18 alimente care luptă împotriva cancerului

Alimente miracol pentru sănătate

18 alimente care ajută la combaterea cancerului Conform Institutului American de Investigare a Cancerului, aceste 18 alimente trebuie să facă parte din dieta persoanelor care doresc să reducă riscul de a suferi de cancer. Nutriția în cancer este un factor foarte important, chiar dacă nu este singurul aspect de luat în considerare: există condiții medio-ambientale și genetice care vor influența apariția riscului de a suferi de această boală. Evitarea sedentarismului și a oscilațiilor de greutate corporală fac de asemenea parte din recomandările pentru prevenirea cancerului, iar alimentația este zona în care putem realiza multe schimbări aducătoare de sănătate.

1. Usturoiul

 Există numeroase studii asupra vegetalelor din familia Allium, printre ele fiind usturoiul, prazul, ceapa și arpagicul ajută la protejarea cancerului de stomac. În plus, usturoiul reduce riscul apariției cancerului de colon.

 Multe substanțe prezente în usturoi sunt studiate în investigația împotriva cancerului, printre ele fiind quercitina, alicina și compușii organosulfurați. O serie de teste in vitro au încurajat folosirea quercitinei în lupta împotriva unor tumori maligne localizate la nivelul pielii, sânilor, ovarelor, colonului, rectului sau creierului. 

2. Turmericul

 Turmericul este un condiment mai puțin cunoscut în România.

 Turmericul are o aromă discretă, aproape insesizabilă și poate fi utilizat în multe rețete. Provenit din India, turmericul este cel mai adesea găsit sub formă de pudră din rădăcina plantei Curcuma Longa sau inclus de multe ori în amestecuri numite “curry”.

 Puternic anti-inflamator, turmericul este cunoscut ca un ingredient care poate încetini viteza de creștere a tumorilor canceroase . Ajută ficatul în procesul zilnic de detoxifiere.  Pentru a fi eficient, turmericul trebuie luat in concentratia optima , de aceea este recomandat Sanohelp (extras lichid din turmeric)  care are concentratia maxima de curcumina solubila.

3. Coacăzele negre

 Coacăzele negre sunt unul din cei mai puternici antioxidanți. Sunt bogate în antocianină, căreia i se atribuie calități antitumorale, antiinflamatorii, antidiabetice, îmbunătățirea vederii. Antocianina conferă coacăzelor negre caracteristicile culorii albastru închis.

 În plus, concentrația sa în acid elagic protejează de razele UV și previne apariția prematură a ridurilor.

4. Merișoarele

 Merișoarele sunt originare din America de Nord și sunt un puternic protector al căilor urinare. Sunt bogate în flavonoizi, acid ursolic (folosite în diete pentru pierderea în greutate), acid benzoic (expectorant, antiseptic și fungicid) și acidul hidroxicinamic (asociat cu prevenirea cancerului de stomac).

 O echipă de cercetători din Canada a demonstrat cum celulele canceroase de la nivelul glandelor mamare erau supuse unui risc mult mai scăzut de evoluție în tumori, dacă se consumau zilnic merișoare.

5. Dovleacul

 Dovlecii se găsesc într-o mare varietate de forme și au diferite arome. Sunt bogați în carotenoizi și conțin nutrienți importanți mai ales pentru sezonul rece, când legumele proaspete se găsesc mai rar.

 Carotenoizii acționează ca antioxidanți și ajută la menținerea sănătății celulelor corpului. Luteina și zeaxantina, care conferă nuanțele de galben, ne protejează vederea și pielea de razele ultraviolete. 

6. Cireșele

 Cireșele sunt o sursă importantă de fibre, vitamine și potasiu. Antioxidanții protejează împotriva cancerului, potasiul ajută la combaterea hipertensiunii, iar diferitele substanțe chimice au fost relaționate cu ușurarea durerii în cazul artritei, a gutei și a durerilor de cap.

 Atât cireșele dulci cât și cele amare au numeroase beneficii pentru corp, însă cele amare sunt cele mai recomandate, în termeni nutriționali, mai ales ca sursă de vitamina A. 

7. Cruciferele

 Brocoli, varza creață, conopida, varza de Bruxelles, napii sunt printre cele mai bune alimente din lume, în mare măsură datorită efectelor anticancerigene, precum și datorită concentrației lor de vitamina C și K și magneziu.

 Conform anumitor studii medicale, 250 de grame de crucifere zilnic protejează împotriva cancerului de sân, plămâni, colon, rect și prostată. În plus, ajută la reglarea nivelului de estrogen. 

8. Cerealele integrale

 Cerealele integrale au făcut parte din dieta umană din timpuri străvechi, însă în prezent foarte puține persoane cunosc beneficiile acestora și le includ în alimentație. În această lume dezvoltată se preferă versiunea rafinată, atât a cerealelor cât și a zahărului, care din păcate este lipsită de majoritatea mineralelor atât de prețioase pentru sănătatea noastră.

 Din cerealele rafinate se extrag tărâțele și germenii, în care se găsesc mulți nutrienți și substanțe fitochimice anticancerigene. Cerealele integrale conțin acid fitic care controlează nivelele de glucoză din corp și împiedică absorbția metalelor grele, toxice, care favorizează apariția cancerului. 

9. Vegetalele cu frunze verzi

 Se estimează că omul paleolitic consuma o varietate de până la 200 de vegetale diferite cu frunze verzi. Din păcate, în prezent multe persoane de-abia dacă consumă salată verde. Din vegetalele cu frunze verzi obținem fibre, folați, carotenoizi, vitamine, minerale și chiar proteine.

 Diferitelor legume cu frunze verzi li s-au atribuit proprietăți împotriva cancerului de faringe, laringe, sân, piele, stomac, plămân și colon.

 Putem să le consumăm atât sub formă de salate, dar sunt la fel de delicioase și gătite ușor, în supe sau preparate la cuptor. 

10. Legumele proaspete

 Varietatea de culori, forme și mărimi ale legumelor reflectă diversitatea lor nutrițională. În agricultură, sunt singurele plante care emană nitrogen în pământ, iar în acest proces formează aminoacizi esențiali.

 Sunt bogate în fibre și în vitamina B. Legumele furnizează de asemenea o serie de compuși chimici, printre care se evidențiază, pentru combaterea cancerului, saponinele, lignanii, triterpenoidele, inozitolul, esterolul și diferite flavonoide.

11. Semințele de in

 Populare ca suplimente în diversele diete care vizează pierderea în greutate, semințele de in sunt bogate în lignani, care funcționează ca niște estrogeni naturali, conțin de asemenea Omega 3 și vitamina E.

 S-a descoperit că lignanii din in reduc riscul de cancer prin modificarea celulelor pre-canceroase, prin încetinirea multiplicării celulelor canceroase și prin încetinirea migrării acestora în organism. Lignanii sunt benefici în cancerul de sân, de prostată, ovarian, în general cancerul legat de hormoni.

 Semințele de in ajută de asemenea la regenerarea celulară, reduc colesterolul și îmbunătățesc digestia, sunt detoxifiante și un aliat prețios în combaterea efectelor menopauzei.

12. Merele

 Merele sunt originare din Asia Centrală și sunt o specie de o mare diversitate. În prezent se cultivă cu preponderență merele mari, dulci și zemoase, însă merele sălbatice sunt mai mici, fibroase și cu arome mai complexe.

 Sunt o sursă importantă de vitamina C și de flavonoizi, în special de quercetină, au importante calități antiinflamatorii și antioxidante. Este recomandabil să se consume cu coajă și este ideal să fie organice sau sălbatice, deoarece agricultura industrială le menționează ca fiind fructele care conțin cele mai multe pesticide.

13. Nucile

 Se spune că alimentele au forma organelor pe care le hrănesc, iar acizii grași din nucă sunt un combustibil excelent pentru creier. Toate nucile au proprietăți anticancerigene, atât nucile obișnuite, cât și cele pecan sau nucile de Brazilia.

 Printre numeroasele lor efecte benefice se găsește și melatonina (care are un rol fundamental în ciclul de somn), fitosterolii, Omega 3, acidul elagic și vitamina E. 

14. Soia

 Soia este unul dintre puținele alimente vegetale care conțin toți aminoacizii esențiali. De aceea este preferată de mulți vegetarieni, cu toate că se știe că consumul său în exces dăunează tiroidei. Este recomandabil să se consume doar soia și produse derivate din soia care nu a fost modificată genetic. Mai ales dacă consumați soia des trebuie să acordați atenție acestui aspect și să folosiți doar soia nemodificată.

 Pe lângă proteinele pe care le conține, soia mai are fibre, potasiu, magneziu, cupru, fier, mangan și enzime care ajută reglarea sistemului hormonal și îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar. 

15. Ceaiul

 Ceaiul este o băutură milenară preparată în Asia din frunzele plantei camellia sinensis, ale cărei proprietăți nutriționale sunt nenumărate. Ceaiul este un excelent antioxidant și o sursă importantă de polifenoli, flavonoizi, mangan și fluor. În plus, conține un aminoacid numit L-teanina, cunoscut doar în această plantă și care are puternice efecte relaxante.

 Ceaiul se prepară conform sortimentelor diferite și a timpului de maturare a plantei, ceea ce rezultă fiind ceaiul alb, verde, roșu, Oolong sau negru. Studiat încă din vechime, ceaiul a fost recunoscut ca având certe proprietăți anticancerigene și imunologice. 

16. Roșiile

 Se crede că speciile anterioare roșiilor au supraviețuit la o înaltă expunere la radiații acum câteva mii de ani, iar de aceea au această intensă culoare roșie.

 În prezent se cunoaște faptul că culoarea roșiilor este produsă de concentrația de licopen și care ajută foarte mult în diferite tipuri de cancer de prostată.

17. Grapefruitul

 De nelipsit din dietele de slăbire, grapefruitul este un fruct citric puternic care dizolvă grăsimile și care a fost creat ca un hibrid între portocală și pomelo. Un fruct de grapefruit furnizează întreaga cantitate de vitamina C necesară zilnic, iar în plus conține licopen, flavonoizi și limonoizi care au interacțiuni complexe cu sistemul nostru imunitar.

 Abundența de fitochimicale din grapefruit alterează eficiența anumitor medicamente, de aceea trebuie să se consulte medicul dacă urmați un tratament medicamentos și consumați acest fruct.

18. Strugurii

 Strugurii conțin în pielița lor pigmenți protectori din care derivă proprietățile care fac ca vinul să fie benefic pentru sănătatea inimii. Strugurii roșii sunt cei mai nutritivi —și în consecință, vinul roșu — însă e de asemeni foarte indicat și consumul strugurilor albi.

 Strugurii sunt bogați în reservatrol, un polifenol care s-a demonstrat că previne daunele cauzate de dezvoltarea celulelor cancerigene. Resveratrolul este utilizat de asemenea pentru protecție în toate etapele cancerului de piele, de sân sau leucemia.