Țelina

Scris de Dr. Luca Catalin

Consumul de țelină și beneficiile sale asupra sănătății

telina

 Țelina este o rădăcinoasă ce face parte din familia pătrunjelului și feniculului și care se poate planta și întreține foarte ușor în grădină. De asemenea, se poate găsi la piață și la supermarket-uri cu mare ușurință pe toată perioada anului. Țelina este un tip de aliment care aduce foarte multe beneficii asupra sănătății și despre care puțini dintre noi știm. Țelina se plantează și se consumă din cele mai vechi timpuri atât ca medicament, cât și ca aliment, iar un consum regulat de țelină poate face minuni pentru organismul dumneavoastră.

Ce conține și cum se poate consuma țelina?

 Țelina este cultivată în zone umbrite, fiind ferită de lumina directă a soarelui și poate atinge o înălțime de 30 de cm. Țelina este excelentă ca și medicament, dar în principiu este folosită ca și aliment. Se pot consuma atât frunzele, cât și rădăcina țelinei.

 Frunzele de țelină pot fi consumate crude și în salate de crudități și aduc un aport important de vitamina A organismului, în timp ce rădăcina de țelină se folosește mai mult pentru a da gust preparatelor de toate tipurile, dar se poate folosi și în salate și este o sursă importantă de vitamina B1, B6 și C dar, pe lângă aceste vitamine, țelina mai conține și acid folic (deosebit de important în perioada sarcinii și a alăptării), potasiu, zinc, magneziu, fosfor, fier, sodiu și aminoacizi. Țelina se recomandă a fi consumată chiar la începerea diversificării alimentației bebelușilor, în supe, așadar beneficiile țelinei sunt extrem de importante pentru organism. Țelina poate fi gătită atât în supe cât și în altfel de mâncăruri mai sofisticate și aceasta prezintă avantajul de a rezista foarte bine în timpul preparării, fără să își piardă foarte multe vitamine. Pentru a consuma o țelină cât mai sănătoasă, este indicat să alegeți leguma verde și să vă asigurați că tulpinile nu sunt moi. Iar dacă doriți să păstrați mai mult timp țelina este ideal să o păstrați la frigider, într-o pungă de plastic.

Ce beneficii aduce țelina sănătății?

 Țelina reduce colesterolul, astfel că persoanele ce prezintă o astfel de problemă pot ține o cură cu suc de țelină, pe lângă dieta obișnuită săracă în grăsimi saturate. Timp de trei săptămâni este indicat să consumați câte un pahar de suc de țelină pe stomacul gol.

 Țelina are rolul binecunoscut de a trata constipația deoarece este un laxativ extrem de puternic. Așadar, cel mai bine este să consumați țelina în stare crudă sau sub formă de suc atunci când aveți astfel de probleme.

 Cancerul de stomac și de colon sunt tratate eficient cu ajutorul țelinei, deoarece aceasta are proprietăți antitumorale și o dietă bogată în țelină protejează de cancerul de stomac.

 Persoanele ce suferă de tensiune arterială își pot rezolva problemele de sănătate cu ajutorul unei cure cu suc de țelină, deoarece aceasta scade semnificativ tensiunea și ajută la dilatarea vaselor de sânge, permițând o circulație mai bună a sângelui.

 Funcțiile renale sunt mult îmbunătățite cu ajutorul unui consum regulat de țelină, astfel că această rădăcinoasă ajută la eliminarea toxinelor din organism. Mai mult decât atât, consumul regulat de țelină previne formarea pietrelor la rinichi.

 Persoanele ce vor să slăbească și să își detoxifice organismul pot consuma cu încredere țelină și suc de țelină, indicat ar fi în stare crudă. Consumată în salate și nu numai, țelina reduce pofta de mâncare și de dulciuri. Așadar, și pentru detoxifierea organismului este indicat sucul de țelină sau țelina rasă.

 Pietrele la rinichi vor fi îndepărtate mult mai rapid și mai ușor cu ajutorul țelinei datorită efectului său curativ. Pentru rezultate vizibile se recomandă consumul zilnic de suc de țelină, vreme de o lună de zile.

 Și pentru cei ce au nevoie de o perioadă de liniște, consumul de țelină este benefic. Este bine cunoscut faptul că unii compuși din țelină calmează sistemul nervos și persoanele care se luptă cu stresul și insomnia au găsit un remediu excelent. Seara, cu un ceas înainte de culcare, înlocuiți paharul de lapte cald cu un pahar de suc de țelină și veți dormi ca un prunc.

Alte beneficii foarte puțin cunoscute ale consumului de țelină includ scăderea temperaturii corpului și normalizarea acesteia, tratarea inflamațiilor caracteristice gutei, astmului, bronșitei, osteoartitei, etc.

Efectele afrodisiace ale țelinei

 În afară de beneficiile enumerate mai sus pe care țelina le are asupra sănătății, este binecunoscut faptul că țelina, din cele mai vechi timpuri, este folosită ca și afrodisiac natural pentru bărbați. Ulterior, cercetările moderne au demonstrat faptul că țelina are proprietatea de a regla hormonii și de a rezolva problemele legate de potență sau de disfuncțiile erectile. Dar și femeile își pot trata problemele de fertilitate și frigiditatea cu ajutorul țelinei. Românii folosesc țelina din cele mai vechi timpuri pe post de afrodisiac natural. Cura cu țelină pentru mărirea potenței include consumul sucului de frunze de țelină zilnic în cure de o lună.