Enzime și probiotice: diferențe și beneficii

Ce sunt enzimele digestive?

Enzime și probiotice: diferențe și beneficii

 Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acționează în principal asupra intestinelor, iar semnalele organismlui că are nevoie de enzime sau de probiotice sunt asemănătoare, uneori acestea se pot confunda, însă este important să subliniem că sunt două substanțe complet diferite.

 Să vedem în acest articol care sunt diferențele dintre enzimele digestive și probiotice, precum și beneficiile acestora asupra organismului.

 Enzimele digestive sunt de fapt proteine care facilitează descompunerea chimică a alimentelor pe care le consumăm în componente mai mici și ușor de absorbit de către organism. Diferitele tipuri de enzime au diferite tipuri de funcții și acționează pentru a descompune tipurile specifice de alimente. De exemplu, enzima numită amilaza descompune amidonul (carbohidrații) în molecule de zahăr, enzima numită lipaza descompune grăsimea în acizi grași liberi, iar enzima numită proteaza descompune proteinele în aminoacizi.

 Anumite alimente, precum fructele și legumele crude conțin enzime vegetale care ajută la propria lor digestie. Produsele lactate crude (nepasteurizate) conțin enzime (lactaza) care ajută la descompunerea zaharurilor din lapte (a lactozei). Mai bine zis, laptele natural conține propriile sale enzime pentru a fi digerat. Dacă laptele este însă procesat chimic prin pasteurizare, aceste enzime se pierd și încep problemele, cum ar fi intoleranța la lactoză, deoarece nu mai este lactaza care să o descompună (să o digere).

 Enzimele sunt foarte sensibile la mediul ambiant, iar căldura poate afecta și distruge enzimele care sunt prezente în mod natural în alimentele pe care le consumăm. Astfel, enzimele pot fi afectate de temperatura de 100° F (38° C). Atunci când consumăm alimente gătite, pasteurizate și procesate se pierd enzimele naturale care ne ajută să le digerăm. Apoi, corpul va fi nevoit să producă enzimele necesare pentru digestie, ceea ce poate deveni un aspect problematic odată cu timpul.

Care sunt beneficiile enzimelor?

 Iată care sunt cele mai importante beneficii ale enzimelor digestive:

 - Îmbunătățesc absorbția nutrienților și previn deficiențele nutriționale.

 - Ajută la vindecarea intestinului permeabil, înlăturând stresul de la nivelul tractului gastrointestinal.

 - Ajută corpul să descompună proteinele și zaharurile dificil de digerat precum glutenul, caseina și lactoza.

 - Ameliorează simptomele refluxului acid.

 - Enzimele digestive ajută inclusiv la combaterea inflamației din organism.

Ce sunt probioticele?

 Probioticele sunt organisme bacteriene care trăiesc în simbioză în corpul nostru. Cercetările medicale actuale au indicat faptul că organismul uman poate conține de zece ori mai multe bacterii și microorganisme decât celulele umane. Aceste organisme trăiesc pe suprafața pielii, în interiorul gurii și a nasului și în interiorul sistemului nostru gastrointestinal.

 Aceste bacterii benefice susțin o serie dintre procesele corporale, inclusiv digestia, sănătatea intestinală și sănătatea sistemului imunitar. Bacteriile benefice concurează cu cele dăunătoare ca spațiu și resurse, iar atunci când bacteriile dăunătoare sunt mai numeroase apar problemele de sănătate și bolile. În schimb, bacteriile benefice contribuie inclusiv la îmbunătățirea nivelelor naturale de energie ale organismului.

 Nivelele naturale de bacterii bune sau benefice se pot întrerupe atunci când consumăm antibiotice, corticosteroizi cu prescripție medicală, pilule contraceptive sau aspirină. De asemenea, consumul apei de la robinet care este clorurată, zahărul rafinat, cerealele rafinate și stresul contribuie la distrugerea bacteriilor benefice în detrimentul celor dăunătoare. Pe de altă parte, se pot crește nivelele bacteriilor benefice prin consumul alimentelor proaspete și preferabil cultivate în mod organic, a alimentelor fermentate și a suplimentelor nutriționale.

Care sunt beneficiile probioticelor?

 Iată care sunt principalele importante beneficii ale probioticelor:

 - Stimulează procesul digestiei;

 - Întăresc sistemul imunitar;

 - Produc diferiți nutrienți și neurotransmițători (vitamina B și serotonina, de exemplu);

 - Ajută la pierderea în greutate;

 - Reduc nivelele de colesterol LDL;

 - Previn dezvoltarea cancerului;

 - Ajută la eliminarea metalelor grele din organism.

 Cu toate că pâinea convențională preparată din făină rafinată nu este o alegere prea bună pentru sistemul digestiv și bacteriile benefice de la nivelul acestuia, totuși, pâinea naturală care este preparată din aluat fermentat, este o sursă bună de probiotice. Alte alimente care conțin probiotice sunt varza murată și în general toate legumele murate, kefirul, iaurtul, brânza tofu, brânza maturată, băutura kombucha și preparatul japonez miso (obținut din soia fermentată).