Cele 8 beneficii pentru sănătate ale conopidei

Scris de Dr. Luca Catalin

Conopida este o sursă excelentă de nutrienți valoroși

cele-8-beneficii-pentru-sanatate-ale-conopidei Conopida este un membru al familiei de legume crucifere, umbrită pe nedrept de renumele altei legume din această familie, și anume brocoli verde. Totuși, conopida este o legumă pe care merită să o includeți în mod regulat în alimentația dumneavoastră, deoarece conține o varietate impresionantă de nutrienți, incluzând aici vitamine, minerale, antioxidanți și alte substanțe fitochimice.

 Pe lângă conținutul său ridicat în nutrienți, conopida este apreciată și pentru extrema sa versatilitate. O puteți consuma crudă, în salate, în supe sau diverse alte feluri de mâncare. O puteți condimenta sau o puteți face piure, pentru o versiune mai sănătoasă a clasicului piure de cartofi.

 

             Beneficiile conopidei

 Datorită efectelor sale benefice asupra numeroaselor aspecte ale sănătății, conopida se poate încadra cu ușurință în categoria superalimentelor. Opt dintre beneficiile sale cele mai impresionante sunt următoarele:

1. Conopida combate cancerul

 Conopida conține sulforafan, un compus al sulfului care s-a demonstrat că distruge celulele mamă canceroase, încetinind astfel creșterea și dezvoltarea tumorilor. Unii cercetători consideră că eliminarea celulelor mamă canceroase ar putea fi cheia controlării cancerului.

 De exemplu, mai multe cercetări medicale au demonstrat că combinația dintre conopidă și curcumină (componenta activă din turmeric), poate ajuta la prevenirea și la tratarea cancerului de prostată.

 Un studiu publicat recent a subliniat de asemenea faptul că sulforafanul poate reduce incidența și indicele tumorilor mamare induse chimic la animale. Sulforafanul inhibă de asemenea creșterea și dezvoltarea celulelor în cazul cancerului de sân, ceea ce ar putea cauza moartea celulară (sau apoptoza).

 Alți compuși ai conopidei au de asemenea efecte anticancerigene. Conform Institutului național american pentru studiul cancerului:

 "S-a descoperit că indolii și izotiocianații (ambii sunt compuși care ajută la reducerea riscului apariției diferitelor forme de cancer, în special a cancerului de sân și se găsesc în conopidă, varza de Bruxelles, brocoli si napi) inhibă dezvoltarea cancerului în diferite organe inclusiv vezica urinară, sân, colon, ficat, plămâni și stomac."

2. Conopida susține sănătatea inimii

 S-a descoperit de asemenea că sulforafanul din conopidă și alte legume crucifere îmbunătățește în mod semnificativ tensiunea arterială și funcția renală. Oamenii de știință consideră că beneficiile sulforafanului sunt relaționate cu îmbunătățirea la metilării ADN-ului (metilarea fiind procesul de fixare a unei grupări metil pe o moleculă), care este crucială pentru o funcționare celulară normală și expresia genică adecvată, în special în stratul intern al arterelor -care este supus daunelor – cunoscut sub numele de endoteliu.

3. Conopida este antiinflamatorie

 Conopida conține o mare cantitate de nutrienți antiinflamatorii care ajută la menținerea nivelului de inflamație sub control, incluzând indol-3-carbinol sau I3C, un compus antiinflamatoriu care poate acțiunea la nivel genetic pentru a ajuta la prevenirea reacțiilor inflamatorii la nivelul cel mai fundamental.

4. Conopida este bogată în vitamine și minerale

 De exemplu, s-a constatat că majoritatea persoanelor din Statele Unite au mari deficiențe de nutrienți, necesari pentru o bună funcționare a corpului. Dacă se consumă conopidă în mod regulat, aceasta este o modalitate simplă de a obține acești nutrienți atât de necesari pentru corp. O porție de conopidă conține 77% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C. Conopida este de asemenea o sursă foarte bună și la îndemână de vitamina K, proteine, tiamină, riboflavină, niacină, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, potasiu și mangan.

5. Conopida îmbunătățește sănătatea creierului

 Conopida este de asemenea o sursă bună de colină, care este una din vitaminele de tip B, cunoscută datorită rolului său în dezvoltarea creierului. Consumul de colină în timpul sarcinii oferă beneficii incredibile activității cerebrale ale fătului, ceea ce indică faptul că poate îmbunătăți funcția cognitivă, procesele de învățare și de memorare. Colina poate reduce inclusiv declinul memoriei relaționat cu vârsta și vulnerabilitatea creierului față de toxine în timpul copilăriei, și de asemenea poate oferi această protecție și după această perioadă.

6. Conopida ajută la detoxifierea organismului

 Conopida întărește capacitatea corpului de a se detoxifia în multiple moduri. Conopida conține antioxidanți care ajută la detoxifierea organismului astfel: în faza 1 împreună cu nutrienții care conțin sulf, importanți pentru activitățile detoxifiante ale organismului; faza 2. glucozinolații din conopidă activează enzimele de detoxifiere.

7. Beneficiile conopidei pentru aparatul digestiv

 Conopida este o sursă importantă de fibre alimentare pentru sănătatea digestivă. Conform publicației World's Healthiest Foods (Alimentele cele mai sănătoase din lume): "Cercetătorii au determinat că sulforafanul din glucozinolații din conopidă (glucorafanina) pot ajuta la protejarea mucoasei stomacale. Sulforafanul oferă acest beneficiu pentru a preveni proliferării bacteriane a Helicobacter pylori în stomac sau pentru a preveni ca această bacterie să se fixeze pe peretele stomacului”.

8. Antioxidanți și fitonutrienți Galore

 A consuma cu regularitate conopidă este ca și cum am câștiga la loteria antioxidanților și fitonutrienților. Conopida este bogată în vitamina C, beta-caroten, kaempferol, quercetină, rutină, acido cinamic, etc., iar antioxidanții sunt modalitatea naturală de a oferi celulelor apărarea adecvată contra atacului microbilor reactivi la oxigen (ROS).

 Întotdeauna când sunt prezenți acești micronutrienți importanți, organismul va fi capabil să reziste la îmbătrânirea cauzată de expunerea zilnică la substanțele contaminante, la stresul cronic, poluare, etc. Dacă nu aveți o cantitate adecvată de antioxidanți pentru ca aceștia să ajute la eliminarea radicalilor liberi, atunci sunteți expuși riscului de stres oxidativ, ceea ce va avea ca efecte îmbătrânirea prematură a țesuturilor și daunele cauzate organelor.

 Dacă conopida nu este neapărat leguma dumneavoastră preferată, nu vă faceți probleme. Puteți obține multe beneficii asemănătoare consumând alte legume din familia cruciferelor. Brocoli este una dintre ele, însă există și altele, printre care amintim:

Brocoli

Napi

Varza de Bruxelles

Varza

Varză bok choy

Varza chinezească

Rucola

Varza roșie

Ridichea neagră

Varza creață/kale

Gulia

Ridichile de lună

Frunze de muștar

Ridichea albă

Wasabi

Ridichea daikon

Năsturel

 

 

 Cu cât consumați mai multe vegetale din această listă, cu atât mai bine, deoarece fiecare dintre acestea oferă avantaje unice și excelente pentru sănătate. De exemplu, doar o ceașcă de varză creață conține mai mult de 10,000 UI de vitamina A, echivalentul a mai mult de 200% din cantitatea care este necesar să fie consumată zilnic, în timp ce varza obișnuită este bogată în vitamina K1 și vitaminele din complexul B și s-a demonstrat că ajută la vindecarea ulcerelor stomacale și oferă beneficii pentru digestie. În plus:

 - 100 de calorii din vegetalele crucifere vă pot oferi aproximativ 40% din necesarul zilnic de fibre;

 - Legumele crucifere conțin proteine, în jur de 25% dn necesarul zilnic (aproximativ trei căni);

 - Legumele crucifere, în special varza creață și varza roșie oferă cantități ridicate de vitamina K, care este benefică pentru combaterea cancerului și a inflamației cronice.

 Totuși, nu trebuie să subestimăm valoarea nutritivă a conopidei. Dacă a trecut ceva timp de când nu ați mai mâncat conopidă, încercați să o includeți mai des în alimentație. Când cumpărați o căpățână de conopidă, fiți atenți ca aceasta să fie tare și să nu aibă pete galbene sau maro, iar dacă este acoperită cu frunze verzi înseamnă că este foarte proaspătă și deci, numai bună de consumat.