Beneficiile vindecătoare ale echinaceei

Scris de Dr. Luca Catalin

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei Echinaceea este o plantă care se folosește pentru tratarea diferitelor dureri și boli, ca de exemplu infecții respiratorii, urinare, herpes, oboseală cronică, migrene, printre altele. Să vedem în cadrul acestui articol ce proprietăți vindecătoare are echinaceea.

Caracteristicile echinaceei

 Echinacea este o plantă originară din America de Nord și este folosită încă din antichitate de către triburile americane. În total, echinaceea are 23 de subspecii, dintre care 10 sunt apte pentru consumul uman. Varietăți mai folosite sunt Echinaceea Purpurea (cea mai eficientă), Echinaceea Angustifolia și Echinaceea Pallida. Această plantă deosebit de valoroasă pentru sănătate este bogată în vitamina B și vitamina C, riboflavină, betacaroten și minerale (fier, calciu, magneziu și sodiu). Echinaceea are puternice proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale. Multe produse naturale pe care le găsim în magazinele naturiste sau în farmacii conțin echinaceea. De la această plantă se folosesc atât rădăcinile, florile, cât și semințele, frunzele și tulpina.

          Proprietățile echinaceei

Aparatul respirator

 Datorită proprietăților sale antivirale, echinaceea este folosită în tratarea cu precădere a bolilor respiratorii și mai poate fi folosită ca remediu preventiv pentru anumite tulburări, dureri, mai ales la copii, la persoanele în vârstă care au un sistem imunitar slăbit, convalescenți, etc. Echinaceea este foarte recomandată pentru vindecarea gripei și a răcelilor; a afecțiunilor gâtului (precum faringita sau angina); a bronșitei, a bolii pulmonare obstructive cronice (EPOC), a alergiilor, a febrei fânului și a sinuzitei.

Infecții corporale sau stări de slăbiciune

 Studiile clinice au arătat că echinaceea stimulează organismul să producă mai multe globule albe, mai ales limfocite și o cantitate mare de interferoni (una dintre cele mai puternice substanțe anti-infecțioase naturale). Echinaceea este un foarte bun remediu care întărește sistemul imunitar, fiind recomandată pentru prevenirea sau vindecarea bolilor infecțioase atunci când organismul este slăbit. Ca de exemplu, în cazurile de:

 - herpes (de buze, genital și zona zoster)

 - infecțiile vaginale (produse de microbi sau ciuperci)

 - infecțiile sistemului urinar (precum cistita sau uretrita)

 - infecțiile urechii (mai ales otita)

 - bolile cu transmisie sexuală (SIDA, sifilis și gonorrea)

 - slăbiciune corporală (cum este cazul sindromului de oboseală cronică, după o intervenție chirurgicală sau în convalescență).

Cancer

 Deoarece echinaceea are aceste proprietăți extraordinare de a stimula sistemul imunitar, a fost folosită la pacienții având un sistem imunitar foarte slăbit în urma ședințelor de chimioterapie sau radioterapie, înregistrându-se rezultate foarte bune, iar în plus, cercetările medicale au mai demonstrat că echinaceea este foarte eficientă pentru eliminarea celulelor canceroase.

Aparatul digestiv

 Echinaceea stimulează apetitul, crește secrețiile salivare, ajută în procesul digestiei și este un remediu eficient pentru tulburările digestive în general.

Inflamația tendoanelor și mușchilor

 Echinaceea are o mare putere anti-inflamatorie, fiind un remediu excelent pentru tratarea diverselor leziuni cauzate în urma unui efort fizic sau sport, a accidentelor, căzăturilor, loviturilor, etc. Echinaceea mai este folosită în caz de tendinită și de bursită.

Utilizări externe

 Sucul proaspăt de echinaceea aplicat pe piele este foarte benefic în cazuri de: răni, ulcere, arsuri, hemoroizi, înțepături de insecte, furuncule, abcese, acnee, puncte negre, eczeme, afte, gingivită, angină, faringită.

Alte aplicații ale echinaceei

 Echinaceea reduce febra, ușurează procesul expectorant, tratează malaria și difteria, ajută în bolile aparatului circulator (de exemplu reumatismul sau septicemia), reduce migrenele și este recomandată pacienților având un deficit de atenție și hiperactivitate (TDAH).

Contraindicații pentru echinaceea

 Chiar dacă este o plantă care vindecă multe boli și tulburări de sănătate, este indicat ca echinaceea să fie consumată întotdeauna sub supravegherea unui medic. Contraindicațiile acestei plante, care se regăsesc în raportul oferit de Comitetul European pentru Plantele Medicinale (HMPC) sunt puține, însă este important să le cunoașteți dacă urmați un tratament cu echinaceea.

 Studiile clinice au demonstrat că echinaceea poate cauza reacții alergice la copiii mai mici de 12 ani. Cazurile analizate au inclus reacții secundare precum urticaria, erupții și inflamații ale pielii; anafilaxie (reacție imunitară generalizată în corp) și probleme respiratorii precum astmul. Este contraindicat să se consume echinaceea de către pacienții care suferă de boli hepatice și de către femeile însărcinate sau care alăptează. De asemenea, este important să se știe că această plantă poate interacționa negativ cu alte substanțe sau medicamente, ca de exemplu, cafeaua sau medicamentele care se elimină cu ajutorul ficatului. Tratamentele cu echinaceea nu trebuie să depășească două luni, se va face o pauză o săptămână sau două, iar apoi se poate continua tratamentul.

Cum se consumă echinaceea?

 Un medic fitoterapeut este cel mai în măsură să indice dozele și periodicitatea folosirii echinaceei, așa cum este indicat și cu celelalte plante medicinale sau uleiuri esențiale. Deoarece toate părțile componente ale acestei plante se pot folosi, o putem găsi în diverse preparate, precum extractul uscat sau fluid și capsule, infuzie sau tinctură. În cazul în care se folosește sub formă topică, se poate cumpăra sub formă de creme sau loțiuni.

 Pentru prepararea infuziilor se folosesc frunzele sau extractul uscat de rădăcină și se pot consuma până la cinci căni de ceai în prima zi, reducându-se apoi cantitatea până la o cană pe zi.

 Infuzia de echinaceea se prepară dintr-o lingură de plantă uscată adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menține timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează câte 2, maxim 3 căni cu infuzie pe zi, preferabil cu o jumătate de oră înainte de masă.

 Este foarte indicat să se consume și maceratul la rece din plantă, care are proprietăți terapeutice mai puternice decât infuzia. Maceratul la rece se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei (peste noapte), apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 2-3 căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.