Bananele

Scris de Dr. Luca Catalin

Bananele asigură un nivel optim de energizare a organismului

Banana  Bananele sunt bogate în fibre, potasiu și magneziu și conțin trei zaharuri naturale - glucoza, fructoza şi zaharoza – ele constituie o alternativă perfect sănătoasă la dulciurile din comerţ, care sunt pline de aditivi chimici și zahăr.

 Bananele proaspete și coapte pot regla nivelul de magneziu din corp, favorizând o recuperare rapidă după eforturi fizice sau mentale, fiind recomandate zilnic în cazul efortului intelectual sau fizic. Sunt consumate cu precădere de către sportivii de performanță, în caz de efort fizic susținut.

 Dintre efectele notabile ale consumului de banane, amintim prevenirea sau combaterea depresiei, deoarece bananele sunt bogate în triptofan, un aminoacid important pe care creierul îl folosește împreună cu magneziul și vitamina B6 pentru a produce serotonina, neurotransmiţătorul din creier asociat stării de fericire. 

 O singură banană consumată zilnic aduce organismului aproximativ 400 mg de potasiu, adică 11% din necesarul recomandat zilnic. Potasiul este un mineral important și necesar pentru funcția musculară, pentru buna funcționare a inimii şi optimizarea digestiei. Datorită conținutului ridicat de potasiu, bananele pot ajuta la prevenirea apariției pietrelor la rinichi și la reducerea pierderii calciului din organism.

 Bananele sunt de asemenea o sursă naturală optimă de vitamina B6, responsabilă cu producerea globulelor roșii din sânge și cu fortifierea sistemului imunitar.

 Bananele conțin uleiuri naturale și enzime care ajută întregul sistem digestiv. Acestea sunt de asemenea o sursă extraordinară de fructooligozaharide, un component probiotic care ajută la prevenirea cancerului de colon. Aceste bacterii benefice produc vitamine și enzime digestive care îmbunătățesc capacitatea de asimilare a nutrienților având în același timp și proprietatea de a întări sistemul imunitar.

 Iată câteva argumente esențiale pentru a introduce în alimentația zilnică acest fruct sănătos. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanți, alegeți întotdeauna fructele bine coapte.