Ceaiul Kombucha: proprietăți și beneficii pentru sănătate

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este ceaiul Kombucha?

Ceaiul Kombucha: proprietăți și beneficii pentru sănătate Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust ușor dulce și acid care se obține prin acțiunea specifică a ceaiului negru sau verde asupra ciupercii folosite. Colonia denumită SCOBY din ciuperca din care se obține băutura Kombucha, are un aspect și o culoare similară cu o clătită mai groasă și este responsabilă de transformarea ceaiului îndulcit într-o băutură probiotică. Microorganismele care se găsesc cel mai adesea în această ciupercă sunt: Saccharomycodes ludwigii, Schizosaccharomyces pombe, Brettanomyces bruxellensis, Bacterium xylinum, Bacterium gluconicum, Bacterium xylinoides, Bacterium katogenum, Pichia fermentans și Candida stellata.

 În urma procesului de fermentare a ceaiului Kombucha, pe lângă toate bacteriile probiotice, se obțin vitamine (mai ales cele din grupa B și C), aminoacizi, enzime și acizi organici benefici pentru sănătate precum acidul glucoronic (care are o mare putere detoxifiantă), cel lactic (ajută digestia și stimulează circulația sanguină) și cel acetic (antibiotic natural).

 Datorită faptului că este un produs fermentat și derivat din ceaiul negru, Kombucha a devenit mai ales în ultimii ani o băutură naturală foarte cunoscută căreia i se atribuie numeroase proprietăți benefice pentru organismul uman.

 Primele utilizări ale ceaiului Kombucha datează din anul 221 î. C., din timpul dinastiei chineze Tsin. De origine asiatică și denumit ceaiul nemuririi, ceaiul Kombucha a fost folosit în cadrul medicinii tradiționale chineze de mai bine de două milenii. Încă din vechime, ceaiului Kombucha i-au fost atribuite multe beneficii pentru sănătate, fiind o băutură probiotică cu proprietăți depurative, antioxidante, energetice și întăritoare pentru sistemul imunitar.

 Se consideră că ceaiul Kombucha a fost introdus în Japonia de către un doctor de origine coreeană, al cărui nume era Kombu, de aici provenind și numele acestei băuturi. Ceaiul Kombucha era considerat ceaiul zeilor datorită proprietățile sale curative, iar în prezent se studiază efectele sale în cazul bolilor gastrointestinale, dar și ca remediu natural pentru prevenirea și tratarea cancerului de sân și de prostată.

Proprietățile terapeutice ale ceaiului Kombucha

 Înainte de toate, Kombucha este o băutură naturală și o bună sursă de apă pentru organismul nostru. Proprietățile terapeutice ale ceaiului Kombucha sunt aceleași pentru toate varietățile sale care pot avea arome diferite, în funcție de tipul de ceai care este folosit la prepararea sa (negru, verde sau rooibos).

 Datorită conținutului său bogat în apă, vitamine și minerale, ceaiul Kombucha poate contribui la hidratarea organismului, iar datorită conținutului său de polifenoli antioxidanți cum sunt catechinele, consumul ceaiului Kombucha ajută la întărirea sistemului imunitar, la arderea depozitelor de grăsime prin stimularea metabolismului, prevenirea cancerului, încetinirea procesului de îmbătrânire, etc.

 Polifenolii și microorganismele din această băutură ajută de asemenea la stimularea funcțiilor digestive și hepatice, la menținerea sănătății cardiovasculare și la combaterea stresului.

 De asemenea, ceaiul Kombucha conține diverse vitamine și minerale, dintre care se remarcă vitaminele din complexul B - de care organismul are nevoie pentru o bună funcționare a sistemului nervos și muscular - vitamina C, fier, zinc, cupru și mangan.

 În plus, deoarece este o băutură derivată din ceaiul negru (cu toate că așa cum am menționat anterior, poate fi preparată și pe bază de ceai verde sau rooibos), Kombucha conține polifenoli antioxidanți în cantități variabile, deoarece aceștia se degradează minim în timpul procesului de fermentare.

 În cantități mici, Kombucha poate conține cafeină care este proprie ceaiului negru și care stimulează sistemul nervos central.

 Kombucha se consumă rece, sub formă de infuzie răcoritoare și benefică pentru organism, în cantități recomandate cuprinse între 100 și 300 ml zilnic (aproximativ un pahar pe zi).

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului Kombucha

 Componentele din ceaiul Kombucha care justifică o bună parte din efectele sale benefice asupra organismului sunt următoarele:

 - Vitamine: B1, B2, B3, B6, B12, acid folic, C, D, E și K

 - Enzime: invertază, amilază, catalază, zaharază, enzima coagulantă, protează, etc.

 - Acizi organici esențiali: acid glucoronic, acid lactic, acid acetic, acid gluconic, acid carbonic, acid usnic, acid tartaric, acid citric, etc.

 - Minerale: în funcție de ceaiul care se folosește. De exemplu, ceaiul Rooibos conține fier, potasiu, zinc, mangan, cupru, calciu și magneziu.

 - Și nu mai puțin important: drojdii și polizaharide, pe lângă cafeină (în cazul ceaiului negru) și aproximativ 0,5% alcool.

 Toate aceste componente justifică o bună parte din efectele sănătoase ale ceaiului Kombucha care au fost dovedite din punct de vedere științific.

 Cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ceaiului Kombucha sunt următoarele:

 - normalizează tranzitul intestinal

 - reglează flora intestinală

 - are efecte antivirale și antibacteriene

 - întărește sistemul imunitar

 - detoxifică organismul

 - normalizează tensiunea arterială

 - reduce nivelul colesterolului

 - echilibrează aciditatea din corp

 - îmbunătățește digestia proteinelor

 - stimulează circulația sanguină

 - facilitează absorbția mineralelor

 - activează funcțiile pancreasului

 - echilibrează nivelele de glucoză din sânge

 - stimulează producerea sulfului fiziologic, a vitaminei B12 și a vitaminei K

 - combate artrita și reduce durerile din articulații

 - ajută la reducerea simptomelor premenstruale

 - îmbunătățește randamentul oxigenului din celule

 - reduce simptomele alergiilor

 - favorizează apariția unei stări de bună-dispoziție

 - crește capacitatea fizică a sportivilor

 - previne pierderea memoriei

 - funcționează ca un antibiotic care combate infecțiile recurente precum candidoza

 Să vedem în continuare și alte beneficii importante ale ceaiului Kombucha:

1. Ceaiul Kombucha poate reduce riscul de cancer

 Unele studii științifice centrate pe analiza beneficiilor ceaiului Kombucha pentru sănătate au evidențiat o strânsă legătură între consumul zilnic de Kombucha și o rezistență crescută față de apariția cancerului.

 Conform experților, se pare că aceste proprietăți anticancerigene se datorează conținutului de polifenoli din ceaiul negru sau verde utilizat pentru prepararea acestei băuturi, precum și metaboliților care se formează în timpul procesului de fermentare.

 Polifenolii derivați din ceai au capacitatea de a inhiba mutațiile genetice, de a evita proliferarea celulelor canceroase, de a provoca apoptoza celulară (moartea celulară programată) și de a stopa metastazele.

 De asemenea, s-a demonstrat faptul că un consum regulat al ceaiului Kombucha ajută la acoperirea deficitului de acid L-lactic de care suferă adeseori pacienții de cancer, deoarece acest acid se produce în timpul fermentării acestei băuturi.

 În concluzie, persoanele care consumă în mod constant ceai Kombucha au un risc redus de a dezvolta cancer.

2. Ceaiul Kombucha este bogat în antioxidanți

 Principala funcție a antioxidanților este de a combate radicalii liberi, care sunt substanțe reactive care pot deteriora alte molecule precum ADN-ul sau proteinele și care pot cauza inclusiv reacții în lanț, transformând moleculele deteriorate în radicali liberi.

 Radicalii liberi sunt un factor de risc pentru accelerarea îmbătrânirii și a dezvoltării diverselor boli, de exemplu, a bolilor cardiace, cancerului, bolii Parkinson, etc.

 Ceaiul Kombucha se prepară cu frunze de ceai verde sau de ceai negru, care sunt foarte bogate în compuși antioxidanți precum polifenoli sau o catechinele, care aparțin familiei de antioxidanți numiți flavonoizi.

 În plus, după fermentarea ceaiului cu ciuperca Kombucha, conținutul de compuși fenolici din acesta crește în mod considerabil. De asemenea, unele studii realizate până în prezent au demonstrat faptul că consumul de ceai Kombucha poate reduce cu aproximativ 70 % toxicitatea hepatică.

3. Ceaiul Kombucha poate reduce riscul de boli cardiace

 Unele studii realizate pe animale au demonstrat faptul că ceaiul Kombucha poate reduce riscul de a suferi boli cardiace datorită celor două mecanisme:

 - Reducerea colesterolului rău (LDL)

 - Creșterea colesterolului bun (HDL)

 De asemenea, conținutul ridicat de antioxidanți protejează particulele de colesterol de procesul oxidării, care este un alt factor de risc pentru bolile cardiace. Totodată, deoarece Kombucha se prepară cu ceai verde, probabilitățile de a dezvolta o boală cardiacă se reduc cu până 31 %.

4. Ceaiul Kombucha stimulează metabolismul

 Ceaiul Kombucha conține vitamine din grupul B și enzime digestive. Vitaminele din grupul B ajută funcțiile metabolice ale corpului precum: nivelul de energie, sănătatea cardiacă și utilizarea carbohidraților, între altele. Nivelele adecvate de vitamina B din corp ajută la reducerea stresului, a anxietății și la îmbunătățirea memoriei. Vitaminele din grupul B ajută de asemenea corpul să se detoxifice de excesul de estrogen, ceea ce ajută la diminuarea simptomelor neplăcute ale sindromului pre-menstrual.

 Enzimele digestive ajută la dezintegrarea alimentelor în molecule mai mici pentru ca nutrienții din acestea să poată să fie absorbite cu o mai mare ușurință de către corp.

5. Ceaiul Kombucha ajută la detoxifierea organismului

 Ceaiul Kombucha conține probiotice și enzime care susțin detoxifierea corpului, prin stimularea funcției hepatice. Una dintre funcțiile cele mai importante ale bacteriilor benefice din organism este cea de detoxifiere. Enzimele, acidzii bacterieni și alți metaboliți care apar în timpul procesului de fermentare a ceaiului Kombucha favorizează eliminarea toxinelor și a altor substanțe toxice din organism.

 Conform diverselor studii științifice, enzimele și acizii din ceaiul Kombucha acționează în mod similar cu substanțele chimice pe care le produce corpul pentru a elimina toxinele, pe lângă detoxifierea ficatului, care este principalul organ responsabil de purificare a corpului.

 Această capacitatea de detoxifiere și de curățarea a corpului se datorează conținutului de acid glucuronic prezent în ceaiul Kombucha, care este acidul cel mai important implicat în eliminarea toxinelor.

 Pe de altă parte, consumul de ceai Kombucha ajută de asemenea la expulzarea prin intermediul rinichilor a metalelor grele și a altor substanțe contaminante prezente în corp.

6. Ceaiul Kombucha ameliorează simptomele artritei

 Ceaiul Kombucha conține nivele ridicate de glucozamină, care este o substanță de care are nevoie corpul pentru a menține sănătatea articulațiilor.

 Glucozamina determină producerea acidului hialuronic, un acid care ajută la menținerea structurii cartilajelor și la reducerea durerilor articulare. Acidul hialuronic ajută de asemenea țesuturile conjunctive din corp să-și mențină elasticitatea, facilitând lubrifierea și flexibilitatea la nivelul articulațiilor.

Contraindicații pentru consumul ceaiului Kombucha

Ceaiul Kombucha poate să fie bine tolerat și este benefic pentru multe persoane, mai ales dacă este consumat în cantități care nu depășesc 300 ml pe zi. Totuși, trebuie luat în considerare faptul că această băutură fermentată conține alcool, zahăr și bacterii vii care nu sunt întotdeauna bine acceptate de către organism.

Consumul ceaiului Kombucha este contraindicat în următoarele cazuri:

 - Femeilor însărcinate: deoarece în acest caz, consumul de Kombucha poate să afecteze fătul aflat în dezvoltare;

 - Femeilor care alăptează: deoarece prin laptele matern ar trece substanțe care pot fi imposibil de metabolizat în mod adecvat de către un bebeluș;

 - Pentru copii: aceștia nu au un aparat digestiv adecvat pentru o băutură atât de puternică, iar ficatul și rinichilor copiilor nu sunt suficienți de dezvoltați pentru a metaboliza și elimina Kombucha;

 - Persoanelor care suferă de boli hepatice și/sau renale;

 - Pacienților care au probleme cardiace;

 - Pacienților diabetici, deoarece această băutură se produce prin dezvoltarea unor ciuperci și bacterii (relație simbiotică) în ceai, care în plus conține și zahăr. Cu toate că o mare parte din acest zahăr dispar în timpul procesului de fermentație, o anumită cantitate de zahăr poate provoca schimbări ale nivelelor de glicemie în cazul acestor pacienți.

 - Persoanelor care au probleme de coagulare;

 - Persoanelor care au probleme cu sistemul imunitar: această băutură nu trebuie să fie consumată de către cei care au un sistem imunitar slăbit, deoarece este vorba despre o băutură ușor colonizată de germeni care pot determina unele tulburări în cazul pacienților imunodeprimați.

 - Nu în ultimul rând, trebuie să se ia în considerare faptul că este vorba despre o băutură foarte acidă (pH-ul său este situat între 2 și 3), existând astfel riscul de acidoză metabolică în cazul persoanelor care o consumă în mod excesiv.