Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele

Scris de Dr. Luca Catalin

Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele

Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele S-a demonstrat în numeroase studii medicale faptul că vitamina D, care se metabolizează atunci când razele UV interacționează cu pielea, reduce nu doar riscul de melanom – care este forma cea mai agresivă de cancer de piele - ci și tipurile cele mai comune de cancer.

 Conform oamenilor de știință australieni, vitamina B3 (nicotinamida) poate oferi de asemenea protecție persoanelor care sunt predispuse la anumite tipuri de cancer de piele.

Vitamina B3 poate reduce recurența unor cancere de piele

 Așa cum a semnalat recent canalul de televiziune NBC News: "Cercetătorii australieni au analizat 386 de persoane care fuseseră diagnosticați cu un tip de cancer de piele care este extrem de comun și se dezvoltă lent, carcinomul scuamos, mult mai puțin grav decât melanomul.

 Voluntarii au luat fie două pastile de vitamina B3 de 500 mg pe zi timp de un an, fie o pastilă placebo. După un an, cei care luaseră vitamina B3 erau cu 23% mai puțin predispuși să aibă un alt cancer diagnosticat."

 Cei care luaseră nicotinamida au început să observe rezultate în aproximativ trei luni. Totuși, protecția a fost anulată odată ce au încetat să ia vitamina, astfel încât, pentru a avea parte de beneficii, trebuiau să continue să o ia pe termen nedefinit.

 Se crede că nicotinamida funcționează ajutând la repararea deteriorării ADN-ului datorită unei ​​expuneri excesive la razele UV și prin întărirea sistemului imunitar.

 În prezent, cercetătorii recomandă acest supliment doar persoanelor care sunt predispuse la cancerul de piele.

 Așa cum a explicat anterior Dr. John Cannell, carcinomul scuamos este în mod clar asociat cu o expunere cronică la soare și apare pe față, mâini, gât și pielea capului. Melanomul însă, care este forma cea mai agresivă de cancer de piele, este relaționat cu arsurile solare, în special dacă arsurile solare au apărut în copilărie, dar totuși, cel mai adesea apare pe zonele corpului care aproape niciodată nu au fost expuse la soare. Care ar fi explicația acestui fapt?

 Se pare că pe măsură ce îmbătrânim, dermatologii recomandă să ne ținem departe de soare deoarece apar pete pe piele datorită expunerii la soare o viață întreagă.

 Însă odată ce se evită expunerea la soare, această împiedică organele să funcționeze în mod corect, iar expunerea protejată la soare în realitate este un factor care ajută la menținerea la distanță a cancerului de piele...

 Vitamina D se activează în piele, iar vitamina D activată influențează genele pielii și ajută la prevenirea diverselor anormalități pe care le cauzează razele ultraviolete. Ca rezultat, evitarea soarelui devine un factor care determină în mod paradoxal cancerul de piele.

 Vitamina D pe care corpul o produce ca răspuns la radiațiile UVB este o protecție naturală contra melanomului. Așa cum s-a arătat într-un studiu medical recent:

 "În mod paradoxal, persoanele care lucrează în aer liber au un risc mai mic de melanom în comparație cu persoanele care lucrează în interior, ceea ce sugerează că expunerea cronică la lumina solară ar putea avea un efect protector."

 Un studiu suedez publicat anul trecut a monitorizat timp de 20 de ani aproximativ 30.000 de femei de vârstă medie și înaintată. La început, s-au adresat o serie de întrebări referitoare la expunerea la soare, precum: Vă expuneți la soare? Mergeți în vacanță în zone însorite în timpul iernii? Lucrați în grădină cu cămașă cu mânecă scurtă și pantaloni scurți? Mergeți la salonul de bronzat ?

 Ceea ce s-a descoperit a fost faptul că femeile care evitau soarele aveau probabilități duble de a muri în timpul realizării acestui studiu. Cercetătorii au atribuit această descoperire influenței vitaminei D.

 Acest studiu demonstrează că totuși, expunerea cronică la soare pare să fie asociată cu mai puține decese.

 În prezent există numeroase studii care confirmă beneficiile vitaminei D incluzând un risc mai mic de apariție a aproximativ 16 tipuri de cancer diferite, inclusiv pancreatic, pulmonar, ovarian, de sân, de prostată și de piele. Există mai mult de 800 referințe în literatura medicală care demonstrează eficiența vitaminei D contra cancerului, iar dovezile arată că această reducere este de aproximativ 50%. Un studiu canadian a arătat că femeile care au fost expuse cel mai mult la soare în timpul adolescenței și vârstei adulte aveau un risc cu aproximativ 70% mai mic de a dezvolta cancer de sân.

 Un alt studiu, publicat în 2013 a arătat că femeile ale căror nivele serice erau sub 10 ng/ml aveau un risc cu șase ori mai mare de cancer de sân în comparație cu acele femei ale căror nivele erau peste 20 ng/ml, iar un studiu din 2014, care a urmărit femei iraniene, a descoperit o creștere de 1000% a riscului de cancer de sân în cazul femeilor care se protejau complet, fără a se expune deloc la lumina solară.

 Dr. William Grant de la Centrul de Cercetare a Sănătății, Nutriției și Luminii Solare (Sunarc) estimează că dacă toate persoanele din Statele Unite ar avea nivelul de vitamina D de 40 nano grame per mililitru (ng/ml), s-ar salva aproximativ 150.000 de vieți anual.

 Recomandările medicale actuale în ceea ce privește vitamina D evidențiază și alte beneficii pentru sănătate ale acesteia. De exemplu, vitamina D ajută la menținerea sănătății:

 - Funcției imunologice

 - Funcției renale

 - Dinților și oaselor

 - Sistemului cardiovascular

 - Funcției cerebrale

Care sunt riscurile și beneficiile expunerii la soare?

 Când este vorba de expunerea la soare, putem realiza o analiză inteligentă a proporției riscuri-beneficii, iar în acest mod este posibil să optimizăm beneficiile în timp ce minimizăm riscurile expunerii la soare într-un mod sigur pentru sănătatea noastră.

 Un aspect important pe care trebuie să-l amintim este acela că factorul SPF din loțiunile solare protejează doar contra razelor UVB, care sunt razele din spectrul ultraviolet care permit corpului să producă vitamina D în piele. Însă razele cele mai periculoase, susceptibile de a cauza daune pielii și apariția cancerului de piele sunt razele UVA. Așadar, asigurați-vă că loțiunea solară protectoare vă protejează atât contra razelor UVA cât și UVB.

Câteva sfaturi pentru o expunere sigură la soare

 Este cu siguranță important să aveți multă grijă și să evitați arsurile soalre – majoritatea daunelor cauzate de expunerea la soare sunt relaționate cu arsurile solare. Iată câteva sfaturi pentru a obține beneficiile maxime de la soare și pentru a reduce la minim riscurile:

 1. Expuneți zone mai extinse de piele (cel puțin 40% din corp) la lumina solară la intervale mai scurte de timp. Dacă folosiți o loțiune de protecție solară, oferiți-i corpului oportunitatea să producă vitamina D înainte de a aplica loțiunea respectivă, iar ulterior asigurați-vă că folosiți o cremă solară care să vă protejeze eficiente de radiațiile UVB și UVA.

 2. Rămâneți în aer liber cât timp este necesar pentru ca pielea dumneavoastră să capete o nuanță roz dacă aveți pielea deschisă la culoare sau o nuanță mai roșiatică dacă aveți pielea închisă la culoare. Protejați-vă fața de soare folosind un protector solar sau o pălărie protectoare, deoarece pielea feței este subțire și mai predispusă la daunele solare, precum și la apariția ridurilor premature.

 3. Când vă expuneți la soare perioade mai lungi de timp, acoperiți-vă cu haine lejere, deschise la culoare sau o eșarfă, o pălărie sau refugiați-vă la umbră când este foarte cald.

 4. Luați în considerare folosirea unui protector solar intern precum astaxantina pentru a obține o protecție solară suplimentară. Astaxantina este un antioxidant puternic (și un pigment) produs de algele marine ca răspuns la expunerea la lumina UV. În general, e nevoie de câteva săptămâni de suplimentare zilnică pentru ca țesuturile corpului să poată oferi protecție solară eficientă.

7 alimente care protejează contra razelor ultraviolete

 A avea o dietă sănătoasă și plină de antioxidanți naturali este o altă strategie utilă pentru a preveni daunele solare. Legumele și fructele crude, neprocesate și proaspete, precum și anumite băuturi sănătoase, oferă corpului nutrienții de care acesta are nevoie pentru a menține un echilibru sănătos de acizi grași omega-6 și omega-3 în piele, care este prima linie de apărare contra arsurilor solare.

 Legumele și fructele proaspete consumate zilnic oferă de asemenea organismului o cantitate însemnată de antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi cauzați de expunerea la soare și care ar putea ​cauza arsuri și chiar cancer. Iată care sunt alimentele cele mai recomandate pentru o dietă care să ofere protecție solară:

 1. Legumele și verdețurile bogate în clorofilă

 Legumele și verdețurile bogate în clorofilă precum spanacul, sparanghelul, țelina, ardeii verzi, pătrunjelul, mărarul, busuiocul, menta, conțin din plin antioxidanți care lupta împotriva radicalilor liberi, dar de asemenea ajută la detoxifierea organismului.

 2. Legumele crucifere

 Legumele crucifere (broccoli, varza, varza de Bruxelles, conopida, rucola, guliile, ridichile) au un conținut ridicat de antioxidanți care ne protejează atât de de cancerul de piele, cât și de cancerul pulmonar sau de boli cardiovasculare.

 3. Algele

 Algele (spirulina, chlorella, alga afa, kelp, nori, konbu, wakame, hijiki) conțin un carotenoid important numit astaxantină, considerat a fi unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali. Astaxantina este de 550 de ori mai puternic decât vitamina E, și se știe că protejează pielea de radiațiile ultraviolete.

 4. Fructele de pădure

 Afinele, murele, coacăzele negre, și fructele de soc au un pigment violet cunoscut sub numele de antocianină care reduce riscul apariției bolilor cronice și degenerative dar oferă și o protecție eficientă împotriva razelor UV. Antocianina este deosebit de importantă pentru organism deoarece reduce frecvența tuturor tipurilor de cancer, indiferent de localizare, atât prin acțiune directă de distrugere tumorală, cât și prin reciclarea glutationului - care este cel mai puternic și mai important dintre toți antioxidanții produși de organism.

 5. Fructele și legumele portocalii și roșii

 Fructele și legumele portocalii și roșii sunt bogate în licopen, un antioxidant puternic care protejează pielea de iritațiile cauzate de radiațiile ultraviolete. Pe lângă licopen, în fructele din această categorie precum pepenele roșu, citricele roșii și portocalii (portocalele, mandarinele, minolele, grapefruitul roșu), cireșele, vișinele, căpșunii, zmeura și legumele roșii precum roșiile, ardeiul gras roșu, ridichile, rubarba, varza roșie, sfecla roșie, se mai găsește și betacaroten, un alt antioxidant care poate limita impactul razelor UV și care protejează totodată de arsurile solare. Un alt fruct roșu, rodia, are de asemenea un conținut bogat de antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii pentru piele. Nutrienții continuți de rodie apără celulele de efectul nociv al razelor UV.

 6.Ceaiul verde și ceaiul negru

 Atât ceaiul verde cât și ceaiul negru sunt bogate în polifenoli, unii dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuți. Conform specialiștilor, polifenolii oferă o protecție foarte eficientă împotriva expunerii la radicali liberi, care sunt responsabili pentru 80% din îmbătrânirea prematură a pielii. Conform unui studiu medical publicat în anul 2011 în Journal of Nutrition, un grup de femei care a consumat timp de 12 săptămâni ceai verde a observat îmbunătățirea elasticității pielii și reducerea ridurilor și petelor pigmentare. De asemenea, un consum zilnic de mai mult de două cești de ceai verde sau negru reduce riscul cancerului de piele cu 30%.

 7. Ciocolata neagră

 Ciocolata neagră cu cel puțin 70% cacao conține de patru ori mai mulți fenoli și catechine decât ceaiul. Acești antioxidanți binecunoscuți protejează pielea de arsuri solare, dar și de cancer. Consumând zilnic o porție de 56 de grame de ciocolată neagră te poți bucura de un desert de calitate de calitate și în plus, reduci efectul radiațiilor ultraviolete.

Sursa: Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele