Schinduful: proprietăți și beneficii pentru sănătate

Scris de Dr. Luca Catalin

Schinduful, un condiment special

 Consumul de plante medicinale diferite, cum ar fi schinduful, ne ajută să întărim ficatul și pancreasul, iar frunzele sale ajută la vindecarea problemelor cutanate. Există o mulțime de condimente, care sunt utilizate pentru o serie de scopuri, inclusiv în bucătărie, iar unul dintre acestea este schinduful a cărui beneficii și proprietăți sunt foarte bune pentru sănătatea noastră.

 Schinduful este, de asemenea considerat o leguminoasă, are frunze de culoare verde deschis, flori mici, albe, cu păstăi alungite care conțin până la 20 de semințe dure, caracterizate prin culoarea maro distinctiv, aroma puternică și un gust amar. Și tocmai aceste semințe, care constituie condimentul numit schinduf au o mare varietate de utilizări terapeutice.

 Practic, schinduful își are originea în Asia de Sud-Est și în Marea Mediterană, deși este capabilă să se dezvolte și în Africa de Nord, de unde este exportată în țări precum Franța, India și Egipt. Utilizarea sa în bucătăria mediteraneană datează din anul 1500 î.Hr., când vechii egipteni au folosit-o nu numai în gastronomie, ci și ca element pentru a face tămâie și pentru îmbălsămarea morților.

 De asemenea, în Roma antică, schinduful a fost cultivat pentru a fi folosit ca hrană pentru animale, lucru care se mai practică în prezent și în India. Dacă nu știați, acest condiment are proprietăți foarte benefice pentru organism, deoarece oferă cantități excelente de proteine, grăsimi, amidon și zaharuri. De fapt, în 100 de grame de schinduf se găsesc 23 de grame de proteine, 58 de grame de carbohidrați (din care 25 de grame corespund fibrei dietetice) și 6 grame de grăsimi. De asemenea, schinduful conține și minerale indispensabile, cum ar fi calciu, fier și magneziu, precum și vitaminele A, C, D, B12 și B6.

 

Conținutul nutrițional al schindufului pentru 100 grame

Calorii sau energie

323 kcal

Carbohidrați

58.4 gr

Grăsimi

6.41 gr

Zaharuri

0.0 gr

Fibre alimentare

24.6 gr

Apă

8.84 gr

Sodiu

67 mg

Proteine

23.00 gr

 Vitaminele pe care le conține schinduful

Caracteristici per 100 grame

Vitamina A

60 IU

Vitamina C

3.0 mg

Vitamina B3

1.6 mg

Vitamina B9

57 µg

 

Printre cele mai importante proprietăți medicinale ale schindufului, se găsesc următoarele:

 - Ajută la reducerea colesterolului rău.

 - Controlează nivelul de glucoză din sânge.

 - Are aminoacizi care stimulează producerea de insulină.

 - Are un efect anticoagulant, astfel încât ajută la evitarea bolilor de inimă.

 - Diminuează țesutul adipos, favorizând pierderea de greutate.

 - Conține diosgenină care mărește libidoul.

 - Reduce riscul de cancer de colon.

 - Este bogat în antioxidanți care ajută la încetinirea acțiunii radicalilor liberi care provoacă îmbătrânirea și potențează sistemul imunitar.

 - Ajută la eliminarea toxinelor.

 - Stimulează producerea laptelui matern.

 - Este bogat în fitoestrogeni care reduc durerea menstruală și controlează simptomele menopauzei.

 - Stimulează procesul digestiv.

 - Îmbunătățește funcționarea ficatului.

 - Ajută la tratarea bolilor de piele.

Cum se utilizează schinduful?

 După cum știți deja, schinduful este destul de folosit ca un condiment în bucătărie. Cu toate acestea, datorită proprietăților menționate mai sus, acest condiment are, de asemenea, utilizările sale în domeniul medicinii.

 Schinduful în bucătărie: acest condiment este destul de folosit în prepararea felurilor de mâncare din Marea Mediterană. La fel ca și turmericul, este o parte importantă a multor rețete pentru pudră de curry și curry fierbinte. De fapt, în India, schinduful este unul dintre ingredientele cheie pentru a obține acel gust amar care caracterizează curry. Pe de altă parte, schinduful este folosit ca făină pentru prepararea pâinii, precum și pentru a îngroșa și a da aromă tocănițelor, supelor și altor preparate.

 Schinduful ca remediu naturist: pe lângă faptul că este util în bucătărie, schinduful este, de asemenea, foarte eficient pentru tratarea pe cale naturală a diferitelor afecțiuni de sănătate, cum ar fi:

 - Aciditate stomacală și gaze intestinale: consumați câte o linguriță de schinduf măcinat înainte de fiecare masă.
 - Diabet zaharat: beți 1 pahar de lapte cald în care ați dizolvat 2 lingurițe de pulbere de schinduf, de 2 ori pe zi timp de o lună.
 - Dureri de stomac: beți un pahar de lapte cu ½ linguriță de pulbere de schinduf.
 - Sinuzită: pregătiți o infuzie dintr-o lingură de semințe de schinduf și 300 ml de apă, fierbeți până când apa se reduce la jumătate și beți lichidul timp de 10 zile.
 - Dureri în gât: faceți gargară cu ceai de schinduf de cel puțin 3 ori pe zi.
 - Arsuri: pregătiți o pastă cu frunzele plantei de schinduf și aplicați pe pielea afectată.
 - Respirație neplăcută: beți zilnic ceai de schinduf.
 - Pentru creșterea părului: aplicați o pastă de schinduf și iaurt pe scalp, masați și apoi clătiți cu apă.
 - Scăderea zahărului în sânge: beți zilnic infuzie de schinduf.

 Germenii de schinduf au un conținut nutritiv mare, astfel încât puteți să îi adăugați la salate sau alte preparate, pentru a profita de o cantitate mare de vitamine, grăsimi bune, proteine, fibre și minerale esențiale, cum ar fi calciu, fier și magneziu.

 Consumul de schinduf, în dozele corespunzătoare, este relaționat cu o sănătate optimă, iar beneficiile pe care le aduce această plantă incredibilă sunt într-adevăr foarte diverse, printre care se numără următoarele:

 - Ajută la reducerea arsurilor la stomac și la ameliorarea durerilor de stomac.

 - Ajută la tratarea bolilor de gât, cum ar fi tusea, răceala, bronșita și leziunile la nivelul gurii.

 - Ajută la vindecarea arsurilor pielii.

 - Combate respirația urât mirositoare, datorită componentelor sale antibacteriene.

 - Favorizează creșterea părului (dacă este combinată cu iaurt).

 - Stimulează apetitul, ceea ce ajută persoanele cu anorexie.

 - Protejează ficatul și stomacul.

 - Reglează nivelurile de colesterol.

 - Întărește sistemul imunitar, evitând apariția bolilor.

 - Ajută la îngrijirea sănătății pancreasului, prin promovarea creșterii masei musculare, îmbunătățirea circulației și a procesului digestiv.

Care sunt contraindicațiile și efectele secundare ale schindufului?

 Deși este un aliment extrem de benefic, există anumite contraindicații și efecte secundare asociate cu consumul acestuia, care trebuie luate în considerare pentru a se evita eventualele reacțiile secundare.

 În primul rând, schinduful este contraindicat femeilor însărcinate, precum și persoanelor cu afecțiuni cronice, cum ar fi: anemia, alergii acute și cronice la arahide și năut și hipoglicemie.

 De asemenea, consumul de schinduf poate declanșa efecte adverse în cazul persoanelor aflate sub tratament medical pentru scăderea colesterolului, iar consumul său excesiv poate provoca diaree, gaze intestinale și diverse reacții alergice. Din acest motiv, este recomandat să nu consumați mai mult de 4 grame de semințe de schinduf pe zi, pentru a vă bucura de toate beneficiile sale fără niciun risc pentru sănătate.