Infuzii pentru calmarea durerilor de stomac

De ce apar durerile de stomac?

Infuzii pentru calmarea durerilor de stomac

 Durerile de stomac sunt simptome care apar ca și consecință a unor boli sau ca o sensibilitate față de anumiți stimuli.

 În general, durerile de stomac sunt însoțite de inflamație, gaze intestinale și senzația de aciditate, cu toate că acestea pot varia conform originii lor.

 Multe dintre durerile de stomac pot avea legătură cu intoleranțele intestinale, însă pot fi și rezultatul neplăcut ar unor mese prea copioase. Cu o incidență mai redusă, durerile de stomac se produc din cauza unei afecțiuni a aparatului digestiv sau din cauze anorganice precum stresul și anxietatea.

 Durerile de stomac sunt destul de frecvente și chiar dacă uneori este vorba despre o simplă indigestie, aceasta poate să fie foarte neplăcută. Înainte de a recurge la medicamentele alopate, puteți încerca unele infuzii naturale, deoarece acestea oferă multe beneficii pentru organism în general, iar uneori pot combate durerile de stomac într-un mod foarte eficient.

Cum se recunosc problemele digestive?

 Majoritatea tulburărilor sistemului digestiv se recunosc după apariția următoarelor simptome:

 - Grețuri și senzația de vomă

 - Dureri și arsuri abdominale

 - Diaree sau constipație

 - Inflamație

 - Distensie abdominală

 - Dificultatea de a înghiți

 Cu toate că pot apărea multe alte simptome, cele menționate mai sus sunt principalele care ne ajută să recunoaștem o afecțiune a sistemului digestiv.

 Există unele infuzii preparate din anumite plante medicinale care ajută la calmarea durerilor de stomac și la reducerea simptomelor cauzate de acestea. Să vedem în acest articol care sunt cele mai bune infuzii din plante medicinale pentru calmarea durerilor de stomac.

Infuzii din plante medicinale pentru calmarea indigestiei

 O indigestie poate fi cauzată în general de consumul în exces al anumitor alimente sau de unele alimente mai greu de digerat. Iată în continuare care sunt cele mai bune infuzii din plante medicinale care combat indigestia în mod eficient:

Infuzia de mușețel

 Infuzia de mușețel este cu siguranță cea mai populară dintre toate și ajută foarte mult la combaterea senzației de greutate la nivelul stomacului. Mușețelul este un ingredient natural care funcționează foarte bine pentru calmarea stomacului, putând elimina aceste neplăceri în câteva minute. În cazurile de indigestie, grețuri, vomă și dureri de stomac, infuzia de mușețel este foarte utilă.

 Prepararea infuziei de mușețel este foarte simplă: se va folosi o lingură de flori de mușețel la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 5 minute, se strecoară și se consumă călduță.

Infuzia de ghimbir

 Alături de mușețel, ghimbirul este unul dintre ingredientele naturale cele mai recomandate pentru calmarea durerilor de stomac cauzate de o indigestie. O infuzie de rădăcină de ghimbir ajută la calmarea grețurilor și a stării de vomă, iar în același timp stimulează digestia și dezinflamarea stomacului. Rădăcina de ghimbir este un remediu natural recunoscut datorită acțiunii sale puternic antiinflamatorii și digestive. Consumul ghimbirului sub formă de infuzie reduce distensia sau umflarea abdomenului, înlătură greața și calmează durerile abdominale.

 Dacă ghimbirul este combinat cu puțin suc de lămâie, acesta este și mai eficient deoarece ajută la echilibrarea excesului de aciditate. Pentru a prepara această infuzie, se va pune la fiert o cană cu apă, iar când ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc și se toarnă peste o linguriță rasă de rădăcină de ghimbir. Se lasă la infuzat 7-10 minute, apoi se adaugă sucul de la jumătate de lămâie și se consumă călduță. Se pot bea câte două sau trei căni pe zi.

Infuzia de chimen

 Infuzia de chimen acționează ca un analgezic contra durerilor de stomac. Unul dintre marile sale avantaje este acela că are un efect foarte rapid. În ceea ce privește sistemul digestiv, infuzia de chimen ajută la combaterea colicilor și a inflamației abdominale. Pentru a prepara infuzia de chimen se va folosi o lingură de semințe de chimen (10 g) la un pahar cu apă fierbinte (200 ml). Se lasă la infuzat 5-7 minute, se strecoară și se consumă călduță. Pentru a obține beneficii maxime se recomandă să se consume infuzia de chimen de 3 ori pe săptămână.

Infuzia de anason stelat

 Anasonul, ca ingredient natural este un bun aliat pentru combaterea oricărei tulburări a sistemului digestiv. Anasonul este eficient contra gazelor intestinale, a colicilor și a inflamației abdominale. Pentru a prepara infuzia de anason stelat se vor folosi 4 bucăți (stele) de anason la o cană cu apă fierbinte (200 ml). Se lasă la infuzat timp de 10 minute, se strecoară și se consumă după fiecare masă, de trei ori pe zi. Consumul anasonului stelat nu este recomandat femeilor însărcinate.

Infuzia de mărar

 Această plantă originară din ținuturile mediteraneene este foarte folosită în gastronomie, însă are și multe beneficii terapeutice, de exemplu ajută la combaterea indigestiei. Consumul său ca plantă proaspătă, dar și sub formă de infuzie este recomandat deoarece stimulează secrețiile digestive, reduce flatulența sau gazele intestinale și indigestia. O infuzie de mărar se prepară dintr-o lingură de semințe la o cană cu apă fierbinte. Se acoperă și se lasă infuzat 7-10 minute, se strecoară și se consumă călduță.

 Infuzia de mărar nu este recomandată în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, copiilor mai mici de 6 ani și nici pacienților care au gastrită, ulcere gastroduodenale, sindromul intestinului iritabil, colită ulceroasă, boala Crohn, hepatopatii, epilepsie, boala Parkinson sau alte boli neurologice.

Infuzii din plante medicinale pentru tratarea gastroenteritei ușoare

 Gastroenterita este boală destul de des întâlnită, atât în cazul adulților cât și al copiilor și este cauzată de un virus care se transmite în general prin alimente sau băuturi. Gastroenterita se manifestă prin vomă sau diaree, sau ambele simptome, iar uneori apare și febră și spasme intestinale.

 Dacă este vorba despre o gastroenterită ușoară, aceasta se poate trata cu ajutorul unor infuzii din plante medicinale, însă dacă simptomele persistă, se recomandă să consultați un medic.

Infuzia de mentă

 Menta este unul dintre ingredientele naturale care funcționează foarte eficient pentru combaterea gastroenteritei, iar dacă este consumată sub formă de infuzie, ajută la menținerea hidratării corpului. O opțiune bună în caz de gastroenterită este prepararea unei infuzii simple de mentă sau a unei infuzii din părți egale de mentă și anason verde.

 Pentru a prepara o infuzie simplă de mentă se folosește o lingură de frunze uscate de mentă la o cană cu apă (200 ml). Se lasă la infuzat 5-7 minute, se strecoară și se consumă călduță. Se recomandă consumul acestei infuzii de cel puțin 2 ori pe zi (o dată înainte de micul dejun și o dată după cină).

Ceai negru cu lămâie

Infuzia de ceai negru cu lămâie este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru persoanele care sunt afectate de virusul care cauzează gastroenterita, în special dacă au diaree. Se prepară infuzie de ceai negru dintr-un pliculeț sau o linguriță de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 3-5 minute, se strecoară și se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie. Se consumă imediat. Nu se recomandă consumul acestei infuzii după ora 17, deoarece poate cauza insomnie.

Infuzia de anason verde

 O infuzie de anason verde este foarte bună în caz de gastroenterită deoarece ajută la evitarea deshidratării și stimulează sistemul digestiv.

 Pentru a prepara o infuzie de anason verde este nevoie de o linguriță de semințe la o cană cu apă fierbinte. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 10 minute. Apoi se strecoară și se consumă călduță. Pentru un efect mai intens, semințele de anason verde pot fi zdrobite înainte de infuzare, pentru a elibera uleiurile esențiale pe care le conțin.

 Dacă după câteva zile după ce ați consumat aceste infuzii din plante medicinale, durerile de stomac și simptomele neplăcute nu dispar, este necesar să consultați un medic.