Dieta pentru un păr sănătos și strălucitor

Scris de Dr. Luca Catalin

Aspectul părului depinde într-o mare măsură de alimentație

Dieta pentru un păr sănătos și strălucitor Spune-mi ce mănânci și îți voi spune cum arată părul tău… Pe lângă folosirea celor mai bune produse pentru îngrijirea părului și tăierea vârfurilor la fiecare șase săptămâni, creșterea și aspectul acestuia va depinde în principal de alimentele pe care le consumi. “Dacă unghiile și părul tău sunt fragile și lipsite de strălucire, acesta este un indiciu că nu asimilezi suficienți nutrienți prin alimentație și că trebuie să iei măsuri imediate în această direcție”, explică nutriționista Maritza Morales.

Nutrienții potriviți ajută la creșterea părului

 Atunci când optezi pentru alimente sănătoase, iar organismul tău obține toți nutrienții care îi sunt necesari pentru a funcționa în general, părul tău va crește într-un ritm constant în fiecare lună. Așadar, înainte să-ți schimbi șamponul sau să investești într-un nou tratament pentru stimularea creșterii părului, revizuiește-ți dieta și caută în detaliu ce consumi mai exact. În continuare îți prezentăm alimentele cu cele mai multe beneficii pentru păr.

     Alimentele cele mai indicate pentru un păr plin de viață

Omega 3

 Dacă părul tău este uscat și opac aceasta poate fi din cauza lipsei de acizi grași omega 3. Aceștia sunt cei care îți înfrumusețează părul, menținându-l mătăsos și strălucitor, pe lângă hrănirea foliculilor și stimularea creșterii părului. Poți obține acest nutrient din pește, precum somon, ton și sardine. Îl găsești de asemenea în uleiul și semințele de cânepă, nuci, migdale, spanac, uleiul de rapiță, căpșuni și castraveți.

Fier

 Acest mineral important pentru sănătate îți întărește rădăcina firului de păr și împiedică ruperea sa, făcându-l de asemenea strălucitor. Atunci când te confrunți cu deficiență de fier, îl poți obține din cereale integrale, smochine uscate, fasole, spanac și năsturel.

Acid folic

 Acest mineral îți protejează părul atunci când îl expui în aer liber, mai ales la sare. Alimentele care conțin acid folic includ arahidele, lintea, năutul, sucul de portocale, avocado, porumbul dulce, pepenele galben, banana și roșiile. (Chiar dacă consumi mult acid folic tot trebuie să ai grijă de părul tău când te expui la soare, folosind produsele adecvate pentru îngrijire și acoperindu-l cu o pălărie sau o eșarfă).

Zinc

 Acest mineral este primordial pentru regenerarea celulelor, ceea ce este foarte important pentru un păr sănătos și care crește în mod constant. Pe lângă faptul că ajută la pigmentarea firului de păr, zincul este de asemenea responsabil cu întârzierea apariției firelor cărunte. Surse bune de zinc sunt ouăle, peștele, stridiile, brânza, produsele din soia și nucile.

Seleniu

 Acest micromineral antioxidant conferă elasticitate firului de păr, iar în plus combate mătreața. Alimentele care conțin seleniu includ pastele, brocoli, usturoiul, ciupercile, ceapa și țelina. Nutriționiștii recomandă ca după ce se consumă alimente care conțin seleniu, la aproximativ două ore după aceasta, să se consume fructe având un conținut ridicat de vitamina C pentru a favoriza absorbția seleniului în organism.

Vitamina A

 Pe lângă menținerea sănătății ochilor și a retinei, vitamina A este de asemenea responsabilă de producerea sebumului de către pielea capului. Dacă te confrunți cu uscăciunea pielii capului va trebui să crești cantitatea de vitamina A pe care o consumi, vitamină pe care o poți obține din ouă, morcovi, migdale, mango și roșii, printre altele.

Vitamina B

 Această vitamină ajută la evitarea căderii părului, iar persoanele care suferă deja de o pierdere mare de păr trebuie să consume mai multe alimente bogate în vitamina B, precum oleaginoasele, legumele verzi, ouăle, cerealele integrale, fructe și produse lactate.

Vitamina C

 La fel precum proteinele, mineralele și alte vitamine, vitamina C este importantă pentru a se evita ruperea părului sau deshidratarea sa. Optează pentru citrice și legume de culoare roșie sau portocalie.

 Având o dietă echilibrată care să includă multe alimente vii și pline de vitamine te vei asigura astfel că părul tău va primi toți nutrienții necesari pentru a crește sănătos și strălucitor.