Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv

Scris de Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv

remedii naturiste pentru afectiuni ale aparatului digestiv

 În acest articol vom prezenta cele mai eficiente remedii naturiste la îndemâna oricui pentru tratarea și prevenirea afecțiunilor aparatului digestiv. Cele trei organe ale aparatului digestiv care sunt cele mai supuse afecțiunilor sunt stomacul, intestinul subțire și intestinul gros sau colonul. Afecțiunile acestor organe pot apărea la orice persoane, indiferent de sex, vârstă sau clasă socială și există numeroase remedii naturiste pe care le putem utiliza, înainte să ajungem să apelăm la tratament alopat.

 Stomacul este situat sub jumătatea stângă a diafragmei, în partea superioară a abdomenului, având un rol foarte important în organismul uman, acela de a digera alimentele și de a le fragmenta pentru a ajunge în duoden. Sănătatea stomacului depinde foarte mult de alimentația noastră și de tipurile de alimente pe care le consumăm.

 Intestinul subțire are o lungime de aproximativ 7 metri și are un rol esențial în facilitarea digestiei. Intestinul gros, pe de altă parte, are o lungime de 1,5 metri și este un rezervor pentru organismul uman, care strânge toate resturile alimentare ce nu au putut fi asimilate de organism și care vor fi eliminate.

 În continuare vom prezenta o serie de afecțiuni foarte frecvente ale aparatului digestiv și remediile naturiste care pot face minuni în cazul apariției acestora.

Aciditatea gastrică

 Aciditatea gastrică poate apărea în diferite afecțiuni ale stomacului, precum gastrite, ulcer, cancer stomacal, iar printre remediile pentru această afecțiune menționăm capsulele de fenicul, câte două înaintea fiecărei mese principale și ceaiul miraculos pe care îl puteți prepara din 25 de grame de semințe de fenicul, 50 de grame de rădăcină de nalbă mare, 25 de grame de flori de nalbă de pădure, 25 de grame de roiniță (frunzele), 50 de grame de coada șoricelului și 25 de grame de violetă. Preparați un amestec din aceste plante și faceți o infuzie,  la o cană de apă clocotită puneți o linguriță de amestec și lăsați 15 minute la infuzat. Beți câte o cană după fiecare masă principală.

Aftele bucale

 Aftele bucale reprezintă leziuni ale mucoasei bucale, mici vezicule care se transformă în ulcerații și devin foarte dureroase sau jenante. Pentru aceste leziuni, cele mai bune remedii naturiste reprezintă ceaiul de flori de mușețel, preparat din două lingurițe de flori la o cană de apă clocotită, lăsat la infuzat 10 minute. După ce îl strecurați, faceți gargară. Ceaiul de frunze de salvie (două lingurițe la 100 ml. apă clocotită, infuzie de 10 minute), ceaiul de busuioc (două lingurițe la 100 ml. apă clocotită, infuzie de 10 minute) și de petale de trandafir (două lingurițe la 200 ml. apă clocotită, infuzie de 10 minute) sunt miraculoase pentru tratarea aftelor dacă se face gargară cu acestea.

Anorexia

 Anorexia este o boală din ce în ce mai frecventă și mai des întâlnită, îndeosebi în rândul tinerilor, caracterizată de lipsa poftei de mâncare. Pentru această afecțiune care poate fi foarte periculoasă pentru organism sunt diverse remedii, precum ceaiul de rădăcină de ghințură (o jumătate de linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de 10 minute), ceaiul de isop (două lingurițe la o cană de apă clocotită, infuzie de câteva minute), ceaiul din amestec de anason, coriandru și fenicul (jumătate de linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de 10 minute), consumate cu jumătate de oră înainte de masă. Aceste ceaiuri stimulează pofta de mâncare.

Apendicita

Apendicita reprezintă inflamația apendicelui, o anexă a aparatului digestiv și are ca simptome febră, frisoane, dureri violente, vărsături. Cel mai bun remediu pentru apendicită și calmarea durerilor este ceaiul de frunze de mur proaspete, tocate, o linguriță de frunze opărite într-o cană de apă clocotită. După zece minute se poate strecura și consuma.

Arsurile

 Arsurile reprezintă o senzație neplăcută pe care o simțim pe esofag însoțite de un lichid ce regurgitează în gură. Pentru a trata arsurile putem folosi ceaiul de gălbenele (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut) sau ceaiul de codița șoricelului (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut). Se pot bea trei căni de ceai pe zi.

Balonările

 Balonările reprezintă acumularea foarte mare de gaze în stomac și sunt însoțite de o senzație neplăcută și de flatulență. Pentru a trata senzația de balonare putem consuma două căni de ceai pe zi. Ceaiul de flori de mușețel, de frunze de salvie sau de coada șoricelului sunt minunate în tratarea acestei afecțiuni împreună cu ceaiul de mentă (o lingură de frunze la o cană de apă clocotită, infuzie de trei minte) și de frunze de măghiran (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de două minute).

Cancerul de colon

 Cancerul de colon este una din cele mai răspândite forme de cancer la momentul actual datorită alimentației nesănătoase. Pentru ameliorarea durerilor și simptomelor cauzate de această boală, se poate face fie un ceai de rădăcini de obligeană(macerat din o linguriță rasă cu rădăcini tăiate mărunt, la o cană de apă rece și se lasă să stea vreme de jumătate de zi), fie un ceai de frunze de urzică, flori de gălbenele și coada șoricelului în părți egale (o linguriță de amestec la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut).

Cancerul de stomac

Cancerul de stomac este de asemenea, cea mai des întâlnită afecțiune a stomacului care are diverse simptome, dar se poate diagnostica numai cu ajutorul analizelor de specialitate. Pe lângă tratamentul alopat, se poate face și un tratament naturist cu ceaiuri. Ceaiul de urzică și flori de gălbenele (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut) se poate consuma în înghițituri mici, câte opt cești pe zi.

Colicile abdominale și colicile diareice

 Colicile abdominale și colicile diareice sunt manifestări destul de violente ale organismului și trebuie avută în vedere posibilitatea deshidratării. Pentru tratarea colicilor abdominale se recomandă consumarea frunzelor proaspete de leurdă în formă de salată, iar pentru colicile diareice se face un ceai din mușețel, isop, trei frați pătați, salvie și cimbru (cinci linguri de amestec la un litru de apă clocotită, infuzie de 15 minute).

Colitele

 Colitele reprezintă inflamații ale colonului și au o simptomatologie variată – diaree, sânge în scaun, dureri abdominale. Colitele se tratează foarte bine cu ceaiul de mușețel, de coada șoricelului, de cimbru și cimbrișor (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de două minute). Se beau două căni de astfel de ceaiuri zilnic.

Constipația

 Constipația este, de asemenea, o afecțiune care apare la un număr din ce în ce mai mare de persoane datorită stilului de viață și alimentar nesănătos, consumului de produse fast-food și semipreparate, stresului și chiar după o naștere naturală. Cele mai bune și eficiente remedii pentru constipație sunt ceaiul de crușin (30 grame coajă de crușin la 150 ml de apă clocotită, se fierbe timp de 30 de minute și se lasă timp de șase ore înainte de a se consuma), ceaiul de flori de nalbă mare, ceaiul de volbură (două lingurițe la o cană de apă clocotită, infuzie de zece minute), ceaiul de flori de soc (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de zece minute) și de asemenea, puteți bea dimineața un pahar mare cu apă în care ați înmuiat cu o seară înainte patru sau cinci prune uscate.

Diareea

 Diareea reprezintă accelerarea tranzitului intestinal, scaune frecvente, lichide, o senzație neplăcută și poate duce la deshidratare. Cele mai bune ceaiuri pentru diaree sunt ceaiul de mentă, ceaiul de traista ciobanului (500 ml de apă clocotită turnată peste 50 grame de flori, lăsată la infuzat un minut), ceaiul de coajă de ceapă (un pumn de coji la un litru de apă se fierb 10 minute) și ceaiul de frunze de afin (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de cinci minute). Se consumă două-trei căni de ceai pe zi.

Durerile abdominale

 Durerile abdominale pot apărea brusc, ca urmare a unor afecțiuni ale aparatului digestiv și pot fi tratate cu ceai de foi de ceapă, ceai de frunze de mentă, ceai de mușețel și printr-un decoct din 20 de grame de muguri de pin la un litru de apă, fierte timp de 15 minute.

Enterocolita

 Enterocolita, o boală din ce în ce mai frecventă la copii, de natură infecțioasă, se poate trata cu un ceai special dintr-un amestec de coajă de crușin, frunze de nuc, rădăcini de lemn dulce, semințe de fenicul rădăcini de nalbă mare și semințe de in. Se face un amestec, și se fierb trei lingurițe în trei căni de apă timp de zece minute.

Gastrita

 Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului, se tratează cu ceai de flori de salcâm (două lingurițe la o cană de apă clocotită, infuzie de zece minute), ceai de frunze de zmeur (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de zece minute), ceai de frunze de plămânărică (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de zece minute) sau cu ceai de tătăneasă (două linguri de rădăcini tocate mărunt la o cană de apă clocotită, infuzie de zece minute.).

Senzația de greață

 Senzația de greață poate dispărea după ce consumați ceai de frunze de mentă, busuioc sau flori de levănțică (30 grame la un litru de apă clocotită, infuzie de zece minute) sau ghimbir crud (care combate de asemenea și răul de mașină și durerile de cap).

Hemoroizii

 Hemoroizii se produc ca urmare a vieții sedentare și constipației sau chiar după nașterea naturală. Hemoroizii pot da o stare generală destul de proastă datorită iritației pe care o produc. Pentru calmarea durerilor produse de hemoroizi se recomandă consumul de 2-3 căni de ceai de mur, mușețel sau coada șoricelului zilnic, iar pentru vindecarea hemoroizilor, pe plan extern, se fac spălături zilnice cu ceai de frunze de nalbă, de tătăneasă, de mușețel sau de mur.

Ulcerul

 Ulcerul reprezintă o boală a stomacului caracterizată prin apariția unei ulcerații la nivelul mucoasei. Această afecțiune se tratează prin ceaiul de amestec de flori de nalbă de pădure, flori de mușețel și flori de urzică albă moartă (trei linguri de amestec la jumătate de litru de apă clocotită, infuzie de 10 minute).