Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat

Scris de Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat

remedii naturiste care te ajuta sa renunti la fumat

 În societatea contemporană, fumatul a devenit un viciu din ce în ce mai comun și mai des întâlnit, chiar și atunci când este vorba de tineri și adolescenți. Vârsta la care tinerii se apucă de fumat, de acest viciu care le devastează sănătatea din toate punctele de vedere, a scăzut simțitor în ultimii ani datorită tentației mare pe care acest viciu îl prezintă pentru toate categoriile de vârstă, dar mai ales pentru tinerii care sunt foarte ușor influențabili. Adolescenții se apucă de fumat în genere din curiozitate, din teribilism sau pur și simplu pentru a „fi în pas cu moda„. Mai apoi, după ani și ani, se trezesc sclavii fumatului de care cu greu mai pot scăpa. De cele mai multe ori, atunci când ne dorim să renunțăm la fumat tentația este atât de mare încât cu o mare ușurință ne putem reapuca. Nu este imposibil să renunțăm la fumat. O voință de fier și câteva remedii naturiste pot face minuni când vine vorba de renunțarea la fumat.

De ce este bine să renunțăm la fumat?

 Fie că fumați din teribilism, din pură plăcere sau deja din obișnuință, măcar o dată v-ați gândit și v-ați propus să renunțați la fumat. Dar, pe de altă parte, odată cu această hotărâre apar și problemele de ordin psihologic. Renunțarea la fumat este pentru mulți dintre noi echivalentul renunțării la un prieten drag, care a fost alături de dânșii atunci când au avut necazuri și supărări, când s-au bucurat sau când au participat la diverse evenimente importante. Problema este că renunțarea la țigări ar trebui să fie echivalentul despărțirii de un dușman de temut. O singură țigară conține peste 4000 de substanțe chimice din care peste 300 sunt foarte toxice pentru om, printre care enumerăm cianura, nicotina, azbestul, benzenul, monoxidul de carbon, mercurul, plumbul și peste 43 de substanțe dintr-o singură țigară cauzează diverse forme de cancer, fiind cancerigene.

Țigările sunt un drog foarte puternic și care în ziua de azi este extrem de accesibil tuturor oamenilor de toate categoriile sociale și de vârstă. Desigur, mai sunt și alte vicii existente la momentul actual, precum alcoolul și cafeaua, însă acum ne vom opri numai la renunțarea la fumat. Foarte mari eforturi fizice și psihice sunt necesare pentru a renunța la fumat. Nicotina este substanța care provoacă dependență, iar fără fumat ne-ar fi mult mai bine. Cu toții știm faptul că nimeni nu se naște cu țigara în gură, așadar țigara nu este un lucru fără de care nu putem trăi. De ce este bine să renunțăm la acest fumat? În primul rând pentru că nicotina provoacă boli cardiovasculare și afectează celulele nervoase din creier. De asemenea, tot nicotina crește tensiunea arterială și de asemenea colesterolul din sânge, existând riscul de congestie cerebrală și de tromboze vasculare. Nici gudronul nu are efecte mai puțin nocive, printre acestea enumerând efectele cancerigene foarte puternice pe care acesta le are asupra buzelor, stomacului, ficatului, laringelui, esofagului, pancreasului și rinichilor. Monoxidul de carbon inhalat la fiecare fum de țigară irită laringele, plămânii și bronhiile.

Fumatul este principalul responsabil pentru cancerul ce afectează aparatul respirator, și nu numai. Fumatul poate provoca multe alte boli precum angina pectorală, infarctul miocardic, tensiune arterială, tromboze, boli pulmonare, pneumonie, scleroză pulmonară, tuberculoză, cancer localizat la nivelul plămânilor, laringelui, limbii, buzelor, esofagului, stomacului, colonului, prostatei sau boli gastro-intestinale. Nu numai fumătorii sunt afectați de efectele fumatului, ci și fumătorii pasivi devin victime fără voie în acest cerc vicios, iar cei mai afectați sunt copiii ce provin din familii de fumători unde se fumează în casă, de cele mai multe ori chiar în camera bebelușului, afectându-i dezvoltarea.

Remedii naturiste pentru a renunța la fumat

 - Infuzia de frunze de eucalipt obținută dintr-o lingură și jumătate de frunze de eucalipt lăsate la infuzat vreme de o oră în 750 ml de apă clocotită. De asemenea, se poate adăuga o lingură de glicerină farmaceutică și se bea vreme de 30 de zile, câte 100 de ml de cinci-șase ori pe zi.

 - Infuzia de pedicuță sau brădișor este preparată din cinci grame de pulbere uscată și măcinată, lăsată la infuzat vreme de cinci minute într-o cană de 200 de ml de apă clocotită. După ce se strecoară, se bea pe stomacul gol, provocând astfel o senzație de greață la aprinderea țigării.

 - Infuzia de cimbrișor se obține din patru linguri de plantă la un litru de apă clocotită, lăsat la infuzat vreme de trei minute. Această cură se ține vreme de câteva săptămâni și la intervale de 20 de minute se bea câte o doză de 50 ml de ceai. Această infuzie are proprietatea de a provoca o senzație de greață la aprinderea țigărilor.

 - Mestecați plante. Mai există remedii naturiste ce presupun mestecarea diverselor plante pentru a diminua pofta de fumat. De cele mai multe ori fumătorii au tendința de a înlocui țigara cu bomboane sau cu alte produse comestibile și ca urmare a acestui fapt, fumătorii ce renunță la acest viciu se îngrașă foarte repede. Însă ce-ar fi să înlocuiți țigara pe care voiați să o fumați cu mestecarea unei lingurițe de rizomi sau de frunze uscate de obligeană? De asemenea, mai puteți mesteca și o lingură de frunze proaspete de hrean și de pătlagină mărunțite. Țineți frunzele în gură vreme de cinci-zece minute, mestecând ușor, iar senzația de poftă de fumat va dispărea.

renuntarea la fumat remedii naturiste

 - Remediu cu semințe de dovleac și miere. Dacă nu doriți să folosiți infuziile de plante sau să mestecați frunze uscate, puteți folosi un remediu de semințe de dovleac și miere, așadar 300 de grame de semințe de dovleac decojite și bine pisate se amestecă cu miere de albine pentru a fi consumate pe stomacul gol, câte o linguriță.

 - Fumați țigări din plante. Puteți încerca să fumați țigări din plante preparate de dvs. sau pe care le găsiți la farmacii. Așadar, amestecând cimbru, frunze de nuc și frunze de scoruș mărunțite bine veți obține o țigară pe cinste pentru a înlocui gestul de a fuma. Aceasta nu este la fel de dăunătoare ca și țigareta de la magazin, însă trebuie să aveți grijă și să nu înlocuiți țigările din tutun cu cele din plante pe o perioadă mai mare de 3 luni.

 - Beți ceai de valeriană. Ceaiul de valeriană are mai multe beneficii asupra sănătății dvs. acționând asupra sistemului nervos cu precădere, așadar valeriana are proprietatea de a trata depresiile, de a ajuta la reducerea migrenelor, de a trata crizele de isterie, este un puternic sedativ, înlăturând stresul și are proprietăți bine cunoscute pentru renunțarea la fumat. Ceaiul de valeriană ajută la eliminarea stării anxioase declanșate de organism atunci când îl privați de tutun.