Niacina: beneficii pentru sănătate

Niacina reduce nivelele de colesterol și protejează inima

Niacina: beneficii pentru sănătate

 Niacina (Vitamina B3), cunoscută și sub denumirea de “acid nicotinic” este un nutrient din familia vitaminelor B. Niacina joacă un rol crucial în producerea de energie, expresia genică și sinteza hormonilor. Ființele umane nu pot trăi fără această vitamină esențială.

 Vitamina B3 sau niacina este necesară pentru funcționarea normală a sute de enzime și pentru metabolismul normal al carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, mai exact a tuturor surselor principale de nutriție din corp. De asemenea, vitamina B3 este eficientă în cazul persoanelor care sunt diagnosticate cu diabet de tip 1 după perioada pubertății, deoarece acestea răspund mai bine la tratamentul cu vitamina B3.

 Studiile medicinale au indicat faptul că acest nutrient ajută la menținea funcției celulelor beta (celule din pancreas care produc, depozitează și eliberează hormonul insulină). Surse alimentare de niacină sau vitamina B3 sunt oleaginoasele, alunele de pădure, mazărea, lintea, legumele cu frunze verzi, ouăle, cerealele integrale, fructele și produsele lactate.

 Vă prezint în acest articol beneficiile cele mai importante ale niacinei pentru sănătate și câteva studii de specialitate realizate despre aceasta.

Beneficiile vitaminei B3 (niacina și niacinamida)

 Tratamentul cu niacină (acidul nicotinic) este unic pentru ameliorarea tuturor anormalităților lipoproteinelor. Niacina reduce în mod semnificativ colesterolul lipoproteinelor cu densitate scăzută (cunoscut ca LDL sau colesterol rău), a trigliceridelor și nivelelor de lipoproteine, în timp ce crește nivelele de colesterol din lipoproteinele cu densitate crescută (HDL sau colesterolul bun). Acest lucru determină ca niacina să fie ideală pentru tratarea unei ample varietăți de tulburări ale lipidelor, incluzând aici sindromul metabolic, diabetul, colesterolul scăzut al lipoproteinelor cu densitate ridicată și hipertrigliceridemia. De asemenea, schimbările induse de niacină asupra nivelelor de lipide seric produc îmbunătățiri semnificative în cazul bolii arteriale coronariene.

 Atunci când niacina se consumă în doze mai mari decât dozele recomandate de instituțiile guvernamentale, se pot remarca următoarele beneficii:

 - Niacina crește nivelul lipoproteinelor cu densitate ridicată (HDL) cu un procent de 20-35%. Niciun alt tratament disponibil pe piață, de larg consum, nu este atât de eficient.

 - Niacina reduce particulele de lipoproteine mici cu densitate scăzută (LDL). Particulele mici de LDL sunt una dintre cauzele importante, deși subestimate ale bolilor cardiace. Niacina este agentul cunoscut cel mai eficient care corectează acest tipar anormal.

 - Niacina reduce trigliceridele cu 30%. În acest sens, niacina este în special eficientă atunci când se combină cu ulei de pește (în doze de 4.000 mg pe zi, oferind 1,200 mg de EPA / DHA).

 - Niacina reduce particulele de lipoproteine cu densitate foarte scăzută (VLDL).

 - Niacina reduce lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), în general cu 20 - 40 mg / dl.

 În combinație cu vitamina E, niacina are efecte excelente pentru protejarea inimii de apariția bolilor cardiovasculare.

Studii despre beneficiile niacinei

 Iată câteva dintre rezultatele cele mai bune obținute în urma studiilor de specialitate efectuate asupra niacinei sau vitamina B3:

 1. Niacina blochează eliberarea acizilor grași pornind de la celulele de grăsime. Astfel, trec prin ficat mai puțini acizi grași, ceea ce înseamnă mai puține particule de VLDL. Mai puțin VLDL determină mai puține particule mici de LDL și un nivel superior de HDL. Niacina îmbunătățește de asemenea funcția endotelială și activitatea oxidului nitric sintaza, o enzimă care catalizează producerea de oxid nitric (NO) pornind de la L-arginina.

 2. Beneficiile niacinei nu se limitează la influența acesteia asupra markerilor sanguini de risc de boli cardiovasculare. Niacina reduce de asemenea în mod drastic riscul de atac de cord. Coronary Drug Project (Proiectul asupra medicamentelor coronariene) a fost primul proiect de acest gen care a stabilit că niacina este un puternic agent care ajută la reducerea riscului de atac cardiac. Când li s-a administrat zilnic unui lot de 1.000 supraviețuitori ai unui atac cardiac câte 3000 mg de niacină (cu eliberare imediată / cristalină) timp de șase ani, incidența atacurilor cardiace nefatale recurente s-a redus cu 27%, iar numărul de infarcturi cardiace s-a reduc cu 26%.

 3. În cadrul binecunoscutului Studiu al Tratamentului HDL-aterosclerozei (HATS), 160 de participanți au primit niacin și simvastatină sau respectiv un remediu placebo. În comparație cu grupul placebo, grupul care a primit niacină și simvastatină a experimentat o reducere extraordinară de 90% a infarctului de miocard timp de trei ani.

 4. Statinele sunt bune pentru reducerea nivelelor de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), însă niacina este eficientă pentru îmbunătățirea tuturor anomaliilor relaționate cu lipoproteinele (sLDL, VLDL, HDL, LDL, etc.), afirmă autorii acestui studiu.

 Niacina poate cauza un efect numit hiperemie facială, acesta fiind o reacție similară unei reacții alergice în cazul căreia se înroșește pielea și apare senzația de iritație și mâncărime la nivelul pielii, acest efect fiind 100% normal, fiind declanșat de eliberarea histaminei în corp. Această reacție durează de regulă doar 10-20 minute și dispare după câteva săptămâni de la utilizarea niacinei, de aceea se recomandă să se crească în mod gradat doza, pentru a permite corpului să se adapteze la nutrient. Niacina se poate administra după mese pentru a se evita această reacție sau se poate consuma multă apă pentru a contracara acest efect.

 Observație: Niacina poate crește nivelele de zahăr din sânge cu 4-5 mg/dL la începutul terapiei, însă acest efect dispare după câteva luni. În cazul în care aveți probleme cu nivele crescute de zahăr în sânge sau chiar diabet, se recomandă ca niacina să se utilizeze cu precauție și să se crească doza în mod gradat. Chiar și așa, în cazul diabetului sau al pre-diabetului nu este contraindicată utilizarea niacinei, deoarece aceasta corectează multe dintre anomaliile prezente în cazul acestor boli.