11 beneficii pentru sănătate ale bicarbonatului de sodiu

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?

11 beneficii pentru sănătate ale bicarbonatului de sodiu Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la încălzire (peste 65 °C) se descompune în carbonat de sodiu, dioxid de carbon și apă. Datorită acestei proprietăți se folosește ca praf de copt și la fabricarea extinctoarelor cu dioxid de carbon.

 Atunci când este amestecat cu acid, bicarbonatul de sodiu reacționează, creând bule și emanând gaz de dioxid de carbon. În forma sa naturală, bicarbonatul de sodiu este cunoscut ca nahcolit, care face parte din natron, un mineral natural. Natronul, care conține mari cantități de bicarbonat de sodiu, a fost utilizat încă din antichitate.

 De exemplu, egiptenii utilizau natron ca săpun pentru curățarea și purificarea corpului. Totuși, doar în anul 1846 Dr. Austin Church și John Dwight au început să fabrice și să vândă compusul pe care în prezent îl cunoaștem ca bicarbonat de sodiu. În aproximativ anul 1860, bicarbonatul de sodiu apărea în cărțile de gătit fiind cunoscut ca un aditiv pentru gătit. În anii 1920 însă, versatilitatea sa s-a răspândit, iar în 1930 era deja considerat un “agent medical probat.”

     11 moduri de a utiliza bicarbonatul de sodiu pentru sănătatea ta

 Bicarbonatul de sodiu este ușor de găsit și are un preț foarte rezonabil. Este important să-l aveți mereu în casă și la îndemână deoarece este unul din remediile naturale cele mai eficiente. Pe lângă faptul că poate fi utilizat în caz de accidente și leziuni minore, bicarbonatul de sodiu poate face parte cu succes și din rutina de igienă obișnuită. Iată câteva modalități prin care putem face aceasta:

1. Bicarbonatul de sodiu contra acidității stomacale, indigestiei și durerii în caz de ulcer

 Majoritatea medicamentelor antiacide din farmacii conțin o anumită formă de bicarbonat. Bicarbonatul de sodiu acționează prin intermediul neutralizării imediate a acidului stomacal, ajutând la calmarea acidității stomacale, a indigestiei și inclusiv a durerii în caz de ulcer. Această proprietate se bazează pe faptul că bicarbonatul de sodiu este un alcalin, deci principiile sale antiacide ajută la îndepărtarea arsurilor de stomac. De asemenea, bicarbonatul de sodiu mai poate elimina senzația de balonare și flatulența.

 Doza recomandată în general este de ½ de linguriță dizolvată complet într-o jumătate de pahar de apă și se ia din două în două ore (nu trebuie să luați mai mult de șapte jumătăți de linguriță în interval de 24 de ore sau trei lingurițe ½ dacă aveți peste 60 de ani).

 Totuși, această soluție trebuie folosită ca tratament ocazional (și nu pe termen lung) și trebuie să aveți grijă să nu consumați cantități excesive, deoarece aceasta poate cauza dezechilibre grave de electroliți și acizi.

2. Bicarbonatul de sodiu contra pișcăturilor de insecte și a eritemului cauzat de iedera sălbatică

 Aplicați o pastă formată din bicarbonat de sodiu și apă pe pișcăturile de insecte pentru a calma senzația de usturime sau mâncărime. Puteți încerca de asemenea să frecați puțină pulbere uscată pe piele. Bicarbonatul de sodiu este de asemenea un remediu eficient pentru erupțiile cutanate și eritemului cauzat de iedera sălbatică. Bicarbonatul de sodiu ajută la calmarea iritațiilor ușoare, neutralizând toxinele și substanțele iritante de pe suprafața pielii.

3. Bicarbonatul de sodiu ca deodorant natural

 Dacă doriți să evitați parabenii și aluminiul conținute din păcate în multe deodorante și antiperspirante din comerț, încercați mai bine un amestec din apă și puțin bicarbonat de sodiu. Această pastă poate fi un deodorant eficient și natural. Frecați puțin subțiorile cu acest amestec, iar apoi îndepărtați excesul.

4. Bicarbonatul de sodiu pentru revigorarea picioarelor obosite

 Dacă aveți picioarele obosite și umflate, adăugați trei linguri de bicarbonat de sodiu într-un lighean cu apă caldă pentru a vă detensiona astfel picioarele. Puteți chiar freca ușor pielea picioarelor cu bicarbonat de sodiu pentru a le și exfolia. Veți simți în scurt timp efectele de îndepărtare a senzației de picioare grele și umflate. Puteți adăuga chiar și 2-3 picături de ulei esențial de mentă, eucalipt sau lavandă (sau orice alt ulei esențial preferați).

5. Bicarbonatul de sodiu folosit ca adaos pentru o baie relaxantă și ca exfoliant

 Bicarbonatul de sodiu și oțetul de mere sunt o formulă minunată pentru o baie ca la spa. O pastă făcută din trei porții de bicarbonat de sodiu combinat cu o porție de apă, se poate folosi de asemenea ca exfoliant pentru față și corp. Sau puteți folosi, tot ca exfoliant, un amestec din patru linguri de fulgi de ovăz cu puțină apă caldă şi cu 2 linguri de bicarbonat cu care vă puteți masa întregul corp pentru a obține o piele curată și strălucitoare.

 Este natural, economic și suficient de sigur pentru a fi utilizat cât de des simțiți nevoia.

6. Bicarbonatul de sodiu ca produs pentru curățarea mâinilor

 Amestecați trei părți de bicarbonat de sodiu combinat cu o porție de apă pentru a obține o soluție perfect naturală pentru îndepărtarea murdăriei sau a petelor de pe mâini sau pentru a neutraliza mirosurile intense care au rămas pe piele (de exemplu după ce ați curățat pește sau usturoi, etc.).

7. Bicarbonatul de sodiu înlătură așchiile

 Adăugați o lingură de bicarbonat de sodiu într-un pahar mic cu apă, apoi ungeți zona afectată de două ori pe zi. Așchia va ieși cu ușurință din piele după 2-3 zile în care ați utilizat acest tratament.

8. Bicarbonatul de sodiu ca remediu pentru arsurile solare

 Adăugați o ½ de cană de bicarbonat de sodiu într-o cadă cu apă călduță, apoi intrați în cadă și rămâneți 10-15 minute. Când ieșiți din apă, nu vă ștergeți pielea cu prosopul, lăsați-o să se uște în mod natural, pentru ca bicarbonatul de sodiu să acționeze asupra pielii ca un balsam calmant. Puteți de asemenea să adăugați un amestec de bicarbonat de sodiu și apă rece pe comprese și să le aplicați direct pe zona de piele arsă de soare.

9. Bicarbonatul de sodiu pentru o mai bună performanță sportivă

 Alergătorii folosesc de mult timp o practică cunoscută sub termenul de “dopaj cu sodiu”- sau a lua bicarbonat de sodiu sub formă de capsule - înainte de cursele de alergat, îmbunătățește performanțele și s-a demonstrat de asemenea că crește viteza în cazul înotătorilor. Iată ce au semnalat cercetătorii în această privință:

 “La modul esențial, bicarbonatul de sodiu este o substanță alcalină care crește nivelul pH-ului din sânge. Acest lucru se pare că reduce și compensează aciditatea produsă în mușchi în timpul exercițiilor anaerobice intense care produc acid lactic în mod rapid, ca în cazul alergatului de viteză sau înotului.”

10. Bicarbonatul de sodiu pentru îngrijirea dinților și a gingiilor

 Bicarbonatul de sodiu are o acțiune abrazivă ușoară care ajută la eliminarea plăcii și la curățarea și dezodorizarea naturală a dinților. Aproximativ cinci studii clinice controlate au arătat că pasta de dinți care conține bicarbonat de sodiu “îmbunătățește eliminarea plăcii dentare la un nivel mult mai mare” decât pasta de dinți care nu conține bicarbonat de sodiu.

 Bicarbonatul de sodiu are de asemenea o acțiune antibacteriană recunoscută și s-a demonstrat că distruge bacteria numită Streptococcus mutans - una din cauzele principale ale apariției cariilor dentare. Pentru a face singuri o pastă de dinți naturală și incredibil de eficientă, utilizați un amestec de șase părți de bicarbonat de sodiu și o parte sare de mare.

 Amestecați puternic timp de aproximativ 30 de secunde (puteți folosi chiar un blender pentru această operațiune), apoi păstrați amestecul astfel obținut într-un recipient. Pentru a-l folosi, umeziți vârful degetului arătător și luați cu el puțin din amestecul de sare, masați gingiile și dinții, iar după aproximativ 15 minute clătiți-vă bine cu apă. Se pare că acest amestec este deosebit de eficient pentru distrugerea bacteriilor care cauzează cariile dentare.

 Totuși este necesar să nu folosiți foarte des acest remediu deoarece bicarbonatul de sodiu poate fi destul de abraziv pentru smalțul dinților.

11. Bicarbonatul de sodiu pentru albirea dinților

 Pentru o modalitate naturală de albire a dinților, striviți o căpșună coaptă și amestecați-o cu o ½ de linguriță de bicarbonat de sodiu. Aplicați acest amestec pe dinți și lăsați-l timp de cinci minute. Apoi spălați-vă pe dinți și clătiți-vă. Această metodă nu trebuie folosită totuși mai mult de o dată pe săptămână, deoarece folosirea sa excesivă poate dăuna smalțului dinților.

Cum să utilizăm bicarbonatul de sodiu ca soluție naturală pentru curățare?

 Dacă vă este greu să credeți că un produs atât de simplu și economic precum bicarbonatul de sodiu poate cu adevărat să vă fie de ajutor la curățarea casei, luați în considerare acest fapt mai puțin cunoscut: bicarbonatul de sodiu era utilizat pentru a curăța și restaura cuprul de pe pereții Statuii Libertății în timpul procesului său de restaurare din 1986. Bicarbonatul de sodiu elimină în mod eficient petele de murdărie fără a deteriora cuprul - atunci, întrebarea este: se poate folosi cu același succes și în casă? Desigur! Iată în continuare câteva utilizări ca produs de curățare ale bicarbonatului de sodiu:

Pentru curățarea băii și a bucătăriei: Bicarbonatul de sodiu este recomandat pentru frecatul căzii și chiuvetei de bucătărie. Pentru a fi mai ușor de folosit, puneți într-un pahar cu capac perforat bicarbonatul de sodiu, iar apoi presărați-l pe suprafețele murdare și lăsați timp de câteva minute. Ulterior, frecați aceste suprafețe cu un burete sau cu o lavetă. Pentru un plus de prospețime, puteți adăuga câteva picături din uleiul esențial preferat. Uleiul de lavandă sau de arbore de ceai au ambele puternice calități antibacteriene.

Pentru desfundarea chiuvetei:

Bicarbonatul de sodiu amestecat cu oțet de mere este o combinație eficientă și care are multe întrebuințări. Ca soluție pentru desfundarea chiuvetei, presărați bicarbonat de sodiu pe scurgerea chiuvetei, apoi adăugați oțet de mere și lăsați să acționeze timp de 15 minute, apoi clătiți cu multă apă caldă. Aceasta este o alternativă mult mai sigură decât produsele toxice de desfundare a chiuvetei.

Pentru curățarea oalelor și tigăilor: înmuiați oalele și tigăile în apă caldă împreună cu bicarbonat de sodiu timp de 15 minute pentru a le curăța cu ușurință de grăsimi și murdărie.

Pentru curățarea grătarului: utilizați bicarbonat de sodiu pentru a curăța grătarul.

Pentru curățarea jucăriilor: curățați jucăriile bebelușului cu un amestec din 4 linguri de bicarbonat de sodiu și 1 sfert de apă.

În loc de balsam de haine: bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat de asemenea ca balsam pentru haine sau pentru ca hainele să fie mai curate și mai strălucitoare (adăugați o ceașcă de bicarbonat de sodiu la fiecare spălare).

Pentru curățarea covoarelor: bicarbonatul de sodiu poate fi și o variantă naturală excelentă pentru a curăța covoarele. Aplicați bicarbonat de sodiu pe petele de pe covor, frecați ușor, lăsați timp de 15 minute și aspirați.

Pentru curățarea argintului:

Pentru a curăța obiectele sau bijuteriile din argint evitând să utilizați în acest scop soluțiile toxice din comerț, iată o metodă simplă și naturală. Umpleți chiuveta din bucătărie cu apă caldă, adăugați o folie de aluminiu și bicarbonat de sodiu și lăsați la înmuiat bijuteriile sau obiectele din argint. După 10-20 de minute, clătiți-le cu apă curată și vor fi ca noi.

Pentru absorbirea mirosurilor neplăcute:

puneți un vârf de bicarbonat de sodiu în interiorul pantofilor ca deodorant natural ce va absorbi mirosurile neplăcute.

Pentru stingerea incendiilor minore: în cazul unui incendiu minor în bucătărie, adăugați imediat bicarbonat de sodiu pentru a stinge flăcările.

Pentru curățarea legumelor și fructelor:

Aplicați bicarbonat de sodiu pe o periuță specială pentru legume pentru a îndepărta murdăria și reziduurile de pe fructe și legume.

Pentru curățarea obiectelor sanitare: faceți o pastă din bicarbonat de sodiu și apă și folosiți-o pentru a curăța petele de murdărie de pe cadă sau duș.