Beneficiile, utilizările și caracteristicile scorțișoarei

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare

Beneficiile, utilizările și caracteristicile scorțișoarei  Aromată și delicioasă, perfect potrivită pentru savurare în anotimpul rece, Cinnamomum ceylanicum, cunoscută ca și scorțișoara, este o plantă care aparține familiei lauracea și este originară din Sri Lanka. În ciuda faimei sale de condiment aromatic care se adaugă în diverse rețete de bucătărie, scorțișoara este cunoscută de mii de ani pentru proprietățile sale vindecătoare în diverse tulburări și este foarte utilizată în medicina tradițională chineză chiar și în prezent.

Ce parte a plantei este scorțișoara?

 Această plantă are ramuri acoperite cu numeroase frunze de culoare verde strălucitor și în formă ovală, însă partea care ne interesează este scoarța, a cărei colectare și păstrare presupune un proces determinat și particular.

Proprietățile scorțișoarei

 Utilizările terapeutice ale scorțișoarei sunt diverse. Unele din proprietățile sale sunt investigate în mod științific, așa cum se realizează la Universitatea din California, din Statele Unite și care ar putea folosi ca un instrument eficient împotriva demenței și a altor tipuri de boli neurodegenerative.

 Se studiază de asemenea efectele sale anti-diabetice și posibila sa utilizare pentru prevenirea și tratamentul cancerului, printre altele.

Studiile medicale au revelat că scorțișoara se poate utiliza pentru prevenirea sau combaterea următoarelor tulburări:

 - Răceli, gripă, bronșită și probleme ale căilor respiratorii.

 - Indigestie și alte tulburări digestive.

 - Este un foarte bun stimulent al creierului.

 - Este afrodisiacă.

 - Are proprietăți antiinflamatorii.

 - Combate colesterolul LDL și trigliceridelor ridicate.

 - Previne diabetul de tip 2.

 - Combate halitoza sau respirația urât mirositoare.

 - Fiind emenagogă, poate provoca menstruația în cazul femeilor cu probleme de menstruație întârziată.

 - Este un puternic antioxidant și combate radicalii liberi.

 În orice caz, așa cum am văzut anterior, unele din aceste proprietăți sunt verificate, mai ales prin practică, cu rezultate optime, altele continuă să fie studiate și nu se poate afirma că prin simplul fapt de a consuma scorțișoară aduce însănătoșire, mai ales în cazul al bolilor grave. Totuși, a folosi doza adecvată nu poate dăuna sănătății, ci aduce, într-un mai mic sau mai mare grad, beneficii sănătății.

Scorțișoara slăbește? Proprietățile scorțișoarei pentru pierderea în greutate

 Una dintre cele mai comentate și răspândite proprietăți ale scorțișoarei din ultimii ani este potențialul său pentru slăbire. Se pare că acest efect este consecința controlului pe care îl exercită asupra nivelelor de zahăr din sânge pe care le ajută să se mențină ca nivele de insulină stabile. Toate acestea ajută la evitarea unui surplus de glucoză care se acumulează sub formă de grăsimi.

 Se știe de asemenea că scorțișoara crește temperatura corporală, iar acest efect poate avea ca și consecință imediată accelerarea metabolismului și implicit, arderea a mai multor calorii decât în mod obișnuit.

Infuzia sau ceaiul de scorțișoară: beneficii și preparare

 Pentru uzul curativ al scorțișoarei există suplimente sub formă de capsule sau comprimate, însă scorțișoare se poate folosi și sub formă de infuzie, cu toate că în acest caz efectele sale sunt mai blânde, dar și mai puțin periculoase, deoarece scorțișoara în doze ridicate poate fi toxică.

 Cu ajutorul infuziei sau ceaiului de scorțișoară, putem preveni sau combate durerile menționate, într-un mod inofensiv, dar putem ajuta totodată și procesul de slăbire dacă ne dorim aceasta și să obținem astfel o înfățișare mai zveltă.

Realizarea infuziei de scorțișoară este foarte simplă.

Avem nevoie de următoarele ingrediente:

 - 1 linguriță de scorțișoară pulbere sau 2 batoane de scorțișoară

 - 1 cană de apă minerală sau filtrată

 - Ștevie sau miere (opțional)

Prepararea infuziei de scorțișoară

 Puneți la încălzit apa, iar înainte ca aceasta să ajungă la punctul de fierbere adăugați scorțișoara, acoperiți și lăsați să se infuzeze timp de 4 minute. Dacă optați pentru batoanele de scorțișoară, lăsați să fiarbă câteva minute, apoi acoperiți și lăsați la infuzat maxim 4 minute.

 Dacă doriți să adăugați îndulcitor, puteți opta pentru ștevie sau pentru miere, care sunt îndulcitori naturali, însă aceasta din urmă adăugați-o doar când ceaiul nu mai este fierbinte, pentru a nu-și pierde proprietățile benefice.

 Sezonul rece este îndeosebi potrivit pentru a consuma ceaiul de scorțișoară, fiind puternic încălzitor și ajutând la prevenirea sau combaterea răcelilor.

 Se pot consuma 3 cești din această infuzie de-a lungul zilei.