Remedii naturiste cu lăptișor de matcă

Ce este lăptișorul de matcă?

Remedii naturiste cu lăptișor de matcă Lăptișorul de matcă este fără îndoială, unul dintre alimentele cele mai complete pe care ni le oferă cu atâta generozitate natura. Acest produs al stupului este pentru albine echivalentul laptelui matern pentru mamifere, însă este mai complet și mai concentrat decât acesta.

 Lăptișorul de matcă este secreția glandelor hipofaringiene ale albinelor. Albinele folosesc acest produs pentru a hrăni larvele în primele zile și regina stupului întreaga sa viață, datorită efortului său imens de a depune câte 2000 de ouă zilnic, din primăvară până vara.

 Lăptișorul de matcă este o substanță având un aspect semicremos-semilichid, cu o textură între gelatină și lapte condensat, de culoare alb-gălbuie. Alimentația diferită a albinelor și a reginei acestora determină o mare diferență observată în cazul longevității și a capacității vitale a ambelor categorii.

 O albină poate trăi, în condiții considerate normale, aproximativ 50 zile, în schimb regina trăiește câțiva ani. Dacă însă regina moare fără a avea o succesoare imediată, albinele o vor alege pe una dintre ele, o vor hrăni cu lăptișor de matcă, iar aceasta va deveni noua regină a stupului. În acest caz, doar alimentația acesteia va condiționa poziția sa ierarhică.

Proprietățile nutritive ale lăptișorului de matcă

 Biologul american M. Wilson a afirmat adeseori că influența lăptișorului de matcă asupra sănătății, a întăririi sistemului imunitar și prelungirii vieții ființei umane este extraordinară.

 Conform studiilor realizate de medicii ruși Troizky, Nisov și Lupatchev, de la Institutul Medical din Riazan, lăptișorul de matcă acționează asupra organismului ființelor umane ca un stimulent general, restaurând vigoarea pierdută și crescând în mod notabil capacitatea de realizare a efortului fizic și a celui intelectual.

 În plus, lăptișorul de matcă acționează în mod pozitiv asupra stării de dispoziție și a optimismului, fără a avea însă efecte excitante asupra sistemului nervos cum este cazul cafelei sau a ceaiului negru, de exemplu.

 Datorită aportului său echilibrat de vitamine, minerale și elemente vitale, lăptișorul de matcă are un rol determinant în procesele de revitalizare celulară.

 Compoziția lăptișorului de matcă este deosebit de complexă: 12% proteine, 5% lipide sau grăsimi, săruri minerale și vitamine (tiamină, acid pantotenic, niacină, inozitol, rivoflamină, piridoxină, vitaminele A, B1, B2, Bl2, C, D, E, etc.). În compoziția sa se remarcă de asemenea și prezența anumitor hormoni.

Proprietățile terapeutice ale lăptișorului de matcă

 În ceea ce privește indicațiile sale medicale concrete, lăptișorul de matcă este utilizat pentru combaterea unor diverse patologii. Lăptișorul de matcă se recomandă persoanelor care suferă de arteroscleroză, în special cea cerebrală. În cazul pacienților care suferă de această boală, lăptișorul de matcă acționează ca stimulent și tonifiant al stării generale a organismului. Odată ce este folosit în mod regulat, lăptișorul de matcă ajută la reducerea reacțiilor vasculare și reglează tensiunea sanguină.

 De asemenea, lăptișorul de matcă este un remediu natural util pentru combaterea ulcerelor externe, precum și a celor de decubit și ale aparatului digestiv.

 Totodată, lăptișorul de matcă are un puternic efect afrodisiac, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, acționând în mod pozitiv asupra sănătății și echilibrului aparatului genital.

 Doctorul japonez Yoshinobu Tokuda consideră că lăptișorul de matcă acționează în mod benefic asupra sistemului nervos și ajută la prevenirea îmbătrânirii premature. Datorită acestor virtuți terapeutice, lăptișorul de matcă este recomandat persoanelor în vârstă, îmbunătățind vederea și capacitatea de memorare. În plus, lăptișorul de matcă stimulează oxigenarea cerebrală. Să vedem care sunt și alte proprietăți terapeutice ale lăptișorului de matcă:

 - Are o acțiune antivirală și antimicrobiană, fiind un supliment alimentar preventiv excelent în sezonul rece, pentru combaterea gripei și întărirea sistemului imunitar;

 - Are o puternică acțiune antiseptică;

 - Este un excelent epitelizant și regenerator al țesuturilor;

 - Conține hormoni sexuali, precum estradiolul, testosteronul și progesteronul;

 - Are o acțiune vasodilatatorie, stimulează circulația sanguină și favorizează proliferarea globulelor roșii, datorită conținutului bogat de acid folic și nicotinamidă. Din acest motiv, lăptișorul de matcă este utilizat cu succes în cazurile de anemie și tulburări cardiovasculare;

 - Reglează tulburările digestive și normalizează procesele metabolice;

 - Constituie un excelent supliment alimentar, fiind ideal pentru persoanele care au stări de slăbiciune sau de epuizare fizică și psihică;

 - Încetinește procesul de îmbătrânire a pielii și îmbunătățește nivelul de hidratare al acesteia;

 - Crește vitalitatea și longevitatea, datorită conținutului său de gammaglobulină, fiind un extraordinar revitalizant pentru organism;

 - Este energizant și este recomandat copiilor de vârstă școlară și adolescenților, mai ales în perioadele solicitante de examene sau de competiții sportive.

 Precum în cazul tuturor remediilor și preparatelor naturale care au un efect revigorant și energizant asupra organismului, este indicat ca lăptișorul de matcă să se consume dimineața, înainte de micul-dejun.

Remedii naturiste cu lăptișor de matcă

 1. Remediu cu lăptișor de matcă pentru îmbunătățirea memoriei: Amestecați lapte de soia cu o lingură de zahăr brun, polen și o fiolă de lăptișor de matcă. Luați acest preparat o dată pe zi.

 2. Remediu cu lăptișor de matcă contra anemiei: Cu ajutorul blenderului procesați 1 sfeclă roșie, doi morcovi și câteva frunze proaspete de urzică cu puțină apă. Adăugați apoi o jumătate de lingură de polen și un vârf de cuțit de lăptișor de matcă. Consumați zilnic câte două pahare din acest preparat.

 3. Remediu cu lăptișor de matcă contra depresiei postpartum: Luați o lingură de lăptișor de matcă dimineața și încă una seara. Acest remediu natural este bogat în vitamina B, ajută la tonifierea întregului organism și oferă o stare de bună-dispoziție.

 4. Remediu cu lăptișor de matcă contra stărilor de epuizare: Extrageți sucul de la un pomelo sau grapefruit și apoi adăugați o fiolă de lăptișor de matcă. Amestecați bine ingredientele și consumați această băutură atunci când vă simțiți obosiți și mai ales în sezonul rece pentru a preveni răcelile, gripa și astenia de toamnă.

 5. Remediu cu lăptișor de matcă contra lipsei de apetit: Amestecați într-un pahar de lapte 4 lingurițe de lăptișor de matcă și 1 lingură de cacao pulbere. Consumați câte un pahar din acest amestec zilnic, acest remediu fiind foarte eficient pentru energizarea organismului și recăpătarea poftei de mâncare.

 6. Remediu cu lăptișor de matcă contra vergeturilor de pe piele: Aplicați pe zona în care aveți vergeturi o linguriță de lăptișor de matcă și realizați un ușor masaj circular timp de câteva minute.

 7. Remediu cu lăptișor de matcă contra virusului HIV: Consumați lăptișor de matcă și propolis, deoarece aceste produse ale stupului întăresc sistemul imunitar contra infecțiilor de la nivelul membranelor mucoase și a zonelor care se ulcerează cu ușurință în cazul persoanelor care suferă de infecția cu virsusul HIV.

 8. Remediu regenerant cu lăptișor de matcă: Amestecați 500 mg de lăptișor de matcă, 500 mg de pulbere de semințe măcinate de guarana și 100 mg de propolis purificat. Amestecați toate aceste ingrediente cu un pahar de suc proaspăt de coacăze roșii și consumați zilnic câte un pahar.

 9. Remediu cu lăptișor de matcă contra tulburărilor afective de sezon: Consumați zilnic câte o jumătate de linguriță de lăptișor de matcă dimineața și alta după-masa.

Precauții pentru consumul lăptișorului de matcă

 În cazul persoanelor mai sensibile, lăptișorul de matcă poate cauza unele alergii respitorii.

 Păstrați acest produs într-un loc ferit de lumina solară, deoarece lăptișorul de matcă se deteriorează cu ușurință. Lăptișorul de matcă trebuie să fie păstrat la frigider, la o temperatură cuprinsă între 0°C și 5°C.

 După o lună de consum, este recomandat să se mențină o perioadă de pauză de 15 zile.