Salata de alge, beneficii pentru sănătate

Scris de Dr. Luca Catalin

Algele marine, o alegere sănătoasă

 În timp ce mulți oameni se bucură de gustul legumelor pe bază de mare, inclusiv algele marine, nori, kombu și wakame, algele marine sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de iod din lume.

 În mod similar, le-au fost atribuite beneficii importante, cum ar fi proprietăți neuroprotectoare, antiinflamatorii și antivirale. Algele marine au fost, de asemenea, studiate pentru utilitatea lor în tratarea hipertensiunii arteriale.

Într-un studiu observațional la copii, s-a arătat că consumul de alge marine ar putea scădea tensiunea arterială diastolică la băieți și tensiunea arterială sistolică la fete. În ceea ce privește adulții, cercetările publicate în American Journal of Hypertension au descoperit că un preparat din alge marine a scăzut tensiunea arterială medie la 62 de pacienți de vârstă mijlocie cu tensiune arterială ușoară. Un articol din Marine Drugs a citat, de asemenea, diverse studii care leagă consumul de alge marine de scăderea tensiunii arteriale. Deci aceste conexiuni sunt încurajatoare.

 Deoarece a devenit un produs alimentar popular ca gustare sau garnitură în restaurantele și barurile de sushi japoneze, este salata de alge poate fi considerată de unii noua salată de varză. De obicei, salata de alge marine, numită și hiyashi wakame este asezonată cu ulei și semințe de susan, ardei iute măcinat, oțet, sare, ciuperci și alge marine agar-agar.

Acțiunea algelor care ar putea scădea tensiunea arterială

 Hipertensiunea arterială este definită ca o afecțiune în care forța sângelui împotriva pereților arterelor poate fi foarte mare pe termen lung și, în timp, poate cauza probleme de sănătate. Deși există multe medicamente pe bază de prescripție medicală disponibile pentru a trata hipertensiunea arterială, acestea pot provoca multe efecte secundare. De aceea, tratamentele naturiste precum algele sunt atât de importante.

 Scriind pentru Marine Drugs, cercetătorii au explicat posibilele efecte ale compușilor cu alge marine asupra hipertensiunii arteriale, după cum urmează: „S-a raportat că polifenolii acționează ca inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei-I (ACE). ACE este o metaloproteinază care conține zinc, care catalizează conversia angiotensinei-I în angiotensină-II, aceasta din urmă este un puternic vasoconstrictor implicat în patogenia hipertensiunii. În plus, facilitează degradarea bradikininei vasodilatatoare.Această enzimă are un rol crucial în controlul tensiunii arteriale [TA]. În consecință, inhibarea sa a devenit o țintă importantă pentru controlul hipertensiunii arteriale, s-a raportat că diferiți compuși polifenolici din extracte de plante inhibă activitatea ACE prin absorbția factorului enzimatic metalic, ion Zn2+. În mod similar, florotaninele ar putea fie legat de proteine og licoproteine, care produce un complex. Acest complex poate inhiba activitatea ACE, urmând un profil necompetitiv. În schimb, inhibitorii comerciali ai ECA, cum ar fi captopril, prezintă inhibare competitivă. De fapt, mai multe studii au confirmat această activitate pentru diferite fluorotanine, precum cele prezente în extractele de Ecklonia cava sau Ecklonia stolonifera, inclusiv clorofucofuroeckol A, dieckol și eckol. Pe lângă E. cava și E. stolonifera, există și alte alge marine care conțin florotanini, precum Lomentaria catenata, Lithophyllum okamurae, Ahnfeltiopsis flabelliformis și Fucus spiralis, care pot genera și o activitate inhibitoare puternică în ACE”.

 În rezumat, polifenolii din alge marine pot avea efecte similare cu medicamentele inhibitoare ACE, care în medicina convențională sunt frecvent prescrise ca tratament de primă linie pentru hipertensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială este o condiție a lumii moderne

 Hipertensiunea arterială este o afecțiune promovată de anumite comportamente ale stilului de viață. A început să apară în rândul adulților din țările cu venituri mari din cauza schimbărilor în modul în care oamenii trăiesc, mănâncă și lucrează. Cauzele care pot contribui la creșterea tensiunii arteriale sunt următoarele:

- Dieta nesănătoasă: alimentele procesate, grăsimile trans și excesul de zahăr pot duce la hipertensiune în timp.

- Stilul de viață sedentar: lipsa activității fizice poate slăbi sănătatea inimii, ceea ce ar putea contribui la creșterea în greutate, la un nivel ridicat de stres și la hipertensiune arterială.

- Fumat: fumul de țigară și de țigară pot contribui la rigiditatea arterială și la posibilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială.

- Consumul excesiv de alcool: consumul regulat de cantități excesive de alcool ar putea crește semnificativ nivelul tensiunii arteriale.

- Stres, anxietate și depresie: aceste afecțiuni pot cauza niveluri de vârf ale tensiunii arteriale pe termen scurt și pot promova consumul excesiv de alimente și alcool.

- Privarea de somn și deshidratarea cronică: aceste simptome ale unui stil de viață hiperactiv ar putea, de asemenea, să vă expună riscului de hipertensiune arterială.

- Durerile acute, medicamentele și băuturile stimulatoare: acești factori pot provoca, de asemenea, hipertensiune arterială cu simptome precum amețeli sau dificultăți de respirație.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune periculoasă

 În Statele Unite, 1 din 3 oameni au hipertensiune arterială, ceea ce se ridică la 75 de milioane de oameni. Este posibil ca oamenii să nu realizeze că au hipertensiune arterială, dar această afecțiune este departe de a fi inofensivă. La nivel global, hipertensiunea arterială poate provoca 9,4 milioane de decese pe an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

 Iată câteva dintre principalele complicații pe care le poate provoca hipertensiunea arterială, potrivit Clinicii Mayo: „Infarct sau accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterială poate provoca întărirea și îngroșarea arterelor (ateroscleroză), ceea ce ar putea duce la un atac, boli de inimă, accident vascular cerebral sau alte complicații, anevrism creșterea tensiunii arteriale poate duce la slăbirea și umflarea vaselor de sânge, ceea ce ar putea duce la un anevrism. Dacă un anevrism se rupe, poate fi fatal. Insuficiență cardiacă. Acest lucru poate determina îngroșarea pereților camerei de pompare a inimii (hipertrofie ventriculară stângă). În timp, mușchiul îngroșat poate avea probleme cu pomparea suficientă sânge pentru a satisface nevoile organismului, ceea ce ar putea duce la insuficiență cardiacă. Vase de sânge îngroșate, înguste sau rupte în ochi. Acest lucru ar putea cauza pierderea vederii. Sindromul metabolic. Acest sindrom este un grup de tulburări ale metabolismului organismului, inclusiv mărirea circumferinței taliei; trigliceride ridicate; colesterol scăzut al lipoproteinelor de înaltă densitate (HDL), colesterol „bun”; hipertensiune arterială și niveluri ridicate de insulină. Aceste probleme de sănătate te-ar putea face mai predispus la diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral.”

Alte complicații grave ale hipertensiunii arteriale

 Există și alte complicații grave, care sunt din ce în ce mai legate de hipertensiunea arterială, cum ar fi demența și declinul cognitiv. Persoanele cu hipertensiune arterială sunt expuse riscului de a avea probleme de memorie și de raționament, precum și demență vasculară, probabil din cauza arterelor înguste sau blocate, care pot limita fluxul de sânge către creier.

 Oamenii de știință care își împărtășesc cercetările în Advances in Experimental Medicine and Biology au scris în 2017: „Hipertensiunea și demența sunt două dintre cele mai frecvente și dăunătoare boli legate de îmbătrânire. Hipertensiunea cronică, în special în timpul vârstei mijlocii, este un factor de risc pentru declinul cognitiv târziu. De asemenea, hipertensiunea arterială este principalul factor de risc pentru accident vascular cerebral și un factor care contribuie major în patogeneza demenței vasculare și a bolii Alzheimer.În ciuda vastelor dovezi epidemiologice și mecaniciste care leagă hipertensiunea arterială de afectarea cognitivă și efectele pozitive ale tensiunii arteriale scăzute în reducerea riscul demenței post-accident vascular cerebral, rămâne incertitudinea cu privire la beneficiile medicamentelor antihipertensive în alte forme de demență.”

 Acum, cercetătorii explorează, de asemenea, legătura dintre hipertensiunea arterială și dezvoltarea cancerului de sân. În 2017, cercetătorii au scris pentru Scientific Reports despre existența dovezilor de legătură: „Studiile observaționale care examinează relația dintre hipertensiune arterială și riscul de cancer de sân au raportat constatări contradictorii. Am inclus studii observaționale care au raportat riscuri relative (RR) cu cele corespunzătoare în Intervale de încredere de 95% (Cis). Am observat o relație semnificativă statistic între hipertensiune arterială și risc crescut de cancer de sân.În analiza de subgrup, am găsit o relație pozitivă între hipertensiune arterială și incidența cancerului de sân în rândul femeilor aflate în postmenopauză. În mod colectiv, această meta-analiză sugerează o relație semnificativă între hipertensiune arterială și riscul de cancer de sân, în special la femeile hipertensive în postmenopauză.”

Alte studii citează beneficiile algelor marine pentru hipertensiune arterială

 Există mai multe dovezi ale valorii algelor marine în controlul hipertensiunii arteriale. Iată ce au scris cercetătorii într-un număr din 2009 al Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition despre efectul algelor asupra sindromului metabolic, o afecțiune în care hipertensiunea arterială este critică: „Incidența sindromului metabolic a crescut în întreaga lume, cu notabile excepții în unele țări asiatice în care algele marine sunt consumate în mod obișnuit. Un studiu dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo, în Quito, Ecuador, a implicat 13 bărbați (vârsta medie 47,4 +/- 9,9 ani) și 14 femei (vârsta medie 45,6 +/- 12,2 ani). ) cu cel puțin un simptom al sindromului metabolic Participanții au fost repartizați în Grupul 1 (1 m [es] placebo, urmat de 1 m [es] 4 g/zi de alge [Undaria pinnatifida]) sau Grupul 2 (1 m [es] de 4 g). / d de alge, urmat de 1 m de 6 g / d de alge). În acest grup, s-au efectuat măsurători lunare ale tensiunii arteriale, greutății și circumferinței taliei, biomarkeri ai inflamației și lipidelor. Aportul de alge marine de 4 până la 6 g/zi, tipic pentru majoritatea oamenilor din Japonia, ar putea fi legat de o prevalență scăzută a sindromului metabolic.”

 În plus, chiar dacă este doar o parte dintr-o dietă îmbunătățită, algele marine s-au dovedit a fi utile în tratarea hipertensiunii arteriale, potrivit cercetărilor din Current Hypertension Reviews. Studiul a constatat că o dietă care include alimente tradiționale japoneze, cum ar fi algele, legumele și ciupercile medicinale, poate sprijini prevenirea și îmbunătățirea hipertensiunii arteriale la persoanele cu valori în intervalul normal ridicat.

Beneficiile suplimentare ale algelor marine

 După cum am menționat mai devreme, algele marine sunt o sursă bună de iod, care este un nutrient esențial. De fapt, algele marine sunt creditate drept cea mai mare sursă alimentară cunoscută de iod, capabilă să furnizeze aproximativ 2.000% din doza zilnică recomandată. Iodul poate ajuta la reglarea glandei tiroide pentru a menține părul, pielea și unghiile puternice și sănătoase și produce hormonii tiroidieni importanți, tiroxina și triiodotironina. Acest nutrient este, de asemenea, esențial pentru reglarea energiei corpului și a metabolismului creierului, care se află sub efectul glandei pituitare, precum și pentru a forma structura scheletului.

 În plus, iodul este deosebit de important în timpul dezvoltării bebelușilor. Nivelurile echilibrate de iod în timpul sarcinii și alăptării sunt de cea mai mare importanță pentru procesul de mielinizare, formarea corectă a sistemului nervos central și dezvoltarea celulelor creierului bebelușului. Algele comestibile conțin alte substanțe valoroase, cum ar fi potasiu, calciu, fier și acid alginic. Acidul alginic poate proteja în mod natural plantele marine de bacterii și se leagă de metalele grele la oameni, un proces denumit uneori chelare. Acesta este motivul pentru care algele marine sunt un aliment important detoxifiant. Nu este neobișnuit ca acidul alginic să aibă o utilizare medicală, ca chelator pentru a îndepărta metalele grele din sânge.

 La fel, se folosește la realizarea matrițelor dentare si protetice, precum si in pansamente pentru rani si arsuri. Compușii care conțin acid alginic sunt, de asemenea, utilizați în tratamentul pacienților cu simptome de boală de reflux gastroesofagian (GERD), deoarece înlocuiește sacul acid gastric postprandial la persoanele la care medicamentele pentru BRGE nu funcționează. De fapt, studiile au arătat că, în acest scop, algele au depășit antiacidele. Acidul alginic este, de asemenea, folosit ca măsură pentru pierderea în greutate. În mod clar, orice tratament nou pentru hipertensiune arterială, în special cele naturale, sunt o veste bună pentru cei afectați. Așadar, nu uitați să încercați o salată de alge și asigurați-vă că algele pe care le consumați provin din ape care nu sunt contaminate.