Salcia albă: proprietăți și beneficii pentru sănătate

Salcie albă: descriere și proprietăți

Salcia albă: proprietăți și beneficii pentru sănătate Salcia albă este un copac (salix alba), originar din Europa și Asia. Numele de "salcie albă" provine de la culoarea frunzelor, care sunt acoperite cu un puf alb fin. Extractul din scoarța de salcie albă este ingredientul activ numit salicină, care a fost identificat încă din anul 1829. Acesta este un antiinflamator similar din punct de vedere chimic cu aspirina. Extractul de salicină din plante a fost considerată la acea vreme ca fiind foarte costisitoare și a consumat prea mult timp, astfel încât o versiune sintetică a acidului salicilic a fost dezvoltată în Germania în 1852 și a devenit rapid un tratament preferat.

 Problema era aceea că acidul salicilic sintetic era puternic pentru stomac. În dozele terapeutice, persoanele care utilizau acid salicilic sintetic au dezvoltat ulcere gastrice și sângerări. Un derivat sintetic de acid salicilic, numit acetilsalicilic, a fost dezvoltat și produs în vrac sub denumirea de aspirină. Cercetătorii au arătat că scoarța de salcie albă este mai eficientă decât aspirina din cauza altor componente active găsite în scoarță, însă nu și în medicament. Un studiu a comparat extractul de salcie albă cu aspirina și a constatat că extractul de salcie albă a fost mai eficient decât aspirina pentru reducerea inflamației, deși conținutul de salicină a fost mai mic decât într-o doză echivalentă de aspirină.

De unde provine scoarța de salcie?

 Originare din Europa și din Asia, sălciile fac parte din genul Salix și se găsesc în zonele umede, reci și temperate ale emisferei nordice. Scoarța de salcie a fost folosită ca tratament pentru durere și febră în China încă din anul 500 î.Hr. Vechii egipteni au folosit de asemenea salcia albă pentru combaterea inflamațiilor. În Europa, salcia albă fost utilizată în scopuri complet diferite, cum ar fi oprirea vărsăturilor, eliminarea verucilor și reducerea dorinței sexuale. În plus față de furnizarea de salicin, sălciile sunt apreciate și pentru producția de miere și cărbune pentru desen.

 

        Care sunt beneficiile scoarței de salcie pentru sănătate?

Scoarța de salcie ajută la pierderea în greutate

 Utilizarea scoarței de salcie și a salicinei ca ajutor pentru scăderea în greutate și eliminarea grăsimii a fost extrem de bine studiată. Există o cantitate semnificativă de informații care susțin eficacitatea salicinei atunci când este combinată și cu alte componente, cum ar fi efedrina și cafeina. Un studiu notabil a constatat că prin utilizarea unui amestec din aceste trei componente, subiecții au pierdut o medie de 16% din greutatea corporală în 8 săptămâni, comparativ cu pierderea de grăsime de 1% din grupul placebo.

Scoarța de salcie ameliorează durerile de cap

 Administrarea scoarței de salcie albă poate ajuta la atenuarea durerii asociate cu tensiunea și durerile specifice migrenei. La fel ca în cazul aspirinei, componenta din salcia albă care combate durerea este acidul salicilic. Puteți face o infuzie din scoarță de salcie, iar deoarece este un foarte bun analgezic. Pentru aceasta, veți avea nevoie de o lingură de scoarță de salcie albă la o cană cu apă, se fierbe timp de 15 minute, apoi se lasă deoparte 5 minute. Se strecoară și se consumă câte o cană la fiecare 8 ore.

Scoarța de salcie și tratarea artritei

 Efectele calmante și antiinflamatorii ale scoarței de salcie albă pot ajuta la reducerea durerii asociate cu osteoartrita și cu artrita reumatoidă. Mai multe studii medicale au constatat faptul că scoarța de salcie albă poate îmbunătăți semnificativ durerea asociată artritei comparativ cu un remediu placebo. Într-un studiu recent, eficacitatea extractului de coajă de salcie a fost comparată cu un placebo pe o perioadă de 2 săptămâni la 78 de persoane cu osteoartrită. După două săptămâni, la pacienții care au consumat dureri de scoarță de salcie nivelurile de durere au fost reduse cu 14% în comparație cu grupul placebo, care a suferit o creștere cu 2% a nivelului de durere.

Tratarea bursitei cu scoarță de salcie

 Scoarța de salcie albă se numără printre puținele remedii pe bază de plante recomandate pentru bursită, datorită efectelor sale antiinflamatorii. Bursita apare atunci când săcultețele cu lichid care se găsesc în mod normal în articulații devin inflamate, provocând dureri și umflături. Utilizarea salciei albe pentru tratarea bursitei este recomandată datorită asemănării efectelor acestei plante cu cele ale aspirinei. În mod similar, scoarța albă de salcie este adesea folosită și pentru a trata tendinita.

Scoarța de salcie și combaterea durerilor de spate

 Unele studii medicale au arătat că scoarța de salcie albă este eficientă pentru ameliorarea durerilor de spate. Un studiu de aproximativ 200 de persoane cu dureri de spate a constatat că participanții care au luat scoarță de salcie albă au înregistrat îmbunătățiri semnificative în raport cu afecțiunea respectivă. Persoanele care au luat 240 de miligrame de salicină au prezentat o mai mare ameliorare a durerii decât participanții care au luat doze mai mici de 120 miligrame.

Efecte secundare și contraindicații pentru scoarța de salcie

 Scoarța de salcie este o componentă relativ sigură atunci când este administrată în funcție de dozele recomandate. Au fost raportate însă și câteva efecte secundare. Cu toate acestea, aceleași reacții adverse pot apărea ca și în cazul aspirinei, în special la dozele mari: acufene (zgomote în urechi), ulcerații, arsuri la stomac, dureri, crampe, greață, sângerări gastrointestinale și toxicitate hepatică, erupții cutanate, amețeli și disfuncție renală. Următoarele persoane nu ar trebui să consume scoarță de salcie albă:

 - Persoanele alergice sau sensibile la aspirină;

 - Persoanele care suferă de gută sau astm;

 - Copiii și adolescenții, în special cei care au simptome similare cu cele ale gripei, varicelei sau sindromului Reye;

 - Femeile însărcinate sau cele care alăptează.

 De asemenea, scoarța de salcie albă trebuie evitată pe o perioadă de două săptămâni înainte sau după orice intervenție chirurgicală.

Care este doza recomandată pentru scoarța de salcie ?

 Scoarța de salcie albă conține aceleași proprietăți chimice ca și aspirina, deci poate fi utilizată ca o alternativă naturistă la aspirină și alte analgezice similare. Scoarța de salcie albă este administrată în mod obișnuit sub formă de ceai preparat prin fierberea a 1 sau 2 linguri de coajă uscată la un pahar de apă, de trei până la patru ori pe zi sau sub formă de capsule cu pulbere în doze cuprinse între 60 și 240 de miligrame de salicină standard, corespunzând dozelor zilnice de 1 până la 3 grame de scoarță.