Păpădia: beneficii, proprietăți și remedii

Păpădia: beneficii, proprietăți și remedii

Păpădia: beneficii, proprietăți și remedii Având numele științific Taraxacum officinalis, păpădia este o plantă foarte răspândită și ușor de identificat, având o floare galbenă, care după ce se usucă se transformă într-un puf transparent.

 Păpădia are puternice proprietăți terapeutice și aduce mari beneficii pentru sănătatea unor organe importante cum este ficatul. De asemenea, păpădia poate fi folosită cu succes și pentru combaterea acneei și are proprietăți diuretice.

 Primăvara, această plantă medicinală se găsește cu ușurință, fiind sezonul ideal pentru culegerea sa.

Utilizările medicinale ale păpădiei

 Păpădia are asupra organismului o acţiune calmantă, colagogă, depurativă, detoxifiantă, hepatică, remineralizantă, stomahică și sedativă. Preparatele pe bază de păpădie sunt indicate în următoarele afecțiuni și tulburări de sănătate:

 - acnee

 - anemie

 - artrită

 - boli enzimatice

 - ciroză hepatică

 - colopatie

 - constipație

 - dischinezie biliară

 - dispepsie

 - eczeme

 - gastrită

 - gută

 - hemoroizi

 - hepatite acută sau cronică

 - infecții urinare

 - litiază biliară

 - microlitiază renală

 - obezitate

 - oboseală cronică

 - reumatism

 - tulburări digestive

 - ulcer aftos

 - varice

       Principalele beneficii pe care consumul păpădiei le oferă organismului sunt următoarele:

1. Păpădia ajută la menținerea sănătății ficatului

 Ficatul, la fel ca și inima este considerat un organ vital. Consumul acestei plante medicinale ajută la stimularea funcției hepatice și biliare, fiind un bun aliat care poate fi utilizat în caz de ciroză și de hepatită.

2. Păpădia este benefică pentru tulburările digestive

 Această plantă medicinală, care este caracterizată de un gust amar, stimulează producerea substanțelor digestive. Păpădia este recomdandată să fie folosită sub formă de infuzie în cazul tulburărilor digestive și a constipației.

3. Păpădia ajută la echilibrarea nivelelor de acid uric

 Păpădia este de asemenea foarte apreciată și folosită ca remediu eficient pentru scăderea nivelelor de acid uric din corp, fiind recomandată persoanelor care suferă de gută, reumatism, boli enzimatice, pietre la rinichi, etc.

4. Păpădia ajută la combaterea oboselii

 Deoarece este bogată în fier, păpădia este recomandată și pentru tratarea cazurilor de oboseală cronică, epuizare, depresie și anemie.

Proprietățile nutriționale ale păpădiei

 Datorită caracteristicilor sale, păpădia este o plantă care conține un mare aport de componente active și de nutrienți esențiali, de care organismul are nevoie pentru o bună funcționare. Această plantă medicinală conține hidrați de carbon, aminoacizi și antioxidanți precum: alcaloizi, flavonoide, taninuri, betacaroten, minerale cum sunt potasiu, fier, magneziu, fosfor, Vitamina C, vitamine din grupa B, ceea ce face ca această plantă să se remarce ca fiind una dintre cele mai benefice pentru menținerea unei bune stări de sănătate.

         Proprietățile și beneficiile medicinale ale păpădiei

1. Păpădia are proprietăți depurative

 Proprietățile depurative ale păpădiei sunt utile pentru curățarea și eliminarea toxinelor din sânge, protejează ficatul de posibile afecțiuni, degenerări sau tulburări. Pentru a beneficia de proprietățile depurative ale păpădiei se recomandă să se consume câte trei căni de infuzie zilnic.

2. Păpădia are proprietăți diuretice

 Păpădia este o plantă diuretică, iar datorită acestor proprietăți stimulează producerea de urină. Astfel, păpădia ajută la eliminarea retenției de lichide și a substanțelor nocive acumulate în organism. Consumul păpădiei sub formă de infuzie ajută de asemenea în cazul în care doriți să eliminați un surplus de kilograme, având în același timp și un regim alimentar adecvat. Proprietățile diuretice ale păpădiei ajută la stimularea și la purificarea rinichilor și a întregului aparat urinar, consumul său fiind recomandat și în cazul infecțiilor urinare și a calculilor renali.

3. Păpădia are proprietăți antiacneice

 Păpădia este de asemenea un remediu excelent pentru tratarea cazurilor de acnee, menținând pielea liberă de toxine. Folosită sub formă topică (aplicații locale), infuzia de păpădie este eficientă și pentru combaterea eczemelor și a altor afecțiuni de tip dermatologic.

4. Păpădia ajută la menținerea sănătății ochilor

 Unele studii medicale au indicat faptul că unele dintre componentele păpădiei, respectiv luteina și zeaxantina ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor, reducând astfel riscul de apariție a cataractei și a altor probleme de acest gen.

5. Păpădia are proprietăți antiartritice

 Deoarece are proprietăți antiinflamatorii și elimină excesul de acid uric din organism, infuzia de păpădie este recomandată în cazurile de artrită, dureri de articulații sau reumatism.

6. Păpădia are proprietăți relaxante

 Păpădia are proprietăți calmante și relaxante, fiind o plantă foarte utilă pentru tratarea problemelor de circulație sanguină sau în cazuri de varice și hemoroizi.

7. Păpădia are proprietăți antoxidante

 Păpădia este foarte bogată în antioxidanți, remarcându-se în principal datorită aportului său de betacaroten, unul dintre cei mai renumiți antioxidanți care ajută la stoparea deteriorărilor cauzate de radicalii liberi în organism. Tocmai de aceea, consumul său este foarte benefic, deoarece ajută la o bună funcționare a organelor interne și la prevenirea diverselor boli.

8. Păpădia conține fier

 Păpădia este o sursă foarte bună de fier, care ajută la prevenirea anemiei, o ceașcă de ceai de păpădie conținând aproximativ 1,7 mg de fier. În plus, bogăția sa de minerale precum calciu și potasiu, ajută la controlul hipertensiunii, prevenirea osteoporozei și a bolilor circulatorii. Consumul său regulat ajută la menținerea sănătății oaselor, dinților, părului și pielii.

9. Frunzele de păpădie pot fi folosite în salate

 Această plantă este comestibilă, ceea ce o face ideală pentru a fi utilizată ca ingredient, putându-se consuma atât florile, cât și frunzele și tulpinile sale în diverse salate de crudități sau pot fi gătite ușor la aburi.

Cum se poate consuma păpădia?

 Păpădia se poate consuma sub diverse forme, una dintre acestea fiind infuzia, care se prepară din frunzele uscate ale acestei plante, dar există și tinctură sau capsule cu extract de păpădie.

 Așa cum am menționat anterior, frunzele și tulpinile de păpădie pot fi consumate crude sub formă de salată de 2-3 ori pe zi, înaintea meselor. Astfel, se poate urma primăvara o cură de detoxifiere care va avea ca urmare îmbunătățirea funcției ficatului.

 De asemenea, extern se pot folosi cataplasme obținute din frunze zdrobite de păpădie pentru ameliorarea eczemelor, psoriazisului sau a arsurilor.

 Tinctura de păpădie se găsește în plafaruri și în magazinele naturiste și se administrează câte o linguriță dizolvată în jumătate pahar de apă, de câte 3-4 ori pe zi. Tinctura de păpădie are următoarele efecte: antidiabetice, aperitive, colagoge, depurative, hipocolesterolemiante și laxative.

 Siropul de păpădie se prepară din toată planta cu tot cu rădăcina, care se spală bine cu apă rece, se toacă mărunt şi se păstrează într-un borcan în amestec cu miere de albine în părți egale. Se amestecă bine conținutul, se acoperă şi se lasă la macerat timp 2 săptămâni. După aceea se consumă câte 1-2 lingurițe de sirop de 2- 3 ori pe zi, timp de 2- 3 săptămână, fiind un remediu foarte benefic contra tulburărilor tubului digestiv și a bolilor hepato-biliare.

 Cu toate că se consideră că păpădia este o plantă sigură pentru consum, este important să se citească cu atenție etichetele produselor care conțin această plantă și nu trebuie să se abuzeze de dozajul acestora deoarece pot avea ca urmare o posibilă toxicitate.

Contraindicații și efecte secundare pentru păpădie

 Precum în cazul și altor plante medicinale, există anumite situații în care nu se recomandă consumul păpădie cum ar fi pe perioada sarcinii și a alăptării, în cazul persoanelor care au aciditate sau ulcere stomacale sau alergii la compușii acestei plante.

 În cazul unor persoane mai sensibile pot apărea anumite efecte secundare în urma consumului de păpădie, cum ar fi dureri de cap, dermatită, diaree sau palpitații. Este indicat să se consulte întotdeauna un medic fitoterapeut competent înaintea utilizării remediilor cu păpădie și în general, înaintea oricăror tratamente naturiste.

Remedii naturiste cu păpădie

 Remediu naturist cu păpădie pentru calmarea inflamației: Se prepară un decoct prin amestecul unei părți de păpădie, o parte de rădăcină de nalbă și o jumătate de lemn dulce. Se fierb timp de 5 minute și se consumă o cană de decoct de două ori pe zi.

 Remediu naturist cu păpădie pentru calmarea durerilor de stomac: Se fierb, timp de 10 minute, 2 linguri de rădăcini uscate de păpădie într-o jumătate de litru de apă. Se ia de pe foc, se lasă la răcit și se consumă 3 căni pe zi, înainte de mese.

 Remediu naturist cu păpădie contra celulitei: Se consumă zilnic o infuzie obținută din frunze de păpădie și frunze de urzică în părți egale. Se va urma o dietă adecvată, săracă în grăsimi și se vor efectua exerciții fizice în mod regulat.

 Remediu naturist cu păpădie contra hepatitei: Se recomandă consumul salatelor proaspete preparate din salată verde și frunze de păpădie.

 Remediu naturist cu păpădie pentru detoxifierea ficatului nr. 1: Se fierb timp de 5 minute, 60 grame de rădăcină uscată și frunze de păpădie într-un litru de apă. Se consumă zilnic 3 căni de ceai, înainte de mese.

 Remediu naturist cu păpădie pentru detoxifierea ficatului nr. 2: Se amestecă în părți egale următoarele plante: salvie, păpădie și mentă. Se folosește 1 linguriță din acest amestec și se lasă la infuzat timp de 10 minute într-o cană cu apă fierbinte. Apoi se strecoară și se consumă de trei ori pe zi, înainte de mese. Acest remediu va susține procesul digestiv și în același timp va facilita eliminarea substanțelor nocive din corp.

 Remediu naturist cu păpădie contra calculilor biliari: Se lasă la macerat timp de 3 zile, 2 rădăcini proaspete de păpădie într-o jumătate de litru de vin alb. Se va consuma zilnic câte un păhărel din acest preparat.

 Remediu naturist cu păpădie contra dermatitei: Se aplică direct două sau trei frunze proaspete de păpădie (zdrobite) sub formă de cataplasme de câteva ori pe zi pe zonele afectate.

 Remediu naturist cu păpădie contra colesterolului ridicat: Se lasă la macerat o rădăcină medie de păpădie într-o cană de apă de izvor timp de 3 zile. Se consumă câte 2 căni de macerat zilnic.

 Remediu naturist cu păpădie contra pistruilor: Se fierbe un pumn de flori de păpădie într-un litru de apă timp de 30 minute, apoi se strecoară printr-o sită fină și se aplică pe pistrui dimineața și seara timp de câteva zile consecutive.

 Remediu naturist cu păpădie contra pierderii poftei de mâncare: Se consumă zilnic o salată din frunze și tije proaspete de păpădie.

 Remediu naturist cu păpădie contra erupțiilor de pe piele: Se amestecă în părți egale păpădie, scoarță de crușin, păpădie, trei-frați-pătați, semințe de fenicul și flori de soc. Se folosește 1 linguriță din acest amestec la o cană cu apă fierbinte și se consumă 2 căni de infuzie pe zi (una pe stomacul gol și una înainte de culcare).

 Remediu naturist cu păpădie contra intoxicării prelungite cu substanțe chimice: Se fierb timp de 5 minute, 2 lingurițe de frunze uscate de păpădie la o cană cu apă. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 7-10 minute. Se strecoară și se consumă 2 căni pe zi timp de 15 zile consecutive. Este important să semnalăm că acest remediu este indicat în caz de intoxicare datorată unei expuneri prelungite la o substanță chimică; în cazul ingerării accidentale a unei substanțe chimice este necesară consultarea imediată a unui medic.

        Rețete sănătoase cu păpădie

Rețetă sănătoasă nr. 1: Supă de păpădie

Ingrediente:

 - 50 g de păpădie

 - 2 fire de praz
 - puțină sare marină sau de Himalaya

Preparare:
 Păpădia și prazul se spală bine sub jet de apă rece, iar prazul se taie în rondele foarte fine. Într-o crăticioară se acoperă ingredientele cu aproximativ un litru de apă. Se lasă la fiert la foc mic timp de 15 minute, apoi se adaugă sare după gust. Supa se servește caldă.

Rețetă sănătoasă nr. 2: Vin de păpădie

Ingrediente:

 - 2 litri de flori de păpădie
 - 2 litri de apă plată (preferabil de izvor)
 - 1 portocală
 - ½ lămâie
 - 570 g de zahăr brun
 - un cub de drojdie

Preparare:
 Florile de păpădie se spală cu grijă cu apă rece, se așează într-un bol și se adaugă 2 litri de apă fierbinte, zahărul brun, portocala și lămâia. Se amestecă bine toate ingredientele și se lasă deoparte timp de 2 zile, amestecându-se din când în când. În a treia zi se strecoară și se adaugă cubul de drojdie și se mai lasă la fermentat timp de 2 săptămâni într-un loc cald. Se consumă câte un pahar de vin de păpădie zilnic.