Mini-dictionar a celor mai comune plante cu proprietati tamaduitoare (P-V)

Scris de Dr. Luca Catalin

Păducel (Crataegus monogyna)

Paducel Crataegus monogynaCum se administrează Păducelul?

 Păducelul creşte la câmpie şi la deal. Folosim frunzele, florile şi fructele din planta întreagă de păducel pentru a prepara infuzie de flori sau fructe. Modul de preparare este foarte simplu: se ia o lingură de fructe de păducel sau flori de păducel peste care se adaugă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Tinctura de păducel nu este recomandată în cazul ulcerului gastric.

Proprietăţile tămăduitoare ale Păducelului

 Tinctura de păducel mai poate fi folosită şi pentru tratarea afecţiunilor cardiace având un efect uşor coronaro-dilatator şi totodată aceasta tratează şi hipertensiunea. Ceaiul de păducel ajută şi tratează tulburările de menopauză şi stările proaste ale organismului precum: agitaţia, starea de oboseală, nervozitate şi anxietate. Ceaiul de păducel mai poate fi utilizat şi pentru scăderea semnificativă a colesterolului.

Păpădia (Taraxacum officinale)
Papadia Taraxacum officinale

Ce folosim și cum se administrează Păpădia?

 Păpădia este una din cele mai răspândite plante din ţara noastră. De la păpădie se folosesc: rădăcina, frunzele şi florile pentru a prepara infuzia de păpădie. Modul de prepare este foarte uşor: la o cană de apă clocotită se adaugă o linguriţă de plantă de păpădie şi se lasă 10 minute la infuzat. De asemenea, mai sunt utilizate cu succes şi tinctura de păpădie, sucul de păpădie şi maceratul de păpădie

Proprietățile tămăduitoare ale Păpădiei

 Păpădia tratează hepatita cronică, insuficienţa hepatică, iar datorită faptului că o cură de păpădie elimină toate toxinele din organism, păpădia este folosită şi la tratarea litiazei biliare, a icterului, a acneei şi furunculozei. Tot păpădia tratează şi reumatismul, guta şi hemoroizii.

 

Pătlagina (Plantago)

Patlagina PlantagoCe folosim și cum se administrează Pătlagina?

De la pătlagină se folosesc frunzele deoarece acestea conţin vitamine esenţiale precum: vitamina A, vitamina C şi vitamina K. De asemenea, frunzele de pătlagină conţin şi calciu, fier, magneziu, zinc şi tanin. Frunzele de pătlagină se utilizează sub formă de infuzie, cataplasme sau unguent.

Proprietățile tămăduitoare ale Pătlaginii

 Siropul de pătlagină tratează cu succes infecţiile respiratorii şi tusea. De asemenea, tot siropul de pătlagină tratează şi diareea, astmul, bronşita, hipertensiunea arterială, tusea, reumatismul, stomatitele, ateroscleroza şi hemoragiile. La nivel extern poate trata abcese, herpes, bube, tăieturi şi furuncul.  Pentru tusea seacă sau durerile in gât şi în piept se utilizează ceaiul de pătlagină. Se pot consuma până la patru căni de ceai de pătlagină pe zi. Acesta se obţine prin infuzarea a două linguriţe de frunze uscate de pătlagină peste care se adaugă 200ml de apă clocotită şi apoi se lasă la infuzat câteva minute.

 

Pătrunjel (Petroselinum)

Ce folosim și cum se administrează PătrunjelulPatrunjel Petroselinum

 Pătrunjelul este un condiment excelent, o iarbă aromată de excepţie ce nu lipseşte aproape niciodată din cămara noastră, fie în formă proaspătă fie uscată. De la pătrunjel consumăm frunzele, partea superioară a plantei. Utilizăm pătrunjelul pentru a prepara diverse mâncăruri, frunzele proaspete pentru a prepara sucul, iar seminţele pentru a prepara infuzia. Pătrunjelul mai poate fi folosit şi pentru a prepara cataplasmele sau pulberea de pătrunjel.

Proprietățile tămăduitoare ale Pătrunjelului

 Pătrunjelul tratează intoxicaţia etilică sau beţia, dar ajută şi la stoparea fumatului. De asemenea, ateroscleroza este una din afecţiunile ce pot fi tratate cu ajutorul pătrunjelului, precum şi hipertensiunea, deoarece acesta are efecte benefice asupra vaselor de sânge. Pătrunjelul ajută trupul să lupte cu cancerul şi duce la restabilirea unui echilibru din punct de vedere hormonal. Afecţiunile aparatului genital feminin precum dismenoreea, sindromul post-menopauză sau fertilitatea slabă, sunt tratabile cu ajutorul acestei plante miraculoase, pătrunjelul, consumat zi de zi sub formă crudă, de salată sau de suc.

 

Pelin Artemisia absinthiumPelin (Artemisia absinthium)

Ce folosim și cum se administrează Pelinul

 Pelinul este una din minunile naturii, de o culoare inconfundabilă şi un gust foarte amar. Pelinul ajută la tratarea multor afecţiuni. De la pelin folosim partea superioară pentru a prepara ceaiul, pulberea sau tinctura.

Proprietățile tămăduitoare ale Pelinului

 Pelinul are proprietatea de a trata cu succes durerile de cap, indigestiile, gazele intestinale, afecţiunile hepatice, ciroza şi paraziţii intestinali. Totodată ajută şi la tratarea problemelor de natură ginecologică precum anexita şi candidoza vaginală.

 

R

Ricin (Ricinus)
Ricin Ricinus

Ce folosim și cum se administrează Ricinul?

 Ricinul este o plantă bogată în fibre, în vitamina B şi nu conţine colesterol. De la ricin folosim seminţele pentru a prepara uleiul de ricin. Acesta se prepară numai pe cale industrială.

Proprietățile tămăduitoare ale Ricinului

 Uleiul de ricin tratează constipaţia şi paraziţii intestinali (se ia câte o lingură de ulei de ricin pe stomacul gol vreme de o săptămână). De asemenea, uleiul de ricin tratează negii şi hemoroizii prin masajul fin al zonei afectate.

 

Rostopasca (Chelidonium majus)

Ce folosim și cum se administrează Rostopasca?Rostopasca Chelidonium majus

 Rostopasca se poate folosi în mai multe moduri. De cele mai multe ori, străbunii noştri o foloseau în stare naturală însă noi folosim pulberea de rostopască (ce se obţine prin măcinarea fină a tulpinilor de rostopască cu ajutorul unei râşniţe electrice de cafea). Pentru tratatrea afecţiunilor se foloseşte tinctura de rostopască şi infuzia de rostopască.

Proprietățile tămăduitoare ale Rostopascăi

 Se utilizează tinctura de rostopască în cazul spasmelor digestive, iar pulberea de rostopască este ideală pentru a trata dischinezia biliară. Tot cu ajutorul pulberei de rostopască pot fi tratate migrenele. Datorită faptului că rostopasca are în compoziţie substanţe active care combat celulele tumorale, publerea de rostopască administrată intern ameliorează starea bolnavilor de cancer, îndeosebi în cazul cancerului pancreatic, ovarian, faringian, rectal, de sân, de colon sau de ficat.

 

Rozmarin Rosmarinus officinalis

Rozmarin (Rosmarinus officinalis)

Ce folosim și cum se administrează Rozmarinul?

 Rozmarinul face parte din categoria mirodeniilor cu puteri miraculoase. Rozmarinul este nelipsit din bucătărie dar se poate folosi şi pentru a trata anumite afecţiuni. De la rozmarin folosim partea superioară a plantei pentru a prepara infuzie, vin sau pulbere de rozmarin.

Proprietățile tămăduitoare ale Rozmarinului

 Rozmarinul tratează cardiopatia ischemică şi hipotensiunea arterială. De asemenea, rozmarinul poate fi utilizat şi la tratarea asteniei şi a obosealii psihice, iar tinctura de rozmarin poate fi utilizată pentru combaterea cu succes a migrenelor.

 

S

Salcâmul (Robinia pseudacacia)
Salcamul Robinia pseudacacia

Ce folosim și cum se administrează Salcâmul?

 De la salcâm folosim florile din care se poate prepara o infuzie de flori de salcâm, turnând circa 200 de mililitri de apă fierbinte, clocotită peste o linguriţă de flori de salcâm uscate. Se acoperă ceaşca timp de 5-10 minute, se strecoară şi apoi se bea lichidul obţinut. Pentru ameliorarea anumitor afecţiuni se mai folosesc şi tinctura de floare de salcâm şi pulberea de salcâm.

Proprietățile tămăduitoare ale Salcâmului

 Floarea de salcâm are proprietăţi miraculoase şi calmează în câteva minute durerile gastrice. Floarea de salcâm are efect relaxant, calmant, datorită substanţelor pe care le conţine, aşadar combate stresul de zi cu zi. Infuzia de flori de salcâm, consumată la o temperatură nu prea ridicată poate calma crizele de tuse convulsivă dar şi insomnia şi afecţiunile genitale precum vaginita şi candidoza.

 

Salvia (Salvia officinalis)

Ce folosim și cum se administrează Salvia?

Salvia Salvia officinalis Salvia este considerată drept o plantă miraculoasă cu proprietăţi tămăduitoare, datorită conţinutului său bogat în vitamine. Salvia conţine un complex de vitamine, printre care enumerăm vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc şi sodiu, fiind un adevărat izvor de substanţe folositoare organismului. De la salvie se folosesc frunzele şi florile. Acestea sunt foarte bogate în uleiuri volatile. Salvia se poate folosi sub formă de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctură, şi oţet. În gastronomie, salvia are nenumărate întrebuinţări. Infuzia de salvie se prepară dintr-o linguriţă de frunze de salvie uscate la o ceaşcă de apă clocotită, ce se lasă la infuzat vreme de 10 minute. Astfel , infuzia de salvie poate scădea febra şi stimulează sistemul nervos dacă preparatul e consumat de trei ori pe zi

Proprietățile tămăduitoare ale Salviei

 Ceaiul de salvie ajută la albirea danturii şi a respiraţiei proaspete. Mai mult decât atât, ceaiul de salvie întăreşte inima, nervii, reglează circulaţia sângelui, previne şi tratează diabetul, tratează dismenoreea, disconfortul creat de menopauză şi tulburările asociate acesteia. De asemenea,ceaiul de salvie poate fi utiliyat pentru tratarea acneei. Se poate aplica sub formă de comprese sau ca şi infuzie. Din punct de vedere psihic, ceaiul de salvie tratează palpitaţiile, surmenajul psihic, stresul, astenia, oboseala, ameţelile. Din punct de vedere digestiv ceaiul de salvie stimulează secreţia bilei, tratează digestia lentă, balonarea, gazele intestinale, crampele, arsurile gastrice. Mai mult decât atât, ceaiul de salvie ajută la slăbit şi la eliminarea celulitei deoarece uşurează digestia. Se beau două căni de ceai pe zi.

 

Scorțișoara (Cinnamomum verum)
Scortisoara Cinnamomum verum

Ce folosim și cum se administrează Scorțișoara?

 Scorţişoara este un minunat condiment cu un miros plăcut şi un gust nemaipomenit. Este folosită îndeosebi pentru preparatele dulci. De la scorţişoară folosim seminţele pentru a prepara ceaiul de scorţişoară,. Acesta se obţine prin infuzia pudrei obţinută din 2 bucăţi de scorţişoară la o cană cu apă fiartă, vreme de 10 minute.

Proprietățile tămăduitoare ale Scorțișoarei

 Scorţişoara este un excelent afrodiziac, dar poate trata cu succes gripa, constipaţia, oboseala, afecţiunile cardiace (se iau zilnic câte două vârfuri de cuţit de praf de scorţişoară) şi diabetul deoarece are proprietatea de a scădea nivelul de zahăr din sânge. Scorţişoara poate fi folosită şi pentru tratarea acneei.

 

Schinduful (Trigonella foenum-graecum)

Ce folosim și cum se administrează Schinduful?

 Schinduful este o plantă mai greu de găsit şi de cules, însă Schinduful se găseşte din belşug la magazinele cu specific naturist, îndeosebi seminţele, din care se poate prepara infuzia de schinduf (prin infuzarea unei linguriţe de seminţe pisate la o cană de apă clocotită). Pentru ameliorarea anumitor afecţiuni poate fi folosită pulberea de schinduf (obţinută prin măcinarea seminţelor) şi tinctura de schinduf.

Proprietățile tămăduitoare ale Schindufului

 Schinduful tratează tulburările de menopauză, dacă se consumă câte o cană de ceai zilnic, sterilitatea masculină şi feminină (câteva zile se vor consuma câte cinci linguriţe de schinduf pisat), dar şi diabetul zaharat şi colesterolul.

 

Socul (sambucus leaves)
Socul sambucus leaves

Ce folosim și cum se administrează Socul?

 Socul este una din cele mai comune plante la noi în ţară, iar toamna fructele socului pot fi găsite în zonele de munte, pe văile râurilor şi pârâurilor, iar din florile de soc se face un vin excepţional. De la soc folosim fructele şi florile pentru a prepara infuzie din flori de soc (două flori de soc uscate lăsate la infuzat într-o cană de apă clocotită aproximativ 10 minute), tinctura de soc, vinul de soc, pulberea şi socata, o băutură excelentă din soc, lămâi, apă şi miere.

Proprietățile tămăduitoare ale Socului

 Socul tratează cu succes afecţiuni ale căilor respiratorii, constipaţia, previne obezitatea, măreşte secreţia de lapte la femeile ce alăptează (tinctura de soc face minuni în acest sens). La nivel extern, tinctura de soc tratează hemoroizii, degerăturile, rănile precum şi furunculii.

 

Sunătoare (Hypericum perforatum)

Ce folosim și cum se administrează Sunătoarea?Sunatoare Hypericum perforatum

 Sunătoarea este o plantă perenă ce poate fi întâlnită în toată ţara, în zonele de câmpie şi în zonele deluroase, sau chiar la munte, în regiunile subalpine. Această plantă miraculoasă are şi un aspect foarte plăcut şi este uşor de recunoscut. Fitoterapeuţii recomandă o cură cu ceai de sunătoare pentru a trata afecţiuni ale sistemului nervos, digestiv şi de asemenea ale inimii, fierii şi ficatului. Sunătoarea este o farmacie în sine, datorită compuşilor săi foarte importanţi.

Proprietățile tămăduitoare ale Sunătoarei

 Sunătoarea este un excelent calmant, fiind recunoscută pentru calmarea migrenelor, combaterea depresiei, alungarea durerilor de cap, a nevrozelor, tratarea isteriei şi a nevralgiilor faciale. Bolile sistemului digestiv sunt foarte uşor de tratat cu ajutorul unui aliat de nădejde, ceaiul de sunătoare. Aşadar, sunătoarea are efecte astringente, antiseptice şi antiinflamatoare. Este recomandată bolnavilor ce suferă de hepatită acută, hepatită cronică, ascită, ciroză, dischinezie biliară. Afecţiunile inimii, precum hipertensiunea arterială, insuficienţa circulatorie sau cardiacă, artrita obliterantă pot fi tratate cu ajutorul infuziei de sunătoare. Cura cu infuzie de sunătoare poate trata cu succes astmul bronşic, bronşitele acute, tusea, răcelile puternice. Infuzia de sunătoare este indicată în tratarea afecţiunilor genitale feminine. Rănile deschise, rănile purulente, plăgile provocate de tăieturi, eczemele, acneea furunculele, înţepăturile de insecte pot fi tratate cu ajutorul fie a infuziei de sunătoare fie a uleiului de sunătoare. Sunătoarea conţine tanini ce produc un efect afrodiziac prin excitarea sistemului nervos ce corespunde zonei genitale.

 

T

Tarhon (Artemisia Dracunculus)
Tarhon Artemisia Dracunculus

Ce folosim și cum se administrează Tarhonul?

 Tarhonul este o binecunoscută plantă folosită ca şi condiment. De la Tarhon folosim frunzele pentru a le pune la diverse preparate, pentru a face infuzie (se foloseşte o linguriţă de tarhon uscat la o cană de apă clocotită, lăsată aproximativ un sfert de oră), sau la vin.

Proprietățile tămăduitoare ale Tarhonului

 Tarhonul tratează cu succes indigestiile, pentru că ceaiul de tarhon stimulează secreţia de sucuri gastrice. De asemenea face poftă de mâncare, tratează durerile de stomac şi inhibă gazele intestinale. Ceaiul de tarhon combate oboseala şi hipertensiunea, bronşita cronică şi afecţiuni ale gingiilor (prin mestecarea frunzelor sau gargara cu ceai).

 

Tătăneasă (Symphytum officinale)
Tataneasa Symphytum officinale

Ce folosim și cum se administrează Tătăneasa?

 Tătăneasa are virtuți terapeutice de excepție. De la tătăneasă folosim rădăcina pentru a prepara infuzia de tătăneasă (o linguriță de rădăcină de tătăneasă la o cană de apă clocotită), decoctul, tinctura or alifia de tătăneasă.

Proprietățile tămăduitoare ale plantei Tătăneasa

 Tătăneasa vindecă afecţiuni din cele mai diverse: de la nevralgii, dureri de dinţi, abcese, furuncule, colici abdominale, varice, dureri reumatice şi arterită. Crema de tătăneasă vindecă rănile, plăgile, hemoroizii. Decoctul de plantă vindecă candidoza bucală Şi ulcerul stomacal, iar infuzia poate vindeca astmul bronşic.

 

Trei frați pătați (Viola tricolor)
Trei frati patati Viola tricolor

Ce folosim și cum se administrează Trei frați pătați?

 Planta Trei fraţi pătaţi creşte spontan pe pajişti şi câmpii precum şi la margini de drum. De la planta Trei fraţi pătaţi folosim partea superioară pentru a prepara infuzia de trei-fraţi-pătaţi (o linguriţă de plantă se lasă la infuzat vreme de 10 minute într-o cană de apă clocotită) sau decoctul.

Proprietățile tămăduitoare ale plantei Trei frați pătați

 Planta Trei fraţi pătaţi tratează rinita alergică printr-o cură cu infuzie (trei căni de ceai pe zi, timp de 3 săptămâni), astmul bronşic, leucoreea (se fac spălături vaginale cu ceaiul de trei-fraţi-pătaţi) şi dermatozele (se aplică comprese pe zonele afectate).

 

U

Urzica (Urtica Dioica)

Ce folosim și cum se administrează Urzica?Urzica Urtica Dioica

 Urzica este o plantă pe cât de accesibilă pe atât de bogată în vitamine şi minerale. Urzica conţine vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2 dar şi fier, magneziu, calciu, siliciu, clorofilă, etc. Urzica poate fi aşadar folosită în scop terapeutic sau în mâncare. Infuzia de urzici, se prepară din o lingură de frunze de urzică proaspete, tocate, peste care se toarnă o ceaşcă de apă clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute. Se poate face şi o cură cu suc de urzică, obţinut foarte simplu din frunze de urzică pe care le daţi prin maşina de tocat carne şi apoi consumaţi sucul vreme de o lună, câte două linguri pe zi. Tinctura de urzică este şi ea un preparat foarte important ce se obţine din rădăcină sau frunze de urzică .

Proprietăți tămăduitoare ale Urzicii

 Datorită faptului că urzica conţine mult fier, aceasta tratează anemia feriptivă şi diabetul. Urzica are proprietatea de a reduce glicemia şi de a preveni diabetul. Infuzia de urzică şi tinctura de urzică sunt recomandate pentru combaterea tensiunii arteriale şi a trahicardiilor. De asemenea, urzica stopează sforăitul cauzat de diverse alergii şi este un puternic adjuvant în tratarea problemelor de infertilitate. Urzica de asemenea mai tratează şi artrita, astmul, infecţiile urinare, bronşitele, gingivitele, guta, pietrele la rinichi, scleroza multiplă, sindromul premenstrual, reumatismul, hemoroizii, dismenoreea, menstrele abundente, durerile de cap, arteriale, problemele părului şi este ideală pentru detoxifierea organismului.

 

Usturoiul (Allium sativum)
Usturoiul Allium sativum

Ce folosim și cum se administrează Usturoiul?

 Usturoiul este o legumă ce nu trebuie să lipsească din bucătăriile noastre. Usturoiul este folosit în diverse preparate culinare, pentru a prepara tinctură de usturoi, vin de usturoi, suc de usturoi sau ulei de usturoi.

Proprietățile tămăduitoare ale Usturoiului

 Usturoiul tratează cu succes tulburările de circulaţie sangvină, scade colesterolul, tratează afecţiunile respiratorii, gripa, întăreşte sistemul imunitar, tratează astenia şi oboseala, combate insomnia şi paraziţii intestinali precum şi hipertensiunea arterială.

 

V

Valeriana Valeriana officinalis

Valeriana (Valeriana officinalis)

Ce folosim și cum se administrează Valeriana?

 Valeriana este cunoscută ca şi somnifer şi calmant natural de excepţie. Valeriana creşte în fâneţele umede şi luminişuri în pădure. De la Valeriană se foloseşte rădăcina de valeriană pentru a se prepara vinul, tinctura, infuzia de valeriană (o cană de apă fiartă turnată peste 2 linguriţe de rădăcină uscată).

Proprietățile tămăduitoare ale Valerianei

 Valeriana tratează colicile stomacale nervoase, insomnia, neliniştea, anxietatea şi angoasa, precum şi spasmele musculare.

 

Varza (Brassica oleracea)

Ce folosim și cum se administrează Varza?Varza Brassica oleracea

 Varza se poate consuma crudă în salată, în supă, sub formă de mâncare, dar şi sub formă de suc. Sucul de varză se consumă şi el în stare proaspătă, prin stoarcerea frunzelor spălate şi tocate într-un storcător universal. Se poate bea până la un litru de suc de varză zilnic, în cure de două luni cu pauze de o lună. Pe de altă parte, varza murată este excelentă în tratarea ulcerului, deoarece aceasta conţine vitamina U, vitamină antiulceroasă. Atât varza murată cât şi cea crudă sunt recomandate în diete şi cure de slăbire datorită aportului caloric foarte redus.

Proprietățile tămăduitoare ale Verzei

 Varza previne şi tratează cancerul de sân, de colon, de prostată şi de plămâni. Aceasta ajută la tratarea cataractei, printr-un consum regulat de varză în stare crudă ce conţine vitamina A şi vitamina C, cu un puternic efect antioxidant. De asemenea, varza tratează afecţiunile ficatului consumată sub formă de salată. Ulcerul gastric se poate trata cu ajutorul unei cure cu zeamă de varză murată sau cu suc de varză proaspătă, iar obezitatea poate fi combătută printr-un consum regulat de varză în stare crudă.