De ce este bine să ținem post?

Scris de Dr. Luca Catalin

De ce este bine să ținem post?

ce mancam in post

Postul este o perioadă deosebit de importantă în perioada anului. Pe tot parcursul anului, sunt mai multe posturi, din care două foarte importante și care durează câteva săptămâni. Este vorba de postul Paștelui și de postul Crăciunului, ambele având o însemnătate deosebită. Postul este o perioadă de liniște, de reculegere, de rugăciune, în care omul este invitat să se regăsească, să facă fapte bune, să fie mai îngăduitor și mai iertător, și de asemenea să își aducă aminte de corpul său și să îl cinstească, renunțând la mâncăruri ce conțin lactate, ouă și carne. Însă renunțarea la aceste alimente nu este văzută totdeauna cu ochi buni de oricine. Așadar, mulți oameni se feresc să țină post, invocând varii motive, precum lipsa proteinelor și a calciului precum și a altor nutrienți din dieta lor zilnică, senzația de foame care este mult mai pregnantă decât de obicei și faptul că religia nu este punctul lor forte. Însă postul aduce numeroase beneficii atât trupului cât și sufletului, psihicului, și din punct de vedere afectiv și emoțional.

 

Ce mâncăm în post?

  Perioadele de post nu se limitează doar la posturile mari de pe parcursul anului, care țin trei, nouă, patruzeci sau douăzeci și unu de zile, ci postul poate fi ținut de asemenea în fiecare zi de miercuri și vineri. Unii specialiști recomandă chiar și postul negru. Postul ținut vreme de patruzeci de zile, spre exemplu, este nu numai un excelent liant în relația cu Dumnezeu, ci este și o metodă ideală de a scăpa de kilograme în exces, de a regla nivelul colesterolului din organism, de a purifica organismul într-un cuvânt. Postul reprezintă în primul rând o dietă echilibrată, prin evitarea mâncărurilor „de dulce„ precum carnea, ouăle, laptele, brânza, și toate produsele derivate. Desigur, trebuie menționat faptul că în toate posturile există perioade de „dezlegare la pește„ și anume anumite zile în care credincioșii pot consuma orice mâncăruri de pește. Astfel organismul își ia necesarul de substanțe și în aceste perioade. Dar faptul că ținem post nu trebuie asociat cu privarea organismului de substanțe nutritive, ci dimpotrivă.

 Proteinele nu le luăm numai din carne, iar calciul doar din lapte. Această ipoteză este total falsă. Sunt și mămici care alăptează sau viitoare mămici însărcinate care țin post fără ca acesta să aibă efecte negative asupra organismului. Așadar, ce mâncăm în post? Este bine să avem o gamă cât mai variată de alimente, de la fructe, legume, preparate din soia, pește (atunci când este dezlegare), făinoase, cereale, etc. Spre exemplu, necesarul zilnic de calciu ni-l putem lua din alimente precum laptele de soia și produsele de soia (atenție să nu se folosească soia modifcată genetic!) suc de portocale, legume verzi precum broccoli, spanac, varză, peștele, ciupercile, brânza de soia, etc. în vreme ce proteinele le putem lua din sparanghel, anghinare, spanac, cartofi, varză de Bruxelles, roșii, broccoli. Așadar, avem o gamă foarte variată de alimente pe care le putem consuma în post. Putem mânca salate de crudități, legume fierte, la cuptor, tocănițe, orez, paste făinoase, produse din soia, putem bea sucuri naturale pentru un aport de vitamine, supe de legume, și lista poate continua.

Beneficiile consumului de soia în post

 De cele mai multe ori uităm de soia pe parcursul anului și ne amintim de aceasta doar în perioada de post. Dar soia are numeroase beneficii asupra organismului, iar un consum constant ar fi excelent. Soia poate fi consumată în mai multe feluri, și este aliatul oricărui creștin în perioada de post. Așadar, există lapte de soia, brânză și cașcaval de soia, soia deshidratată sub formă de granule sau șnițele, pate de soia. Avem o gamă foarte variată de produse de soia, iar beneficiile consumului de soia pe perioada postului sunt faptul că aceasta are proprietăți antitumorale, scade colesterolul și tensiunea arterială și reglează nivelul glicemiei în sânge, precum și creșterea sistemului imunitar.

Postul ca și dietă

 Da, postul poate fi privit ca și o dietă deoarece în perioada postului unii oameni reușesc să slăbească un număr impresionant de kilograme datorită stilului de alimentație echilibrat. Cel mai indicat este ca o persoană să aibă trei mese principale și două gustări pe perioada postului, ce constau în fructe, salate de legume crude, diverse preparate. Desigur, dacă vom prefera să consumăm alimente precum sarmalele de post, cu foarte mult ulei și condimente, precum și orez cu pâine (pentru a ne liniști foamea), nu vom reuși niciodată să scăpăm de kilogramele în plus. Dar postul presupune o perioadă în care accentul să nu mai cadă atât de mult pe mâncare. Dacă vom reuși să respectăm o dietă cât de cât echilibrată și dacă vom consuma minimum doi litri de apă pe zi, plus ceaiuri naturale de plante, sucuri de fructe, postul ne va ajuta nu numai să ne simțim mult mai bine, ci și să slăbim.

Renunțarea la vicii

  Postul este evitat de foarte multe persoane tocmai pentru că acesta presupune nu numai renunțarea la carne și produse lactate. Postul este o perioadă destul de dificilă pentru mulți dintre noi. În perioada postului consumul de alcool este interzis, precum și cel de tutun. Astfel, susținătorii postului nu fac parte din categoria persoanelor care au astfel de vicii. Stoparea consumului de carne, de abuz de alcool, de tutun și abstinența sexuală fac minuni pentru organismul nostru. Alcoolul este cauza pentru care mulți oameni se îmbolnăvesc și mor zilnic în întreaga lume. Consumul excesiv de alcool afectează foarte tare ficatul și poate cauza cancer în diverse forme. Așadar, la numai zece zile de la încetarea consumului de alcool, ficatul, un organ extraordinar al organismului uman, va începe să se regenereze și să se elibereze de grăsimi. La fel și în cazul renunțării la tutun. Țigările sunt principala cauză a cancerului pulmonar, și nu numai - nicotina provoacă boli cardiovasculare și afectează celulele nervoase din creier, crește tensiunea arterială și de asemenea colesterolul din sânge, existând riscul de congestie cerebrală și de tromboze vasculare. Nici gudronul nu are efecte mai puțin nocive, printre acestea numărându-se efectele cancerigene foarte puternice pe care acesta le are asupra buzelor, stomacului, ficatului, laringelui, esofagului, pancreasului și rinichilor. Monoxidul de carbon inhalat la fiecare fum de țigară irită laringele, plămânii și bronhiile.

 Fumatul este principalul responsabil pentru cancerul ce afectează aparatul respirator, și nu numai. Fumatul poate provoca multe alte boli precum angina pectorală, infarctul miocardic, tensiune arterială, tromboze, boli pulmonare, pneumonie, scleroză pulmonară, tuberculoză, cancer localizat la nivelul plămânilor, laringelui, limbii, buzelor, esofagului, stomacului, colonului, prostatei sau boli gastro-intestinale. Așadar, renunțarea la acest viciu deosebit de periculos pe perioada postului și evitarea reluării acestuia după ce a trecut postul, este extrem de benefică pentru organism. Tot pe perioada postului, renunțarea la consumul excesiv de carne este benefică pentru organism, iar abstinența sexuală nu afectează organismul, cu condiția ca aceasta să nu se întindă pe o perioadă mai lungă de opt săptămâni.