Remedii naturiste pentru gastroenterită

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este gastroenterita?

 Gastroenterita se definește ca o inflamație a membranei interne a intestinului care poate fi cauzată de un virus (rotavirus, virus Norwalk, etc.), de bacterii (Campylobacter, E. Coli, Salmonella, etc.) sau de paraziți (Entamoeba histolytica și Giardia lamblia sau toxinele secretate de acestea).

 Gastroenterita se poate contracta prin consumul alimentelor sau a apei contaminate, precum și prin contactul direct cu o persoană infectată și se declanșează mai frecvent pe timpul verii.

 În general, simptomele cele mai frecvente de gastroenterită sunt următoarele:

 - Diaree

 - Cefalee (dureri de cap)

 - Dureri abdominale (de tip colici)

 - Indispoziție generalizată

 - Febră (în unele cazuri)

 - Vomă (în unele cazuri)

Remedii naturiste contra gastroenteritei

 În timpul primelor 12 ore:

 Remediu pentru gastroenterită: Se stoarce sucul de la 2 lămâi mari într-un litru de apă fiartă, apoi se adaugă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, o jumătate de linguriță de sare și 2 de zahăr brut. Se lasă să se răcească și se consumă de-a lungul zilei.

 După primele 12 ore de la declanșare

 Remediu pentru gastroenterită nr. 1: În 2 litri de apă se fierb până se reduc la 1 litru, 60 g de răchitan și 60 g de splinuță. Apoi se strecoară și se împarte în 6 părți care se consumă timp de 2 zile, de câte 3 ori pe zi.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 2: Se fierb 2 linguri de frunze de pătlagin și 1 de măghiran timp de 5 minute într-un 1 litru de apă. Se ia de pe foc, se lasă la răcit apoi se adaugă puțină miere. Se strecoară și se consumă câte o cană de 3 sau 4 ori pe zi.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 3: Se adaugă 100 g de afine la 2 litri de apă și se lasă la fiert până se reduce la 1 litru. Apoi se strecoară, se lasă la răcit și se adaugă o linguriță de miere. Se consumă câte 3 căni pe zi.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 4: Se fierb, timp de 5 minute, într-un litru și jumătate de apă 4 linguri de amestec de coada-calului, cimbru, coada-șoricelului și semințe de fenicul. Apoi se strecoară și se adaugă sucul de la 4 lămâi și se consumă de-a lungul zilei.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 5: Se curăță și se taie cuburi 1 morcov și 2 cartofi. Cu ajutorul unui storcător se obține sucul din cele 2 legume. Se consumă câte o cană de 2 ori pe zi.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 6: Se prepară un decoct de busuioc și de anason verde în părți egale pentru calmarea grețurilor și a stării de vomă.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 7: Se recomandă remediile homeopate precum Aconitumnapellus, Arsenicum album, Ipecacuanha și Nux vomica.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 8: Se recomandă remediile florale Bach precum plopul alb, iarba osului, cicoarea, laurul, salcia și mușețelul sălbatic.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 9: La o cană cu apă fierbinte se adaugă 1 lingură de mușețel și 1 lingură de coada-șoricelului. Se acoperă, se lasă 5-7 minute la infuzat, se strecoară și se consumă câte 2 - 5 căni zilnic.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 10: Se fierb timp de 10 minute, într-un litru de apă 2 linguri de scoarță de stejar și 2 linguri de sorbestrea. Se acoperă, se lasă 5-7 minute deoparte, apoi se strecoară și se consumă de-a lungul zilei.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 11: Se amestecă semințe de in, 30 grame, semințe de anason, 10 grame și 10 grame de rădăcină de angelică. Se extrag 2 lingurițe din acest amestec și se adaugă la o cană cu apă fierbinte. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 7 minute. Se consumă câte o cană de trei ori pe zi.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 12: Se amestecă, în părți egale, iarbă-mare, coada-șoricelului, mentă și anason și se extrage o lingură din acest amestec. Se adaugă la o cană cu apă fierbinte și se lasă la infuzat timp de 5 minute. Se strecoară și se consumă câte 3 căni pe zi.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 13: Se amestecă în părți egale, mușețel, mentă și trifoi de apă. Se extrage o lingură din acest amestec și se adaugă la o cană cu apă fierbinte, apoi se lasă la infuzat timp de 5 minute. Se strecoară și se consumă câte 3 căni pe zi.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 14: Se adaugă 1 lingură de frunze de coriandru la o cană cu apă fierbinte. Se acoperă, după 5 minute se strecoară și se consumă câte 3 căni pe zi.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 15: Se macină un pumn de chimen și se adaugă la mâncăruri ca și condiment.

 Remediu pentru gastroenterită nr. 16: Se prepară o infuzie din 30 g de cimbru la 1 litru de apă fierbinte. Se lasă deoparte timp de 10 minute, apoi se strecoară și se consumă câte 2 căni pe zi.

Remediu pentru gastroenterită nr. 17: La schimbarea anotimpurilor, ca măsură preventivă, mai ales dacă aveți tendința de a suferi de această tulburare, se aplică timp de 2 ore pe zi cataplasme cu argilă pe zona abdominală, de trei ori pe săptămână.

Dieta recomandată în cazul gastroenteritei

 Această dietă se aplică atunci când prima fază a gastroenteritei este sub control (în general după 12 ore). În această fază se va introduce gradat dieta solidă, testând toleranța la aceasta.

 Unele preparate au efecte astringente și sunt recomandate, de exemplu: supa de orez, supa de morcovi, piureul de cartofi, bananele verzi, ouăle fierte tari sau omleta. Iată un exemplu de dietă recomandat în cazul gastroenteritei:

          Ziua 1
Micul dejun
 - Infuzie de lămâie
 - 50 g de pâine integrală cu roșii și salată verde

Gustare
 - 1 suc proaspăt de morcovi

Prânz
 - Supă de legume
 - Piure de cartofi
 - 1 iaurt natural cu piersici

Gustare
 - Suc de lămâie și afine
 - 2 biscuiți integrali

Cină
 - Supă de legume
 - 2 felii de pâine integrală prăjită
 - Shake de iaurt cu kiwi

           Ziua 2
Micul dejun
 - Infuzie de lămâie
 - 2 rondele de orez integral

Gustare
 - Suc de afine

Prânz
 - Supă de orez
 - Pește alb la grătar
 - Salată de morcovi și salată verde

Gustare
 - 1 pahar cu suc de portocale

Cină
 - piure de morcovi
 - 2 ouă fierte
 - 1 iaurt natural cu piersici

           Ziua 3
Micul dejun
 - Suc de citrice
 - 2 felii de pâine integrală prăjită cu brânză săracă în grăsimi și dulceață de portocale amare

Gustare
 - Infuzie de lămâie
 - 1 baton de cereale integrale

Prânz
 - Piure de cartofi
 - Pește la aburi cu lămâie
 - Salată de legume

Gustare
 - Suc proaspăt de roșii

Cină
 - Salată de porumb, roșii, brânză proaspătă și oregano
 - Sorbet de lămâie

Recomandări în cazul gastroenteritei

 Mențineți o hidratare optimă, deoarece este necesar să înlocuiți lichidele care s-au pierdut prin episoadele de vomă și diaree. Această recomandare este în special importantă în cazul bebelușilor, copiilor, persoanelor în vârstă și persoanelor care au un sistem imunitar slăbit.

 Recurgeți imediat la un centru medical dacă episoadele de diaree cauzate de gastroenterită se prezintă cu sânge, febră foarte mare sau ambele.