Ouăle de prepeliță: proprietăți, beneficii, nutrienți

Proprietățile ouălor de prepeliță

 Ouăle de prepeliță sunt apreciate ca fiind un aliment dietetic și curativ încă din cele mai vechi timpuri. Aceste alimente sunt recomandate de către medicii tradiționali chinezi pentru tratarea unor boli precum rinita, astmul, febra fânului, tusea iritativă și diverse afecțiuni ale pielii precum eczeme, acnee și psoriazis.

 Ouăle de prepeliță au un conținut ridicat de vitamine și de minerale. În ciuda mărimii lor mici, valoarea lor nutrițională este de trei până la patru ori mai mare decât ouăle de găină. Ouăle de prepeliță conțin aproximativ 13% proteine în comparație cu procentul de 11% din ouăle de găină și de asemenea conțin 140% vitamina B1 față de 50% din procentul existent în ouăle de găină. În plus, ouăle de prepeliță oferă de cinci ori mai mult fier și potasiu. Spre deosebire de ouăle de găină, s-a constatat că ouăle de prepeliță nu cauzează alergii sau intoleranțe alimentare. De fapt, ouăle de prepeliță ajută la combaterea simptomelor alergice datorită proteinelor pe care le conțin.

 Vă ofer în acest articol câteva informații esențiale despre caracteristicile nutriționale, proprietățile și beneficiile pe care le oferă consumul ouălor de prepeliță, precum și principalii nutrienți pe care îi conțin aceste alimente.

Beneficiile pentru sănătate ale ouălor de prepeliță

 Nutriționiștii afirmă că un consum regulat al ouălor de prepeliță ne poate ajuta în combaterea multor boli. Ouăle de prepeliță sunt considerate mai ales de către medicii chinezi un remediu natural contra tulburărilor tractului digestiv, cum sunt ulcerele de stomac. Ouăle de prepeliță întăresc sistemul imunitar, stimulează memoria, susțin activitatea cerebrală și stabilizează sistemul nervos. În plus, ouăle de prepeliță combat anemia, deoarece cresc nivelele corporale de hemoglobină, în timp ce ajută la eliminarea toxinelor și a metalelor grele din corp.

 Medici chinezi recomandă ouăle de prepeliță pentru tratarea tuberculozei, a astmului și inclusiv a diabetului. De asemenea, în cazul persoanelor care suferă de pietre la rinichi, ficat sau vezica biliară, ouăle de prepeliță pot ajuta la prevenirea și la eliminarea acestui tip de pietre.

 De asemenea, consumul regulat al ouălor de prepeliță precum și a altor alimente bogate în vitamina B2, poate ajuta la combaterea migrenelor și este benefic pentru menținerea unei bune sănătăți oculare și a pielii. Pe de altă parte, vitamina B5 sau acidul pantotenic, care se găsește de asemenea din abundență în ouăle de prepeliță face ca acest aliment să fie util și pentru combaterea stresului și a durerilor de cap. Totodată, conținutul de vitamina B5 din ouăle de prepeliță este recomandat pentru reducerea excesului de colesterol.

 Copiii care consumă ouă de prepeliță sunt mai puțin predispuși la bolile infecțioase decât cei care nu consumă aceste alimente. În cazul bărbaților, ouăle de prepeliță sunt surse bune de fosfor, proteine și vitamine importante pentru sănătatea prostatei și evitarea impotenței. În cazul femeilor, consumul ouălor de prepeliță previne problemele pielii precum acneea sau eczemele și conferă vitalitate și strălucire părului, acesta fiind motivul pentru care ouăle de prepeliță sunt folosite ca ingrediente în unele produse de îngrijire facială și capilară.

Cum se pot consuma ouăle de prepeliță?

 Ouăle de prepeliță pot fi consumate atât crude, cât și fierte, după preferințe. Dacă doriți să vă îmbunătățiți starea de sănătate, puteți consuma conținutul crud al ouălor de prepeliță, bineînțeles după ce le-ați spălat în prealabil cu apă fierbinte. Ouăle de prepeliță nu prezintă riscul infectării cu Salmonela, deoarece sunt rezistente la infecții datorită conținutului lor bogat în lisozimă care distruge bacteriilor nocive. Consumul a câte 3-5 ouă de prepeliță în fiecare dimineață ajută la întărirea sistemului imunitar și la stimularea metabolismului.

Care este aportul nutrițional al ouălor de prepeliță?

 Ouăle de prepeliță sunt un aliment bogat în vitamina B5, iar 100 grame din acest aliment conțin 1,76 ug de vitamina B5. De asemenea, ouăle de prepeliță conțin o cantitate ridicată de vitamina B2, aproximativ 0,79 mg la 100 grame.

 Dintre nutrienții pe care îi conțin ouăle de prepeliță se remarcă următorii: 3,65 mg de fier, 13,05 g de proteine, 64 mg de calciu, 0 g. de fibre dietetice, 132 mg de potasiu, 13 mg de iod, 1,47 mg de zinc, 0,41 g de carbohidrați, 13 mg de magneziu, 141 mg de sodiu, 90 ug de vitamina A, 0,43 mg de vitamina B1, 3,53 mg de vitamina B3, 0,15 mg de vitamina B6, 0 ug de vitamina B7, 66 ug de vitamina B9, 1,58 ug de vitamina B12, 0 mg de vitamina C, 5,07 ug de vitamina D, 0,74 mg de vitamina E, 0,30 ug de vitamina K, 226 mg de fosfor, 155 kcal de calorii, 844 mg de colesterol, 11,20 g de grăsimi, 0,41 g de zahăr și 0 mg de purine.

 Iată în continuare un tabel cu proprietățile nutriționale ale ouălor de prepeliță:

Calorii

155 kcal.

Grăsimi

11,20 g.

Colesterol

844 mg.

Sodiu

141 mg.

Carbohidrați

0,41 g.

Fibre dietetice

0 g.

Zaharuri

0,41 g.

Proteine

13,05 g.

Vitamina A

90 ug.

Vitamina C

0 mg.

Vitamina B12

1,58 ug.

Calciu

64 mg.

Fier

3,65 mg.

Vitamina B3

3,53 mg.

 Cantitatea de nutrienți prezentați în acest tabel corespunde la 100 grame din acest aliment. În concluzie, ouăle de prepeliță sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente, pot fi consumate cu ușurință și introduse în dieta zilnică pentru întărirea sistemului imunitar, dar și pentru prevenirea și tratarea unor diverse boli sau tulburări de sănătate.