Cei mai buni antioxidanți pentru sănătatea ta

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia?

Cei-mai-buni-antioxidanti-pentru-sanatatea-ta Antioxidanții sunt substanțe care protejează celulele corpului de efectul dăunător al radicalilor liberi prezenți în produsele chimice, fumul de țigară, poluanți, radiații, unele alimente nocive și ca rezultat natural al metabolismului.

 Corpul nostru este agresat în mod constant de milioane de radicali liberi, de care se apără prin intermediul enzimelor care circulă prin corpul nostru. Fără ajutorul acestora, cancerul și dezechilibrele hormonale ar fi efectul natural imediat.

 Expunerea crescută la radiații, poluarea și alți factori nocivi cu care ne confruntăm, ne determină, dacă ne dorim să avem o stare de sănătate echilibrată, să introducem în dieta noastră zilnică o cât mai mare cantitate de antioxidanți. Totuși, trebuie să fim atenți atunci când luăm suplimente de antioxidanți și să cerem întotdeauna părerea avizată a unui medic specialist, deoarece:

 - Unii antioxidanți sintetici interacționează cu medicamentele, cauzând efecte secundare nedorite.

 - Supradozele de vitamina A cresc riscul bolilor cardiovasculare și a cancerului, și pot genera probleme în sarcină.

 - Consumarea vitaminei E în exces și fără supraveghere medicală a fost asociată cu o creștere generală a mortalității.

 - Perioadele lungi de suplimentare cu seleniu a cauzat, în mod neașteptat, o mai mare incidență a cazurilor de diabet de tip 2.

 Din contră însă, nu rezultă nici un efect advers datorită consumului de antioxidanți din surse naturale, cum sunt fructele și legumele.

 

  Cei mai buni antioxidanți pe care e indicat să-i incluzi în dieta ta sunt:

1. Carotenoizii

 Carotenoizii sunt substanțe prezente în pigmenții plantelor și care au anumite funcții nutritive, fie acționând ca antioxidanți, fie folosind corpului pentru producerea vitaminelor.

 Există o mare cantitate de carotenoizi diferiți. În general, aceștia întăresc rezistența împotriva infecțiilor, reduc riscul de cancer și protejează împotriva problemelor cardiovasculare.

 Unul dintre carotenoizii importanți este beta-carotenul, care protejează arterele și sistemul respirator.

 Carotenoizii sunt clasificați ca agenți chimiopreventivi ai cancerului, fiind protectori împotriva cancerului pulmonar în cazul fumătorilor. Este dovedit științific faptul că consumul de salate, fructe și sucuri de fructe proaspete și preparate în casă de 5 până la 7 ori pe săptămână reduc în mod semnificativ riscul de cancer.

2. Luteina

 Este un pigment prezent în vegetalele galbene și portocalii. Este relaționată cu vitamina A, iar consumul său frecvent este îndeosebi benefic pentru sănătatea ochilor, deoarece ajută la evitarea apariției cataractei și a degenerării maculare, precum și la reducerea riscului bolilor cardiovasculare.

 Alimentele bogate în luteină sunt morcovii, porumbul,varza creață, spanacul, ardeii și gălbenușul de ou.

3. Seleniul

 Seleniul este un mineral prezent în apă și are importante funcții în organism, cu toate că nu se obține din apa îmbuteliată.

 Carența de seleniu este destul de rară, în general aceasta apare în țările slab dezvoltate şi în ţările care au soluri cu concentrații mici de seleniu. Lipsa acestui mineral duce la dezvoltarea bolilor de inimă, a hipertiroidismului, a retardului psihic şi la slăbirea sistemului imunitar.

 Seleniul, în cantități adecvate, s-a demonstrat că protejează împotriva cancerului de prostata, iar deficiența sa a fost un efect lateral în tulburări precum boala Crohn sau Sida. Seleniul poate fi asociat în tratamentele împotriva mătreții, artrită sau infertilitate.

 Principalele surse alimentare de seleniu sunt: soia, linte, fasole, usturoi, seminţe de floarea soarelui, seminţe de in, nuci caju, cătină, cereale, peşte, ouă, etc.

4. Vitamina A

 Absența vitaminei A este asociată cu o mai mare incidență a cancerului pulmonar. Este unul din nutrienții cei mai importanți pentru regenerarea sistemului imunitar, iar unele tratamente alternative o utilizează pentru combaterea anumitor boli și virusuri.

 Precum toți antioxidanții, este un nutrient esențial pentru sănătatea pielii. Cele mai importante surse de vitamina A sunt: morcovii, spanacul, brocoli, dovleacul, salata verde, cartoful dulce, ardeiul roşu, măceşele, vişinele, cireşele amare, caisele.

5. Vitamina C

 Vitamina C este fundamentală pentru sănătatea sistemului circulator și a regenerării tuturor celulelor din corp. Consumul său trebuie să fie zilnic pentru ca regenerarea celulară să se realizeze în condiții optime.

 Vitmina C este implicată în menținerea stării generale de sănătate, în regenerarea arterelor, în combaterea cancerului, infarctului, menținerea sănătății oculare, prevenirea formării ridurilor și a bolilor prenatale.

 Vitamina C este esenţială în producerea colagenului, proteina ce menține pielea fină şi lipsită de riduri şi în producerea norepinefrinei, un neurotransmiţător care previne stările de depresie. Vitamina C participă şi la eliminarea colesterolului rău şi la arderea grăsimilor din organism.

 Vitamina C se găsește în fructele și legumele intens colorate precum: cătină, căpșuni, portocale, lămâi, pomelo și mandarine și: brocoli, conopidă, varză creață, spanac, ridichi, mazăre.

6. Vitamina E

 Împreună cu vitamina C și beta-carotenul, studiile realizate despre vitamina E au semnalat faptul că aceasta are efecte pozitive în prevenirea apariției cancerului, eliminarea radicalilor liberi, inhibarea substanțelor de carcinogene și repararea daunelor codului genetic.

 Simptomele unei carenţe de vitamina E din organism sunt în principal de natură neurologică şi includ lipsa echilibrului şi a coordonării motorii (ataxie), leziuni ale nervilor, apatie, leziuni ale retinei.

 Vitamina E ajută la combaterea petelor produse de soare și întârzie apariția ridurilor, fiind cel mai bun antioxidant dintre cei cunoscuți.

 Principalele surse alimentare de vitamina E sunt uleiurile vegetale presate la rece (măsline, floarea soarelui, cânepă, etc.), alunele, migdalele, cătina, avocado, roșiile, sparanghelul, spanacul.