Lista alimentelor bogate în minerale

Scris de Dr. Luca Catalin

Lista alimentelor bogate în minerale

Lista alimentelor bogate în minerale Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, microelemente și oligoelemente. În continuare oferim o listă cu alimente bogate în minerale:

  • Macroelementele sunt: Sodiu - Potasiu - Calciu - Fosfor - Magneziu - Clor - Sulf
  • Microelementele sunt: Fier - Fluor - Iod – Mangan - Cobalt - Cupru - Zinc
  • Oligoelementele sunt: Siliciu - Nichel - Crom - Litiu - Molibden - Seleniu

 Iată lista alimentelor care conțin o cantitate mai mare din aceste minerale:

Sodiu

 Sodiul are un rol important pentru hidratarea organismului. Se găsește în: sarea de bucătărie, sosul de soia, anșoa, măslinele negre și verzi, ciuperci, banane, grapefruit, alunele de pădure, orezul integral, dovlecei, mere.

Potasiu

 Potasiul este esențial pentru echilibrul lichidelor din celule și pentru susținerea proceselor enzimatice, pentru sănătatea inimii și a sistemului nervos. Reduce tensiunea arterială, transformă glucoza în glicogen. Se găsește în: fructele uscate, varză, cartofi, roșii, ciuperci, banane, portocale, struguri, mere și verdețuri în general.

Calciu

 Calciul este elementul constitutiv de bază al dinților și oaselor, este esențial pentru menținerea sănătății acestora, intervine în secreția insulinei, este important pentru coagularea sângelui, pentru buna funcționare a inimii, mușchilor și nervilor. Se găsește în: semințele de floarea-soarelui şi de susan, legumele cu frunze verzi, fasole, conopidă, varză, mazăre, țelină, algele marine, produsele lactate, migdale, soia, gălbenușul de ou.

Fosfor

 Fosforul are un rol important în metabolismul glucidelor și lipidelor, ajută la energizarea și revigorarea organismului, ajută în procesele de creștere și regenerare, asigură, împreună cu calciul, sănătatea dinților și gingiilor. Se găsește în: peștele, cerealele integrale, soia, ouăle, fructele uscate sau oleaginoase (nuci, migdale), semințele de dovleac.

Magneziu

 Magneziul este element constitutiv al unor enzime importante, ajută la fixarea calciului în organism, ajută la funcționarea creierului și a mușchiului cardiac, are un rol important în metabolismul lipidelor, reduce riscul apariției calculilor renali, este un puternic adjuvant antistres. Se găsește în: toate legumele verzi, morcovi, ceapă, usturoi, morcovi, migdale, nuca de cocos, mere, cacao, mei, orez, grâu, ovăz, soia, fasolea verde, spanac, porumb, banane.

Sulf

 Sulful are un rol important în aproape toate funcțiile vitale și este esențial în oxigenarea celulelor. Contribuie la întărirea oaselor și dinților, combate infecțiile bacteriene, este un bun depurativ, transformă grăsimea și carbohidrații în energie, are efect hipocolesterolemiant. Ajută la menținerea unui păr sănătos și strălucitor și a unor unghii rezistente. Se găsește în: sparanghel, praz, ceapă, varză, creson, usturoi, brocoli, conopidă, curmale, polen, ridichi, sparanghel, migdale, pește, legumele crucifere în general și gălbenușul de ou.

Fier

 Fierul intră în alcătuirea hemoglobinei, este esențial în procesele de oxidoreducere și în sinteza acizilor nucleici, ajută la apărarea organismului de diferiți factori infecțioși. Se găsește în: linte, soia, năut, ovăz, alge, gălbenușul de ou, pâinea integrală, spanac, mei, semințele de floarea-soarelui, mazăre, ciuperci, urzici, broccoli, sparanghel, pătrunjel, cireșe, banane, avocado, prunele uscate, stafide, migdale.

Mangan

 Manganul are efecte benefice asupra sistemului nervos, detoxifică corpul de poluanți, participă la sinteza colagenului și la metabolismul glucidelor, ajută la reducerea inflamațiilor în cazul artritei reumatoide. Se găsește în: pește, crustaceele, cerealele integralele, legume, soia, ceaiul negru, bananele, fasolea verde și sfecla.

Cobalt

 Cobaltul împreună cu cuprul și fierul intervine în procesul de formare a globulelor roșii, ajută la reglarea tensiunii arteriale, face parte din molecula vitaminei B12, ajută la menținerea echilibrului sistemului nervos. Se găsește în: linte, lactate, ceapă, sfecla roșie, smochine, caise, pere, spanac, varză, fasole, alge marine.

Cupru

 Cuprul se găsește în cantitate mică în organismul uman, este esențial pentru buna funcționare a unor enzime care participă la producerea de energie, la menținerea sănătății vaselor de sânge, a oaselor. Se găsește în: semințele de floarea soarelui, alune, cerealele integrale, linte, brânzeturi, cacao, legume, ciuperci.

Zinc

 Zincul este esențial pentru procesul de creștere și dezvoltare a organismului, pentru menținerea integrității membranei celulare, are acțiune antiinfecțioasă și antitumorală, este indispensabil în procesele de regenerare celulară. Este antioxidant, reglează nivelul de vitamina A, este important în dezvoltarea creierului. Se găsește în: semințele de susan și de dovleac, avocado, nuca de cocos, zmeură, caise, mure, curmale, fructele de pădure, rodii, sparanghel, usturoi, varză de Bruxelles, mazăre, spirulină, maca, polenul de albine, scoici, pâinea integrală, ouă.

Siliciu

 Siliciul are un rol important în dezvoltarea sistemului osos, respirator și vascular, este antitoxic și remineralizant, este indicat în arterioscleroză, în hipertensiune arterială, astenii, demineralizări, oboseală cronică, îmbătrânire prematură, tuberculoză, boli de piele. Se găsește în: apa potabilă și alimentele vegetale în general.

Nichel

 Nichelul stimulează funcțiile ficatului și ale pancreasului, este indicat în diabetul zaharat. Se găsește în: cerealele integrale, spanac, legume, pătrunjel, caise, fasolea verde, grâu, morcovi, struguri, varză, roșii.

Crom

 Cromul este benefic în tratarea diabetului și a bolilor cardiovasculare, contribuie la reducerea depozitelor adipoase și la transformarea acestora în masă musculară. Se găsește în: drojdia de bere, salata verde, năsturel, păstârnac, cartofi, ceapă, ciuperci, fasole, căpșuni, orez brun, morcovi, uleiurile vegetale.

Litiu

 Litiul în farmacologie se refera la ionul de litiu, Li+, folosit ca medicament. Litiul este folosit în sărurile chimicale de litiu, care sunt utilizate în primul rând în tratamentul tulburărilor bipolare, ca medicamente stabilizatoare ale stării emoționale. În dereglările bipolare au un rol important în tratarea depresiei și a maniei acute, instalate pe termen lung. Se găsește în: cartofi, legume, nuci, semințe de in, ulei de rapiță, crustacee și unele specii de pești.

Molibden

 Molibdenul contribuie la asimilarea fierului și la metabolizarea și eliminarea din organism a substanțelor nocive. De asemenea, reglează metabolismul grăsimilor și a glucidelor. Se găsește în: legumele cu frunze verzi, germenii de grâu și cerealele integrale, coacăze, mazăre, fasole.

Seleniu

 Seleniul este antioxidant și anticancerigen, contribuie la realizarea respirației celulare și la absorbția vitaminei E în organism. Menține elasticitatea țesuturilor. Se găsește în: nucile de Brazilia, nucile în general, fructele de mare, ouăle, germenii de cereale, usturoiul, ceapa, roșiile, tărâțele de grâu.