Cozile care fac cinste naturii

Scris de Dr. Luca Catalin

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului

Coada calului, coada soricelului

Natura este plină de multe surprize și de asemenea de plante cu efect miraculos, cunoscute de-a lungul timpului și transmise din generație în generație ca fiind adevărate elixire pentru sănătate. Printre aceste plante minunate se numără și codița șoricelului, coada calului și coada racului. Nu numai numele le leagă, ci și faptul că toate trei au puteri foarte mari de vindecare a unor afecțiuni frecvent întâlnite în ziua de azi. Spre exemplu, coada calului este excelentă în cazul infecțiilor urinare, a nisipului depus în rinichi și în cazul țesuturilor distruse de bronșită. Codița șoricelului, pe de altă parte, tratează cu succes bolile aparatului genital feminin, hepatita, și dischineziile, colitele și colicistitele, adică afecțiuni ale bilei. Iar coada racului luptă eficient cu artrita și leucoreea și reduce leziunile mucoaselor, tratează candidoza și reduce inflamațiile. Să vedem, așadar, ce beneficii surprinzătoare aduce fiecare plantă în parte organismului nostru.

Coada șoricelului

 Coada șoricelului este cunoscută sub denumirea științifica de Achillea millefolium și este o plantă la îndemâna oricui. Codița șoricelului crește în cantități foarte mari pe câmpiile întinse, pe drumurile înguste de țară, la marginile pădurilor, în fânețe sau în lanurile de cereale. Această plantă are flori albe sau trandafirii și un miros nu tocmai agreabil, ci mai degrabă înțepător, acrișor, dar destul de intens. De la codița șoricelului se folosește întreaga plantă pentru tratarea diverselor afecțiuni, dar îndeosebi florile. Acestea trebuie culese atunci când este soarele cel mai puternic, crescând conținutul în uleiuri volatile. Codița șoricelului se culege până la sfârșitul lunii octombrie și începe încă din luna iulie. Codița șoricelului este originară chiar din Europa și din America de Nord, dar poate fi găsită și în Asia, mai ales în regiunile cu climă temperată, oriunde în lume. Încă din Antichitate, strămoșii noștri cunoșteau forța tămăduitoare a acestei plante și o foloseau pentru a trata plăgile sângerânde și ulcerațiile. Codița șoricelului conține numeroase substanțe deosebit de importante precum taninul, un puternic astringent, cicatrizant și antiseptic, betanina, care este benefică pentru musculatură, cineolul, un puternic stomahic, expectorant și vermifug, azulenul care acționează ca un antispasodic, antiinflamator și astringent și multiple substanțe flavonoide, precum și derivații ale acidului salicilic, eficient împotriva durerii și febrei.

Ceaiul de coada șoricelului

 Coada șoricelului este o plantă ce stă la baza multor ceaiuri și combinații de plante, precum și tincturi și capsule ce pot fi găsite la magazinele naturiste și la plafaruri. Însă cel mai important preparat din această plantă este maceratul la rece din codița șoricelului, care se prepară din două linguri de plantă la jumătate de litru de apă. Se lasă la rece de seara până dimineata. A doua zi se strecoară si se bea pe parcursul zilei, cu minim 30 de minute înainte de masă. Maceratul de codița șoricelului se poate consuma ca atare sau se poate folosi sub formă de comprese sau ca băi de șezut. Alte preparate foarte bune pe bază de codița șoricelului sunt – pulberea de codița șoricelului, ce se obține prin măcinarea florilor cu ajutorul râșniței de cafea și se poate face o cură de o lună timp în care se administrează patru lingurițe de pulbere zilnic. De asemenea, tinctura de codița șoricelului tratează inflamațiile, infecțiile, leziunile pielii, acționând ca un cicatrizant, dezinfectant și antiinflamator puternic.

Ce afecțiuni tratează codița șoricelului?

Afecțiuni ale bilei

 În această categorie intră dischinezia biliară, colicistita, indigestiile, colitele și colitele spastice. Colitele reprezintă inflamații ale colonului și au o simptomatologie variată – diaree, sânge în scaun, dureri abdominale. Așadar, pentru tratarea acestor afecțiuni se ține o cură de o lună cu infuzie de codița șoricelului, se bea jumătate de cană înainte de fiecare masă, zilnic. De asemenea, se mai poate face o cură, îndeosebi pentru colicistite cu pulbere de codița șoricelului, timp de trei săptămâni, consumând câte o linguriță înainte de fiecare masă.

Hepatita

 Codița șoricelului este un puternic adjuvant în tratarea cu eficiență a hepatitei. Astfel, se face o cură de două luni cu suc de codița șoricelului. Se consumă câte 50 ml de suc proaspăt de plantă zilnic și după această cură, se fac 20 de zile de pauză.

Afecțiuni ale aparatului genital feminin

 Pentru doamnele aflate la menopauză sau pentru doamnele care au probleme cu menstruația, fie este prea abundentă, fie este neregulată sau chiar suferă de simptome puternice ale sindromului premenstrual, se țin cure cu ceai de codița șoricelului vreme de o lună. De asemenea, pentru doamnele care suferă de infecții genitale, se fac băi de șezut. Iată ce afecțiuni ale aparatului genital feminin tratează ceaiul de codița șoricelului: amenoreea este caracterizată prin oprirea menstruației pe o anumită perioadă, după o perioadă de cicluri menstruale regulate sau mai puțin regulate. Cistita este o afecțiune ce apare la femei și care este o afecțiune a vezicii urinare, iar simptomele în acest caz sunt arsurile la urinare, urinările dese, puroi sau sânge în urină. Dismenoreea este o afecțiune de care nu scapă nicio femeie. Aceasta este reprezentată de durerile menstruale, care apar mai devreme sau mai târziu. Aceste dureri pot apărea încă de dinaintea menstruației cu câteva zile sau pe toată perioada acesteia. Pentru a trata și a ameliora aceste dureri, crampe care sunt foarte acute, puteți bea ceai de codița șoricelului (2 linguri de flori la jumătate de litru de apă clocotită, lăsați la infuzat vreme de 10 minute, strecurați și răciți). În cazul femeilor care alăptează, iar sânii prezintă răni sau crăpături, aplicați comprese cu suc de plantă de coada șoricelului. Leucoreea reprezintă o scurgere albă, anormală, la nivelul vulvei ce poate fi însoțită în unele cazuri și de usturimi, mâncărimi sau dureri. În cazul acesta, este indicat să faceți băi de șezut cu ceai de coada șoricelului.

Afecțiuni ale aparatului digestiv

 Arsurile reprezintă o senzație neplăcută pe care o simțim pe esofag însoțite de un lichid ce regurgitează în gură. Pentru a trata arsurile putem folosi ceaiul de codița șoricelului (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut). Se pot bea trei căni de ceai pe zi. Balonările reprezintă acumularea foarte mare de gaze în stomac și sunt însoțite de o senzație neplăcută și de flatulență. Pentru a trata senzația de balonare putem consuma două căni de ceai de codița șoricelului pe zi. Hemoroizii se produc ca urmare a vieții sedentare și constipației, sau chiar după nașterea naturală. Hemoroizii pot da o stare generală destul de proastă datorită iritației pe care o produc. Pentru calmarea durerilor produse de hemoroizi se recomandă consumul de 2-3 căni de ceai de codița șoricelului zilnic.

Pe plan extern

 Ceaiul sau sucul proaspăt de coada șoricelului poate fi folosit sub formă de comprese, dar și tinctura de codița șoricelului este minunată pentru a trata rănile deschise, alergiile cutanate, arsurile, candida vaginală (spălături cu ceai). De asemenea, transpirația excesivă și acneea pot fi tratate cu ajutorul acestei plante.

Atenție!

 Ceaiul de coada șoricelului nu se administrează la gravide, la persoanele alergice și nu trebuie depășită doza zilnică recomandată sau folosirea acestui tratament pentru perioade foarte lungi de timp.

Coada calului

 Coada calului este o plantă cu puteri tămăduitoare, cunoscută pe continentul nostru și în țara noastră de foarte mult timp, încă din Antichitate. În Evul Mediu, spre exemplu, coada calului era recomandată ca leac pentru durerile de rinichi, de plămâni sau pentru tratarea afecțiunilor aparatului respirator. Planta coada calului se folosește din timpuri străvechi pentru tratarea afecțiunilor aparatului urinar, conține numeroase minerale și protejează inima și sistemul nostru osos. Coada calului este recoltată pe timp de vară. Această plantă este destul de des întâlnită în țara noastră, însă nu toate tipurile de coada calului sunt bune pentru a fi folosite în scop intern, așadar pentru a evita eventualele neplăceri cauzate de plantele toxice, se recomandă achiziționarea lor de la magazinele specializate, precum farmaciile naturiste și plafaruri.

Preparate din coada calului

 Coada calului se folosește sub formă de pulbere, care se obține prin măcinarea într-un mod cât mai fin posibil a plantei uscate, de asemenea se mai folosește sub formă de macerat, de decoct sau de cataplasme. Se poate face și infuzie cu coada calului.

Ce afecțiuni tratează Coada calului?

 Coada calului are o arie destul de largă de tratare a anumitor afecțiuni.

Afecțiuni ale sistemului respirator

 Pneumoniile, tuberculozele pulmonare și bronșitele pot fi tratate cu succes cu ajutorul unei cure cu pulbere de coada calului, ce ține două săptămâni și se consumă în acest timp trei lingurițe rase de pulbere de coada calului zilnic.

Întărirea sistemului osos

 Coada calului este foarte bogată în substanțe minerale și așadar se recomandă o cură cu pulbere, vreme de două săptămâni, de patru ori pe zi câte o linguriță. Astfel, oasele se vor consolida, fracturile se vor vindeca mai repede, iar dinții vor fi mai puternici.

Afecțiuni ale rinichilor

 Pietrele la rinichi precum și nisipul la rinichi pot fi vindecate cu ajutorul decoctului de coada calului, administrat de trei ori pe zi, câte o cană.

Afecțiuni ale sistemului digestiv

 Ulcerul, gastritele și hiperaciditatea din stomac pot fi tratate cu ajutorul unei cure cu pulbere de coada calului, aceasta având proprietăți antiacide, cicatrizante.

Pe plan extern

 Hemoragiile nazale, eczemele, abcesul dentar, transpirația abundentă a picioarelor pot fi tratate cu ajutorul acestei plante. De asemenea, după o cură cu coada calului, observăm și efecte de înfrumusețare, precum întărirea rădăcinii părului, a unghiilor, dispariția celulitei și a vergeturilor.

Afecțiuni ale aparatului genital feminin

 Menstruațiile abundente pot fi diminuate cu ajutorul unui remediu de urgență, și anume trei lingurițe de pulbere de coada calului, doză unică, vreme de cinci zile, datorită proprietăților sale antihemoragice importante.

Coada racului

 Coada racului este o plantă cunoscută popular si sub denumirea de argințel, coada dracului, iarba găștii sau troscot. Această plantă crește până la 20 cm înălțime și are flori mari, galbene, putând fi găsită în locuri nisipoase, atât la câmpie, cât și în zone deluroase. Coada racului se întrebuințează și în medicina naturistă, mai mult părțile aeriene și foarte rar, rădăcina. Această plantă conține diverse substanțe, precum taninul, vitamina C, substanțe amare, uleiuri volatile, mucilagii, săruri minerale și substanțe flavonoide și are proprietăți spasmolitice, hemostatice și astringente. Florile sunt de culoare galben-aurie și se închid seara și pe vreme răcoroasă. Această plantă înflorește din luna mai până aproape de septembrie și are acțiuni benefice asupra sistemului digestiv și asupra aparatului genital feminin. De asemenea, pietrele la rinchi și bolile aparatului respirator pot fi cu succes combătute cu ajutorul acestei plante. Pentru că planta nu poate fi întâlnită la orice pas, aceasta se poate procura de la farmaciile naturiste și de la plafaruri sub formă de ceai. Această plantă se folosește fie sub formă de decoct, infuzie sau tinctură.

Preparate din coada racului

 Din coada racului se folosesc preparatele precum infuzia, care se obtine din două lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat vreme de 15 minute. Apoi se strecoară și se utilizează de două ori pe zi, după masă. De asemenea, decoctul din coada racului și tinctura de coada racului sunt preparate foarte des folosite din aceasta plantă.

Ce afecțiuni tratează coada racului?

Coada racului are multiple utilizări pe plan intern și extern.

Afecțiuni ale aparatului digestiv

 Coada racului are un efect calmant asupra afecțiunilor aparatului digestiv și așadar va reduce durerile de stomac și va fi folosit de către persoanele ce suferă de gastrite, ulcer, etc. Diareea, durerile stomacale, abdominale, sunt doar câteva din afecțiunile tratate cu ajutorul acestei plante.

Afecțiuni ginecologice

 Coada racului este plantă excelentă pentru tratarea diverselor afecțiuni ginecologice, mai ales datorită efectului pe care îl are, acela de a stopa hemoragiile și de a favoriza coagularea sângelui, datorită taninului. Așadar, se poate folosi ceaiul de coada racului și de asemenea se fac băi de șezut cu această plantă pentru tratarea afecțiunilor ginecologice. Așadar, coada racului este eficient în tratarea cancerului uterin, dismenoreei, durerilor uterine, hemoragiilor, leucoreei, osteoporozei, etc.

Pe plan extern

 Coada racului tratează cu succes gingivita, arsurile, eczemele, plăgile, tenul acneic, ulcerațiile cutanate dacă este folosită sub formă de băi, gargară, comprese sau cataplasme.