Remedii naturiste contra sinuzitei

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este sinuzita?

Remedii naturiste contra sinuzitei Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc de ambele părți ale nasului. Există în total zece astfel de cavități, cinci de fiecare parte, iar toate acestea sunt conectate cu nasul și sunt acoperite de o membrană mucoasă foarte fină.

 Aceste sinusuri paranazale sunt în mod constant drenate prin nas, iar funcția lor principală este aceea de a menține gradul corect de umiditate în fosele nazale. Sinusurile ne ajută de asemenea la amplificarea vocii atunci când vorbim.

 Sinuzita reprezintă inflamarea membranei care acoperă aceste sinusuri paranazale. Sinuzita poate apărea ca urmare a unei răceli obișnuite, a gripei sau a altor infecții generale, cu toate că se poate declanșa și în cazul anumitor alergii respiratorii.

 Există diferite tipuri de sinuzită, cum ar fi cea acută care este inflamarea membranei care comunică cu nasul și care este cauzată de o sinuzită acută netratată corespunzător. În acest caz, sinuzita poate fi declanșată și de o atmosferă caldă și uscată, gaze iritante sau chiar de o deficiență organică de nutrienți.

 Între simptomele sinuzitei se numără nasul înfundat, dureri de nas, dureri de dinți și la nivelul feței, inclusiv de măsele din mandibula superioară. Uneori poate apărea și febră. Atunci când sinuzita se cronicizează, pot apărea diverse complicații cum ar fi dificultatea de a respira și apnee în somn. În cazurile mai grave, această infecție poate provoca chiar infecție cerebrală, meningită sau osteomielită.

 Vă prezint în acest articol mai multe remedii naturiste eficiente pentru combaterea sinuzitei acute și chiar a celei cronice. Să vedem care sunt acestea:

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 1: Se prepară o cataplasmă cu verbină care are o mare putere descongestionantă pentru acele persoane care suferă de sinuzită. Ingredientele acestei cataplasme sunt 2 linguri de verbină uscată, puțin ulei de măsline și 2 albușuri de ou.

 Într-o tigaie se adaugă verbina, uleiul de măsline și albușurile de ou bătute ușor. Emulsia care va rezulta se va aplica pe un tifon curat cu multă grijă deoarece este lichidă. Ulterior, se aplică pe sinusurile nazale și pe pomeți și se lasă astfel timp de 10 minute ca să acționeze. Acesta este un remediu descongestionant foarte rapid.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 2: Se vor folosi o soluție salină și ulei esențial de lavandă pentru combaterea mucozității provocate de sinuzită și de rinită. Pentru aceasta se vor folosi 2 linguri de apă, 1 vârf de cuțit de sare marină, 3 picături de ulei de măsline și 3 picături de ulei esențial de lavandă.

 Toate ingredientele se vor amesteca bine cu apă fierbinte, apoi se lasă să se răcească puțin. Se aplică 2 sau 3 picături din acest amestec în fosele nazale, de două sau de trei ori pe zi.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 3: Se inhalează vapori de apă sărată timp de cinci minute la fiecare oră.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 4: Se recomandă consumul zilnic a cât mai mult usturoi crud. Acesta are puternice proprietăți antibiotice, antiinflamatorii și descongestionante.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 5: Se mestecă un fagure de miere zilnic, timp de cel puțin 10 minute.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 6: Se recomandă consumul morcovilor cruzi, sub formă de suc proaspăt stors sau salată, deoarece conținutul lor bogat în betacaroten susține sănătatea mucoaselor și întărește sistemul imunitar.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 7: Se fac inhalații cu vapori de ulei esențial de pin. Pentru aceasta, se toarnă într-un vas 1 litru de apă clocotită și se adaugă 3-4 picături de ulei de pin. Vaporii degajați se inspiră din vasul respectiv, având capul acoperit cu un prosop suficient de mare.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 8: Se fierbe timp de 5 minute o lingură de rozmarin uscat într-un litru de apă. Se ia de pe foc și se adaugă sucul porpaspăt stors de la o lămâie, apoi se inhalează vaporii acestei infuzii, având capul bine acoperit cu un prosop.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 9: Inhalați vapori de apă în care ați adăugat câteva picături de ulei esențial de eucalipt. Acest ulei esențial are o influență terapeutică puternică asupra respirației și este cunoscut pentru combaterea eficientă a afecțiunilor respiratorii de orice tip.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 10: Folosiți apă de mare pe cale nazală pentru a descongestiona sinusurile. Aceasta se poate găsi în unele magazine naturiste sau se poate prepara acasă o soluție salină dintr-un pahar cu apă fierbinte și o lingură de sare marină. Când se răcește, soluția se aplică cu o pipetă astfel: două sau trei picături pe fiecare nară și se aspiră cu forță. Acest procedeu trebuie să fie reluat de două sau trei ori pe zi.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 11: Se fricționează sinusurile paranazale iritate pentru a se stimula circulația sanguină în acea zonă.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 12: Se consumă zilnic salată de hrean. Acesta are un puternic și imediat efect descongestionant.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 13: Se amestecă 60 ml de ulei de migdale și 10 picături de ulei esențial de lavandă. Uleiul de lavandă este apreciat și utilizat datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antiseptice, antibacteriene și antimicrobiene fiind foarte eficient și în cazurile de sinuzită. Se îmbibă o dischetă de bumbac cu amestecul menționat anterior și se miroase timp de câteva minute. Apoi, se presează pe pomeți cu vârfurile degetelor de la nas până la tâmple.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 14: Într-un vas cu un litru de apă fierbinte se amestecă 3 picături de ulei esențial de rozmarin și 3 picături de ulei esențial de eucalipt. Se inhalează vaporii 5 - 10 minute, având ochii închiși pentru a nu se irita și capul acoperit bine cu un prosop mare.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 15: Se amestecă două picături de ulei esențial de oregano cu o lingură de ulei de migdale. Cu acest ulei se va face un ușor masaj circular pe sinusurile paranazale până când se descongestionează.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 16: Într-un bol de apă fierbinte se adaugă 2 linguri de cimbru, 2 linguri de turiță mare, 1 de rozmarin și 1 de lavandă. Cu capul acoperit cu un prosop suficient de mare se inspiră vaporii acestei infuzii.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 17: Într-o oală medie se pune la fiert o bucată de ghimbir și o frunză de eucalipt la 2 căni cu apă, timp de 5 minute. Apoi se ia de pe foc, se strecoară și se adaugă sucul de la o lămâie și 2 linguri de miere. Acest preparat se consumă imediat.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 18: Se fierb, timp de 10 minute, într-un litru de apă, 6 linguri de frunze de podbal. Apoi se ia de pe foc, se lasă puțin la răcit și se fac inhalații cu vaporii acestei infuzii, având capul acoperit cu un prosop mare.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 19: Se amestecă 2 linguri de schinduf măcinat cu puțină apă până se obține o pastă omogenă. Se încălzește pasta într-o crăticioară la foc mic, apoi se lasă puțin la răcit și se aplică sub formă de cataplasmă direct pe sinusuri. Această cataplasmă se va lăsa să acționeze până când se răcește complet, în poziția culcat. Se pot aplica aceste cataplasme cu schinduf de 3 ori pe zi.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 20: Se fierbe o ceapă într-un litru de apă timp de 10 minute. Se ia de pe foc și se lasă puțin la răcit, apoi se fac inhalații cu vaporii acestei infuzii, având capul acoperit cu un prosop mare, timp de15 minute.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 21: Se introduc 2 picături de suc proaspăt de aloe vera în nas, în fiecare seară. Se poate folosi un bețișor de bumbac îmbibat în acest suc.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 22: Se fierbe o lingură de ace de brad într-un litru de apă timp de 10 minute. Apoi se ia de pe foc și se inhalează vaporii, având capul acoperit cu un prosop suficient de mare.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 23: Se amestecă 10 picături de ulei esențial de eucalipt, 5 picături de ulei esențial de menta piperita, 10 picături de ulei esențial de lavandă și 5 picături de ulei esențial de cedru într-o sticlă mică închisă ermetic. Se scutură bine sticla pentru a se omegeniza uleiurile și se inspiră direct din aceasta de câteva ori pe zi, după cum este necesar.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 24: Se varsă 950 mililitri de apă fierbinte într-un bol de sticlă cu capacitatea de doi litri și se adaugă 1 picătură de ulei esențial de ghimbir, 2 picături de ulei esențial de eucalipt, 1 picături de ulei esențial de mușețel și 2 picături de ulei esențial de arbore de ceai. Se inhalează vaporii care rezultă, având capul acoperit bine cu un prosop, timp de 5 - 10 minute. Procedeul se repetă zilnic, după cum este necesar.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 25: 60 g de flori de unguraș se lasă la macerat într-un litru de vin alb timp de o săptămână, la loc întunecat. Apoi vinul se strecoară și se consumă un pahar mic din acest macerat zilnic, după masă.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 26: Se spală și apoi se taie cuburi o roșie. Cu ajutorul unui blender se procesează roșia împreună cu un cățel mare de usturoi și o jumătate de lingură de suc de lămâie proaspăt stors. Se obține astfel un suc omogen care se consumă de două ori pe zi.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 27: În jumătate de litru de apă fierbinte se varsă 10 picături de ulei esențial de pin, 10 picături de ulei esențial de chiparos și 10 linguri de sare. Se îmbibă un tifon curat cu acest preparat, se plasează pe frunte și se lasă astfel până când se răcește. Apoi, se așează alt tifon cald până când se simte o ameliorare.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 28: Se pot consuma remedii homeopatice pentru combaterea sinuzitei cum sunt Arsenicum album, Kali bichromium, Nux vomica, Mercurius iodatus și siliciu.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 29: Se inhalează o soluție de uleiuri esențiale preparată dintr-o combinație de 2 linguri de apă fierbinte și 3 picături de ulei esențial de cimbru, rozmarin și lavandă. Acest remediu ajută la deschiderea sinusurilor paranazale și la eliminarea bacteriilor care cauzează această infecție.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 30: Se poate aplica hidroterapia de contrast (respectiv comprese reci și calde, alternând 3 minute cea caldă și 30 secunde cea rece; se repetă acest procedeu de trei ori și se încheie întotdeauna cu compresa rece) direct pe sinusurile paranazale pentru a se ușura presiunea și pentru a favoriza o vindecare mai rapidă.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 31: Se consumă salată proaspătă sau suc preparat în casă de ridiche neagră, zilnic.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 32: Se fierbe o linguriță de echinaceea într-o cană de apă timp de 5 minute. Se consumă câte o cană din acest ceai zilnic, timp de o lună pentru a întări sistemul imunitar, deoarece sinuzita este cauzată de o infecție bacteriană.

 Remediu naturist contra sinuzitei nr. 33: Se amestecă o linguriță de apă cu o linguriță de pastă wasabi până se obține o pastă omogenă acre se aplică pe sinusurile paranazale. Wasabi este cunoscut și sub numele de „hrean japonez”, este folosit ca și condiment și are un gust extrem de puternic. Mirosul specific al acestui remediu ajută la desfundarea rapidă a nasului în caz de gripă și de sinuzită.

Recomandări în cazul sinuzitei:

 1. Evitați parfumurile foarte puternice, expunerea la fumul și mirosul de țigară sau plimbatul în zone poluate, deoarece simptomele sinuzitei se pot acutiza.

 2. Se recomandă consumul a cât mai multe lichide zilnic – infuzii din plante, macerate, supe ușoare sau sucuri proaspete din legume, cu scopul de a elimina  mai rapid mucozitățile care obstrucționează sinusurile.

 3. Consultați în mod regulat medicul dentist, deoarece orice infecție de la nivelul gurii poate să se răspândească cu ușurință la sinusurile paranazale.

 4. Pe timpul nopții dormiți cu capul ridicat ușor, pentru ameliorarea congestiei sinusurilor.

 5. Realizați exerciții fizice moderate în mod regulat pentru a menține un sistem imunitar puternic.

 6. Mențineți o igienă strictă și spălați-vă frecvent pe mâini pentru a evita astfel apariția infecțiilor bacteriene și virale, care sunt principalele cauze ale sinuzitei.

 7. Consultați un medic de specialitate dacă observați că simptomele sinuzitei nu se ameliorează, deoarece aceasta poate degenera în alte tipuri de afecțiuni precum otita sau abcese.