Citricele: izvor de sănătate şi bună-dispoziţie

Scris de Dr. Luca Catalin

Citricele: izvor de sănătate și bună-dispoziție

citrice  Celebrul medic oftalmolog american, Dr. Steven G. Pratt, în lucrarea sa intitulată “Super Alimente Rx” afirmă: “Organismul uman nu poate produce vitamina C. Aceasta este hidrosolubilă și nu este reținută de corp. De aceea organismul are nevoie de o aprovizionare permanentă pentru a păstra o concentrație adecvată la nivel celular și sanguin. Vitamina C, împreună cu alți nutrienți importanți conţinuţi de citrice, joacă un rol important în reducerea riscului de apariție a bolilor cronice. Un nivel scăzut de vitamina C a fost asociat cu creșterea mortalității, cu precădere din cauza cancerului și a afecțiunilor cardiovasculare.”  

 De asemeni există o legătură între o cantitate scăzută de vitamina C în organism și cancerul gastric, oral şi esofagian.

Citricele – veritabile remedii anticancer

 Ultimele cercetări privind dieta mediteraneană care include un consum mare de citrice, este asociată unui risc scăzut de apariție a cancerului de sân, pulmonar, pancreatic, de colon, de rect și de col uterin. S-a demonstrat că toate citricele conțin numeroși agenți anticancerigeni – poate mai mult decât orice alt aliment.

 Puterea flavonoidelor din citrice este uimitoare. Ele sunt antioxidante şi antimutagenice. Aceasta reprezintă proprietatea de prevenire a apariției mutațiilor la nivel celular şi implicit de prevenire a apariției cancerului sau a altor afecțiuni cronice. Acest lucru uimitor se datorează puterii miraculoase a flavonoidelor de absorbție a razelor ultraviolete, de protecție a ADN-ului și de capacitatea de a interacționa cu carcinogenii.

 Citricele – un puternic detoxifiant natural și factor alcalinizant al organismului

 Steve Meyerowitz, un naturopat foarte cunoscut din Statele Unite, afirmă în cartea sa “Posturi cu sucuri naturale şi detoxifierea”: “Majoritatea fructelor, în special citricele sunt solvenți puternici. Conținutul lor bogat în apă spală tractul digestiv, rinichii și purifică fluxul sanguin. Lămâia este cel mai puternic solvent, urmat de lămâia verde, ananasul și grapefruitul. Toate au un efect detoxifiant asupra ficatului şi a vezicii biliare.“

 Dr. Robert O. Young, microbiolog și nutriționist, faimos pentru cercetările sale privind alimentația alcalină a concluzionat cu argumente solide că echilibrarea ph-ului din organism poate face adevărate minuni pentru sănătate. „ ...grapefruitul, lămâia, lămâia lime sunt fructe alcaline, miraculoase în acest sens, deși multă vreme au fost considerate acide datorită acidului citric din compoziție. Însă ele au un conținut redus de zaharuri și multe săruri de potasiu în compoziție, ceea ce le face alcaline.” 

Citricele – sursă naturală de energie și bună-dispoziție

 Citricele au de asemenea un efect puternic asupra sistemului nervos, atenuând fluctuațiile dispozițiilor psihice și mentale şi de asemenea ajutând la eliminarea stărilor depresive și a anxietății.

 Acidul folic (vitamina B9) conținut de citrice contribuie la formarea de celule sănătoase și joacă un rol foarte important în prevenirea anomaliilor sistemului nervos. Acidul folic, este de asemenea cel care reglează eliberarea de serotonină (hormonul bunei-dispoziții) în organism.

Lămâia

 Lămâia este un fruct cu virtuți surprinzătoare și care are efecte extraordinare asupra sănătății noastre, în special datorita cantității mari de vitamina C pe care o conține, dar și datorita altor componente cum sunt: vitamina B, vitamina A, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, proteine, carbohidrati și flavonoide (substanțe care dețin proprietăți cu rol antioxidant și anticancerigen).

. S-a constat că lămâia distruge celulele canceroase. Mulți cercetători au constatat efectul de reducere rapidă a chisturilor și tumorilor prin consumul sucului proaspăt de lămâie. Unele studii afirmă că lămâia este de mare utilitate în toate tipurile de cancer, dar mai ales în cancerul de colon, cancerul de sân, în cancerul de prostată si de asemeni în cancerul de plămân și de pancreas.

 - sporește rezistența organismului în fața infecțiilor;

 - contribuie la menținerea sănătății inimii, nervilor și țesutului muscular;

 - este un agent antimicrobian cu spectru larg, eficient în infecțiile bacteriene şi cu ciuperci;

 - are efect diuretic, permițând curățirea vezicii şi a căilor urinare. Datorită proprietățile sale antiacide, lămâia reduce riscul de litiază renală;

 - regularizează tensiunea arterială crescută;

 - are efect antioxidant prin neutralizarea radicalilor liberi;

 - contribuie la vindecarea rănilor.

 Pentru detoxifierea organismului, este recomandat să consumați dimineața un pahar cu apă caldă în care adăugați sucul de la o lămâie, aceasta ajutând la intensificarea activității tubului digestiv şi a arderilor celulare.

 Lămâia este un prețios aliment antidepresiv, combate stres-ul şi bolile nervoase. Consumată în mod regulat, reduce considerabil stările de anxietate, retrezește buna dispoziție și optimismul.

 Lămâia poate fi consumată atât în întregime, deoarece atât pulpa cat și coaja sunt foarte bogate în principii active necesare sănătății noastre, dar poate fi consumată și separat – fie numai zeama sau sucul propriu-zis de lămâie, ori în anumite condiții numai coaja sa, care și ea este bogata în uleiuri volatile și in flavonoide. Ca să aibă mai mult suc, se rulează lămâia în palme preț de câteva secunde sau se scufundă în apa caldă. În acest fel, pulpa fructului se separă de coajă, iar sucul va ieși din abundență.

 Lămâiul (Citrus limon) este originar din India, dar miraculoasele lămâi sunt folosite și apreciate încă din secolul al IV-lea și pe teritoriul nostru. Arabii sunt cei care l-au cultivat în regiunea sudică a Mării Mediterane. Sediul principal al producției de ulei de lămâie (Aetheroleum citri) este insula Sicilia, dar nu trebuie uitate nici centrele din insula Cipru, California și Florida.

Sucul de lămâie

 Calitățile excepționale ale sucului de lămâie sunt recunoscute încă din antichitate. Egiptenii preparau o băutură specială numită Antica, ce conținea suc de lămâie și usturoi, pe care o foloseau pentru a-i menține sănătoși și plini de putere pe sclavii care munceau, în soarele torid al deșertului, la construirea piramidelor. Se pare că efectele miraculoase ale acestei băuturi care curăță vasele de sânge și le menține elasticitatea, asigură o viață lungă și sănătoasă, erau bine cunoscute de preoții egipteni. De asemenea în Africa, sucul de lămâie a fost folosit cu succes în cazul epidemiei de holeră.

 Aproximativ 1/2 ceașcă de lămâie, decojită (160 g) conține:

 - 30 de calorii, din care - grăsimi 5 g
  - grăsimi totale: 0 g
  - sodiu: 5 mg
  - carbohidrați totali: 10 g (3% din doza zilnică recomandată)
  - fibre dietetice: 3 g (11% din doza zilnică recomandată)
  - zaharuri: 3 g
  - proteine: 1 g
  - vitamina C: 90% din doza zilnică recomandată
  - calciu: 2%
  - fier: 4%

Uleiul de lămâie (Aetheroleum citri)

 Uleiul volatil de lămâie este cel care face ca mirosul lămâilor să fie inconfundabil. El se extrage din coaja de lămâie, fie în centre specializate, unde prin anumite modalități mecanice se poate extrage un ulei superior, fie îl putem extrage chiar în casă. Pentru aceasta se cojește lămâia, iar coaja ei se pune în apa rece de cu seară. A doua zi se stoarce, iar uleiul se lasă sa se depună, se decantează, iar apoi se filtrează. Extern: uleiul volatil de lămâie este un excelent purificator al ambianței sau chiar al aurei noastre, ferindu-ne astfel de influențe malefice. De asemenea, aroma sa plăcută regenerează și împrospătează. Intern: uleiul volatil de lămâie poate fi folosit în cazuri de litiază biliară și în alte afecțiuni hepatice.

 Datorită uleiului volatil, lămâile cresc imunitatea, astfel încât forța de apărare a organismului în cazul bolilor infecțioase este mult mai mare. Lămâile sunt bactericide, în cazul bolilor infecțioase de natura digestivă sau respiratorie. În caz de rău de transport, două picături de ulei esențial de lămâie puse într-o linguriță de zahar fac să dispară imediat grețurile. Uleiul volatil de lămâie ne ajută să ne curățam pielea mâinilor, pătate de sucuri de fructe sau de legume. În aromoterapie (terapia cu uleiuri aromatice), uleiul volatil de lămâie este indicat în afecțiuni circulatorii (anemie, degerături, varice), în afecțiuni digestive (diabet, litiază biliară, gastro-enterită), în afecțiuni ale ficatului, vărsături, litiaze, în afecțiuni ale capului (migrene), laringită, ca tonifiant gingival, sinuzită și în afecțiuni ale aparatului respirator (astm, bronșită).

Grapefruitul

 Grapefruitul este un detoxifiant puternic care ajută organismul să scape de microbii dăunători şi contribuie la întărirea sistemului imunitar împotriva altor atacuri. De asemenea, grapefruitul stimulează refacerea țesuturilor și împiedică dezvoltarea tumorilor.

 Grapefruitul este un detoxifiant natural care acționează asupra sistemului digestiv și a ficatului. Acțiunea sa de detoxifiere se combină în mod armonios cu un efect puternic de oprire a dezvoltării bacteriilor, ciupercilor, paraziților și virusurilor. Grapefruitul mai conține substanțe fitochimice protectoare care îmbunătățesc imunitatea și stimulează vindecarea rănilor. Iată cele mai importante beneficii ale sale, fructul de grapefruit fiind:

 - benefic în stările de imunodeficiență;

 - adjuvant în răceală şi gripă;

 - util în prevenirea şi tratamentul bolilor de inimă şi arteriale şi al pietrelor la vezica biliară;

 - stimulent al digestiei şi al eliminării reziduurilor;

 - un factor care împiedică formarea pietrelor de oxalat de calciu în rinichi;

 - stimulent al metabolismului grăsimilor;

 - foarte util pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge.

 Extractul din sâmburi de grapefruit este un agent activ antimicrobian natural, cu o sferă largă de acțiune împotriva streptococilor, stafilococilor, salmonellei, microbacteriilor și a altor agenți patogeni.

 Grapefruitul este un excelent remediu antistres și este un ingredient cheie al producției de serotonină, care este cunoscută ca fiind „hormonul fericirii”

Precauţie: Sucul de grapefruit crește disponibilitatea unor medicamente. Dacă luați medicamente pe cale orală, consultați-vă medicul pentru a vă asigura că nu interferează cu acestea.

Portocala

 Conținutul bogat de vitamina C al portocalei contribuie la menținerea sănătății celulelor din sânge și sporește rezistența la infecții. Iată benefciile acestui fruct atât de cunoscut și aromat:

- ajută la protecția împotriva cancerului;

- protejează organismul împotriva atacului cerebral;

- scade nivelul colesterolului rău din sânge;

- îmbunătățește absorbția fierului;

- contribuie la vindecarea rănilor;

- ajută la întărirea plămânilor într-un mediu poluat;

- păstrează sănătatea pielii;

- protejează împotriva tensiunii arteriale şi a alergiilor.

 Consumul de portocale ajută la menținerea nivelurilor optime de energie, iar din punct de vedere emoțional, amplifică bucuria şi entuziasmul, aduce vitalitate şi claritate mentală.

Lămâia verde (lime)

 Lămâia verde (lime) este recomandată mai ales în dieta-tratament pentru dezechilibrele digestive, având o reacție alcalină în tractul gastrointestinal. Lămâia verde aduce următoarele beneficii pentru sănătate:

 - are un rol important în prevenirea și tratarea cancerului;

 - îmbunătățește sănătatea tuturor țesuturilor musculare și absorbția fierului;

 - sporește eficiența sistemului imunitar;

 - conține o cantitate mare de calciu şi fosfor;

 - este recomandată şi pentru menținerea unei bune sănătăți a dinților.

 Lămâia verde are un efect tonic și energizant asupra organismului, înviorează și aduce bună-dispoziție.

 Sfat: Când cumpărați citrice, alegeți întotdeauna fructele care sunt grele în raport cu dimensiunea lor, cu coaja fermă şi strălucitoare. Acestea conțin cel mai mult suc.

 Puteți consuma citricele sub diverse forme: ca atare, în salate de fructe sau în cure cu sucuri (pentru o mai mare eficiență).