Mango, regele fructelor și prietenul sănătății

Scris de Dr. Luca Catalin

Mango, regele fructelor și prietenul sănătății

Mango, regele fructelor și prietenul sănătății Sunt delicioase, dulci, nu îngrașă și sunt foarte bogate în nutrienți. Este neîndoielnic faptul că fructele de mango sunt unele dintre cele mai savuroase și în același timp sănătoase fructe pe care merită să le incluzi printre preferințele tale.

 Chiar dacă la noi în țară sunt mai scumpe decât alte fructe (fiind evident fructe exotice), merită din plin să renunți (măcar din când în când) la ciocolată sau dulciuri și să te delectezi în schimb cu un delicios mango. Îl poți consuma atât simplu, cât și într-o aromată salată de fructe.

Ce știm despre mango?

 Mango este un fruct tropical. Mango este originar din India unde sunt multe povestioare și legende în care fructul de mango este protagonist. Chinezii au ajuns în India și au dus acest fruct și în China. Un explorator european l-a dus în Europa unde însă nu a devenit foarte popular. Apoi, portughezii au dus mai departe mango în Africa și în Brazilia. Însă în America de Sud și Florida mango nu a ajuns până în secolul 19.

 Acest fruct asiatic este cultivat în India de mii de ani și în prezent se produce și în Spania (în Andaluzia și în Insulele Canare).

 Există multe tipuri de mango care variază atât ca și culoare, aromă, formă și inclusiv ca mărime a sâmburelui din interior. Există mango verde, roșu, galben sau portocaliu, însă toate au în comun faptul că partea cărnoasă a fructului are o nuanță galben-aurie. Datorită gustului său dulce și cremos este unul dintre fructele cele mai consumate din lume.

 În Asia mango verde se consumă atât ca și fruct, dar și în salate de legume, în sosurile chutney și în binecunoscuta băutură răcoritoare lassi. Pentru indieni fructul de mango este la fel de popular cum este pentru noi mărul, de exemplu.

Beneficiile fructului de mango

1- Datorită conținutului său ridicat în potasiu are efect diuretic. Este foarte bun pentru persoanele care au nevoie să elimine lichide (în cazul retenției de lichide, de exemplu).

2- Mango este o sursă bună de magneziu.

3- Un mango matur de 200g reprezintă cantitatea zilnică recomandată de vitamina C și 30% de vitamina A, excelente pentru o piele sănătoasă și radioasă. Este ideal pentru persoanele care nu tolerează alte surse de vitamina C.

4- Mango conține fenoli care sunt antioxidanți puternici.

5- Mango este bogat în fier și în seleniu.

6- Mango conține o enzimă similară fructului de papaya care ajută la menținerea unei digestii bune.

8- Datorită conținutului său de vitamina B, mango se recomandă pentru o bună funcționare a sistemului nervos, a metabolismului și a sănătății pielii.

9- Se spune că a consuma frecvent mango este o bună modalitate de a preveni căderea părului.

10- Se crede că mango ajută la combaterea insomniei, la relaxarea organismului și previne stările de slăbiciune musculară.

11- În India fructele de mango sunt folosite și pentru a avea un sânge sănătos și de aceea este foarte recomandat îndeosebi femeilor în timpul menstruației sau pentru tratarea anemiilor.

Nutrițienții conținuți de mango fac din acesta un fruct de excepție:

 0,40 mg de fier, 0,63 g de proteine, 12 mg de calciu, 1,70 g de fibre, 170 mg de potasiu, 1,60 mg de iod, 0,12 mg de zinc, 12,80 g de carbohidrați, 18 mg de magneziu, 5 mg de sodiu, 207,17 ug de vitamina A, 0,05 mg de vitamina B1, 0,05 mg de vitamina B2, 0,66 mg de vitamina B3, 0,16 ug de vitamina B5, 0,13 mg de vitamina B6, 36 ug de vitamina B9, 37 mg de vitamina C, 1 mg de vitamina E, 0,70 ug de vitamina K, 13 mg de fosfor, 61,13 kcal de calorii, 0,45 g de grăsime și 12,50 g de zahăr.

Mango conține mai mult de 20 de vitamine și minerale care ne aduc beneficii în următoarele cazuri:

 Degenerarea maculară asociată cu vârsta: Antioxidantul zeaxantina care se găsește în mango filtrează razele de lumină ultraviolete și se consideră că are un rol protector pentru sănătatea ochilor. Diferite studii au demonstrat că un consum zilnic de fructe, cel puțin 3 porții pe zi, reduce riscul apariției degenerării maculare asociată cu înaintarea în vârstă.

 Prevenirea astmului: Riscurile de a avea astm sunt mai reduse la persoanele care consumă o cantitate mai mare din anumiți nutrienți. Unul dintre acești nutrienți importanți este beta-carotenul, care se găsește în mango, papaya, caise și brocoli.

 Cancer: Dietele bogate în beta-caroten pot avea de asemenea un rol protector contra cancerului de prostată, conform unui studiu realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard și s-a demonstrat că poate preveni cancer de colon.

 Sănătatea osoasă: Un consum redus de vitamina K a fost asociat cu un ris crescut de fracturi osoase. De aceea, consumul adecvat de vitamina K, prezentă de asemenea în mango, este important pentru îmbunătățirea absorbției calciului esențial pentru dezvoltarea sistemului osos.

 Diabet: Diverse studii au demonstrat că persoanele cu diabet tip 1 care urmează o dietă bogată în fibre au nivelele de glucoză mai scăzute, iar persoanele cu diabet tip 2 își ameliorează nivelele de zahăr din sânge, lipidele și nivelele de insulină.

 Digestie: Datorită conținutului său de fibre și apă, mango ajută la prevenirea constipației și asigură o digestie optimă. Astfel, mango are proprietăți digestive datorită conținutului său ridicat de magneziu și fibre care au un efect binefăcător de sațietate pentru persoanele supraponderale sau care au diabet. Mango este binevenit de asemenea în dieta persoanelor care iau medicamente diuretice deoarece acestea le fac să piardă potasiu, însă mango este foarte bogat în acest mineral.

 Boli cardiace: Fibrele, potasiul și conținutul bogat de vitamine din fructele de mango ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Multe studii au demonstrat că o creștere a ingestiei de potasiu și o diminuare a sodiului sunt combinația perfectă pentru reducerea riscului apariției bolilor de inimă.

 Este antioxidant și anticancerigen. Este vorba de un fruct bogat în acizi precum acidul malic și acidul miristic, vitamina A și vitamina C, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și are reale proprietăți anticancerigene, datorită acestor vitamine și a flavonoizilor precum quercitina.

 Piele și păr: Fructele de mango sunt aliatele unui păr frumos și sănătos, deoarece conțin vitamina A, un nutrient necesari pentru producerea sebumului care menține scalpul hidratat. Vitamina A este necesară pentru creșterea tuturor țesuturilor corporale, inclusiv pentru regenerarea pielii și a părului.

 Cea mai bună modalitate de a te bucura de mango și de proprietățile sale nutriționale este de a-l consuma ca atare, eventual cu câteva picături de lămâie pentru a-i accentua aroma. Este important să alegi fructele de mango care degajă un miros plăcut și sunt moi la atingere. Evită fructele care au zone negre, multe pete sau striații.

 Alt aspect care trebuie luat în considerare este acela că proporțiile nutrienților din mango pot varia conform tipului și cantității de fructe, pe lângă alți factori care pot interveni în modificarea nutrienților și conform pregătirea fructului de mango, pot varia de asemenea proprietățile și caracteristicile sale nutriționale.

Mango pentru frumusețe

 Din semințele fructului de mango se extrage untul de mango care este folosit în fabricarea anumitor cosmetice, dar se poate folosi și ca atare, direct pe piele, având reale proprietăți regenerante, antiîmbătrânire. Este foarte hidratant și este recomandat mai ales pentru pielea matură, ridată, uscată.

 În unele regiuni din Asia semințele se folosesc și ca exfoliant în timpul dușului sau băii, iar untul extras din semințele de mango se folosește în creme și săpunuri datorită proprietăților sale emoliente.

 

Opt curiozități despre mango:

1. Mango este un fruct medicinal. Conform medicinii tradiționale hinduse (Ayurveda) mango ajută la menținerea sănătății inimii, la eliminarea toxinelor și la prevenirea îmbătrânirii premature. În plus, combate constipația datorită conținutului său ridicat de fibre, îmbunătățește digestia și este foarte bun pentru ficat.   

2. Mango combate efectele căldurii. Fructele de mango verzi se folosesc în India pentru fabricarea Aam Ka Panna, o băutură care ajută la combaterea efectelor căldurii, calmează setea și reglează nivelul de electroliți și de asemenea ajută la prevenirea anemiei, datorită aportului său ridicat de fier și vitamine.  

3. Mango, prietenul cel bun al danturii. Pentru dezvoltarea unei danturi sănătoase și puternice, este necesar, mai ales în cazul copiilor, să primească doza zilnică de calciu și vitamina C. De exemplu, mango are același conținut de vitamina C ca o portocală, astfel încât consumând un mango pe zi deja avem cantitatea zilnică recomandată. 

4. Mango și morcovii, aliații vederii. Pe timp de vară, pentru a evita uscăciunea ochilor, se pot consuma shake-uri de mango. Sunt foarte bune pentru a preveni uscăciunea și senzația de arsură de la nivelul ochilor, datorită vitaminei A, care este atât de binefăcătoare atât pentru piele, ochi, păr și oase.

5. Mango ajută în tratarea răcelilor. Datorită compoziției sale deosebite, se pot face siropuri naturale din mango, deoarece acesta este un excelent antitusiv, expectorant și ajută la combaterea tusei uscate.  

6. După plajă sau efort fizic, folosește mango pentru recuperare. Datorită conținutului său ridicat de potasiu, mango este cel mai bun aliat pentru recuperarea mineralelor pierdute prin transpirație în timpului efortului fizic intens sau în timpul zilelor cu temperaturi ridicate.

7. Mango, regele beta-carotenului. Mango conține cu 20% mai mult betacaroten decât pepenii, de aceea este un aliat prețios pentru combaterea astmului, prevenirea cancerului și a bolilor cardiace sau prevenirea bolilor degenerative precum Parkinson, Alzheimer sau artrita, care afectează mai ales persoanele în vârstă.

8. Metodă inedită de coacere. La fel ca şi fructul de avocado, mango-ul necopt poate fi ținut în pungi de hârtie câteva zile pentru a se coace. Coacerea sa poate fi mult accelerată dacă în punga de hârtie puneți un măr sau o banană, deoarece acestea generează în mod natural etilenă, un gaz care accelerează procesul de coacere.