Beneficiile sucului de rodie

Scris de Dr. Luca Catalin

Sucul de rodie și beneficiile sale pentru sănătate

Beneficiile sucului de rodie

 Rodia, acest fruct exotic, este bogat în vitamina C, oferind organismului aproximativ 16% din necesarul zilnic. Rodia este de asemenea o sursă excelentă de vitamina B5 (acido pantotenic), fenoli naturali, potasiu și vitaminele E, A și acid folic.

 Medicina ayurvedică utilizează diferitele părți ale acestui fruct datorită numeroaselor sale proprietăți medicinale (coaja, semințele, florile, sucul, etc.) și consideră că sucul de rodie poate chiar reduce dezvoltarea cataractei.

Iată câteva din rezultatele cele mai interesante ale investigațiilor realizate asupra beneficiilor sucului de rodie:

Sucul de rodie combate stresul

 Sucul de rodie ajută la combaterea stresului, producând o amplificare a senzației de bună-dispoziție și a emoțiilor pozitive, crescând nivelul general de energie și vitalitate.

Sucul de rodie scade colesterolul

 Sucul de rodie ajută foarte mult la reducerea nivelelor de colesterol LDL (cel care este periculos pentru sănătate) datorită proprietăților sale antioxidante binecunoscute.

Sucul de rodie reglează aparatul circulator

 Sucul extras din acest fruct rodie, reduce riscul de atac cardiac și ajută la menținerea arterelor fără acumulări de depozite de grăsime (ateroscleroză). În plus, sucul de rodie ajută și la îmbunătățirea fluxului sanguin către inimă.

Sucul de rodie scade hipertensiunea.

 Experții au constatat că dacă se consumă un pahar de suc de rodie pe zi se produce o scădere ușoară a presiunii arteriale.

Sucul de rodie ajută la combaterea cancerului

 Se consideră că aceste efecte se datorează conținutului său bogat în polifenoli, taninuri și antocianine care au un rol important în distrugerea celulelor canceroase.

Sucul de rodie reduce grăsimea abdominală

 Sucul de rodie ajută la redistribuirea grăsimii în corp, eliminând acumularea sa în abdomen. Consumat în mod constant, sucul de rodie produce de asemenea o reducere a circumferinței taliei.

Sucul de rodie este puternic antioxidant

 Sucul de rodie conține nivele ridicate de antoixidanți care neutralizează efectele radicalilor liberi și împiedică deteriorarea ADN-ului.

Sucul de rodie este eficient în osteoartrită

 Poate ajuta la prevenirea deteriorării cartilajelor deoarece inhibă enzimele care produc aceasta, reducând astfel inflamația. Se poate aplica extract de rodie direct pe cartilajul cu probleme.

Sucul de rodie combate diareea

 Există câteva investigații care evidențiază acest efect al sucului de rodie, acesta fiind folosit în mod tradițional în ayurveda pentru combaterea diareei. În schimb, dacă bei în exces suc de rodie se poate produce contrariul și anume constipația.

Sucul de rodie este afrodisiac

 Dacă bei un pahar de suc de rodie zilnic se produce o creștere a dorinței sexuale atât la bărbați cât și la femei, deoarece cresc nivelele de testosteron, un hormon care există atât în organismul bărbaților cât și în cel al femeilor, în cazul cărora stimulează libidoul și întărește oasele și mușchii. Există de asemenea câteva studii medicale care au demonstrat că sucul de rodie poate ajuta în cazul disfuncției erectile.

Sucul de rodie și efectele sale în alte boli

 Se consideră că rodia, acest fruct minunat aduce multe beneficii și în următoarele cazuri: dizenterie, dureri de gât, conjunctivită, infecții micotice, hemoroizi și simptome ale instalării menopauzei. Sucul de rodie are în plus și un puternic efect antibacterian.