Vitamina C, remediu antiviral contra COVID-19 - evidențe științifice (I)

Scris de Dr. Luca Catalin

Guvernul din Shanghai a recomandat în mod oficial Vitamina C pentru tratarea COVID-19

Vitamina C, remediu antiviral contra COVID-19  - evidențe științifice (I) În data de 3 martie 2020 Guvernul din Shanghai, China a anunțat recomandarea oficială ca virusul gripal COVID-19 să fie tratat cu cantități mari de vitamina C intravenoasă. Recomandările de dozare variază în funcție de severitatea bolii, de la 50 la 200 miligrame per kilogram greutate corporală pe zi până la 200 mg/kg/zi. Aceste doze sunt de aproximativ 4.000 - 16.000 mg pentru un adult, fiind administrate pe cale intravenoasă.

 Această metodă specifică de administrare este importantă, afirmă expertul în terapie intravenoasă, dr. Atsuo Yanagisawa, PhD, deoarece efectul vitaminei C este de cel puțin zece ori mai puternic administrat intravenos decât dacă este administrat oral. Dr. Yanagisawa este președintele Colegiului japonez de terapie intravenoasă din Tokyo. El a afirmat că: "Vitamina C intravenoasă este un remediu antiviral sigur, eficient și cu un spectru larg de acțiune."

 Dr. Richard Z. Cheng este un doctor chinez-american care a lucrat îndeaproape cu autoritățile medicale și guvernamentale din China. El a contribuit la facilitarea a cel puțin trei studii clinice chineze despre vitamina C în curs de desfășurare. Dr. Cheng este în prezent la Shanghai continuând eforturile sale de a încuraja mai multe spitale chineze să pună în aplicare terapia cu vitamina C, care să includă doze mari administrate pe cale orală, precum și pe cale intravenoasă dacă este cazul. Dr. Cheng și Dr. Yanagisawa au recomandat ambii vitamina C cu administrare orală pentru prevenirea infecției cu COVID-19.

 În luna februarie 2020, o declarație oficială a spitalului universitar Xi'an Jiaotong din China a inclus următoarele date:

 "În după-amiaza zilei de 20 februarie 2020, 4 pacienți diagnosticați cu o pneumonie corono-virală severă s-au recuperat în spitalul C10 West Ward din Tongji. În ultimele zile alți 8 pacienți au fost eliberați din spital. Dozele crescute de vitamina C au dat rezultate bune în aplicațiile clinice. Considerăm că pentru pacienții diagnosticați cu pneumonie neonatală severă și pentru pacienții bolnavi critici, tratamentul cu vitamina C ar trebui să fie inițiat cât mai curând posibil după internare. Aplicațiile dozelor mari de vitamina C au un puternic efect antioxidant, reduc răspunsurile inflamatorii și îmbunătățesc funcția endotelială. Numeroase studii medicale realizate până în prezent au arătat că dozele de vitamina C are foarte multe de-a face cu efectul tratamentului. Dozele crescute de vitamina C pot îmbunătăți atât nivelurile antivirale, dar mai important, pot preveni și trata leziunile pulmonare acute (ALI) și detresele (insuficiențele) respiratorii acute (ARDS)."

Tone de vitamina C au fost trimise în Wuhan (China) contra COVID-19

 Cu toții putem fi de acord că 50 de tone de vitamina C se califică destul de mult ca fiind o megadoză. De asemenea, putem fi de acord că transportul a 50 de tone de vitamina C, direct în Wuhan, în plină epidemie de COVID-19, se califică ca fiind o veste demnă de a fi publicată în întreaga mass-media internațională, însă mass-media nu a raportat acest lucru sau alte știri semnificativ pozitive în ceea ce privește pandemia COVID-19. Vitamina C a fost transportată cu camioanele firmei DMS.

 Dr. Richard Cheng, menționat anterior, a confirmat această informație, afirmând următoarele: "Acest lucru a fost raportat în mass-media chineză acum aproximativ 2 săptămâni." Un alt traducător a verificat în mod independent exactitatea traducerii.

 Apropo, DSM care înseamnă pur și simplu Dutch State Mines (minele de stat olandeze), sau părintele olandez al DSM Jiangshan Pharmaceutical Co., Ltd. Divizia chineză a fost recunoscută ca fiind „O întreprindere chineză cu o contribuție excepțională la responsabilitatea socială”. Există și o altă fabrică DSM în Scoția, care produce și vitamina C.

Trei studii aprobate pentru administrarea vitaminei C contra COVID-19

 În data de 21 februarie 2020 oficialii chinezi au afirmat că Vitamina C intravenoasă este deja folosită în China împotriva coronavirusului COVID-19. Directorul Consiliului consultativ medical și științific al echipei internaționale de asistență medicală epidemică pentru China este dr. Richard Z. Cheng, iar director asociat este dr. Hong Zhang. Printre alți membri ai acestei echipe se numără dr. Qi Chen (profesor asociat la Școala Medicală din Universitatea Kansas), dr. Jeanne Drisko (profesor la Facultatea de Medicină a Universității din Kansas), dr. Thomas E. Levy, MD, JD și dr. Atsuo Yanagisawa (profesor la Universitatea Kyorin din Tokyo).

 Editorul ediției chineze al revistei OMNS (Orthomolecular Medicine News Service), Dr. Richard Cheng, a raportat din China despre primul studiu aprobat de 12.000 până la 24.000 mg/zi de administrare de vitamina C pe cale intravenoasă. De asemenea, dr. Cheng a solicitat utilizarea imediată a vitaminei C pentru prevenirea coronavirusului (COVID-19).


 Un al doilea studiu clinic cu vitamina C intravenoasă a fost anunțat în China în data de 13 februarie. În acest al doilea studiu, spune Dr. Cheng, „Medicii chinezi intenționează să administreze între 6.000 mg/zi și 12.000 mg/zi de vitamina C pentru cazurile moderate și severe de îmbolnăviri cu virusul Covid-19. De asemenea, au comunicat cu alte spitale despre începerea mai multor studii despre administrarea intravenoasă a vitaminei C.


 În data de 21 februarie 2020, a fost anunțat un al treilea studiu de cercetare aprobat acum pentru vitamina C intravenoasă pentru COVID-19. Dr. Cheng a mai adăugat următoarele: "Vitamina C este foarte promițătoare pentru prevenirea virusului Covid-19 și este deosebit de importantă pentru tratarea pacienților aflați în stare gravă atunci când nu există un tratament mai bun."

 Dr. Cheng a mai menționat că: „Dozele de vitamina C administrate în primele faze ale îmbolnăvirii și suficient de mari pe cale intravenoasă sunt esențiale. Vitamina C nu este doar un antioxidant prototipic, ci este implicată și în uciderea virusului și prevenirea replicării virale. Semnificația dozei mari de vitamina C intravenoasă nu este doar la nivel antiviral, ci este utilă și în cazul sindromului de detresă respiratorie acută (ARDS) care ucide majoritatea oamenilor în cazul pandemiilor coronavirale (SARS, MERS și acum NCP). Prin urmare, solicităm o dezbatere la nivel mondial pe acest subiect. Putem așadar afirma că vitamina C este o metodă existentă, plauzibilă, demonstrată clinic pentru a trata pacienții infectați cu coronavirus, sindromul respirator acut sever sau pneumonia."

 Administrarea de vitamina C intravenoasă, bazată pe rezultatele obținute în spitalele din China, a fost marginalizată sau discreditată. Dezbaterile științifice despre COVID-19 par să nu fie permise. Dar, în mod semnificativ, guvernul chinez nu a blocat această veste reală despre modul în care vitamina C intravenoasă poate salva vieți în epidemia COVID-19. Aici se găsește protocolul despre vitamina C publicat în limba chineză: http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n11-chi.shtml


Coronavirus: tratarea pacienților chinezi cu doze mari de vitamina C

 Un grup de medici, furnizori de servicii medicale și oameni de știință s-au întâlnit într-o conferință online în data 17 martie 2020, pentru a discuta despre utilizarea dozelor mari de vitamina C pe cale intravenoasă pentru tratarea cazurilor moderate până la severe ale pacienților infectați cu Covid-19.

 Invitatul cheie al acestei conferințe a fost dr. Enqian Mao, șeful departamentului de medicină de urgență al spitalului Ruijin, un spital major din Shanghai, afiliat la Colegiul de Medicină al Universității Joatong. Dr. Mao este, de asemenea, un membru al echipei de experți seniori al Centrului de Sănătate Publică din Shanghai, unde toți pacienții infectați cu Covid-19 au fost tratați. În plus, Dr. Mao este co-autor al Ghidului Shanghai pentru tratarea infecției cu Covid-19, un document oficial susținut de Asociația Medicală Shanghai și de guvernul orașului Shanghai.

 Dr. Mao a afirmat că a folosit doze mari de vitamina C pentru a trata pacienții cu pancreatită acută, sepsis, pentru vindecarea rănilor chirurgicale și a altor afecțiuni medicale de peste 10 ani. Când Covid-19 a izbucnit, el și alți experți s-au gândit la vitamina C și au recomandat acest remediu pentru tratamentul cazurilor moderate până la severe ale pacienților diagnosticați cu Covid-19. Recomandarea a fost acceptată la începutul epidemiei de către echipa de experți din Shanghai. Toți pacienții cu Covid-19 aflați în stare critică sau gravă din zona Shanghai au fost tratați în Centrul de Sănătate Publică din Shanghai, aceștia fiind un număr total de 358 pacienți Covid-19 începând cu 17 martie 2020.

 Dr. Mao a declarat că grupul său de medici a tratat mai mult de 50 de cazuri moderat până la severe de infecție cu Covid-19 cu o doză mare de vitamina C intravenoasă. Dozarea vitaminei C a fost cuprinsă între 10.000 mg - 20.000 mg pe zi timp de 7-10 zile, cu 10.000 mg pentru cazurile moderate și 20.000 pentru cazurile mai severe, determinate de starea pulmonară (în mare parte indicele de oxigenare) și starea de coagulare.

 Starea tuturor pacienților care au primit vitamina C intravenoasă s-a îmbunătățit simțitor și nu a existat mortalitate în cazul acestora. Comparativ cu media unui sejur în spital de 30 de zile pentru toți pacienții cu Covid-19, acei pacienți care au primit doză mare de vitamina C au avut o ședere în spital cu aproximativ 3-5 zile mai scurtă decât totalul pacienților. Dr. Mao a discutat despre un caz sever, în special, a cărui stare de sănătate se deteriora rapid. El a administrat în acest caz o doză de 50.000 mg de vitamina C intravenoasă pe o perioadă de 4 ore. Starea pulmonară a pacientului (indicele de oxigenare) s-a stabilizat și s-a îmbunătățit pe măsură ce echipa de îngrijire critică a urmărit-o în timp real. Nu au fost raportate reacții adverse în niciunul dintre cazurile de Covid-19 tratate cu doză mare de vitamina C intravenoasă.

 Printre experții internaționali care au participat la conferința video menționată anterior s-au numărat: dr. Atsuo Yanagisawa, fost profesor de medicină la Universitatea Kyorin, Tokyo, Japonia și președintele Societății internaționale pentru medicină ortomoleculară; Dr. Jun Matsuyama din Japonia; Dr. Michael J Gonzalez, profesor la Universitatea din Puerto Rico de Științe Medicale, Dr. Jean Drisko, profesor de medicină și Dr. Qi Chen, profesor de farmacologie, ambii de la Școala Medicală din Universitatea Kansas, Dr. Alpha Fowler, profesor în pneumologie și de îngrijire critică, de la Virginia Commonwealth University, Dr. Maurice Beer și Asa Kitfield, ambii de la NutriDrip și Integrative Medical NY, New York; Dr. Hong Zhang din Beijing; William T. Penberthy, doctor la Clinica Scribe CME, Florida; Ilyes Baghli, MD, președinte al Societății Algeriene de Nutriție și Medicină Ortomoleculară (SANMO); Dr. Selvam Rengasamy, președintele SAHAMM, Malaezia și desigur, dr. Richard Cheng, doctor în cadrul Centrului de Sănătate Integrativ Cheng din Carolina de Sud și consilier senior la Asociația Medicală din Shenzhen și la Spitalul Central Shenzhen BaoAn, care a coordonat această conferință.

 Deși a fost o ședință de mai puțin de 45 de minute datorită disponibilității limitate de timp a doctorului Mao, toți medicii prezenți i-au mulțumit dr. Mao pentru timpul acordat și au dorit să mențină canalul de comunicare deschis și să poată discuta și cu alți clinicieni care lucrează în prima linie contra îmbolnăvirilor cu Covid-19.

 Într-o întâlnire separată, dr. Richard Cheng a avut onoarea să vorbească cu doctorul Sheng Wang, de la Spitalul 10 din Shanghai, Colegiul de Medicină al Universității Tongji din Shanghai China, care a făcut parte și din echipa de experți clinici de control și prevenire în Shanghai a Covid-19.

 În ceea ce privește infecția cu Covid-19, Dr. Wang a afirmat că a învățat următoarele trei lucruri:

 1. Vitamina C administrată intravenos în doze mare în fazele timpurii ale infecției este foarte utilă în a ajuta pacienții diagnosticați cu Covid-19. Datele despre aceste protocoale urmează să fie finalizate, iar documentele formale vor fi transmise spre publicare imediat ce vor fi finalizate.

 2. Pacienții infectați cu Covid-19 par să aibă o rată mare de hiper-coagulabilitate. Dintre cazurile severe, aproximativ 40% cazuri au prezentat hiper-coagulabilitate, în timp ce numărul dintre cazurile ușoare până la moderate a fost de 15-20%. Heparina a fost utilizată în cazul pacienților cu probleme de coagulare.

 3. A treia lecție importantă învățată este aceea ca echipa de asistență medicală să poarte îmbrăcăminte de protecție cât mai devreme pentru intubație și alte măsuri de salvare de urgență. Deci echipa de tratament ar trebui să coboare pragul pentru intubație, pentru a permite un timp adecvat (aproximativ 15 minute sau mai mult) pentru ca echipa să se pregătească. Aceste 15-30 minute critice ar putea face diferența în rezultate. De asemenea, atât dr. Mao, cât și dr. Wang au confirmat că există alte echipe medicale din alte părți ale țării care au utilizat cu succes doze mari de vitamina C intravenoasă pentru tratarea pacienților cu Covid-19.

 Traducerea și adaptarea unor materiale aparținând editorului Andrew W. Saul (revista Orthomolecular Medicine News Service)

Referințe bibliografice:

 - Dr. Richard Chen, Coronavirus: Successful High-Dose Vitamin C Treatment of Patients, https://blogs.mediapart.fr

 - Shanghai Government Officially Recommends Vitamin C for COVID-19 http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n16.shtml

 - Vitamin C and COVID-19 Coronavirus http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n14.shtml

 - Coronavirus Patients in China to be Treated with High-Dose Vitamin C http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n10.shtml

 - Hospital-based Intravenous Vitamin C Treatment for Coronavirus and Related Illness http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n07.shtml

 - Case HS (2018) Vitamin C questions answered. Orthomolecular Medicine News Service, http://orthomolecular.org/resources/omns/v14n12.shtml.

 - Gonzalez MJ, Berdiel MJ, Duconge J (2018) High dose vitamin C and influenza: A case report. J Orthomol Med. June, 2018, 33(3). https://isom.ca/article/high-dose-vitamin-c-influenza-case-report.

 - Gorton HC, Jarvis K (1999) The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections. J Manip Physiol Ther, 22:8, 530-533. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10543583

 - Hemilä H (2017) Vitamin C and infections. Nutrients. 9(4). pii:E339. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28353648.

 - Hickey S, Saul AW (2015) Vitamin C: The real story. Basic Health Pub. ISBN-13: 978-1591202233.

 - Levy TE (2014) The clinical impact of vitamin C. Orthomolecular Medicine News Service, http://orthomolecular.org/resources/omns/v10n14.shtml

 - OMNS (2007) Vitamin C: a highly effective treatment for colds. http://orthomolecular.org/resources/omns/v03n05.shtml.

 - OMNS (2009) Vitamin C as an antiviral http://orthomolecular.org/resources/omns/v05n09.shtml.

 - Taylor T (2017) Vitamin C material: where to start, what to watch. OMNS, http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v13n20.shtml.

 - Yejin Kim, Hyemin Kim, Seyeon Bae et al. (2013) Vitamin C is an essential factor on the anti-viral immune responses through the production of interferon-α/β at the initial stage of influenza A virus (H3N2) infection. Immune Netw. 13:70-74. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23700397.