Lista alimentelor Yang

Lista alimentelor cu predominanţă energetică Yang, adaptată la dieta complet vegetariană

alimente yang

 Vă prezentăm o listă a alimentelor cu predominanţă energetică Yang, adaptată la dieta complet vegetariană, pe care să o puteţi consulta ori de câte ori aveţi nevoie: când vă faceţi lista de cumpărături, când vă pregătiţi să preparați mâncare sau în alte situaţii.

 Este foarte important ca alimentele şi băuturile pe care le consumaţi să fie cât mai pure, netratate cu substanţe chimice sau artificiale. Aceasta deoarece prin procesare industrială, prin rafinare sau prin procesare chimică, alimentele şi băuturile îşi pierd calităţile nutritive. Astfel, în special alimentele cu predominanţă energetică Yang sunt afectate, ele schimbându-şi încărcătura energetică şi devenind predominant Yin. Aşadar, pentru a-şi păstra calitatea Yang, alimentele şi băuturile trebuie să fie cât mai pure şi cât mai puţin procesate!

 Iată în continuare şi lista, pe care vă recomandăm să o imprimaţi pe hârtie, pentru a o avea la îndemână:

Cereale şi produse din cereale

Obişnuit Yang: grâu integral, griş din grâu integral, grâu bulgăresc, orez integral, orez expandat, orz integral, ovăz integral, porumb integral, mălai din porumb integral, secară integrală, pâine neagră preparată acasă;

Accentuat Yang: amarant, hrişcă, mei, orez Basmati, orez semidecorticat, sorg;

Extrem Yang: germeni de cereale, orez sălbatic.

Fructe

Obişnuit Yang: afine vineţii, agrişe, coacăze negre, fragi, gutui, măceşe, mure negre, răchiţele, rodii, stafide;

Accentuat Yang: afine negre, coacăze roşii, dracilă, mere, merişor, mure roşii, porumbar (fructe proaspete), zmeură;

Extrem Yang: mere pădureţe, mere pitice, porumbar (fructe uscate).

Fructe oleaginoase

Obişnuit Yang: castane comestibile, măsline negre;

Accentuat Yang: alune, nuci, nuci de Caju;

Extrem Yang: fistic, migdale.

Legume

Obişnuit Yang: anghinare, ceapă albă, ceapă verde, dovlecel, dovleac de copt, fasole verde (păstăi verzi), gulie, nap turcesc, napi, păpădie (frunze şi rădăcină), ridiche albă, ridiche de lună, rubarbă, scorţonera, spanac, topinambur, ţelină (rădăcină), usturoi verde, varză albă, varză de Bruxelles, varză Kohlrabi;

Accentuat Yang: andive, barba caprei (salsifi), broccoli, cardon, ceapă roşie, celeriac, conopidă, dovlecel patison, haşmă, lotus (rădăcină), morcov, pătrunjel (rădăcină), praz, urzică, varză chinezească, varză creaţă;

Extrem Yang: varză roşie (pentru căpăţână).

Leguminoase

Obişnuit Yang: fasole Mung;

Accentuat Yang: fasole Adzuki, năut, soia;

Extrem Yang: nu se cunosc.

Diverse

Obişnuit Yang: brânză de soia

Accentuat Yang: mânătarcă, pastă de susan (tahini)

Extrem Yang: polen, sare*

*Se recomandă a se folosi o sare cât mai pură, neiodată, fără antiaglomeranţi sau alte substanţe adăugate, preferabil sare de mare sau sare de Himalaya.

Uleiuri

Obişnuit Yang: ulei de măsline, ulei de migdale, ulei de porumb;

Accentuat Yang: ulei de muştar, ulei de rapiţă, ulei de ricin, ulei de soia;

Extrem Yang: ulei de floarea soarelui, ulei de susan.

*Se recomandă folosirea uleiurilor presate la rece, uleiurile rafinate fiind contraindicate. Prin rafinare alimentele îşi modifică predominanţa energetică, din predominant Yang ele devenind predominant Yin.

Condimente

Obişnuit Yang: anason (seminţe), arpagic, hrean (frunze), leurdă, leuştean, leuştean scoţian, mărar (frunze), mentă, mentă de grădină, muştar alb, nucşoară, pătrunjel (frunze), piper verde, rapiţă, tarhon, turmeric, ţelină (frunze), usturoi de Egipt;

Accentuat Yang: angelică (rădăcină), ardei iute, ardei de Cayenne, asmăţui, busuioc, cardamom, cimbru de cultură, chimen, coriandru, creson, dafin, ghimbir (rădăcină proaspătă), hrean (rădăcină), ienibahar, mărar (seminţe), mentă creaţă, monarda, muştar negru, năsturel, negrilică, piper negru, salvie, schinduf, scorţişoară, şofran, usturoi;

Extrem Yang: cimbru de grădină, cuişoare, ghimbir (rădăcină uscată), rozmarin, şovârf

Plante de leac

Obişnuit Yang: anghinare (frunze), bătrâniş (partea aeriană), brad (muguri), captalan (frunze), castan sălbatic (frunze), călţunaşi (flori), căpşun (frunze), coada şoricelului (flori), coada racului (frunze), crăiţe (flori), fragi (frunze), fumariţă (partea aeriană), gălbenele (flori), iarba şarpelui (partea aeriană), iarba Sfântului Ion (flori), ienupăr (fructe), mătăciune (frunze), muşeţel (flori), pin (muguri), pir (rădăcină), plop negru (muguri), pufuliţă (partea aeriană), răchitan (frunze şi flori), rostopască (frunze), sânziene galbene (flori), schinel (frunze), sclipeţi (partea aeriană), sunătoare (flori), traista ciobanului (partea aeriană), turiţă mare (frunze), verbină (partea aeriană);

Accentuat Yang: afin (frunze), busuioc sălbatic (partea aeriană), camfor (lemnul), ceai (frunze), coada calului (frunze), creţuşcă (flori), ghimpe (frunze), grindelia (partea aeriană), isop (frunze), lăcrămioare (flori), mirt (frunze), mur negru (frunze), năpraznic (partea aeriană), nuc (frunze), pelin (frunze), roaibă (rădăcină), splinuţă (partea aeriană), unguraş (frunze), zmeur (frunze);

Extrem Yang: arnică (flori), calomfir (frunze), cerenţel (rădăcină), cruşin (scoarţă), gingko (frunze), iarbă mare (rădăcină), lemnul Domnului (frunze), obligeană (rădăcină), pedicuţă (partea aeriană), scânteiuţă (partea aeriană), siminoc (flori), stejar (scoarţă).

Plante vitalizante

Obişnuit Yang: armurariu (seminţe), ashwagandha (rădăcină), brusture (rădăcină), orz verde (planta tânără), păpădie (rădăcină), untul pământului (rădăcină), urzică (rădăcină);

Accentuat Yang: cicoare (rădăcină), crucea pământului (rădăcină), dovleac (seminţe), hrişcă (seminţe);

Extrem Yang: floarea soarelui (seminţe), ginseng (rădăcină), susan (seminţe).