta îi aparțin persoanele cu o siluetă medie și mușchii bine definiți, iar tipologiei Kapha îi aparțin persoanele cu corpul bine dezvoltat. Kapha este o umoare apoasă, ce rezultă din elementele Pământ și Apă.

Printre plantele recomandate pentru cura ayurvedică se numără:

Guggul (Commiphora mukul)

 Guggul este o rășină secretată de un copac din India. Are efecte purifiante, detoxifiante și de întinerire. Guggul reprezintă un detoxifiant 100% natural al organismului care contribuie la eliminarea toxinelor din țesuturi și stimulează metabolismul.

Musta (Cyperus Rotundus)

 Musta este folosită în tratarea problemelor feminine. Musta este o plantă erbacee extrem de răspândită pe continentul asiatic, de la care se folosesc rizomii și rădăcinile tuberoase. Amestecată cu miere și ghimbir, musta stimulează sistemul digestiv și ficatul în special.

Bibhitaki (Terminalia bellirica)

 Bibhitaki este un arbore din sud-estul Asiei cu un conținut bogat de nutrienți, recunoscut pentru proprietățile benefice asupra plămânilor și pentru proprietățile sale de întinerire a organismului. Are calități laxative, expectorante, tonice și antifungice.

Tinospora cardilopia 

 Tinospora cardilopia, această plantă tonică combate oboseala, contribuie la întinerirea țesuturilor și organelor și previne fibroza hepatică.

Hemidesmus indicus

 Hemidesmus indicus este o plantă excelentă, folosită în mod tradițional pentru purificarea sângelui, dar și împotriva unor probleme de piele precum acnea sau pentru stimularea generală  a organismului. Hemidesmus indicus se folosește de obicei în amestec cu tinospora cardilopia.

 

   Trei remedii extrem de eficiente

 Ayurveda deține o serie de secrete fitoterapeutice extrem de puternice, cu efecte spectaculoase în detoxifierea organismului.

Kutki sau Picrorhiza Kuroa

 Kutki este o plantă tonică, antipiretică foarte puternică și pe care indienii o folosesc de zeci de ani, numărându-se printre cele mai bune remedii de diminuare a Kapha, umoarea apoasă, fiind capabilă să dreneze în mod eficient organismul.

 Kutki stimulează digestia, scade febra, reduce aciditatea, purifică sângele, reglează funcția hepatică, diminuează secreția biliară și stimulează sistemul imunitar. Pe scurt, această plantă tonică și antiseptică acționează asupra sistemului circulator, digestiv, urinar și respirator. Se recomandă în caz de luare în greutate, de diabet sau de hepatită.

Amalaki sau Phyllanthus Emblica (in indiană numele acestei plante înseamnă infirmieră)

 Amalaki este considerată planta panaceu în cadrul medicinii ayurvedice. Acționează în special asupra sistemului circulator și digestiv. Este indicată în caz de hemoragii, osteoporoză, carențe hepatice sau cădere a părului.

Neem sau Azadiracta Indica

 Neem este cu siguranță una dintre cele mai puternice plante folosite în Ayurveda pentru curățarea și detoxifierea sângelui. Neem stimulează sistemul imunitar, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor de tot felul. Are o acțiune absolut magică asupra afecțiunilor grave ale pielii. Psoriazisul, negii, impetigo, verucile și acneea se numără printre afecțiunile tratate cu succes de Neem. Neem este recomandată de asemenea și în caz de oboseală cronică.