Vitamina C, campioana sănătăţii

Scris de Dr. Luca Catalin

Vitamina C salvează vieți

vitamina c naturala sau vitamina c alcalina de sinteza

 Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismului. Ea a fost izolată din lămâie, în anul 1932, de către cercetătorul Szent-Gyorgy care a câștigat Premiul Nobel în medicină pentru descoperirea sa.

 Vitamina C se absoarbe în organism prin mucoasa bucală, cea esofagiană și prin intestinul subțire. Asimilarea vitaminei C este însă mult diminuată de stres, de consumul de alcool, de fumul de țigară, de cortizon şi de antibiotice. În cazul categoriilor de oameni la care se produc frecvent radicali liberi (fumători, bolnavi cronici sau sportivi de performanță) se constată şi o reducere a nivelului de vitamina C din corp şi de aceea, în special în cazul acestora, este necesar un aport crescut de vitamina C.

 Alături de vitamina A, vitamina E şi seleniu, vitamina C face parte din grupa principalilor antioxidanți care combat radicalii liberi, ajutând celulele să se reînnoiască în mod permanent şi să-şi păstreze sănătatea. Vitamina C întăreşte sistemul imunitar şi luptă eficient împotriva oricăror agenţi patogeni, paraziţi, virusuri şi microbi. Vitamina C este considerată în prezent cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor.

Proprietăţile vitaminei C

 - este cel mai puternic antioxidant;

 - este antiinfecţioasă şi antitoxică;

 - este un antibacterian puternic;

 - previne apariţia anumitor tipuri de cancer;

 - favorizează asimilarea fierului de către organism;

 - mareşte rezistenţa vaselor de sânge;

 - ajută la formarea globulelor roşii, a dinţilor şi a oaselor;

 - reglează nivelul glicemiei şi al colesterolului;

 - detoxifică organismul;

 - stimulează producţia de anticorpi;

 - este un excelent antidepresiv;

 - îmbunătăţeşte funcţiile energetice, intelectuale şi psihice.

Vitamina C previne apariţia anumitor tipuri de cancer

Vitamina C Alcalina Forte Vitamina C blochează formarea de nitrozamine (substanţe toxice cu potenţial cancerigen), iar astfel, în condiţiile unui aport crescut de vitamina C, riscul de cancer este mult diminuat. Având în vedere faptul că alimentele care se găsesc în prezent, mai ales legumele şi fructele tratate chimic conţin cantităţi prea mari de nitriţi şi de nitraţi, odată cu aportul constant de vitamina C, riscul apariţiei cancerului este mult diminuat. Celulele canceroase eliberează enzime specifice care distrug ţesutul conjunctiv. Vitamina C, având un rol stimulator în formarea ţesutului conjunctiv, acţionează astfel în mod direct în prevenirea apariţiei cancerului.

 Rezultate deosebite s-au obţinut cu ajutorul unui aport mărit de vitamina C, mai ales în următoarele cazuri:

 - cancer uterin şi de sân;

 - cancer de colon şi de rect;

 - cancer gastric;

 - cancer pancreatic;

 - cancer pulmonar;

 - cancer laringian şi esofagian;

 - cancer al cavităţii bucale.

Vitamina C combate eficient stresul şi stările depresive

 vitamina c lamaie citriceCantitățile mărite de vitamina C ajută considerabil de mult în situațiile de stres accentuat, când consumul de noradrenalină şi adrenalină este mult mărit. Noradrenalina este o substanță produsă de corp care ne dă sen­za­ţia de dinamism, de efervescență, de vioiciune. Vitamina C este im­pli­cată de asemenea şi în sinteza serotoninei, o substanță res­ponsabilă cu stările de calm, de curaj şi de relaxare, precum şi de apariţia stării de somn. Vitamina C stimulează sistemul simpatic, intervenind în procesele de detoxifiere a muşchilor şi permiţând o mai bună adaptare a organismului la stres. Vitamina C intervine eficient ca un factor de combatere a oboselii, în special a oboselii cronice.

 De asemenea, consumul mărit de alimente bogate în vitamina C scade nivelul colesterolului şi previne bolile cardiovasculare. Cercetări medicale ample desfăşurate în Statele Unite au evidenţiat faptul că vitamina C constituie factorul major de prevenire a bolilor cardiovasculare.

 Pentru numeroasele sale efecte benefice, dar mai ales pentru rolul său major de antioxidant, vitamina C a fost numită şi vitamina elixir de viaţă lungă.

Vitamina C este un antiinfecţios redutabil

 În timpul infecțiilor respiratorii, nivelul de vitamina C din globulele albe crește în primele zile, potențând activitatea antiinfecțioasă a acestora. Riscul îmbolnăvirii de pneumonie este considerabil scăzut la persoanele care au o cantitate suficientă de vitamina C în organism. În cazul afecțiunilor virale, vitamina C acționează prin fragilizarea structurii virusului. Vitamina C este eficientă şi în cazul poliomelitei, al herpesului, al hepatitelor A şi B, precum şi în cazul bolii Zona Zoster. Studiile medicale efectuate în ultimii 30 de ani, în special în Statele Unite, au demonstrat eficiența deosebită a vitaminei C şi în tratamentul encefalitei, al meningitei, al mononucleozei infecţioase şi al pneumoniei.

Surse naturale de vitamina C

vitamina c din sucuri de legume si fructe În prezent, oamenii de știință au înțeles că doar izolând acidul ascorbic din alimentele care conțin în mod natural vitamină C, nu vor avea acces la beneficiile asupra sănătății prin formula completă a vitaminei C, întâlnită în produsele naturale.

 Pentru a asimila cât mai mult din vitamina C atât de importantă pentru sănătate, este recomandat ca legumele şi fructele care conțin vitamina C să fie consumate în stare crudă sau să fie preparate ușor la aburi. Nutriționiștii avertizează că orice procedeu de încălzire (fierbere, coacere, prăjire) la peste 60 de grade inactivează vitamina C. Toate legumele și fructele care conţin în mod natural vitamina C alcalinizează organismul, ceea ce contribuie din plin la menținerea unei sănătăţi foarte bune şi la prevenirea multor boli cauzate de aciditatea mărită a organismului.

  Cele mai bogate surse naturale de vitamina C sunt următoarele:

Legume cu un conținut bogat în vitamina c:

 Pătrunjel (frunze), ardei iute, broccoli, hrean, varză de bruxelles, conopidă, gulii, spanac, varză roșie, varză creață, arpagic, pătrunjel rădăcină, păpădie (frunze, tije), roşii, cartof dulce, ridichi, păstârnac, praz, varză murată, fasole verde păstăi, sparanghel, dovlecei, usturoi, salată verde, andive, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, anghinare, ceapă.

Fructe cu un conținut bogat în vitamina c::

 Măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfrut, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine, mure, gutui, mere, avocado, banane, rodii.

 Sucurile naturale de fructe şi legume cele mai bogate în vitamina C sunt următoarele: (conținutul în vitamina C fiind exprimat la 100 g de produs)

fructele sursa de vitamina c - sucul de cătină albă 266 mg
 - sucul de lămâie 53 mg
 - sucul de portocale 50.95 mg
 - sucul de grepfrut 43 mg
 - sucul de mandarine 32 mg
 - sucul de coacăze negre 30 mg
 - sucul de spanac 29 mg
 - sucul de fructe de soc 26 mg
 - sucul de zmeură 25 mg
 - sucul de roşii 14.80 mg
 - sucul de ananas 8 mg
 - sucul de coacăze roşii 6 mg
 - sucul de morcovi 3,78 mg
 - sucul de sfeclă roşie 2,90 mg
 - sucul de mere 1,40 mg

 Din pul­berea de măceșe uscate, fără sâmburi, se poate prepara un macerat extraordinar de bogat în vitamina C astfel: două lingurițe de pulbere de măceşe se pun la ma­cerat într-un pahar cu apă rece de seara şi până a doua zi dimineața. Dimineața, se adaugă în macerat o linguriță de mie­re și se amestecă bine, apoi se consumă pe stoma­cul gol.

 Mai ales primăvara, vitamina C este de un real folos atât în combaterea asteniei de primăvară cât şi a stărilor depresive. Introduceți în alimentația zilnică cât mai multe crudități şi sucuri naturale şi veţi observa rapid o ameliorare evidentă a tonusului psihic, a bunei dispoziții, o eficientă mărită în acțiunile zilnice și un nivel crescut de energie.